NYÅR - 2009 blir ett år av försakelser

Dags att avsluta 2008 med att konstatera att det minst sagt varit turbulent. Kriserna har på senare delen av året avlöst varandra och ingen verkar ha någon riktig koll på vad som egentligen händer. Att ekonomin havererat är ställt utom allt tvivel, varslen och arbetslösheten ökar på ett sätt som ingen trodde var möjligt för bara tre månader sen. 

                                       
                          
Vad gör regeringen då undrar man? Svaret blir, inte mycket! Jovisst hostar Maud Olofsson, Littorin och Borg om storstilade ekonomiska insatser både hit och dit, utbildningar, sänkta a-kasseavgifter (efter tidigare chockhöjning) sänkt arbetsgivaravgift, förbättrat jobbskatteavdrag och en massa andra s.k. jobbskapande åtgärder vilket enligt regeringen kommer att skapa arbete och rädda den minst sagt kritiska situationen. Det enda åtgärderna åstadkommer är tjockare plånböcker för dem med reda välfyllda sådana! 

Javisst ja, höll på att glömma Reinfeldts storstilade uppmaning till oss undersåtar att handla svenska julklappar, "annars kunde vi minsanna inte känna oss solidariska med arbetarna i Sverige" ! Samtidigt som han säljer ut svenska företag till utländska ägare där vi inte längre kan påverka??

Detta är inte speciellt överraskande, det tillhör regeringens normala synsätt, att visa upp olika ekonomiska insatser är det som skall få folk att tro att lösningen handlar om statens ekonomiska insatser enbart. För mig är den stora frågan vart man skall vända sig då man står utan jobb och dessutom utan a-kasseersättning? En tidigare självklar försäkringsform som alliansregeringen utan någon eftertanke slog sönder genom att inbilla människor att arbetslöshet inte längre skulle komma att existera.

                                                  
                                             Symboliska miner kanske.....?

Att ansvariga ministrar dessutom har mage att efter chockhöjning av a-kasseavgifterna indignerat påpeka att det minsann "inte är regeringens fel utan att det är upp till var och en att ta ansvar för sin situation", är inget annat än ett hån mot alla som nu står utanför. Avsikten med höjningen var tveklöst att få människor att lämna kassan för att de på det sättet skulle bli lite "mjukare i ryggen" och därmed lättare att hantera. Klassisk borgarpolitik. 

Moderaternas hysteriska jobbskaparkampanj, vilket de andra allianspartierna gladeligen backade upp, talade enbart om att arbetslinjen var det som i framtiden skulle komma att gälla. "Vi kommer att se till att alla som VILL arbeta kommer att ha arbete" var regeringens uttalade löfte. Tyvärr står många av de alliansröstande och grundlurade arbetarna idag utan både jobb och a-kassa. Alla de där utlovade jobben som skulle ersätta det "utanförskap" som den tidigare regeringen enligt alliansen hade skapat är som bortblåsta, på bara några veckor så tvärvände regeringens jobbskuta och är snabbt på väg att kantra om inte skepparen vågar ta tag i rorkulten och styra med vinden igen. 

Att styrman Maud skulle komma på tanken att hjälpa besättningen på rätt kurs har jag för länge sedan slutat att tro. Däremot skulle hon gladeligen stjäla besättningens matranson om befälen på den vingliga skutan önskade lite extra tilldelning. Hon om nån vet hur omvänd Robin Hood-taktik fungerar.

Att 2009 kommer att bli ett tufft och mindre angenämt år för väldigt många råder väl knappast något tvivel om. Hoppas bara att detta blir en väckarklocka för vissa, att det finns ett nytt arbetar-parti har vi ju konstaterat men det finns definitivt inga nya arbetare-partier om nu någon har trott detta. 

Gott Nytt År på er alla, .....nästan.

Mästarnas Kamp -en film om tuffa pensionärer på två hjul

Att vara pensionär behöver inte nödvändigtvis innebära ett liv i gungstolen om nu någon trodde detta. Däremot kan det innebära att "di gamle" får chansen att göra det som tidigare varit omöjligt, kanske beroende på bristande tid, eller annat som satt käppar i hjulen. Därför är det med glädje, beundran och respekt jag genom mitt MC-engagemang fick chansen att få en DVD-film om ett antal pensionerade välkända mc-gubbar som nu kör motorcykel genom Sibirien på vägar av grus, sprängsten och lera, över Mongoliets väglösa slätter, genom Kazakstans öknar och Rysslands storstäder. 

                                          
                                          Några av "gamlingarna" på den tuffa resan

Filmen har producerats av Frameline/Henrik Pettersson med Henrik Northon som fotograf och Christer Gerlach som redaktör och "serviceåkare". Gerlach som under åren korsat jordens alla kontinenter med bil är en suverän guide på resan. 

Det är inte vilka pensionärer som helst som gränslar hojarna för denna otroligt strapatsrika resa. Speedwaylegenden Varg-Olle Nygren f.-29, femfaldige världsmästaren Ove Fundin f.-33, som även har 6 lagVM-guld, samt ungtuppen i gänget, isracingveteranen med flertalet VM-titlar, Posa Serenius f.-48 som ibland fick hjälpa gamlingarna då det körde ihop sig. 

Att gamle "ensamvargen" Varg-Olle ibland hade svårt att acceptera tempot gjorde att han ensam drog iväg för att vara försvunnen i flera dagar men dök ändå alltid upp och anslöt till gänget. Han åkte dessutom på en rejäl infektion som däckade honom mitt ute i buschen. Flygtransport och några dagars vistelse på sjukhus då han var riktigt illa däran verkade bara ge honom ytterligare energi för han anslöt igen och var som vanligt den drivande figuren.

Sammantaget en intressant film även för den som inte har något genuint mc-intresse. Du som är intresserad av DVD-filmen får gärna höra av dig så fixar jag detta på lämpligt sätt.


Privata ekonomer med framtidstro

Var är den omtalade ekonomiska krisen? Har sällan eller aldrig sett sån rusning i affärerna som under dagarna efter jul. Fredag-lördag var fullständigt sanslöst, folk handlade tv-apparater, dvd-spelare och kläder som om det var sista chansen att införskaffa något av "livets nödtorft" innan jorden går under. Kanske bäst att passa på så länge det finns några kulor kvar i portmonnän, senare kan det möjligen bli värre och då gäller det att ha bunkrat upp.

    
                          Fortfarande finns det pengar till livets nödtorft....

Kanske vi trots allt försöker hålla hjulen igång, det gäller ju att konsumera för att inte samhället  fullständigt skall klappa ihop. Som vanligt är det väl vi vanliga dödliga som får ta världen ur krisen, ingen annan verkar ha särskilt stor koll på hur det annars skall lösas. Att spara sig ur denna ekonomiska härdsmälta är troligtvis inte lösningen, här gäller det att fortfarande tro på framtiden och våga satsa sina sista surt förvärvade slantar.

                                       
     Dom här välkända papperslapparna får för tillfället ligga orörda i amerikanarnas plånböcker... 
                               
       
Läser däremot att julhandeln  i USA minskat kraftigt, man håller i dollarsedlarna på ett sätt som gör att börsen fortsätter att rasa. Här behövs verkligen framtidstro, landet som ser sig som världens rikaste behöver snart leva upp till sitt rykte om vi inte skall riskera att totalt tappa det världsekonomiska fotfästet och bara lägga oss ner och dö.

Hoppas det nya året kommer att innebära lite positiva tongångar, vi väntar med spänning.


Traditioner, Villa samt ladugårdsförman Anders Borg



Så var det dags att ta farväl av allt som hör julen till, inte minst alla uppskruvade förväntningar och återhållen(?) irritation över köer och stressade människor. Alla måste ju bara göra det där som förväntas av var och en oavsett om det behövs eller inte. Fortfarande är vi styrda av traditioner även om det kanske avtagit något med åren. För egen del så har julen inte inneburit några speciellt stressande moment, det har rullat på i stort sett som det brukar. 

              
                                           Så mycket större är Villa
             
Inte förrän nu då annanda´n närmar sig börjar det kännas lite stressat, Villa/Lidköping har ju inte rosat marknaden så här långt och nu väntar en ny "måstematch", den här gången mot IFK Kungälv på Skarpe Nord, inga gratispoäng där inte, nu gäller det att varenda Villaspelare visar att man är betydligt bättre än tabellen visar. Våga vinna, var inte så förbannat rädda för att förlora. Ett lag som inte vågar göra mål av rädsla för att istället släppa in ett kommer aldrig att bli ett vinnande lag.

Dags att kliva fram och visa både motståndare och er själva att ni minsann vågar, att vända hem nio gånger av tio ger inga poäng så enkelt är det. ALLA måste våga göra det där lilla extra, inte förlita sig på att nån annan löser knuten. Hjälp varandra genom stenhårt arbete så kommer segrarna. Upp till bevis, en seger i Kungälv så är laget på G igen!

Finanansernas konung Anders Borg är en dålig bonde
För övrigt känns det som tidigare, världen fortsätter se ut som den gjorde före julen, varslen står som spön i backen och ekonomin kräver ständig respiratorhjälp för att överleva morgondagen. Världens alla statsmän försöker överträffa varandra med sina insatser för att rädda det som räddas kan. 

                                   
                  De här två skulle inte ha det fett...... med Borg som bonde

Det är väl egentligen bara vår egen finansminister Anders Borg som tycker att vi just nu måste "samla i ladorna". Ungefär lika dumt som om bonden skulle spara vinterns hö för att utfodra djuren till sommaren. Låter korna svälta under vintern för det gäller ju att "spara i ladorna" minsann. En evinnerlig tur att inte Borg är bonde, då hade han säkert blivit åtalad för både vanvård och djurplågeri! Men den risken behöver han aldrig ta, han vanvårdar ju bara simpla människor, det är en jäkla skillnad det.

Trots detta, en God fortsättning på Julen. 

 


Julen står för dörren....

Julen står för dörren! Ja det var just fint det, precis när jag skall ut och hämta granen, skinkan, luffisken, sillen, nubben, ja allt det där som hör julen till så står den där förbaskade julen ivägen! Är det inte lite så det känns egentligen om vi tänker efter, julbrådskan står liksom ivägen för den där fina och fröjdefulla julen som alla pratar om men som så få egentligen hinner att njuta av.

                     
                                                     Finaste granen i skogen....

Det skall möjligen vara vi som tillhör ledighetskommitten -eller statsanställda som det heter- som har en chans att hinna ta vara på friden. Men å andra sidan blir det ingen tid över för oss heller, allting tar ju numera bara så mycket längre tid att genomföra oavsett om det gäller att handla, hämta gran eller bara försöka komma ihåg vad det var som skulle göras. Varje ålder har sitt gissel, vårt är att minnas var vi la glasögonen eller nycklarna sist, vilket gör att dagarna ibland går åt till att leta.

Hur som helst, julen är i alla fall här och det är naturligtvis en högtid som gör att vi lever upp en smula. Framförallt genom barnbarnen som ser till att vi fortfarande inte helt kan avfärda tomten som en gubbe med påklistrad fönstervadd i ansiktet, konstig röst och en bedrövligt skröplig fysik. Krokig och knäande, visserligen tungt lastad men även utan säckarna så är han inte speciellt snabb i steget om man säger så men TOMTEN ÄR FORTFARANDE TOMTEN, inget kan just nu ifrågasätta hans existens!

Har hört att det skall vara finanskris, ekonomikris, konjunkturnedgång och annat elände i Sverige och världen. Undrar om inte kriserna har tagit en kortare paus just innan jul trots allt. De senaste dagarna har sta´n varit fullständigt  nerlusad av folk som verkar ha fått fullständigt flärp, det går knappast att komma fram i affärerna oavsett vad det är de saluför. Till och med Apoteket är fullknôkat med kunder så det är väl antagligen strykande åtgång på värktabletter, näsdroppar, hostmedicin, förstoppningspiller och alla andra medikamenter som denna frossarhelg kräver. Handlarna lär åtminstone inte märka av nån kris än på några dagar vad jag förstår.

Mitt i allt detta skall vi hinna med att fira sta´ns nya hjältar, dansbandssveriges suveräner SCOTTS som gått fram som en virvelvind de senaste veckorna tillsammans med Larz-Kristerz från Älvdalen. Att man "bara" blev tvåa är nånting som har mindre betydelse, tävlingen blev ju ändå inte riktigt som det var tänkt med allt strul i röstningsförfarandet. Bara att acceptera, det var ju SVT som stod som arrangör och de "gjorde säkert så gott de kunde" som det brukar heta då nånting gör åt pipan.

                        
                                 Snart är det ju augusti och dags för kräftskiva igen..... tiden går

Nu skall jag inte gnälla, det är ju JUL gubevars, då skall till och med jag vara snäll, åtminstone göra ett tappert försök, nån gång skall det väl lyckas tycker jag.

Önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År, återkommer så fort jag tycker nånting behöver ventileras. 

DM-seger gav biljett till SM-spel för HCL U16

HC Lidköpings duktiga U16-lag blev även i år DM-vinnare för sin åldersgrupp. Man har i helgen spelat om DM-medaljen i Borås och Ulricehamn. Lördagens gruppspel i Borås, där man ställdes mot Trollhättans HC och Alingsås Hockey, blev en ovanligt enkel resa mot söndagens semi och finalspel som spelades i Lassarinken i Ulricehamn.  

         
                                      Glada DM-vinnare med lika glada ledare 



HCL började lördagsmatchandet mot Trollhättans HC där man utan att förta sig vann med komfortabla 6-0 efter 2x15 minuter som matcherna spelades. Trots att Trollhättan speciellt för detta DM hämtat hem spelare som annars spelar för andra klubbar blev det aldrig någon riktig match, HCL-grabbarnas tempo och styrka från elitseriespelet blev avgörande. Hela laget gjorde vad man kan begära utan att behöva förta sig.  

Matchen mot Alingsås Hockey blev även den en uppvisning från Lidköpingsgrabbarnas sida. Christoffer Löwdin i målet hade totalt tre(!) skott att stoppa under matchen vilket visar hur överlägsna man var, skottstatistiken 35-3 säger det mesta. Slutresultatet 11-0 till HCL säger allt, det var spel mot ett mål och att göra elva mål på totalt 30 minuter visar väl ganska tydligt hur matchen såg ut. Även denna match var en lagseger där alla trots den stora överlägsenheten visar ödmjukhet och hela matchen fortsätter jobba för laget.  

Söndagens semifinal mot Borås HC blev den första riktiga värdemätaren. Vilken värdemätare sen, efter en jämn och spännande match hade Borås ledningen med 3-2 åtta sekunder för full tid och pucken fastlåst vid sargen i mittzon. HCL-grabbarna i båset hade nästan börjat plocka ihop sina prylar då pucken kom loss, hamnar framför Borås mål, träffar klubbskaftet hos någon och droppar in i mål med 2 sekunder kvar av ordinarie matchtid, prata om små marginaler, 3-3 och sudden death väntade, hur kunde det hända undrade de flesta, inte minst Boråsgrabbarna.  

Förlängningen var bara 33 sekunder gammal då HCL avgjorde matchen genom Oskar Back som satte den avgörande pucken till 4-3, finalplatsen var klar och stora kramkalaset kunde börja. Dessutom innebar detta att laget kvalificerat sig för kvalspelet till SM för 93:or vilket är ytterligare en framgång för dessa fantastiska 15-16-åringar som verkligen tagit steget upp bland Sveriges bästa lag i åldersgruppen. Nu kommern man att få möta segraren Rögle-Malmö på hemmaplan, självklart en match att se fram emot.   

DM-finalen mot Skövde IK blev match i en period, därefter var det ett lag på banan enligt lagledare Leif Carlsson. HCL och Skövde brukar annars bjuda på täta välspelade matcher men denna gång var HCL helt enkelt för starka och dominerade de två sista perioderna rejält vilket slutresultatet 7-2 till HCL visar. Leif Carlsson poängterar att både lördagen och söndagen har visat att det framförallt är laget som vunnit matcherna, alla jobbar för varandra, kliver fram och visar sitt bästa vilket är den största anledningen till framgången.

Sten-Inge "Lasse i Berget" har lämnat oss

En av kinnekullebygdens historiskt mest namnkunniga och uppskattade personer har lämnat oss i stor saknad. Sten-Inge Larsson, eller vår tids Lasse i Berget, har för evigt flyttat hem till sin gamle jaktkamrat Lasse på andra sidan. Varför frågar vi oss, varför kunde Du inte vänta ett tag till? Vi hade ju massor med projekt vi skulle ta itu med, bara en knapp timme innan Du så oerhört tragiskt rycktes från oss berättade Du om alla åtaganden Du hade framöver, alla planer på hur Du skulle utveckla Lasse i Berget-intresset men samtidigt hur ledsen Du var för att Du inte hann närvara vid Lasses dotters begravning beroende på vårt underhållningsengagemang den här dagen. 

                            
                              Sten-Inge "Lasse i Berget" framför sin föregångares bostad

                                          
Det var detta som var just Du, Sten-Inge, Du visste inte alltid hur Du skulle hinna med allt som borde göras och som intresserade Dig. Oavsett om det gällde att guida en busslast med turister från Stockholm, spela teater eller bara vara Lasse i Berget inför en mindre krets så fanns hela tiden samma engagemang. 

Att alltid finnas till hands och hjälpa Din kära "lambo" Echset (Lagom Avstånd Mellan BOstäderna) som Du själv kallade er relation, var ytterligare nånting som alltid hanns med, vet inte hur många gånger jag hört Dig prata varm om det förhållandet.

                                              
                                En av Sten-Inges stora passioner, pelargonodling


Kan bara känna en varm glädje, uppskattning och tacksamhet för de senaste två intensiva veckorna vi fick jobba tillsammans innan Du så fruktansvärt tragiskt och orättvist togs ifrån oss. Du själv, Ing-Marie och jag hade två härliga  veckor då vi reste runt på olika äldreboenden och underhöll, Du med dina finurliga västgötahistorer och vi med våra musikaliska inslag vilket sammantaget blev en härlig "turné".

Då vi i fredags eftermiddag åkte hem från vårt sista framträdandet hade Du redan planer på vårt fortsatta samarbete. "Detta var så bra och trevligt så det fick inte bli det sista vi gjorde tillsammans", som Du uttryckte det. Tyvärr Sten-Inge så blev det vårt sista framträdande, men Du skall veta att vad vi än gör i framtiden så kommer Du alltid att finnas med oss. Inte bara som Västgöta-Bengtsson, Lasse i Berget eller Knalle Jul, utan som den varma, medmänskliga och oerhört lyhörde vän vi aldrig glömmer. 

Trots den stora sorgen och saknaden så vet vi att Du ändå fick avsluta din livsgärning med det bästa Du visste, nämligen att dela med Dig av dina historiska kunskaper och Din berättarkonst. Tack Sten-Inge, Ditt ljusa minne kommer för alltid att finnas hos oss.

Vad är viktigast för TV4, sanning eller tittarsiffror?

Nu har det brakat löst på allvar inom travsporten. Eller snarare mellan den Svanstedska travrörelsen, TV4, Travsportförbundet och Jordbruksverket. Har alltid trott att häxprocessernas tid var förbi men med hjälp av TV4 så hålls den medeltida skiten fortfarande vid liv. Denna suspekta tevekanal, som i normala fall knappt hinner visa tio minuter tittarprogram utan reklamavbrott ägnar de senaste dagarna nästan all sin tid åt att sätta dit Åke Svanstedt , en av Sveriges mest meriterade och respekterade travtränare, och göra honom till en skitig och respektlös djurplågare.
 
                    
                 En skicklig yrkesmans heder... och kanske många andras heder står på spel!

Ett par tidigare, observera tidigare (över fyra år sedan), medarbetare har just nu stigit fram och "avslöjat" att Åke Svanstedt använder otillåtna medel i sin träning av travhästar. De har först inte velat ta steget fram i dagsljuset men efter påtryckningar lovat ställa upp och presentera sina anklagelser i TV4. Märk väl, TV4 kanalen som i program efter program låter en person schavottera utan att han vid något tillfälle själv får chansen att tas på allvar med sina förklaringar och dementier. Mitt uppe i denna soppa florerar rykten om att TV4 betalt dessa vittnen sexsiffriga belopp för att "vittna", men detta är självfallet inte lika intressant att utreda som det påstådda djurplågeriet.
 
                                                   
Håller på Svanstedt tills någon med övertygande bevisning kan döma honom 

                 
Jag tar inte parti för någon som bevisligen är djurplågare, men däremot tar jag parti för en anklagad som inte får chansen att försvara sig på ett sjysst sätt. Ingen av de personer som i TV4 står på den anklagades sida, varken Svanstedt själv eller andra, har fått en fair chans att framföra sina synpunkter utan att bli avbrutna eller helt enkelt påhoppade för sina inlägg. Däremot de som står på anmälarnas sida har fått all tid i världen att lägga fram sin syn på saken.

Att sedan travsportförbundet, efter en polisanmälan från Jordbruksverket, ger Svanstedt körförbud fram till den 23 december medan utredning pågår som de säger, är för mig obegripligt. Det är detta jag menar gränsar till häxprocess, anklaga någon och få denne avstängd innan nån åklagare ens tagit ställning till anmälningen. Detta är ingen mindre än SKANDAL i ett Sverige där rättssäkerheten i dessa dagar verkligen står i fokus på flera olika områden. Men det är klart, förbundet vill väl visa sina muskler, "ingen skall anklaga oss för att sitta med armarna i kors, allmänheten och spelarna måste ha vårt förtroende". Detta gör att man sällar sig till skaran av självpåtagna domare på samma sätt som överheten gjorde på häxornas tid.  

En person är oskyldig tills motsatsen bevisats, trodde jag fortfarande gällde men tydligen räcker det med att bli anklagad så sitter man riktigt jävla risigt till i dagen rättslösa samhälle.   

Tre partier = tre olika åsikter

Att tre svenska partier har olika syn på vissas frågor är befriande och stärkande för demokratin. Har läst i olika media om "det stora bråket" i Lidköpings kommun angående ombyggnad av Tolsjöhemmets uppvärmning från nuvarande pelletseldning till att använda solenergi. Här röstade vänsterpartiet tillsammans med borgarna för solenergialternativet medan miljöpartiet lade ner sin röst. Framförallt verkar det som om de borgerliga partierna och deras sympatisörer har mest synpunkter på detta "velande" som de väljer att kalla det. Jag vill istället påstå att bara för att s, v, mp har deklarerat att man skall samarbeta så innebär det ju inte att man slår ihop partierna till ett.

Allians för Sverige, detta PR-mässigt smarta samarbetet mellan fyra borgerliga partier visar med all önskvärd tydlighet vad det innebär om man säljer sin själ för enighet i alla sammanhang. Hur har det exempelvis gått för kd i flera för partiet heliga frågor? Jo de har tvingats "dagtinga"  som Fälldin en gång uttryckte det, i frågor som de gick till val på att aldrig kompromissa om. Att det största partiet i en allians är det som styr kanske är naturligt men inte desto mindre farligt eller svekfullt. Där en röst på fp, c eller kd blir en röst på ny moderaterna skapar oreda, men det viktiga varkar vara att ha "ordning i leden".

Fortfarande har vi ju inte infört tvåpartisystemet i Sverige vilket innebär att varje parti måste få ha sitt eget partiprogram och kunna stå för detta inför sina väljare. Om inte kommer vi att hamna i en situation där valdeltagandet kommer att minska drastiskt. Att gå till valurnan innebär trots allt att jag lägger min röst hos det parti jag har mest sympatier för och förväntar mig naturligtvis att de står upp för idealen som gjorde att de fick min röst. Om inte så kommer intresset för att rösta att vara ganska svalt i framtiden.


Läkare utan gränser - eller begränsade läkare?

Vad är det som är så svårt med att vara läkare egentligen? Har förståelse för att läkare ibland kan få in patienter med åkommor som är svårbedömda och näst intill omöjliga att diagnosticera men ibland verkar det för en lekman som om läkare ibland tar väldigt lätt på vissa patienters problem. 

                                     
                                            Få se... vad kan det vara för fel med dig tro....?

Pratade med ett ungt par nyligen som varit på jourcentralen med sin tvååring som fått svinkoppor. Kraftiga utslag runt mun och ögon som bara blev värre och värre. Träffade en läkare som trodde det kunde röra sig om svinkoppor och rekommenderade regelbunden tvättning med tvål och vatten. Ingen antibiotika ansågs nödvändigt, hem och tvätta med tvål och vatten.

Nästa dag var utslagen ännu värre och på nytt ett besök hos en ny läkare som omedelbart konstaterade svinkoppor och ordinerade och skrev ut en penicillinkur. Ytterligare två dagar senare och tvååringen har bara blivit sämre, kan knappt äta och har stora sår runt munnen. Ännu ett besök, nu på närmaste vårdcentral där man blir sittande i väntrummet då en kvinnlig läkare går förbi och ser den lille och hans belägenhet. "Men oj då vad du ser ut, det var riktigt fula svinkoppor det där", säger hon och frågar vad de fått för medicin. Mamma berättar hela skeendet och namnger medicinen. "Men den är ju helt verkningslös på denna typ av infektion, det finns en speciell medicin för den här sortens infektion", säger hon och talar samtidigt om att man absolut inte skall använda tvål vid tvättning.

Hon skrev ut den beskrivna medicinen och förhoppningsvis skall detta vara vad som behövs för att den lille skall bli av med sina besvär. Hur svårt kan det vara i dessa tider med välfyllda databaser för både det ena och det andra att snabbt konstatera vilken typ av penicillin som skall användas för just denna typ av infektion? Två konsulterade läkare som trots att de är kapabla att ställa diagnos inte är kapabla att skriva ut medicin för att bota sjukdomen. Envisa, eller ansvarstagande föräldrar i detta fallet, såg till att den lille till slut får den hjälp han tidigare borde fått.


Dina kläder öppnar dörren!

Nu har vi återigen lagt ribban och visat upp den svenska flatheten (dumheten).
Det uppmärksammade diskrimineringsärendet i Göteborg där två damer nekades tillträde till ett av stans badhus beroende på att de av religiösa skäl var klädda i långbyxor, tunika och huvudklädsel har nu avgjorts. Damerna krävde att få bada fullt påklädda vilket de alltså nekades av personalen. De anmälde detta till diskrimineringsombudsmannen och har nu tillerkänts vardera 20 000 kronor för att ha diskriminerats på grund av sin religion.

                                              


Vad jag inte förstår är hur detta kunde bedömas på religionsbasis, det alldeles självklara borde väl ändå varit att man gjorde bedömningen efter de hygieniska krav som annars gäller. Det är väl ändå detta som i slutändan kommer att ifrågasättas på övriga badanläggningar i Sveriges. Domen innebär ju att det kommer att var tillåtet att bada fullt påklädd oavsett vad de tidigare hygienbestämmelserna uttalat vilket väl knappast kan vara att föredra. 

Problemet har ju diskuterats även i andra sammanhang där de hygieniska kraven fått stryka på foten, livsmedelshantering exempelvis har ju numera lite speciella regler vad gäller den religiösa friheten att bära olika klädesplagg. Undrar om det är detta vi egentligen vill?

Överklassport eller inte? I alla fall fostrande!

Har på senare tid läst alla möjliga kommentarer vad gäller ridsport. Vissa hävdar att det är en rikemanssport, andra att det är en sport som vilken annan sport som helst och därför bland annat bör finnas med som avdragsgill friskvård. Jag hävdar att den gamla uppfattningen rikemanssport inte gäller, det handlar om en sport med en oerhörd bredd, man har medlemmar i alla samhällsskikt.

Vid Stockholm International Horse Show i Globen i månadsskiftet november-december gjorde man från Ridsportförbundet en manifestation för att få riksdagen att fatta ett positivt beslut angående detta där man överlämnade 30 000 namnunderskrifter till Cecilia Widegren, moderaternas talesman i dessa frågor och hon lovade att lägga fram listorna inför Social- och Skatteutskottet. Under ledning av Centrala Ungdomssektionens ordförande Helena Carlsson med stöd av Malin Baryards make Henrik Johnsson, skanderade ett fullsatt Globen.

"Vi som rider, vi mår bäst, både med och utan häst."

                           
                                                                                                                   Foto SvRF
Cecilia Widegren tar emot listorna av Ridsportförbundets ordf. Bo Helander samt Riksidrottsförbundets ordf. Karin Mattsson Weijber


Ridsporten utvecklande för individen
Ridsporten är definitivt en sport som ställer stora krav på sina utövare. Att ägna sig åt hästsport generellt innebär att man alltid måste ha sitt tävlingsredskap, det vill säga hästens bästa för ögonen. Det är inte bara att ställa undan redskapet i garderoben och tillbringa resten av kvällen framför TV:n när träning eller tävling är avklarad. Det är ju faktikt levande varelser man jobbar med som alltid kräver sin skötsel och tillsyn. Oavsett väder går det aldrig någonsin att säga "gud vad trött jag är" eller "fy tusan vad det snöar, jag stannar inne ikväll". En normal dag för en ryttare med egen eller egna hästar innebär att tidig morgon är det dags för utfodring, därefter hinna göra den egna morgontoaletten, äta frukost, därefter utsläpp av hästen/hästarna innan ombyte och resa till skolan/arbetet. 

Efter skoldagen/arbetet är det dags att ta itu med stalltjänst d.v.s. mockning, städning insläpp, utfodring om man inte har turen att någon varit hemma på dagen och skött dessa sysslor. Därefter skall hästen/hästarna göras i ordning för träning- eller motionsridning, kanske en timma för varje häst. Efter detta skall häst samt material ses över, allt skall vara helt och rent tills nästa dag. Resterande del av kvällen får gå till läxläsning/hushållsnära tjänster som det numera heter och eventuellt nån TV-stund innan det är dags för sängen.

         
                           Oavsett storlek, alla ryttare gör sitt yttersta.........

Jag lovar att den hästägare/ryttare som varje dag kör detta schema inte hinner ägna så mycket tid åt andra intressen, inte heller "ointressen" vilket absolut är en samhällsvinst av stora mått. Den som rider på ridskola kanske slipper det där dagliga "nödvändiga kneget" med in och utsläpp, foder, och annat men även dessa hästmänniskor ägnar en stor del av sin fritid i stallet. Efter skolan är det alltid nånting att göra på ridskolan, kanske bara att träffas och sköta om sin favoritponny/-häst. Snacka om samhällsnytta! Trots detta är ofta ridsporten lite styvmoderligt behandlad av många kommuner, då skall vi veta att ridsporten genererar runt 40-45 miljarder kronor om året i Sverige!

Även skolan har nytta av ridsporten
Flera lärare jag pratat med nämner att man i skolan ofta märker vilka som sysslar med hästar. Dessa tjejer -för det är till övervägande del flickor som rider- har ofta ett mer rationellt sätt att lösa problem, de ger inte upp så lätt, de har en tydligare förmåga att ta ansvar och en öppnare attityd vad gäller att ta emot anvisningar. Man skall veta att den som håller på med dessa stora djur alltid har kravet på sig att göra rätt, rent säkerhetsmässigt finns det liksom inte plats att ifrågasätta de direktiv som ges, i alla fall inte för stunden. Ridlärarens ord är det som gäller om det skall fungera på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Detta verkar följa ungdomarna i den övriga delen av samhällsengagemanget.

 


Villa överraskar..... men tyvärr negativt!

Läser på text-tv att Villa/Lidköping med nöd och näppe klarade 4-4 mot jumbolaget Gripen/Trollhättan på Slättängsbanan i eftermiddags, kvitterade genom Jesper Bryngelsson efter 93 minuter. Jag tillhör dem som hela hösten har väntat på islossningen, att laget skall börja utnyttja det man är bra på. Skridskoåkningen som alltid är ett signum för Villa fungerar inte, ingen vill ha bollen, ingen vågar ta de där avgörande besluten utan alla väntar på att någon annan skall göra det som krävs. 

                                     
                                       Dags att fler än Jesper kliver fram och levererar.......

Det som överraskar mig mest är att trots att laget inte vågar satsa framåt så tappar man otroligt mycket isyta bakåt vilket i klartext betyder att man varken har en hjälpande uppbackning bakåt eller framåt. Kan ju bara bero på att självförtroendet för tillfället är lika med noll, ingen vågar göra det där lilla extra. Jo förresten, man försöker var och en göra det där som alla skulle hjälpas åt med. 

Jag tillhör definitivt dom som fortsätter tro på en vändning, men den måste komma snart annars börjar till och med jag tvivla. Kan man inte prestera bättre mot bottenlaget Gripen är det absolut oroande. Vet att det är populärt att kräva olika åtgärder då det går tungt och det vet väl tusan om det inte är dags att göra nånting ganska snart. Att sparka tränare till höger och vänster är kanske inte det rätta men nånting behöver uppenbarligen göras. Är övertygad om att man diskuterar olika åtgärder och kan bara hoppas på att föreningens ansvariga kommer fram till en lösning där alla parter kan känna att man gör vad som rimligen kan begäras.

Oavsett vilka beslut som kommer att fattas framöver är det ju trots allt spelarna som har det stora ansvaret, det är dom som skall utföra det vi vet att de kan, nu gäller det att var och en tar fram det där lilla extra och förhoppningsvis får den hjälp, stöttning och framförallt får tydligt ställda krav på vad som förväntas av var och en. Lite jävlar anamma alltså, att alla knyter näven i fickan och bestämmer sig för att nu är det vi som skall visa alla belackare att vi kan!

Ni får två matcher till på er för att visa vad ni kan, har det inte blivit bättre efter detta är det definitivt dags att göra en ordentlig rensning i ledarskapet. Klara besked!!!

Holger (kd) en skrämmande jultomte

Kan inte låta bli att kommentera en liten artikel i Lidköpingsnytt där Kris(t)demokraten från Spiken, Holger Gustafsson önskar alla en god jul. De som får ta del av Holgers storsinthet är de mindre bemedlade och andra på samhället nedersta stegpinne.

                                  

                         Onödigt med gran, det räcker med ett leende.....?

"Den hemlöse du möter på gatan är också människa och förtjänar ett leende. Din granne som firar jul ensam är värd att bli bjuden på kaffe och pepparkaka".

Den hemlöse på gatan är också människa och förtjänar ett leende!!
Han uttrycker sig så j-a förnedrande och skall på nåt idiotiskt sätt försöka verka storsint och medkännande. Detta förstärker bara vad jag alltid tyckt om dessa skenheliga   frimicklare. Ett leende är vad alla som kämpar för att överhuvud taget få tillvaron att gå runt behöver i juletid. Det värsta med Holger och hans kristdemokratiska anhang är att hans cyniska sätt att se på eländet speglar partiets människosyn på ett närmast perfekt sätt.  

"För Kristdemokraterna betyder de mycket att få dela med sig av sitt hjärta", säger han vidare. Inget överraskande precis, för något annat är de definitivt inte beredda att dela med sig av! Måste säga att det var länge sedan jag blev så oerhört besviken och förbannad trots att det finns mycket varierande "skit" att läsa varje dag.

Kom igen Holger, du kan väl knalla runt på sta´n och dela ut några leenden så kanske julen blir den högtid som många inte får chansen att uppleva annars. Hoppas vi möts så jag får tillfälle att ta emot din oerhörda gåva!


"Dopade" politiker svåra att upptäcka!?

Den pågående klimatkonferensen i polska Poznan verkar vara ett praktfullt spel för galleriet. Lyssnade på nyheterna ikväll och blir mer och mer fundersam över våra EU-politikers uttalanden. Alla politiker vet att de kommer att hamna på politikens sophög om de officiellt ifrågasätter det miljöarbet som pågår. Därför försöker naturligtvis alla att framstå som den globalt mest miljömedvetne konferensdeltagaren samtidigt som man nationalpolitiskt måste försvara respektive lands industriella utvecklingsbehov.

                            

                                                FN:s klimatkonferens startar



Detta får till följd att exempelvis Polen och Tysklands representanter på alla vis försöker tona ner sitt beroende av kolkraft samtidigt som man vill skapa bilden av en miljömässigt acceptabel energiproducerare. De påpekar med självsäkra leenden att alla "gör sitt yttersta för att minimera utsläppen", samtidigt som de pekar på hur viktigt det är att industrin får tillgång till den elkraft som dessa producerar och som ur konkurrenssynpunkt är absolut nödvändig för en livskraftig inhemsk industri. 

Tvivlar inte på de flesta har seriösa föresatser med sitt deltagande och sina uttalanden men misstanken spirar ungefär på samma sätt som när jag tittar på Giro de Italia eller Tour de France, vem kan man egentligen applådera, vem är fuskare den här gången, vem är det som är den verkligen vinnaren? Hur är det då med den rättmätiga vinnare på den politiska arenan, vem är det egentligen som fuskar och vem är en produkt av enbart hårt och ärligt arbete eller ideologi? Känns på nåt sätt som om det trots allt är lättare att komma åt fuskarna inom idrotten.  

"Trovärdigheten för många av dessa delegater är lika med noll", som en observatör uttryckte det. "De ändrar åsikt gång på gång beroende på hur det för tillfället passar deras egna länders syften", fortsatte han och besvikelsen lyste i ögonen.

Andra är förhoppningsvis mer seriösa och försöker verkligen stå för sin ideal, men det är självklart svårt att försvara ensidiga och stenhårda EU-åtaganden då man samtidigt konstaterar att Kina och USA, som verkligen inte har varit några pådrivare i miljöfrågan, svara för hälften av väldens utsläpp av växthusgaser. Även om USA på sista tiden mer eller mindre tvingats bli en av aktörerna i klimatarbetet så har de fortfarande oerhört långt att gå för att övertyga oss om att deras uttalanden verkligen är seriösa och kan tas på allvar.

Därför kommer bland andra den amerikanska bilindustrin att tvingas visa att landets klimatengagemang inte bara är tomma ord, man måste bestämmer sig för att satsa på en biltillverkning där miljötänkandet står i första rummet, prestanda och machoimage får stå åt sidan. Jag är fullständigt övertygad om att bilindustrin på ganska kort tid kan ta fram otroligt mycket mer miljövänliga alternativ bara kravet ställs globalt. Det är det globala samarbetet som tidigare satt käppar i hjulet, USA har ensidigt kunna styra utvecklingen för att passa bland annat oljeundustrins krav på vinstmarginaler där bilen självfallet har varit en av de styrande faktorerna.

Är absolut övertygad att det inom några få år finns ett koppel av alternativa motorer för våra bilar, både förbränningsmotorer med superlåg förbrukning samt elmotorer där man med hjälp av förbättrad batterikapacitet kan matcha prestanda hos dagens förbränningsmotorer. Håll ut, jag tror definitivt att bättre tider är på väg, i alla fall sett ur ett miljöperspektiv 


"Huliganer" dödar våra Gästböcker!!

Nu har det hänt igen! Ännu en gästbok har fått sätta livet till beroende på den oacceptabla samtalstonen i detta forum. Det är HC Lidköping som meddelar att de stänger sin gästbok efter påtryckningar från föräldrar, spelare och ledare beroende på att inläggen ofta handlar om rena personangrepp. Som alltid då man känner sig nödsakad att ta detta steg är det självklart ett nederlag för alla inblandade, man tappar en kommunikationsväg som rätt hanterad är en tillgång. 

Tyvärr är det ju så att allt fler föreningar och andra sammanslutningar känner sig tvingade att stänga sina gästböcker då samtalstonen tenderar att hamna på en nivå som inte kan accepteras av den som känner det minsta ansvar. Tråkigt men trots allt en realitet i dagens hårdnande kommunikationsklimat, man använder ett språkbruk som för bara några år sedan skulle varit fullständigt otänkbart. Detta kan väl närmast betraktas som en form av huliganism, att på detta sätt försöka åstadkomma psykologisk skada på den som för tillfället misshagar. Oacceptabelt självklart, frågan är om problemet är åtkomligt på ett tillfredsställande sätt.

                                              
                 Inga bokbål, men väl en form av etisk censur kanske skulle hjälpa

Att man fått möjligheten att anonymt framträda med sina mindre väl genomtänkta skrivningar gör att det för vissa ljusskygga element blir väldigt frestande att kliva över gränsen. Att slippa ta ansvar för vad man kastar ur sig, inte behöva stå för sin uppfattning utan med flit är ute efter att enbart skapa oreda. Ibland är det väl tyvärr också så att vissa av inläggen skrivs av personer som inte har förmågan att se var gränsen går, de är så upptagna av sin egen förträfflighet att verklighetshorisonten för tillfället inte är synbar. Andra fattar inte bättre helt enkelt! 

Jag är av den uppfattningen att hävdar man sin rätt att framträda anonymt så innebär det samtidigt att man måste ställa kravet på sig själv, att uttrycka sig på ett sätt som gör att anonymiteten kan försvaras. Det är väl här det oftast brister, allför många ställer krav på andra men sällan eller aldrig på sig själva. Ungefär som att stå som en anonym liten skit i supporterskaran på hockey- eller bandyläktaren och ägna hela matchen åt skrika könsord åt motståndare och domare. 

Hoppas det går att hitta en lösning på problemet, kanske att man tvingas till censur av inläggen, inte så att de passar den egna uppfattningen utan enbart genom att göra en etiskt granskning så att samtalstonen är acceptabel. Jag vet att det är både kontroversiellt och krävande, att inte tillåta det "fria ordet" som det ofta talas om i dessa sammanhang, men när det fria ordet enbart blir "fritt" utan substans då kanske det är en utväg att göra en granskning av uttrycksformen, inte innehållet. Vad tycker ni?

Akta så inte tomten ser dig?

Tur att det snart är jul, då blir ju alla snälla har jag för mig. Hoppas bara att Tomten inte såg alla små förstörare som härjade i Trollhättan i går kväll för då lär det inte delas ut speciellt många julklappar i fallens stad.

Det var alltså en stökig kväll i Trolhättan kan man läsa i GT. Ett större ungdomsgäng startade vid 22-tiden ett bråk där man använde sig av molotovcocktails och andra förstörelsemetoder. Trollhättepolisen tvingades begära hjälp från Göteborg för att stävja bråket där bilar sattes i brand och brandbomber kastades mot bland annat en polisbil.

                              
                  Kan detta vara ett spår... det ser ut som en bomb

Framåt 1-tiden, alltså efter tre timmar, hade det värsta avklingat men "ingen har gripits misstänkt för något brott men polisen har säkrat en del spår", sade polisbefälet Jan Frisk på onsdagsmorgonen. Säkrat en del spår? Hur i h.... kan polisen stå mitt i smeten i tre timmar utan att göra nåt annat än att "säkra spår". Gripa nån av dessa glin som försöker bränna ner sta´n är väl inte att tänka på? Nä, man nöjer sig med att säkra spår. Kan en förstärkt polisstyrka inte få tag i den eller de som kastar brandbomber då man är på plats så lär det sannerligen bli svårt att i efterhand få tag i förövarna.
 
Polisen kanske i och för sig gjorde rätt, nu slipper man ju i alla fall risken att bli anklagade för alltför brutala metoder vilket brukar vara fallet vid liknande händelser. Det är ju oftast polisen som får stå med skägget i brevlådan och be om ursäkt för att man provocerat fram, trappat upp, eller till och med skapat bråket.

Men som sagt, idag är nog alla inblandade lite snällare, det lackar ju mot jul och ingen vill väl riskera att bli bannlyst av Tomten. Inte ens den mest förhärdade brottsling vill riskera att bli utan julklapp.

Bacillskräck - nädå, bara lite rädd för nävehälsare

Peppar, peppar ta i trä brukar man säga för att inte utmana ödet. Peppar, peppar säger jag alltså eftersom jag tänker skriva om att jag fortfarande inte drabbats av varken förkylning eller magsjuka. Egentligen är det mer än konstigt, jag har inte vaccinerat mig, jag är ofta ute på offentliga tillställningar, jag rör mig i miljöer där risken är stor att "suga i sig" dessa små envisa bacillusker och därmed tvingas tillbringa några dagar inomhus, i vissa fall horisontellt.

                    
                                    Nyttigt även i förkylningstider.....

Träffade igår en av mina bekanta som jag inte pratat med på ett par veckor och denna bekant kom med framsträckt hand och skulle "nävehälsa" som vi säger. Själv stoppade jag demonstrativt högernäven i fickan eftersom jag strax innan mötet såg denne bekanting göra ett rejält strykande under näsan med högerkardan. Tjenare, hur är läget sa jag istället sådär lagom nonchalant och fick svaret "jodå, lite förkyld bara men ingen större fara". 

Hamnade en stund senare av någon konstig anledning i Systembolagskön och fick en praktfull, alltså inte full i den bemärkelsen, bacillspridare efter mig. Han nös och hostade rakt ut så jag nästan fick hålla i mössan för att inte bli stående barhuvad och det var inte utan att jag hade en besk kommentar  på tungan men med min diplomatiska skolning(?) så lät jag munnen vara stängd. Försökte till och med låta bli att andas en stund men det går ju inte att hålla andan hur länge som helst.

Som om det inte vore nog med detta gissel, nu skall man tvingas vara livrädd för julskinkan också. Importerat fläskkött från Irland kan innehålla det cancerframkallande ämnet dioxin, vilket självklart gör att vi måste se upp med de irländska grisarna. Risken kanske är att vi stoppar i oss annan julskinka där vi framåt trettonhelgen får larmrapporter som pekar på att just den skinkan från den leverantören innehåller spår av nåt annat sjukdomsframkallande ämne. Det har blivit mer och mer riskabelt att överhuvud taget leva, förr var det stora farsoter att vara rädd för, idag är i stort sett allting farligt om än i mindre skrämmande doser. Det är farligt att leva, men alternativet är inte mycket bättre!

                    
                                                Vi äro musikanter från Skaraborg

Det är därför som jag än en gång säger "peppar, peppar ta i trä", skall snart tillsammans med Ing-Marie Dahlgren och Sten-Inge "Lasse i Berget" Larsson dra iväg till Hällekis för ett julframträdande på Hellesäters äldreboende och det är bara att hoppas att bacillerna har tagit en stund ledigt denna eftermiddag.


Den gångna helgen gick i fårens tecken

Så var jag tillbaks på banan igen. Har haft lite andra uppdrag under de senaste dagarna varför bloggen har legat i dvala. Det är väl detta som är många bloggares dilemma, att få tiden att stämma med vad man vill ha framfört.
 
              
                      Skulle kunna skriva en rolig bildtext men avstår


Vi har varit "australiensare" under några dagar hustrun och jag då vi fick det hedervärda uppdraget att sköta får samt andra husdjur hos son och sonhustru i Binneberg då de själva tillsammans med sonen Erik snart två år har gjort kungliga huvudstaden. Att vara fårfarmare är faktiskt både spännande och rogivande, får är ju lugna djur som inte kräver några stora åthävor. Det räcker att sitta i skuggan och lyssna till cicadornas sång och låta herdestaven stå lutad mot päronträdet.

Aj då, där flög tankarna iväg en aning, det var väl inte riktigt så det var. Snöblandat regn, dimma och nollgradigt, vem sitter då under päronträdet tro, ja i alla fall inte jag det kan jag lova. Ut fort som attan för att ge fåren lite hö, in lika fort för att slippa bli som de tjockpälsade gotlandstackorna där de kommer knäande från hagen, med minst hundra kilo regnvatten i pälsen.

                           
                       Arkivbild på  Amanda och Adam vid tävling i Mellerud

Samtidigt var det klubbhoppning hos LRK i helgen. Unga fröken Larsson (Amanda) på Adam lyckades bli klubbmästare för juniorer på privathäst och knep en andra placering i seniorklassen. Bra gjort tycker jag och hoppas hon tycker detsamma. Har nämligen inte pratat med henne själv efter tävlingen utan inhämtat rapporter från annat håll (mamma Susanne).

          
         



 

Stressad - datorn jagar mig?

Att sitta fastlåst i datavärldens mysterier utan att kunna komma loss gör mig otroligt stressad. Har för tillfället kört fast i mitt redigeringsprogram Page Maker där jag trots supportsamtal till olika instanser fortfarande inte kommit ur fängelsecellen. 

                                     
        Känns som om dataproblemet är i den här storleken.....         Egentligen är det nog bara så här stort...

Kanske att jag kommer på problemet om jag skriver ner det i det här forumet? Låter visserligen inte speciellt troligt men det är i alla fall en stunds terapi för att rensa hjärnan från Page Maker-tankar som legat och gnagt i två dar utan att jag lyckas koppla mig förbi irritationsmomentet.

Det akuta problemet:
Har på min stationära dator skapat ett antal dokument (produktblad) i Page Maker där jag länkat bilder och tabeller till respektive dokument (tabeller skapade i Adobe Table 3.0). Problemfritt enkelt och lätthanterat vid användning på källdatorn.

Problemet dyker upp då jag kopierar hela produktbladskatalogen med tillhörande underkataloger till min Laptop. Om jag då gör en ändring i exempelvis en tabell i Page Makers tabellprogram Adobe Table 3.0 så tillåts jag inte exportera och spara den ändrade tabellfilen utan får meddelandet "Can´t flush volume" vilket gör mig helt ställd. 

Källdator och måldator har samma PM-version 6.0 så det borde inte vara nåt problem. Länkningarna görs ju fortfarande från samma kataloger som i källdatorn. Den som kan komma med tips som löser problemet kommer jag att utse till "Dagens Problemlösare" och rikligen belöna!!

Välkomna att tipsa, jag tar emot allt som kan göra att min vardag blir så där avstressad som den normalt brukar vara. 


Debatten lever - men vilket jäkla liv!

Debattens vågor går höga i Lidköping. Aldrig har väl kommunala frågor av varierande slag diskuterats som de gör nu och då menar jag inte diskussioner i den kommunala förvaltningen utan helt enkelt den enskilde kommuninnevånarens syn på kommunal hantering. Visst har folk i alla tider haft synpunkter men då har det diskuterats öga mot öga runt kaffebordet, ute på stan eller överhuvud taget då man träffats.

                                  
                                    Är detta en bild av debatten kanske......? 

Nu är det annorlunda, eller "annevessare" som vi säger i Lischöping. Förträffliga nättidningen Lidköpingsnytt.nu har blivit en tummelplats för allehanda tyckare, inte minst jag själv, vilket har skapat möjligheten att komma till tals på ett enkelt och framförallt otvunget  sätt. Nu sitter det ett antal tangent-t(r)yckare och matar tidningens läsare med allehanda synpunkter vilket för det mesta är berikande både för dom själva och för läsekretsen. Vad som kan tyckas mindre bra är att många, ja i varje fall vissa, använder forumet som nån slags egofabrik för att beskriva sin egen förträfflighet, inte sällan på andras bekostnad. "Jag sitter på fakta men du kommer ju bara med ideologiska fantasier". Just detta att "ideologi", speciellt med tillägget "vänster-" , fått klangen av skällsord är beklagligt och trist samtidigt som det ibland visar på okunnighet men framförallt dålig respekt för var och ens åsikter. Vissa tar på sig rollen som domare i nån slags "faktamatch" där den som bara har en synpunkt utan källhänvisning inte riktigt verkar duga som motpart.  

Eftersom de flesta dessutom föredrar att maskera sin identitet bakom allehanda mer eller mindre fantasifulla signaturer så blir resultatet alltför ofta att debattklimatet hårdnar, det är inte alltid så noga med vad man framför eller hur man uttrycker sig bara man får förmedla sina för stunden relevanta åsikter och framförallt FÅR SISTA ORDET! 

                                  
                                          Ett av höstens många debattämnen......

Visserligen har tidningen tydliga regler för vad som tillåts men ändå tenderar inläggen ibland att balansera på gränsen. Fortfarande tycker jag det är ett utmärkt forum även om det tyvärr oftast blir det negativa som dominerar. Utan att ha vetenskapliga belägg för detta så verkar det vara en 20-80-fördelning mellan positiva-negativa inlägg vilket kanske är förklaringen till att signaturer används i stor utsträckning.  

Måste ändå få passa på att berätta om en positiv händelse i helgen. Eftersom jag undertecknar mina synpunkter med namn så är jag ju enkelt "spårbar" vilket innebar att jag fick ett telefonsamtal från en av debattörerna på Lidköpingsnytt.nu. Denne "någon" ville be om ursäkt om han hade varit otydlig eller uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt med sina inlägg. Vi hade väl ett tjugo minuter långt samtal om vårt sätt att se på tillvaron i allmänhet och kommunala frågor i synnerhet och konstaterade att vi var ganska överens om mycket även om vi "ideologiskt" inte stod varandra så nära. 

Detta visar väl att åsiktsskillnader inte alltid är svarta eller vita, speciellt inte om man väljer att verbalt försöka reda ut dem. Tyvärr får samma åsiktsutbyte ofta ett annat, mindre angenämt tonläge, då nån eller rentav alla gömmer sig bakom signaturer.

Den som har nåt av värde att framföra, vill bli respekterad och nå en publik står oftast PÅ scenen inte BAKOM. Kanske kan vara en tankeväckare?! 

RSS 2.0