Peppar, peppar, ta i trä...

Peppar, peppar, ta i trä! Ett uttryck som brukar användas av oss som ändå vill påskina att vi inte är det minsta skrockfulla. Kom att tänka på detta då jag mötte en före detta arbeskamrat på sta´n idag. Efter lite allmänt småprat kom vi in på det som för tillfället angagerar mer än vädret, nämligen svininfluensans framfart. Går ju inte att öppna en tidning eller titta på teve utan att matas med rapporter om vad som väntar oss arma stackare i höst. Företag kommer att få slå igen, skolor isoleras, sjukhus kan komma att få stå oanvända för andra ändamål än svininfuensasmittade personer och så vidare.

                                             

-Skall du vaccinera dig mot influensan, undrade min kompis?
-Nä du, det får nog vara svarade jag, men tillade snabbt, peppar peppar...., jag tror inte det är nån fara.

Därefter var den skrockfulla konversationen inledd, svininfluensan tog resten av vårt kvartslånga samtal och då var vi ändå överens, vi skulle nog klara oss utan denna vaccination. Detta ställningstagande byggde till stor del på våra gemensamma upplevelser av tidigare influensavaccinering. Båda två hade vi efter en sån injektion stått fullkomligt på öronen, sjuka som sällan tidigare och aldrig senare. Det var detta som gjorde att vi bestämda oss för att hoppa över både vaccinering och svininfluensa. Lite stöddigt kanske men vi var ganska säkra på att vi kommer att klarar oss.

Klarar sig gott beroende på influensalarmet gör naturligtvis tillverkare av vaccin men även de som tillverkar exempelvis desinfektionsmedel för handtvätt. Finns inte att få tag på längre, folk handlar som aldrig förr. Undrar hur larmrapporterna påverkar resten av affärsverksamheten. Blir folk livrädda för att gå i affärer och kanske riskera att smittas? I så fall blir handeln nästa krisbranch. Eller handlar man helt enkelt ännu mer för att döva den växande oron? Har ännu inte sett några "vanliga" affärer slå mynt av influensalarmet, det borde ju annars finnas alla möjligheter att spela med. Vi vet ju att såna här ohälsorapporter påverkar oss alldeles enormt rent psykologiskt. Däremot vet jag inte om man utrett vilka uttryck det tar, kunde vara intressant med en utredning om detta. 

Det gäller väl att ta vara på varje möjlighet att använda den situation vi har för tillfället, se till att få ut det mesta oavsett branch eller syssla. Det borde väl gå att kränga fjolårskläder till dubbla priset med motivering att de inte innehåller influensavirus, kanske saluföra blåbär eller lingon som eventuellt kan skydda mot influensa, sälja stickade lovickavantar i sensommarvärmen som skydd mot handsmitta. Visst har jag lagt in ett visst mått av både  cynism och ironi i mina tankar men det beror till stor del på dålig erfarenhet av marknaden, eller åtminstone erfarenhet.

Som avslutning kan jag berätta om en kompis jag mötte utanför sjukhuset för några år sedan.
-Tjena, sa jag, har du också vart på sjukhuset, jag är precis på väg dit.
-Jadu, sa han, jag har varit och kastrerat mig men det var fan vad det var svårt att få dom att fatta vad jag ville. Vad skall du göra där då, frågade han mig.
-Jag skall vaccinera mig, svarade jag.
-????. Visst i helvete...., så hette det ja.

Peppar, peppar...

Stafettpinnen är fattad, läkarna blir vinnarna

Återigen har fenomenet med så kallade stafettläkare blivit ett diskussionsämne. Att bemanningsföretag hyr ut läkare till vårdcentraler och sjukhus är ett större problem än nånsin tidigare. Läkarbristen har gjort att allt fler läkare slutar sin ordinarie tjänst för att låta sig hyras ut via bemanningsföretag och därmed kanske dubbla eller tredubbla sin tidigare lön. Bemanningsföretagen erbjuder i vissa fall 250 000 kronor i månaden plus ett antal förmåner som fria resor och annat. Den politiker som ens vågar tänka tanken att ifrågasätta hanteringen blir inte långvarig på sin post, läkarskrået har för tillfället oinskränkt makt i denna idiotiska pengakarusell.

                                             
                                                Kostsamt byte...

Hörde exempelvis om en läkare som varje dag reste tre timmar enkel resa med bil till en stad i Norrbotten. Där hade han tid att ta emot tre till fyra patienter innan det var dags att ställa kosan hemåt igen, alltså ytterligare tre timmar i bil. Våra skattepengar används alltså i första hand till bilåkning. Systemet är ju trots allt lysande rent affärsmässigt, några sitter och slussar runt dessa läkare till olika vårdinrättningar samtidigt som man kammar hem en ansenlig hacka för detta "arbete". Läkaren i sin tur gör också en rejäl vinst jämfört med om han eller hon vore anställd av landstinget. Alltså är det fler som får sin försörjning på detta vis och allt på bekostnad av sämre vård till högre pris. Snacka om lurendrejeri i den högre skolan.

Men det kanske ingår i den så kallade arbetslinjen, ett sätt att skapa "riktiga jobb" om man skall använda sig av modera..., ursäkta, NYA moderaternas språkliga cirkusnummer. Nu blir det dessutom ytterligare ett tillskott i kassan med nya jobbskatteavdrag, men det är klart, läkarna sätter väl sprätt på alla sina årsmiljoner vilket i sin tur sätter fart på Sverige. Allt är ju positivt i sista ändan så vad gnäller jag för egentligen?

LRK, klubben med många idealister!?

En alldeles speciell helg för min del beroende på att jag inte är engagerad i Lidköpings Ridklubbs stora nationella hästhoppning denna helg. Tidigare har mitt uppdrag varit att fungera som den mediala sammanhållaren, det vill säga att jag svarat för att massmedia med TV, radio, tidningar blivit engagerade i klubbens satsning, allt från förberedelser till tävling.



                                Kontroversiell bild.... ?

Tyvärr är det bara att konstatera att vissa inte klarar av att hantera detta med vem eller vilka som får "chansen" att figurera i media. Hur dumt eller ofattbart det än låter så fick jag som pressansvarig anonyma brev via posten men även mailbrev med tydliga avsändare som bad mig att avsäga mig uppdraget som pressansvarig. Varför undrade jag till att börja med. Jo orsaken var helt enkelt att jag uppfattades som en person som favoriserade vissa av klubbens ryttare, bland annat mitt barnbarn som fick "oskäligt mycket utrymme i media". Dessutom hade jag enligt mina kritiker "andra favoriter som vi inte kan acceptera".

Tycker själv att jag lyckades åstadkomma en kanonfin kontakt med våra mediala rapportörer och kände att vi som klubb hade lyckats etablera oss i mediasammanhang. Tyvärr så är detta klubbverksamhet på 2000-talet. Tror mig veta att ingen, eller i varje fall ganska få av mina kritiker läser dessa rader, men det känns ändå bra att i detta enkla forum få förmedla sina tankar. Tänk om dessa gnällspikar visste hur mycket tid och engagemang som alla inblandade i ridklubbens tävlingar lägger ner så tror jag tonen skulle vara en annan. Allt detta idéellla arbete för att ridskolans elever skall ha en chans att till rimligt pris utöva sin älskade sysselsättning. I stort sett alla intäkter från klubbens tävlingar används för att subventionera ridlektioner för ridskolans elever. Det som alla kanske behöver få reda på är att klubbens aktiva tävlingsryttare är de som minst får del av de intäkter som tävlingsverksamheten ger. Kontroversiellt men en sanning som kanske är värd att både notera och lägga på minnet för vissa! 

Även den fattige har rätt att få leva

Valfrihet, detta modeord har för mig på nåt sätt blivit vad matadorens skynke är för tjuren. Begreppet valfrihet har av borgarna gjorts om till att vara motsatsen till solidaritet och mänsklighet. Av rent principiella och ideologiska skäl kör man en stenhård offensiv för att få oss att tro att de enda som värnar om människornas väl och ve är borgarna. Denna omtanke om oss så kallade vanliga människor innebär att vi skall få möjligheten att välja på vilken vårdcentral vi vill sitta i kö, välja vilken ny läkare vi skall få träffa idag, välja vilken skola mina barn skall gå i, välja vilket apotek som är har den billigaste medicinen, välja om jag vill opereras i Frankrike eller Sverige o.s.v. Valfrihetens förespråkare gör naturligtvis detta enbart av välvilja, ingen skall tro att det ligger några ekonomiska eller andra rent egoistiska intressen bakom.

                                                            
                                                   Bra vård oavsett bankkontots storlek

Såg igår kväll en amerikansk film som engagerade och berörde mig alldeles oerhört. Filmen handlade om just möjligheten att få "välja själv". En färgad nioårig kille blev akut sjuk på baseballplanen och behövde inom några dagar ett nytt hjärta för att överleva, en transplantation som skulle kosta 250 000 USD. Sjukhusledningen konstaterade att pojkens föräldrar inte hade några ekonomiska tillgångar men hänvisade till föräldrarnas försäkringsbolag. Pappan som i alla år betalt sjukförsäkringspremien fick beskedet att eftersom han på grund av arbetsbrist på senare tid inte arbetat heltid och mamman inte hade lyckats få något arbete så hade försäkringsbolaget ändrat villkoren som innebar att  den övre gränsen för ersättning satts till 20 000 USD. Dessutom gällde försäkringen inte transplantationer eller andra svårare kirurgiska ingrepp! 

                                                                  
                                          Storleken på dollarbunten får inte ha betydelse
 
Sjukhuset meddelar då att man tvingas skriva ut den dödssjuke nioåringen och hänvisar till ett statligt sjukhus som i sin tur meddelar att de inte kan utföra en transplantation i den prisklassen. Ganska enkelt att sätta sig in i vad som skulle hända om man själv hamnade i en liknande situation som dessa förtvivlade förälrar. Valfriheten att få välja sjukhus är ju fantastisk enligt vissa, att teckna en försäkring som täcker vad man eventuellt kommer att behöva är ju upp till var och en, alltså valfritt, att se till att man har arbete och tillräckligt med pengar på sparkontot är likaså det upp till var och en att ansvara för, även detta är alltså valfritt. Om vi inte kan leva upp till detta är det bara att skylla sig själv, alla har ju i grunden samma möjligheter enligt valfrihetens förespråkare. Några påstår till och med att den som inte fixar detta enbart är lat!

                                                                    


Själv föredrar jag den mänskliga varianten av samhälle. Ett samhälle där vi solidariskt ser till att alla har rätt till god sjukvård, skola och omvårdnad på äldre dar, oavsett ekonomiska tillgångar. Att detta svider i själen på vissa har jag blivit mer och mer övertygad om under senaste tiden, bara att hoppas att det fortsätter svida hos dessa av självgodhet inpyrda egoister. Jag är förhoppningsfull och övertygad om att majoriteten av svenska väljare av tradition, övertygelse och uppfostran har en mer mänsklig inställning till detta med hur vi tar hand om varandra i situationer vi inte alltid själva råder över. Låt oss hoppas att min framtidförhoppning visar sig riktig i ett rättvist 2000-talets Sverige.   

Vem bär(!) ansvaret fär bärplockarna?

Bärplockare från Thailand som strandsatts i Norrland med skulder för boende och annat har blivit förstasidesnyheter de senaste dagarna. Då tillgången på blåbär inte kommer i närheten av vad som utlovats då man tog hit bärplockarna har det strulat till sig ordentligt med deras möjlighet att tjäna pengar. Inkomsten har inte ens räckt till för att betala hyra och uppehälle vilket gjort att de flesta är skuldsatta, inte bara i Thailand utan också i Sverige. Till och med arbetsmarknadsministern har varit inkopplad och lämnat synpunkter på vad som gått snett. Hans slutsats är att LO borde kunnat hjälpa dessa människor som oförskyllt hamnat i knipa beroende på den skrala bärtillgången. 

                                                                  
       Ingen lysande affär för Thailändarna då både blåbär och ansvariga lyser med sin frånvaro

Att Littorin inte vid ett enda tillfälle kritiserar de bärhandlare som plockat hit thailändarna utan att ta ansvar för sina anställda är inte speciellt överraskande. Nä, nu är det plötsligt fackets ansvar att se till att dessa stackars totallurade asiater på något sätt får upprättelse efter den bedrövliga behandligt de utsatts för av ansvarsbefriade arbetsgivare innan det är dags för hemresa.

Att detta fenomen förekommer i stort sett varje år gör ju inte saken bättre. Tyvärr kommer det väl även kommande år se ut på samma sätt, ingen vill ta ansvar, allra minst de arbetsgivare som egentligen skulle ställas till svars.  

Felaktig politik enligt hökarna, sensationellt!!

Vart är Sverige på väg kan man undra? Nu går Svenskt Näringsliv ut och öppet anklagar alliansregeringen för bristande insatser för att begränsa effekterna av finanskrisen. Visst är det smått sensationellt att företagarnas största organisation öppet kritiserar "sin egen" regering för att dra felaktiga slutsatser av vad som behöver göras för att få fart på Sverige. Så här skriver man på sin hemsida:  Den hägrande återhämtningen i den svenska ekonomin sker därför endast långsamt. Till detta bidrar också brister i den ekonomiska politiken. I en särskild strukturdel visas att länder som klarat sig lindrigt undan krisen dels fört en penningpolitik som till skillnad från den svenska stramades åt redan när bubblan var i sin linda, dels mötte krisen mer offensivt med program för tidagareläggning av investeringar.

                                                     
                                                              Tar Borg i örat

Detta är ju precis vad oppositionen hävdat under hela finanskrisen, att regeringen stillasittande inbillat sig att problemem löser sig självt. "Vi kommer inte att spela monopol med skattebetalarnas pengar" har alliansföreträdarna hävdat genom bland andra den maktfullkomliga Olofsonsskan. Reinfeldt och Borg har envist hävdat att "det gäller minsann att spara i ladorna". Vad dessa herrar missat är att det som sparats i ladorna är av intet värde då kreaturen hunnit dö av svält innan man börjar med utfodringen!

                                                     
                               Dags att öppna dörrarna till den svenska finansladan......

Bara att hoppas att regeringen kanske får sig både en och två tankeställare då deras normalt största supporter, Svenskt Näringsliv, ger sig in i debatten på ett så tydligt och konkret sätt. Kanske ladugårdsförman Anders Borg tvingas öppna dörren till ladan fortare än han hinner blinka om han i fortsättningen vill röra sig i de finare korridorerna. Det går fort att hamna ute i kylan om hökarna inte får vad de förväntar sig.

Lokalt skall det bli intressant att se vad våra alliansälskande debattörer kommer med för ursäkter. Debattörer som under senaste året prisat alliansregeringen för deras fantastiska sätt att sköta landets finanser till skillnad mot hur det skulle sett ut om den "rödgröna röran" fått styra. Men som vanligt är det väl enklare att fortsätta skylla på de rödgröna, det är ju ändå dom som "ställt till det under en massa år"!

SJ är ingen prispressare precis

Att SJ har svårt att hålla tidtabellen är ett känt faktum. Även om ansvariga på detta statliga transportföretag i många år hävdat att man hela tiden blir bättre så fortsätter förseningarna att ställa till jäkelskap för de som exempelvis använder tåget för arbetsresor. Det tillhör tyvärr vanligheterna att möten måste flyttas, åtaganden man gjort går inte att leva upp till, anslutningsresor missas och liknande.

                                                        
                                  Biljetterna var tyvärr slut till detta ekonomialternativ

Det jag personligen tycker är mest fascinerande med SJ är inte deras dåliga tidsplanering utan hur deras prissättning administreras och hanteras. Senaste exemplet är daterat till idag då jag kollade biljetter mellan Skövde C och Stockholm C för fyra personer i början av oktober. Har några dagar haft uppsikt över prisutvecklingen och sett att det varierar mellan dagarna och beslöt idag vid lunchtid att beställa biljetterna. X2000 till Stockholm och Inter City hem, 2:a klass med platsbiljetter. Bokade, betalade och skrev ut biljetterna, åt en snabb lunch och satte mig återigen vid datorn och gjorde på skoj en ny "skenbeställning" av exakt samma resa. Hoppsan, nu var den hux-flux 120 kronor dyrare än den redan beställda, vilken tur att jag bokade i tid. Vad är priset imorgon kan man ju undra, är det möjligen finanskrisen som spökar, är det börsen som styr eller vad tusan är meningen med detta manipulerande med priser. Hade jag dessutom varit så framförhållande att jag beställt biljetter som varit ombokningsbara eller möjliga att avbeställa hade jag fått punga ut med ytterligare nästan fyrahundra spänn. SJ är verkligen måna om att vi skall resa med deras miljövänliga alternativ, kosta vad det kosta vill!
 
Det är inte lätt att vara miljömedveten och samtidigt försöka hålla ordning på privatekonomin. SJ kan verkligen konsten att skapa tveksamma resenärer. Hade utan tvekan varit billigare att köra med egen bil men vem vet, bensinskatten kanske, trots Holger Gustavssons (KD)  vallöften, har höjts kraftigt om en månad. Den som lever får se, det måste hur som helst vara spännande att vara prissättare på SJ, inte en sekund ledigt utan ständigt på språng för att justera kassaapparaten.


Vi är förlorare, kungabarnen och jag

Nu måste jag bara ta chansen att hacka på kungahuset igen. Läser med fasa att "kungabarnen har förlorat 3,5 miljoner på finanskrisen". Stackars ungar, hur skall det nu gå med bröllop, utlandsresor, sportbils- och båtinköpinköp och andra noga inplanerade aktiviteter framöver? Kan ju inte gå till pappa kungen och be om förstärkning i kassan, även den stackars saten har ju drabbats oerhört hårt av finanskrisen, förmögenheten har ju minskat med åtskilliga miljoner. Hoppas han slipper gå från gård och grund och blir arbetslös dessutom, inte lätt att hitta nytt jobb i hans ålder. Silvia däremot kanske kunde ta jobb som spärrvakt hos SL, skulle bli en fin representant för denna alltid leende yrkeskategori. 

                                                  
                      Kungligheterna får väl dra ner på nöjesåkandet ett tag...

Enda trösten är väl att ungdomarna inte riskerar att öka på den dystra arbetsöshetsstatisitken. Så länge de inte arbetar utan med glada leenden uppbär bidrag från skattebetalarna så faller de ju utanför arbetsförmedlingens åtaganden. Behöver alltså inte några jobbcoacher som vägledare, det räcker med några skarpa finanslejon på banken så är framtiden räddad.

Känns bra att veta att jag själv inte förlorat några 3,5 miljoner på finanskrisen. Ibland är det en fördel att inte sitta på några stora pengahögar, risken blir på det viset betydligt mindre att man ramlar ner och slår sig fördärvad. Vågar inte tänka på hur det skulle kännas att "förlora 3,5 miljoner på finanskrisen". Själv har jag förbannat mig själv och mina placeringar då jag "förlorat" några få tusenlappar.
 
Men både jag och kungabarnen börjar se en återhämtning, troligtvis överlever vi även denna gång.

Lasermannen åter i farten

Träffade en bekant som berättade att han körde på ett rådjur häromdagen. Lite skador i fronten på bilen och ett rådjur som låg stendött på vägen blev resultatet. Han ringde 112 och berättade vad som hänt och blev kopplad till polisens ledningscentral. Efter 15-20 minuters väntan kom han fram till en person som hade tid att ta sig an rapporteringen. Min bekant blev uppmanad att märka ut platsen så att polis och jakträttsinnehavare skulle hitta rådjuret.

                                                      

Döm om hans förvåning då han idag åkte förbi platsen och fann att markering och rådjur fortfarande fanns kvar i dikeskanten. Polisen har väl viktigare saker för sig kan man tänka, det pågår ju en stor och viktig hastighetskampanj för tillfället där poliser med lasermätare står i snart sagt varenda buske utefter vägarna. Kanske man frampå veckan får lite tid över för att ta itu med det påkörda rådjuret, det är ju ändå bortom all räddning så varför ödsla krut på detta när man istället kan bötfälla några fortkörande och livsfarliga samhällsmarodörer. 

Vågar inte tänka på vilket jobb polisen får då Vägverket sänker hastighetsgränsen till 80 km/tim på några av våra tidigare typiska 90-vägar. Men den dagen den sorgen, huvudsaken att Vägverket får fortsätta sina ibland ologiska insatser för trafiksäkerheten. Ingen polotiskt ansvarig på någon nivå vågar ändå ha synpunkter som går emot Vägverkets teoretiker, det skulle innebära politiskt självmord att ifrågasätta vad som är trafiksäkerhet.


Frihet är att kunna skjuta ihjäl sin nästa

Frihetens förlovade land USA har återigen visat vari friheten består. Efter president Obamas försök att få till lite striktare vapenlagar genom bland annat höjd skatt på vapenköp och ammunition har flera organisationer och privatpersoner som hyllar rätten att bära vapen protesterat genom att i närheten av Obama demonstrativt bära sina käraste ägodelar.

                                                         
                                                           Känns tryggt och säkert...

Ett utdrag ur en artikel i Aftonbladet:

Enligt Phoenix-polisen behövdes inga tillstånd för att bära vapen. Inget brott var begånget och ingen greps, uppgav de för AP. Obama uttryckte under valkampanjen sitt stöd för att var man ska få bära vapen - men han sade också att han anser att "anfallsvapen", halvautomatiska militärvapen bör förbjudas.

Det upprörde USA:s vapenentusiaster - som också oroas över att presidenten ska chockhöja skatterna på vapen och ammunition.

I Sverige oroas vi över att skatten höjs på bensin och andra varor som anses nödvändiga, i USA är det tydligen rena stridsvapen som anses livsnödvändiga. Är det nån med vettet i behåll som anser att våldet minskar om i princip alla har rätt att ha vapen i nattygsbordet, garaget eller i bakfickan? "Rätten att försvara sig och sin familj måste bevaras", hävdar vapenentusiasterna som gärna blundar för det faktum att det alltför ofta förekommer vådaskjutningar i hemmet med dessa lätt tillgängliga "försvarsvapen".

                                                                    
                                                Ett normal amerikansk villagarage möjligen....?

Friheten kan ta sig många uttryck i ett land där fler svarta sitter inburade än går på college. För att ha rätten att få försvara sin egendom med vapen i hand går det tydligen att tolerera att man då och då av misstag skjuter ihjäl exempelvis sitt barn eller sin granne med ett vapen som var avsett att användas för att "försvara familjen" . Detta är antagligen frihetens pris enligt vapenförespråkarna.

Jag skulle nog hellre välja att beteckna dessa vapenfixerade personer som skjutgalna fanatiker med "rätten att försvara sig" som en ursäkt för att få känslan av makt. Hur länge dröjer det innan denna så kallade frihet sprider sig till lilla Sverige? Den ena amerikansinspirerade "frihetssymbolen" efter den andra verkar ju hyllas i alliansens Sverige, bara att hoppas att vi får stopp på skiten nästa höst.  


MC-träff, fotboll och hästar, da´n är räddad

                           

Motorcyklar och fotboll skall det handla om idag. Motorcyklar med sidvagn kan vad jag förstår innebära nästan vad som helst numera. Efter helgens stora Jumbo Run som startade på Filsbäck är det bara att konstatera att sidvagnshojarna blir allt tuffare, vissa liknar INTE sidvagnshojar utan mer trehjuliga bilar eller nånting i den stilen. Sen finns det självklart de som fortfarande ser ut som motorcyklar med sidvagn, gamla klenoder från 50-talet är inte ovanligt. Till exempel körde en av deltagarna sin NSU från tidigt 50-tal  ända från Lund i Skåne för att få chansen att vara med på träffen. Att dessa sidvagnsentusiaster kommer långväga ifrån för att träffa likasinnade samt skjutsa handikappade, unga som gamla, är ett fantastiskt engagemang. Att gå runt bland dessa förväntansfulla sidvagnspassagerare och se deras oförställda glädje är en upplevelse, bara att tacka alla som med glädje ställer sina fordon och sig själva till förfogande.

                             

Över till lördagens fotboll i Stockholm mellan Hammarby och Elfsborg. Kanske inte den där sprudlande fotbollen man väntar på men ändå en match med många ansikten och framförallt riktigt vackra mål. Det som kom att diskuteras var Elfsborgs straff som betydde 3-1, en omdiskuterad situation där många experter hävdade att det inte skulle vart nån straff. Själv är jag inte det minsta förvånad att domaren blåste, ett överfall i rygggen på en anfallare inom straffområdet kan knappast bli annat än straff. Samma förseelse utanför straffområdet hade självklart blivit frispark, straffområdet får aldrig bli laglöst område, det tycker jag experterna borde bli ense om. Kollade även en livematch på lördagseftermiddagen, Källby mötte Trolmen på Eolsborg i en match som kanske inte hade den där vanliga derbynerven men som Källby ganska rättvist vann med 1-0 efter ett riktigt snyggt nickmål av Petter Georgsson. Bäst på plan var nog ändå domartrion som tillät en hel del men på det viset lät spelarna ta sitt ansvar vilket de gjorde utan att några stora incidenter inträffade, bra!

Det var lite blandad kompott såhär på söndagsförmiddagen, nu drar jag iväg för att kolla på hästar igen, det brukar vara söndagens stora begivenhet för min del.

 

Arbetslinjen håller...., eller kanske inte ändå??

Fortsätter att följa debatten om vem som egentligen bär skulden för att så många nu går utan arbete. Alliansen har inte gjort det de borde, säger vissa. Alliansen kan inte rå för att en lågkonjunktur ställt till det, säger andra. Vad är rätt och vad är fel i dessa påståenden kan man undra, är det svart eller vitt eller finns det flera orsaker?

                                               
                                           Har arbetslinjen drabbats av nåt slags virus möjligen?

Ingen av debattörerna har väl egentligen det helt förlösande svaret, oavsett vilken "sida" man står på så finns det alltid sånt som kan ifrågasättas hos var och en. Det som ändå måste betraktas som ett faktum är väl att alliansanhängarna utan förbehåll pekat på hur väl alliansens så kallade arbetslinje fungerat. Denna politik skapade massor av arbeten enligt alliansen som med näsan i vädret hävdade att "socialisternas politik ledde till massarbetslöshet medan vår politik fått människor i arbete igen". Att dessa arbeten i mångt och mycket skapades av en blixtrande högkonjunktur talades det tyst om, det var arbetslinjens förtjänst trumfade man ihärdigt i oss.
 
Nu står vi med en rejäl lågonjunktur på halsen vilket fått till följd att arbetslösheten återigen ligger på en nivå som borgarna under valrörelsen 2006 kallade "massarbetslöshet skapad av sossarna". Skillnaden på den nuvarande arbetslöshetsnivå är enligt alliansanhängarna att nu är det enbart lågkonjunkturen som är boven, politiken är fortfarande den rätta. Att kommunerna får stå där med sina underskott beroende på minskade skatteintäkter till följd av rådande situation bekommer inte regeringen ett skvatt. Till och med då deras egna partianhängare i kommunerna efterlyser regeringsåtgärder låtsas Reinfeldt och Borg som om det regnar (vilket det för det mesta gör också).

                                                   
                                                                         Bilden ljuger
 
Vad gör vänsterblocket då kan man undra. Tja, inte speciellt mycket, det verkar som om man bara sitter och väntar på att ordförandeskapet i EU skall ta slut, man har ju mer eller mindre lovat att inte kritisera regeringen under denna period. Att EU styr oss på många sätt är väl allmänt känt, men att man dessutom påverkar den svenska nationella politiken så tydligt kanske inte är lika uppenbart men här har vi väl ett slående bevis. Vi lägger våra svenska politiska åsiktskillnader i malpåse ett halvår för att inte sittande regering skall hamna i ofördelaktig dager i vår omvärld. Mona Sahlin verkar liksom övriga i oppositionen ha tagit en lååååång semester. Det kan lämpligen benämnas klassisk svensk flathet. Inte ens Almedalsveckan innebar några större konfrontationer utan fungerade väl mest som ett sommarkollo för partysugna politiker.

Det blir bara billigare och billigare

"I våra butiker prissänks ungefär 200 - 1 000 varor beroende på vilken sorts ICA-butik man handlar i. Varorna sänks med uppskattningsvis 2 - 10 procent, beroende på handlarens egen prissättning".

                                                                
                                                                      Lika goda kålsupare

Så skriver ICA på sin hemsida och detta är inte enda gången man påstår sig sänka priserna. Under senaste året har man i den ena annonskampanjen efter den andra sagt sig sänka priserna på x antal varor. Min enkla fundering blir självfallet: Varför konstaterar olika konsumentundersökningar raka motsatsen, att det blivit dyrare att handla under senaste året? Är dessa prissänkningskampanjer ytterligare ett sätt att vilseleda eller vad handlar det om?. Även Willys, Coop och Hemköp trummar i oss samma budskap, "nu sänker vi priserna igen" och vi förväntas handla som aldrig förr bara för att det blivit "billigare".

Ett par, tre kampanjer till och vi kan väl i det närmaste handla gratis mat, men visst lider jag med de stackars handlarna, det kan inte vara lätt för dom då priserna sänkts varenda vecka i flera år. Skulle vara intressant att se hur många varor man istället HÖJT priserna på men detta lär väl knappast hamna på hemsidorna eller i reklambladen. 


Bil eller buss? Enkelt val när bussen inte går

Brukar ibland diskutera den kommunala kollektivtrafiken och tänker ta upp ämnet ännu en gång. Att ställa bilen och använda sig av miljövänligare alternativ, exempelvis buss eller tåg för att ta sig till jobbet, skolan, affären eller vad det nu kan vara. har ingen koppling till landsbygden helt klart. Har en bekant som bor en mil från centrala Lidköping och som börjar skolan i Skara idag torsdag. Finns ingen buss vid den tiden på morgonen till Lidköping utan hon är hänvisad till bil för att därefter ta bussen från Lidlköping till Skara. Eller som hon väljer att göra, ta bilen hela vägen.

    ALTERNATIVT      

Däremot börjar man med bussturer på morgonen i nästa vecka då övriga skolor börjar. Att kunna åka kommunalt om man bor på landet styrs alltså av när skolorna är öppna, vilket innebär att man måste anpassa sitt åkande till sta´n efter skolelevernas tider. Detta kallar inte jag en fungerande kollektivtrafik! Konsekvensen av systemet blir att den som bor på landsbygden och vill vara med i samhällets utbud av aktiviteter allt oftare är hänvisad till bil. Undrar när våra beslutsfattare förstår detta? Fårstår kanske de gör men alltför ofta struntar de i problemet.

Som lite kuriosa i sammanhanget kan jag berätta att jag letar hotellboende i Stockholm i september och hittade ett bra alternativ i Älvsjö, alltså en bit utanför centrala Stockholm. Resa med pendeltåg till T-centralen tar 9 minuter och tåget går 4-8 gånger i timmen. Lite annat än på landet där möjligheten att åka kollektivt begränsas till runt 8 gånger i veckan!!

Låg inflation skapar problem

Nästa år är inget att se fram emot som pensionär om vi får tro ekonomiska analytiker. Att vara pensionär eller studerande innebär fortsatt minskad köpkraft trots att konjunkturen förväntas gå åt rätt håll. Det som blivit billigare i tider av rekordlåg inflation är ju som alla vet hemelektronik som datorer och teveapparater, bensin och en del annat. Däremot har hyrorna stigit, maten blivit dyrare, tandläkarkostnaderna har ökat, ja allt det där som pensionärer inte kan undvara har stigit. 

                                                                         
                                                                       Pensionärsflotten är hotad...

Att vi "gamle" nästa år på grund av den låga inflationen får sänkt garantipension är återigen ett påhopp av alliansregeringen. Inte nog med att vi betalar högre skatt än den som arbetar, nu skall vi dessutom få sänkt pension också. Kan det vara så att alliansen på det sättet anser att vi samtidigt får lite lägre skatt också, fan vet, de brukar kunna hitta på det mesta för att vilseleda och dupera. 

Lite småsnålt tycker jag

Ett kort inlägg om det kära och omhuldade kungahuset så här på förmiddagen. Prinsessan Madeleines förlovningsring lär enligt juvelerare ha kostat runt en halv miljon kronor (500 000). Rena fattigdomsbeviset tycker jag, det är ju trots allt en prinsessa som bär ringen.  

Car Surfing, modefluga utan regler

Sverige är fantastiskt, lagar och regler kan ibland göra att man tar sig för pannan. Att vi skall efterleva stiftade lagar är nånting som vi är oerhört medvetna om, att vi sen inte alltid lever som vi lär är en annan sak. Läste just om den senaste flugan bland ungdomar, att surfa på biltak. Vanligen liggande på biltaket men i extrema fall även stående.

                                              
                               Möjligen dags att montera bilbälte på taket....?

Senaste olyckan inträffade i lördags i Bengtsfors där en 19-årig kille surfade på taket till en minibuss och föll av och skadades allvarligt. Tragiskt, men det som fick mig att lyfta lite extra på ögonbrynen var då jag läste ett uttalande av Åmålspolisen som misstänker minibussens förare  för grov vårdslöshet i trafik och har beslagtagit hans körkort. Men mannen som åkte ovanpå bussen får sitt brott, att åka utan säkerhetsbälte, avskrivet om han överlever.
- Det brukar bli så när man råkar illa ut själv, berättar Katarina Paulsson, inre befäl på Åmålspolisen.

Att ligga på taket på en bil som körs i låt oss säga 80 km/tim kallas alltså enligt polisen att åka utan säkerhetsbälte. Om nu inte olyckan hade skett och polisen enbart stoppat framfarten med den surfande killen på taket så hade han alltså fått böta för att ha åkt utan säkerhetsbälte. Att han nu skadade sig anses förmildrande och då avskrivs brottet enligt polisen, herregud, vart är rättsväsendet på väg egentligen? Hur stora skador skall man ha åsamkat sig för att brottet skall avskrivas, räcker det kanske med ett rivmärke i pannan om jag blir stoppad utan säkerhetsbälte? Intressant tycker jag. Vad hade hänt om denne carsurfare hade skadat nån annan person i fallet, hade det ändå avskrivits eftersom han själv skadades? Frågorna finns där, hoppas även svaren finns annars är det illa.

Får vi förlova oss snälle herr Reinfeldt?

Måste bara kommentera den "fantastiska" nyheten att prinsessan Madeleine har förlovat sig med sin Jonas Bergström. En händelse som det spekulerats om i media de senaste dagarna men som nu bekräftats av hovet. Men nu kommer det mest spännande, efter att kungen har gett sitt godkännande måste även regeringen lämna klartecken. Märker ni hur korkat det låter, två personer som hängt ihop i flera år och vill förlova sig skall först begära godkännande av landets riksdag och regering. Detta i ett land som påstår sig stå för frihet, demokratiska och mänskliga rättigheter och individens rätt att råda över sin egen situation. 

                                                       
                                                     Får vi lov att vara normala...?

Hur rimmar dessa utfästelser med det som nu sker då vi låter en familj i Sverige undantas från dessa elementära rättigheter? En familj som inte tillför Sverige annat än möjligen lite PR för de trogna. Har skrivit det tidigare och påpekar det än en gång, kungahuset har blivit ett nutida monument över en svunnen tid, en tid med ett styressätt där blodet övertar normala demokratiska valmöjligheter. Borgarna som talar så varmt för individens fria val tycks helt ha glömt bort vad kungahuset representerar men det är klart, Carl XVI Gustaf och hans bidragskrävande familj befinner ju sig på den rätta nivån i både adels- och taxeringskalendern så då går det mesta att acceptera av de royalistiska romantikerna.

Skrota kungahuset, placera kungen och Silvia på Naturhistoriska muséet och låt inträdespengarna gå till att ombyggnad av slottet till exempelvis hotell.

Byråkratiska och ekonomiska "skojare"

                                               
                                                    Byråkratisk startsyssla

Byråkrati kan vara riktigt underhållande om man har förmågan att se det dråpliga i situationen. Pratade med en bekant häromdagen som hade fått en räkning på slamugning av en avloppsbrunn som inte används beroende på att ingen bott i fastigheten på två år. Ringde miljökontoret som givetvis hade ett antal frågor som till exempel VARFÖR ingen bodde där, hur länge det hade stått obebott o.s.v. Avslutningsfrågan som antagligen skulle lösa problemet löd: Har ni nån soptunna då? Javisst svarade min bekant, det har vi. Ja men då bor ni väl ändå där, var den logiska slutsatsen av byråkraten på miljökontoret som då drog slutsatsen att slamsugningen var en självklar åtgärd. Detta tycker jag visar att det finns riktiga lustigkurrar även på kommunala förvaltningar vilket känns tryggt att veta.

Efter Marianne Samuelssons klavertramp har det gjorts en undersökning där kommunernas politiker och tjänstemän fick redogöra för sin syn på det omdebatterade strandskyddet. Enligt den omfattande undersökningen kan var fjärde politiker eller tjänsteman acceptera att man bryter mot lagen för att gynna enskilda företagare vad gäller strandskyddet bland annat. Måste säga att det är föga förvånande, det verkar vara ett odiskutabelt faktum att det allt oftare är pengar som styr, lagar och lokala regelverk är till för den lille, övriga kan allt oftare kringgå de flesta av dessa paragrafer med hjälp av sin position i samhället.

                                                             
       Den lilla politikern kommer i alla fall upp sig på den kommunala gungbrädan

Vi närmar oss alltmer samhällstillståndet för sisådär 75 år sedan, då var det också samhällets grädda som bestämde vad som var tillåtet eller inte. Bara att hoppas att vi kan få stopp på detta utbredda mygel i tid, det finns ingen som är betjänt av att samhällsapparaten styrs av pengar, demokratin tål ganska hårda törnar men just denna syn på vad som anses acceptabelt känns riktigt otäckt. Att vissa använder ekonomiska påtryckningsmedel för att driva igenom sina krav är inget annat än utpressning och borde vara åtalbart istället för att våra beslutsfattare faller platt till marken och struntar i gällande lagar och regelverk.

Under senare hälften av förra seklet upplevdes en viss maktbalans i Sverige där den ekonomiska makten balanserades upp av den politiska makten vilket var välgörande för ett någorlunda rättvist samhällsbygge. Numera finns i stort sett enbart den ekonomiska makten, politiker blir allt oftare verktyg åt dessa penningstarka företagare och andra och detta har inneburit en kraftig kantring av den tidigare så viktiga maktbalansen. Återstår att se om det nån gång i framtiden går att återskapa lite av tidigare balans utan att det högljutt hojtas om socialisering och kommunism, begrepp som återigen blivit moderna skällsord i de "finare" salongerna.

Kräftskiva med brännboll, tufft för en gamling.

Gårdagskvällen innebar kräftskiva med barn och barnbarn. Ett klassiskt kräftkalas med allt vad som tillhör plus lite till där femkampen med den avslutande brännbollen ute i hästhagen var ett riktigt mandomsprov för en snart 65 år gammal räv. Men som vanligt får man förlita sig på sin grundkondition och rutin, ungdomarna har ju lite andra förutsättningar. Vid 23-tiden var det dags att säga tack och hej, det gäller ju att vara på alerten dan efter också. Då hade barna även hunnit med att gratta den "gamle" och önskat lycka till som pensionär. Trevligt så det förslår!

Alltså uppstigning 07.30 och därefter äntring av motorcykeln för resa till Vara och hopptävlingar hos Vararyttarna. Amanda och nytillskottet Wellasar gjorde en kanontävling, första starten för Amanda på Wella blev en trevlig upplevelse. Att Wella är en dam med egna idéer visste vi väl alla som sett henne under de senaste veckorna men vilken kapacitet när det stämmer. Med några månader av kvalitetsträning skall hon kunna prestera riktigt bra, det visar dagens tävling med tydlighet.

                       

                                      En riktigt trevlig holländska som vet vad hon vill



Framförallt att Amanda känner att det är det bästa hon nånsin suttit på som hon säger gör att det går att ha höga förväntningar. Tyvärr fick Valpolicella stanna hemma beroende på en tappad sko och lite problem med en hov, synd för det är också en spännande häst som kan överraska.

Hade för en stund sedan besök av Josefin och Jörgen Åhman som kom med Dajmtårta för att få lite fika. Som vanligt hann vi med lite spelning också, det brukar höra till vid deras besök. En trevlig dag utan tvekan.


Sanningen kan var svår att höra

Nu dundrar borgarbrackorna i Lidköping över Michaels Wiehes framträdande i Stadsträdgården förra torsdagen. Skandal skriker man, skandal att Lidköpings kommun på skattebetalarnas bekostnad låter Wiehe framföra sina kommunistiska ideologier. "Detta också på ett ytterst tarvligt sätt" som Eira och Torbjörn Wold uttrycker sig i en insändare i NLT. Tyvärr är det väl så att man hör det man vill höra och struntar i resten, eller gör om det som sägs för att passa den egna inställningen.

                                                                      
                                                                     En sanningssägare....?


Det inte lätt att vara borgare och tvingas lyssna till nån med en annan ideologi än den rent egoistiska. Tvingas förresten, det kanske hade varit bäst att hålla sig innanför sina väl isolerade borgerliga väggar och sluppit "stå ut med" dessa tarvliga uttalanden. Har pratat med många som lyssnade till Wiehes framträdande och som var imponerade av hans sätt att framföra sina sånger tillsammans med ett budskap. Men som vanligt kan det vara tufft att höra sanningar som man inte alltid vill kännas vid.

Tyvärr har vi problem med texten

Ett av de mest svårlösta tekniska problem som finns verkar vara att få textapparaturen vid våra svenska tevekanaler att fungera. Vi som har problem med hörseln är hänvisade till den service som skall fungera men som allt oftare INTE fungerar. Sitter just nu och kollar på "Oskyldigt dömd" i TV4 och efter första reklampausen är texten försunnen. Inget ovanligt, det är mer en regel än ett undantag, hur svårt teknisk kan det vara att få detta att fungera? Det går att göra hur spektakulära teveprogram som helst men få textfunktionen att fungera ett helt program verkar vara lika svårt som att flyga till månen.

Kan det vara så enkelt att det är mindre intressant att ge service åt oss som har problem att höra vad som sägs, kan det vara så enkelt att tekniken används där den bäst betalar sig. Vem bryr sig om en halvdöv tevetittare som ändå inte har förmågan eller möjlighet att protestera? Hur som helst, det kan väl knappast var högteknologi att få denna så kallade "textmaskin" att fungera, i så fall är det nog dags att anställa en kvalificerad tekniskt kompetent person för att råda bot på problemet.

Makten gör vissa människor blinda

                                                 
                                             Klantig f.d. landshövding

Säger bara: Marianne Samuelsson! Landshövding på Gotland och ivrig förespråkare för gräddfiler för "finare folk". Trots att de flesta av oss vet att dessa maktmissbrukare finns lite varstans så är väl miljöpartiets före detta språkrör Marianne Samuelsson maktfullkomligheten personifierad. Tack för att det fanns de som vågade ta tag i skiten och se till att den lismande kärringen försvann från posten med omedelbar verkan.

Återstår att se vem som kommer att få den vakanta platsen vid köttgrytorna, det lär väl knappast behövas några jobbcoacher för att hitta nån som vill sätta sig på landshövdingestolen, antar att kön av intresserade är ganska lång.

Hästhoppning, allsång och kräftskiva

Vad gör man en dag som denna? Lätt regn och riktigt gråväder skapar ingen större inspiration måste jag säga. Hade tänkt mig att stå ett par timmar vid ridpaddocken och kolla barnbarnens ridträning men det känns som det inte riktigt är läge idag.

                               
                                                Arkivbild på Amanda och Cherry Lou

Annars är det faktiskt riktigt spännande för tillfället att följa framförallt Amanda och Wellasar, hennes senaste tillskott i stallet, en Holländsk sexåring med fantastiskt bra hoppblod. Även fyraåriga fullblodsstoet Valpolicella börjar bli riktigt intressant och snart treåriga South Africa är också en spännande utmaning som kommer att "köras igång" i höst med inridning och allt vad som tillhör. Att jobba med och utveckla unghästar är krävande men en fantastiskt spännande utmaning.

                                                      
                                                 En trevlig tradition på Skansen

Det var lite positiva tongångar efter allt negativt som kommer fram varje dag, hoppas kunna hålla den tråden ett tag. Kvällen kommer att tillbringas framför teven med Allsång på Skansen bland annat. Säsongsavslutningen av denna 30-åriga tradition kan bli riktigt bra, Anders Lundin brukar få till det med bra artister och trevligt mellansnack. Kanske Robert Gustavsson dyker upp som som Anders Lundin, vem vet vad denne filur hittar på. Hur som helst så är Skansenallsången betydligt bättre än Lotta på Liseberg om jag får meddela min uppfattning.

Veckan för övrigt ser ju ut att bli en riktig sommarvecka, värmen är på väg och det kanske till och med kan bli ett dopp i Vänerns aningen kyliga vatten. Veckan kommer att toppas med kräftskiva på lördag då barn och barnbarn kommer för att se till att "gubben" tar klivet in i det riktiga pensionärslivet på ett anständigt sätt. Söndagen kommer troligen att tillbringas i Vara där Amanda tävlar med två av sina hästar. Ingen risk att bli sittande sysslolös, det finns alltid att göra om man vill. Skall i ärlighetens namn säga att det inte är alltid man vill men det är en annan sak. 


Valfrihet - för vem egentligen?

Fler privata vårdcentraler skulle skapa valfrihet var det ju tänkt. Tanken var väl i första hand att denna valfrihet skulle komma vårdtagarna till del. I alla fall hette det så i förhandssnacket, valfriheten skulle få oss att slippa köa, få bättre vård, även billigare skulle det naturligtvis bli både för oss och för samhället. Västra Götalandsregionen som drivit detta projekt står nu med ett stort problem på halsen, vad gör vi med överetableringen, vem får i sista änden stå för fiolerna, frågorna är många och aningen svåra att svara på för ansvariga politiker verkar det som.

                                                     


Vad man inte riktigt planerat var det som nu sker i exempelvis Kållered utanför Göteborg. Där bygger man privata vårdcentraler i en takt som gör att man tvingas "stjäla" läkare och annan vårdpersonal från varandra vilket skapat ett herrans rabalder. Framförallt gallskriker den vårdcentral som blir av med personal och pratar om illojala medarbetare och annat skitsnack. Den som plockar till sig dessa läkare kallar det naturligtvis för normala spelregler på arbetsmarkanden. Nu tvingas alltså dessa privata bolag slåss om personal vilket knappast kommer att innebära billigare och effektivare vård för oss som måste ta deras tjänster i anspråk.

Vart är vi på väg egentligen, jo lurade som vanligt med valfriheten som täckmantel. 


Opsykologisk prishöjning, eller möjligen ekonomisk...

Nu har det tagit hus i helsike minsann. Anställda inom vården som tidigare betalade 42 kronor för lunchen de köper på sina arbetsplatser är arga och besvikna på kommunen enligt NLT. Lidköpings styrande har nämligen beslutat höja lunchpriset från nämnda 42 kronor till 70 kronor. Höjningen kommer i samband med att pensionärer och andra som äter på exempelvis Ljungen, Ågården eller Östhaga får priset höjt med en tia, alltså från 50 resp 60 kronor till 60 resp 70 kronor. Orsaken sägs vara att spara pengar men också att nuvarande pris har många år på nacken. De flesta pensionärer tycker att priset är ok, men det är klart, jämfört med läkare så tillhör vi kanske de välavlönade i dagens samhälle (en gnutta ironi smög sig in där av nån anledning).

                                                 
                                              Kanske värt 70 kronor ändå?

Grundproblemet kanske därför inte ligger i att lunchen numera kostar 70 kronor utan att personalen under många år varit lite bortskämda med det tidigare priset. Finns väl knappast någon arbetsgivare idag som subventionerar de anställdas lunch till 42 kronor. I så fall brukar skattemyndigheterna vilja vara med på ett hörn, vet av egen erfarenhet att subventionerad lunch brukar vara ett högprioriterat ärende för denna statliga inrättning. Därför är det väl mer normalt med ett pris runt 60-70 kronor vad jag förstått. Att läkare och andra säger sig "tvingade" att äta på sin arbetsplats beroende på att man inte kan ta ut full lunchrast låter lite krystat. Kanske vore nyttigt att se sig om i samhället och konstatera hur andra som arbetar också "tvingas" kvar på sina arbetsplatser beroende på sin arbetstid och ändå klarar att äta antingen medhavd mat eller utnyttja företagets matsal -om det finns nån sån- till normalt lunchpris.

Tom Roffey, chef för Ågårdens vårdcentral går så långt att han ser detta "som ett hot mot hela köket att göra något så opsykologiskt". Det är väl tur att kommunens prissättning inte styrs av psykologiska hänsyn, då vet väl tusan om de inte skulle tvingas anställa fler psykologer än övrig kommunal personal.





Jobbcoach, vad är det egentligen?

Regeringens nya giv med så kallade jobbcoacher, det vill säga snabbutbildade personer som skall hjälpa arbetssökande till nytt arbete har redan stött på patrull. Alla inblandade med lite insikt i verksamheten är starkt kritiska till hur verksamheten bedrivs. "Verkar mer bli en lekstuga för coacherna" är ett av omdömena, eller "riskerar att bli ett enda misslyckande" som en av arbetsförmedlingens anonyma representanter uttryckte sig.

                                                  
                                                      Svårt att välja väg...?

Föga förvånande egentligen, är det nån som inbillar sig att några snabbutbildade personer med i vissa fall noll koll på verkligheten skall bli den där hjälpande handen som skall lotsa arbetslösa stackare ut i arbetslivet igen. Risken är naturligtvis att det blir som kritikerna påstår, en lekstuga för några som tror mer på sin egen förträfflighet än den de skall hjälpa. Regeringens insatser blir som vanligt ett spel för galleriet, det kan inte vara lätt för dessa politikerbroilers att förstå verklighetens krav och problem, däremot vore det kanske på sin plats att de erkände sina misslyckanden. För det mesta räcker det inte att skjuta till ett antal miljoner, eller miljarder i detta fallet, för att lösa problem, det krävs insikt och kunskap vilket bevisligen saknas hos de ansvariga för satsningen.

Sim-VM med rekord i rekord

Att VM-simningarna i Rom har blivit rekordens VM tillskrivs till största delen de nya simdräkterna eller ålskinnen som simmarna kränger på sig. Istället för den sista finslipningen av de svenska simmarnas form körde man ett stenhårt träningspass där det gällde att så snabbt som möjligt kränga på sig denna kroppsstrumpa. Eftersom risken är stor att den går sönder -kommer ihåg Alshammar i OS- gäller det att så snabbt som möjligt kunna byta dräkt vilket simmarna tillsammans med tränare och ledare kortade från runt 25 minuter till 15-20 minuter. 15-20 minuter för att ta på sig en baddräkt, tur att det inte gäller oss vanliga badare, då skulle vi inte hinna få på oss våra badkläder innan nästa regnskur är ett faktum.

                                                    
                                                          Rekordtävlingar

Tänkte göra en liknelse med våra politiska partier och simmarna men konstaterade att politikerna redan är fullfjädrade i konsten att byta skepnad. Där är det många som blixtsnabbt vänder kappan efter vinden och detta har vissa utvecklat till en konstart värd att göra en egen TV-serie om. Senast i raden är väl major Björklund som kommit på att kommunerna behöver statens hjälp att ta hand om problemen i spåren efter finanskris och lågkonjunktur. Detta har han tydligen kommit till insikt om på mindre 15 minuter vilket är snabbare än Sara Sjöström byter baddräkt. Fint jobbat, undrar bara vad moderaterna säger, men som vanligt gäller det väl att hålla ihop alliansen så det lär inte bli några extrapengar till kommunerna. Folkpartiet gnyr men moderaterna styr skulle man kunna säga. Snabbt avklarat på ny rekordtid.  

Afghanistan, en plats för skjutgalna "världsräddare"

Michael Jackson, sommarkatastrofer och annat får ursäkta, för tillfället är det den svenska militära styrkan i Afghanistan som engagerar mest. Tidningarnas ledarspalter och reportagesidor innehåller varenda dag mer eller mindre klarsynta rapporter från svenskarnas insatser. Att en USA-ledd operation mot Al-Quaida skulle vara riskfri är ju inte speciellt logiskt och därför är det ju inte mycket att förfasa sig över då styrkan då och då blir utsatt för eld från motståndarna. Det som är mest korkat är att det överhuvudtaget finns en svensk så kallad insatsstyrka på plats, detta är inget annat än en ren provokation mot både svenska och Afghanska intressen.

                                                     
                                                         Stanna i Sverige!!

Sverige har på detta sätt blivit en dansande marionett i det amerikanska "kriget" mot terrorismen, ett krig som ingen vill ha och som fortfarande kräver mer liv och lidanden än terrorismen nånsin gjort och kommer att göra. Bör rimligen vara dags för president Obama att få sina krigshetsare att tänka till men det är väl knappast troligt att han lyckas med detta, det handlar ju inte bara om liv det handlar framförallt om pengar. Även i denna "branch" är det pengarna som styr, länder kan gå på knäna i ekonomiska kristider men pengar till militära insatser finns alltid och dessa miljarder hamnar naturligtvis i väl maskerade kassaskåp till gagn för några få. 

Ta hem den svenska så kallade insatsstyrkan med omedelbar verkan Tolgfors, sluta lek världsherre och bespara oss både mänskligt lidande och ekonomiska förluster. Låt de amerikanska terroristfobierna vara just amerikanska, världen är inte betjänt av insatser baserade på dessa fobier, dags att Sveriges regering inser detta och agerar därefter innan hela den av USA terroriststämplade delen av världen förgörs. Tyvärr lär väl min uppmaning inte anammas av varken Tolgfors eller hans regeringskumpaner, de fortsätter säkert att försöka gå  i takt med sina stora idoler i väster.


RSS 2.0