Två fantastiska prestationer på samma dag.

Helgen är räddad, två av mina stora idrottsfavoriter gör det näst intill omöjliga. Åke Svanstedt med Torvald Palema, denne nersablade travtränare vinner Elitloppet och tre miljoner kronor på Solvalla och hela travsverige (förutom några) ställer sig upp och lyfter på hatten för en fantastiskt hästmänniska. Grattis Åke, vi är många som känner uppriktig glädje över din andra seger i detta prestigefyllda travlopp. Förra gången var det ju Gidde Palema som blåste de andra av Solvallaovalen. Några kronor blev det också till undertecknad.

                                             
                                                            Två av mina stora favoriter

Nästa grattis naturligtvis skickas till Paris och Franska öppna mästerskapen i tennis där Robin Söderling från Tibro och Lidköping svarade för ett mirakel genom att besegra gruskungen Rafael Nadal med 3-1. Inget mindre än ettt mirakel då giganten Nadal inte förlorat en match i Franska på flera år. Suveränt, kanon, formidabelt, enastående, ja det finns knappast ord för bedriften. Vilken helg, kommer att sitta som klistrad framför sportspegeln ikväll, blir oerhört spännande att lyssna till kommentarerna.

TV4 har blivit travsportens dödgrävare

Åke Svanstedt! Säger bara det, hur skulle TV4 överleva utan Åke Svanstedt. Denna skitkanal där 40% av sändningstiden spenderas på reklam har tagit som sin livsuppgift att "sätta dit" en av Sveriges mest respekterade och framgångsrika travtränare. Orsaken enligt mitt sätt att analysera ärendet är väl främst att Svanstedt klart och tydligt beskrivit sin yrkesroll, han har ett antal hästägare som betalar för att han skall göra sitt jobb och förväntar sig resultat. Därför bestämde sig han sig för att göra det han är bra på nämligen att se till att hästarna han har i träning skall prestera maximalt.

                                               
                                            Hackkyckling i travsverige

Resultatet av detta blev att han som en av de första i branschen klargjorde att han vägrar ägna stora delar av arbetstiden åt att genom telefon redogöra häststatus, placeringschanser och en massa annat för media. Utöver detta blev han förbannad rent ut sagt på TV4 och deras så kallade journalister vilket inte är det minsta förvånade. Han har satt ner foten och visat var skåpet skall stå. Jag är fullständigt övertygad om att flera av hans kollegor skulle vilja göra samma sak men inte vågar beroende på rädslan för att råka ut för medial bannlysning på samma sätt som Svanstedt. Detta fick TV4 att med alla till buds stående medel försöka misskreditera Svanstedt vilket gjorde att man letade reda på några som var villiga "gå ed på" att han tidigare för ungefär fyra år sedan använt otillåtna medel i sin träning. Vissa av dessa vittnen skall till och med ha fått betalt av reklamkanalen för att ställa upp som vittnen.  

Att TV4 med sina självgoda travexperter går i bräschen är inget som förvånar, ett knippe "experter" som blivit trampade på tårna måste naturligtvis visa vem som bestämmer. Det har säkert inte varit speciellt svårt att få med sig ansvariga i travsporten på gladiatorvagnen, det finns alltid några som känner för lite extra uppmärksamhet. Vad de kanske inte riktigt förstått är väl att liknande vendettor skadar travsporten mer än det gagnar.

                                        
                   Ponnytrav tillhör nog de ärliga sporterna... eller..?

"Ärlighet vara längst" brukar det heta, detta är sen länge ett begrepp som kommit på skam. Att klippa till Svanstedt så till den milda grad efter hans "erkännande" att han gav en stallhäst fördel genom en "otillåten förflyttning" på upploppet är inget annat än patetiskt. Bara för att han är stor, ärlig och framgångsrik så måste travets disciplinnämnd statuera exempel. Dessa potentater kommer att få en grannlaga uppgift om de skall leva upp till sina ideal, framtiden kommer att ställa ordentliga krav på deras sätt att utdöma bestraffningar. Ingen skall inbilla mig att nån i fortsättningen erkänner en förseelse om det visar sig att straffet blir som i Svanstedtfallet, avstängning i 28 dar samt 100 000 i böter. Ändå kan vi vara övertygade om att precis samma styrningar kommer att förekomma även framöver.

Ärlig körning och rättvisa förhållanden är självklart nåt vi som spelare önskar men alla skall veta att det handlar om pengar och då är inte alltid rättvisa det som ligger längst fram på skakeln. Det är inte bara inom travsporten man försöker mörka vad som är rätt eller fel, det förekommer i alla idrotter. Inte får Zlatan böta hundra tusen och blir avstängd en månad om han myglar till sig en straff som göra att jag som spelar tips förlorar x antal kronor. Kanske nåt att fundera över.   


Vägverket lyssnar trots allt

Skällde på Vägverket i mitt förra inlägg. Fortsatte av bara farten och skickade även ett inlägg direkt till verket och hör och häpna, redan idag på eftermiddagen blev jag uppringd av en representant för Vv som ville fortsätta diskutera mina synpunkter. Fantastiskt vill jag påstå, att man tar sig tid att bemöta kritiken är hedervärt och gör att jag kan hoppas på en framtid för Vägverket Produktion.

                                       
                  Vägverket Produktion bygger, lagar, lyssnar och noterar

Personen jag pratade med, som förresten själv var hojåkare, hade full förståelse för kritiken, man hade för inte så länge sedan gått igenom problemet utan att komma till nån riktigt bra lösning. Vid större arbeten med denna metod där man täcker större delen av vägen på en längre sträcka sätter man regelmässigt upp varningsskyltar. Vid mindre fläckvisa lagningar är det upp till trafikanten att själv upptäcka vad som gjorts vilket innebär dessa risker jag påpekat.

Efter att jag föreslagit att man i alla fall bör starta en lagning på en raksträcka så framförallt vi MC-åkare hinner fårstå att detta arbete är påbörjat lovade han att ta upp tanken med berörda. Bara detta att Vv bryr sig lovar gott, sen återstår att se vad som händer. Kan väl påpeka att vi hann gå igenom ett antal andra spörsmål vad gäller vägunderhåll och nybygge men det är en annan historia.

Önskar Vägverket livet ur MC-åkarna eller...?

Nu får det ta mig fan vara nog på besparingar! Vägverket tillsammans med många andra aktörer kampanjar för stora pengar hur man arbetar för den så kallade nollvisionen. En vision som man emellanåt och när det passar fullständigt skiter i, det gäller att i första hand spara pengar.

                                          
                           Detta riskerar att bli följden av besparingarna...

Det som på senaste tiden retat mig så till den milda grad är det Vägverket kallar vägförbättringar men som jag väljer att kalla vägsabotage, alltså en lastbil med sprutmunstycke på en kranarm som fläckvis sprutar olja/tjära eller vad det nu är på vägen och därefter lägger ett lager fint grus över detta. Därefter är det klart enligt Vägverket, vägen lagad och fin för en billig penning eftersom vi trafikanter får sköta resten av arbetet, det vill säga köra åt skiten med stenskott och annat som följd.

Om inte detta är nog så vill tydligen Vägverket ta livet av oss MC-åkare, har själv varit riktigt illa ute vid ett par tillfällen i vår. Man kommer in i en kurva i normal hastighet och upptäcker plötsligt att mitt i kurvan har man lagt detta livsfarliga rullgrus på vägen. Ingen varningsskylt, ingenting som talar om att det är fullständigt livsfarligt för oss tvåhjulsåkare. Istället verkar det som om man på rent jävelskap börjar med lagningen i kurvor, det blir självklart mer spännande på det sättet.

Finns det ingen ansvarig på Vägverket som själv är MC-åkare? Nån som åtminstone har den minsta aning om vad denna väglagningsmetod kan ställa till med. Verkar inte så, eller så har han blivit ålagd att hålla käften då pengar skall sparas.

GÄRNA NOLLVISION MEN FÖRST OM NÅN ANNAN BETALAR, RISKEN ÄR ATT VI MC-ÅKARE FÅR BETALA MED LIVET!

Vi bor på landet...., Sörgårdsidyll med problem

"Vi bor på landet...", sjöng Bröderna Djup i sin populära melodi för ett antal år sedan. På den tiden var landsbygden levande om man beaktar att det tilläts verksamhet av olika slag. Detta har kommit att förändras till det sämre om jag får säga min mening vilket jag självfallet får. Tidigare kunde de boende på landsbygden både leva och arbeta på sin hemmaplan, man både förväntades och tilläts starta verksamheter av olika slag utan att behöva vandra genom byråkratins kvarnar i åratal.  

                                          
                                        Den idylliska känslan måste bevaras

Detta sätt att leva är numera ett minne blott. Nu flyttar stressade stadsbor ut på landet, ut till den Sörgårdsidyll de läst om och förväntar sig skall finnas bortom stadsgränsen. De köper hus för att komma "nära naturen och stillheten"  som det så vackert brukar kallas. Inget får störa denna idyll, lantbrukare som i all tider haft både svin- och mjölkproduktion får börja tänka om vad gäller djurhållning, Det riskerar annars att bli ett störande inslag för den nyinflyttade, eller kanske skall säga nyutflyttade som inte riktigt förstått att det finns liv och rörelse även på landet, idyllen både lever, luktar och låter om man säger så.

                                              
                                                       Vackra och nyttiga...?

För några år sedan var det skulltorkarna som debatterades, de lät ju en del vilket störde de utflyttade och borde naturligtvis förbjudas. Det ingick ju inte i deras planerade "lugn". Nu är det vindkraften som ställer till elände, vindkraftverken gör att den "stillhet" man förväntat sig på landet när man köpte sin fastighet försvinner, det låter, det blir skuggor, det skymmer utsikten, det förstör landskapsbilden, det sänker fastighetsvärdet, det sk.......! Det går att räkna upp nästan hur många argument dom helst mot vindkraftverkens placering.

Faktum är väl att det finns ännu ingen tillförlitlig statistik som belägger att vindkraftverken skulle påverkat fastighetsvärdena negativt, det har mer blivit ett slagträ i debatten för att få ytterligare argument som skall hindra utbyggnaden av ett energislag som borde premieras.

Själv tycker jag dessa vindsnurror är både imponerande och vackra, solbelysta vita roterande vingar mot en mörkblå himmel, visst är det fantastiskt vackert! Har pratat med flera både lantbrukare och andra boende på landet med vindkraftverk i närheten av sina boningshus och ingen har mer obehag av detta än den övriga verksamhet som förekommer i den lantliga miljön. Men det är klart, de kanske har en syn på den lantliga idyllen som skiljer sig från vissa kravställande Sörgårdsromantiker.


Vargarna invaderar gator och torg

Var på torget i Lidköping på lördagsförmiddagen och anfölls av en flock vargar med huggtänder stora som elefantbetar, vargar som inget hellre ville än att jag skulle låta mig luras av deras lockrop inför EU-valet. Efter att ha läst ett antal artiklar i tidningarna på senare tid och fått klart för mig vilka fantasisummor dessa EU-parlamentariker har i enbart förmåner har jag full förståelse för att de gör i stort sett vad som helst för att bli invalda i denna ekonomiska maktidioti.

                                                 
                                                        Skojarnas marknad...


Bara reseersättningarna ger en svensk EU-politiker möjlighet att spara runt 35 000 kronor i månaden. Alltså SPARA efter att ha rest till normalt biljettpris. Ingen redovisning av faktiska kostnader, enbart uppvisande av boardingkort räcker för att få ut ersättningen. Skandal är ett lindrigt uttryck i sammanhanget och då skall man veta att detta är bara en av alla förmåner som våra parlamentariker har. En namngiven svensk erkände att han kunnat spara runt 1,3 miljoner kronor bara på resor sen 2006. Han skänkte dock dessa pengar till behjärtansvärda ändamål vilket inte många gör.

Att det mer eller mindre utdöda Folkpartiet dessutom kämpar med näbbar och klor för att få till stånd ytterligare en folkomröstning om införande av euro istället för vår svenska krona är ytterligare en sak att reagera över. Folkomrösta tills resultatet blir det önskade, det är major Björklunds demokratirecept. Att hans lokala partikollegor skriver insändare och debattartiklar i ämnet är ytterligare ett bevis på att partiet är halvt panikslagna, det gäller att hitta nåt att debattera, om inte är risken stor att de blir uppätna av den glupska moderatvargen i alliansmenageriet.


Nostalgisk kulturutflykt på cykel

Nu har jag vaknat till igen, det har varit lite stiltje på den här sidan ett par da´r men som sagt, nu är skrivklådan tillbaks. Kristi Himmelfärdsdag började med en cykelutflykt genom vackra Nordskog i Källby samt vidare genom Källby äng till Lasses grotta i Husaby. Brukar bli minst en sån tur varje år, spännande att uppleva gamla minnen då jag som barn tillbringat många fina stunder i dessa ängsmarker. 

                       
          Två guidande "Källbyynglingar"  flankerar en vetgirig gentleman från Fristad

Spännande så det förslog på den tiden, att klättra i bergskleven och hoppa över vårbäckarna det var spänning utöver det vanliga för en tioåring. Numera är det inte lika spännande men fortfarande intressant att se hur det har förändrats, igenväxta marker som förr var öppna ängar, inga djur som håller rent från buskar och sly. Däremot är ju Lasses grotta i "nyskick" jämfört med hur det såg ut på 50-talet. Då fanns knappast mer än tak och lite av eldstaden kvar av Lasse och Inga Erikssons boning, det är ju först på senare år som det blivit intressant att visa hur familjen levde ända fram till 1910.
                                               
                                                  Mästersmeden i arbete

Passade även på att göra ett besök i smedjan i Husaby där mästersmeden Therese Johansson just var i färd med att fixa mackor till sin livskamrat, det finns annat att göra emellanåt än att enbart hamra glödgade järnstänger. Cyklade vidare förbi mitt gamla hem, Sohlbergs handelsträdgård och vidare förbi Dafgårds. Fick en första titt på det nya vägprojektet som skall minska den tunga trafiken genom Källby samhälle och avslutade cykelturen i Filsbäck.

Tre och en halv timme av  historiska och kulturella upplevelser tillsammans med en bra motionsdos gjorde torsdagen till veckans höjdpunkt, så lång vill säga. Fredagskvällen kan möjligen innebära ett besök på motorstadion och tractorpullingen som förväntas bli en riktig höjdare. Hur som helst så kommer det att höras om inte annat.

Idioter som inte fattat att de är just idioter

Örgryte IS, den anrika göteborgsklubben har stora problem, inte bara idrottsliga problem. Att ligga ohjälpligt sist i den allsvenska fotbollstabellen efter nio omgångar är självklart inget man räknat med. Tyvärr har ju ÖIS drabbats av två kännbara avbräck då både Marcus Allbäck och Alvaro Santos drabbats av långvariga skador, två anfallar som kunde betytt att laget istället hade haft en säker mittenplacering.

                              
                                    Derbymatchen mot Häcken, förlust med 1-0

Som om inte detta skulle vara nog med elände så drabbas klubben dessutom av ett gäng "supportrar" som beslutat sig för att lägge ytterligare sten på en redan tung börda. De vandaliserar klubbens nyrenoverade fastighet ÖIS-gården genom att slå sönder och spreja slagord på byggnaden, ett verk av en samling idioter som tror att detta är hjälpen klubben behöver i en redan jobbig situation.

Lättast vore att påstå att detta nidingsdåd är utfört av totalt intelligensbefriade ungdomar som inte förstår bättre. Är inte säker på att det är så enkelt, risken är att det i främsta ledet finns några väl medvetna och drivande personer som tror att detta är ett sätt att angripa fotbollsproblemet. Att exempelvis få bort tränaren Janne Carlsson från sitt uppdrag genom att förstöra klubbgården ser antagligen de här ligisterna som realistiskt och smart. Tyvärr ett alltför vanligt påtryckningsmedel idag, hot och våld (skapar respekt) är vad många ungdomar är uppväxta med.

Bara att hoppas att man får tag i dessa idioter, risken finns annars att det blir ännu värre ligistdåd, det känns självklart otäckt att veta att det går "stôllar" lösa, tokar som kan förstöra så oerhört mycket om de får hållas. IDIOTER!

Kollektivtrafiken snart dyrare än taxi

Hjälp oss att värna miljön, åk kollektivt basunerar Västtrafik ut på sina reklamskyltar. Vem har råd att åka kollektivt med Västtrafiks prissättning? Tar bussen från Filsbäck till Lidköpings Resecentrum ca 5 km, kostnad 35 kronor. Därefter buss till Framnäsvägen, Framnäs City, kostnad 25 kronor, totalt 60 kronor. Blir ju till och med betydligt billigare att åka bil ensam om så skulle behövas. Om Västtrafik får fortsätta prissättningen på den inslagna vägen är det snart ett billigare alternativ att åka taxi.

                             
                             Åkande för välbemedlade

Dags att vakna Västtrafik, miljön verkar inte vara ert största intresse precis även om era PR-nissar har fått uppdraget att marknadsföra er som miljöräddare.  Kanske dags för ny reklam. TA BILEN, BILLIGARE ÄN BUSSEN!!


Två svaga "kedjor" ikvällens match!

Kvällens debatt mellan regeringspartierna och oppositionen blev väl vad man kunde förvänta sig. En hel kundkorg med skåpmat plockades ihop från båda kanter, en hopplockad korg som i alla fall inte lyckades överraska mig med sitt innehåll. En sak är säker, Reinfeldt behöver inte oroa sig för ordförandeskapet i EU, det behövs ingen "borgfred" med en opposition på tomgång.

                                                        
          Oppositionens förstakedja Mona Sahlin helt ur slag

Tycker partiledarna/språkröret genomförde debatten som förväntat om man undantar Mona Sahlin (S) och Göran Hägglund (KD). Mona Sahlin verkar mest rädd för att komma till korta i varje inlägg, talar och agerar som en förskrämd tonårstjej, mest intresserad av att hålla en så låg profil som möjligt. Detta i en situation där det finns alla skäl i världen att köra hårt, att ifrågasätta och påpeka alliansens brist på åtgärder i finanskrisen och arbetslöshetens spår. Nä, istället ber hon nästan om ursäkt och lägger lite försynt fram sina spörsmål som hon inte riktigt verkar tro på själv och sitt budskap emellanåt.

                                  
                       Hägglunds inhopp direkt svaga

Kristdemokraternas Göran Hägglund är definitivt alliansens fjärdekedja för att prata i hockeytermer, en avlastare som släpps in för att spela 0-0 då övriga i laget behöver en extra andhämtningspaus. Likheten med Mona Sahlin är att även han förlorar i sina inhopp, lyckas inte hålla ställningarna som avsett. Däremot lyckas både Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP) föra oppositionens talan på ett både intilligent och medryckande sätt, trovärdiga och hängivna, de lyckades med saklighet sätta lite press på regeringens sätt att hantera krisen. 

Reinfeldt (M) tillsammans med major Björklund (FP) och LAS-slaktaren Maud Olofsson (C) försöker ju ändå att låta trovärdiga även om det inte alltid används argument som är rumsrena eller där sanningshalten i vissa frågor definitivt kan ifrågasättas. Men deras engagerade sätt att framföra sina synpunkter får oss att lyssna vilket jag tyvärr inte kan säga om Mona Sahlins inlägg i debatten ikväll. Kanske politiskt duglig men medialt en katastrof. Dags att börja tänka strategiskt, det är inte mer än ett drygt år kvar.

EU-valet, ett jippo utan värde.... för mig!

Varför skall jag rösta i EU-valet? En fråga som ställs av allt fler men ändå en fråga som samtidigt nonchaleras av allt fler. Har själv frågat flera av mina vänner och bekanta och får ett otvetydigt svar: Vadå EU-val, varför skulle jag ens bry mig när ingen bryr sig om mig. Bryssel och Strassbourgh, två städer som enbart innebär enorma kostnader för Sverige.

                                               
                                                         Vem bryr sig....?

Tydligare än så kan det väl inte bli, oavsett vad våra EU-kåta valbara politiska representanter från alla partier försöker intala oss.
-Jag skall jobba för minskad införselkvot av alkohol hojtar exempelvis Kristdemokraten Holger Gustafsson och försöker låta som ungdomarnas räddare. Var det inte Holger som tidigare stod på barrikaderna och värnade om den fria handeln mellan de europeiska staterna, utan socialistiska inskränkningar. Cecilia Widegren går steget längre och lobbyar för att Moderaterna kommer att göra allt för att Sverige skall få lov att skjuta av en del av korpbeståndet. Det gäller att jobba med de stora frågorna, Sverige skall minsann visa övriga Europa att vi uppe vid polcirkeln inte är att leka med, vi vet våra rättigheter och kommer att vara ett föregångsland om man får tro valpropagandan. Sanningen är väl närmast att Sverige är ett perifert inslag i debatten, det enda vi bidrar med fullt ut är medlemsavgiften, där är vi verkligen med i den främsta truppen.

Som avslutning måste jag fråga, är det nån som betraktar dessa politiska ordvrängare som trovärdiga? Svarar du ja så är du troligen en av de få, kanske  30%, som röstar i EU-valet den 7 juni. Själv tänker jag bojkotta detta spektakel, främsta skälet är att jag avskyr att fungera som en politiskt manipulerad schimpans, en överkörd världsmedborgare med representanter som huvudsakligen valt att betrakta mig som enbart ett trappsteg mot sin egen karriär och sitt eget välbefinnande.

Folkpartiet, de sjukas fiende nr 1

Privatiseringsivern med (FP) i spetsen har än en gång kört i diket. Konsultfirman som fått uppdraget (kostnad 73 000 kronor) att undersöka effekterna av en eventuell privatisering av sjukvårdsupplysningen rekommenderar politikerna att INTE genomföra en förändring. Den borgerliga majoriteten struntade i rekommendationen, privata intressen skulle ta över oavsett vad som framkommit. 

                                                
                                        Farlig Privatiseringsivrare...

När Ismail Kamil (FP) ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting fick frågan av Aftonbladets reporter om varför man anlitat konsultföretaget säger han att "...väntetiderna till rådgivningen har legat över målet så vi måste prova en annan driftsform". Han fortsätter, "... är personligen övertygad om att privat konkurrens leder till bättre kvalitet...".

Nästa fråga till Ismail: Tycker du kvalitén blev bättre i Stockholm när privata Medhelp tog över?
-Jag har ingen aning om det.

Ni beställde en konsultrapport för 73 000 kronor men struntade i slutsatsen, varför?
-Vi gjorde en annan bedömning.

Du har inte granskat vad som hände i grannlänet, gått emot konsulten och inte lyssnat på dina egna anställda. Hur tycker du själv att du har hanterat frågan?
-Perfekt.

Är det nån mer än jag som i denne dryge folkpartist ser en privatiseringsivrare som ser till att inget får komma ivägen för ideologin. Varken experthjälp eller erfarenheten från grannen Stockholm kan rubba denne borgerlighetens vapendragare. Han betonar istället hur viktigt det är med konkurrens, och vilka oanade krafter som ryms i själva privatiseringen.

Bara att beklaga, människan är inte längre värd ett ruttet lingon i Folkpartiets Sverige där bonus utbetalas till den som kan skrämma skiten ur en stackars sjuk människa så att denne aldrig mer kommer på tanken att ringa till nån sjukvårdsupplysning där ackordsarbete blivit en realitet.  


Fördelningspolitisk smulpaj a´la Alliansen

Att många av våra gamla inte har ett fullvärdigt liv har vi kunnat följa i ett antal teveprogram på sistone. De får inte acceptabel mat, de får inte chansen att komma utanför instutiotionsväggarna eller det egna hemmet, terapiverksamhet med underhållning och annat själsstimulerande sysselsättningar ersätts med lugnande mediciner osv, osv. Samtidigt all heder åt vårdpersonalen som sliter häcken av sig, gör sitt yttersta för att de gamla skall ha det så bra som nånsin går med de knappa resurser som står till förfogande.

                                   
                                Ovärdig förvaring av våra gamla...

Detta är inget nytt, det har förekommit under flera år. Det nya är att det i finanskrisens spår görs ytterligare besparingar på våra gamla som under hela sitt liv sett till att bygga Sverige, kämpat och slitit för att på ålderns höst än en gång bli sittande som de hjon som många en gång betraktades som, men som de med hårt arbete för ett rättvist samhälle kunnat kämpa sig ifrån.

"Jag är beredd att betala högre skatt för att dessa gamla skall få ett värdigt liv", säger vissa som deltar i debatten. Självklart finns det många som skulle betala lite mer för att de gamla skulle få möjligheten att komma ut några gånger i veckan, att maten kunde tillagas på plats och personalen skulle ha tid att ägna sig åt sina "gäster" lite mer. Problemet är att de som har förmågan att betala skatt numera i det närmaste slipper att betala. Ingen kan väl påstå annat än att de som redan tidigare var samhällets mest bemedlade efter alliansens härjningar är de som fått ytterligare tillskott i kassan. 

                                                         
                                       Här är man inte beredd att betala skatt inte....                                      
                                           
Kanske börjar bli tjatig, men jag undrar än en gång varför så många vanliga inkomsttagare är så lättlurade att de låter sig ledas in i den borgerliga ekonomifä(å)llan än en gång. En liten dusör i form av "en tusenlapp mer i månaden" som det hette i valpropagandan inför valet har fått den vanlige löntagaren att glömma vilka som egentligen fått de stora skattelättnaderna. Höginkomsttagare, fastghetsägare med stora dyra villor i storstäder och attraktiva områden, personer med stora förmögenheter exempelvis, där har vi vinnarna. Att den där tusenlappen som delades ut med vänsterhanden till oss andra togs tillbaks med högerkardan på direkten är en annan sak som borde väcka till eftertanke, men icke. Småborgerligheten, valfriheten som vissa kallar det, har drabbat många. Återstår att se när poletten ramlar ner, när det börjar kännas i den egna plånboken. Då är "valfriheten" kanske inte längre det primära, då kommer samhällets gemensamma kaka att smaka bra igen.
 
                                                   
                                                 Pojken med guldbyxorna...., nere

Som om inte detta lurendrejeri vore nog så tog alliansen med Borg i spetsen sats ytterligare en gång och svingade högersläggan och träffade landets pensionärer mitt i planeten. "Pensionärerna har inte så stora omkostnader", sa Borg och Odell gemensamt så där gick det bra att ta ut lite extra skatt. De behöver ju inte så mycket på äldre da´r tyckte de välbärgade grabbarna på gräddhyllan och snodde lite extra till statskassan, just för att finansiera dom på gräddhyllan. Fördelningspolitik brukar det kallas även om begreppet fått en annan innebörd med alliansens företrädare vid rorkulten. 


Födelsedag samt en del annat smått och blandat

Äntligen en liten positiv blänkare i "vårmörkret". Ringde just och grattade äldsta barnbarnet Amanda som fyller 18 idag, en stor dag i livet där man hux, flux betraktas som vuxen och har rätten -och skyldigheten- att ta ansvar för sitt liv. Skall om en stund till Ljungen och fika med vännerna, därefter blir det Skara och tillsammans med Jörgen spelning för kommunalpensionärerna. Brukar vara trevliga tillställningar så här på vårkanten med alla positiva och pigga pensionärer.

                                
                                    18 årsdagen, en stor dag i livet...
Kan väl lika gärna rapportera om morgondagen också för att visa hur det ser ut för en dagledig. På förmiddagen gäller det att plocka av tillbehör på MC:n inför besiktningen vid lunchtid, det är ju inte tillåtet med "lamskärmar" exempelvis vilket jag har på extraljusen och blinkerslamporna. Bort med dessa, besiktiga och montera tillbaks dom igen!! Ja, ja, ögontjänare kallas det visst men det får jag väl ta, jag är i gott sällskap vet jag.

                                                
                                          Så kan det se ut i värsta fall..

    
På eftermiddagen blir det resa till Kärnsjukhuset i Skövde för UL-undersökning av stora kroppspulsådern, en undersökning som Västra Götalandsregionen genomför på alla manliga 65-åringar. En helt riktig satsning då omkring 1000 personer dör i Sverige varje år på grund av brustet bråck på stora kroppspulsådern. Jaha, säger nån, det är klart att bara gubbarna skall ha denna förmån. Faktum är att bråck på stora kroppspulsådern är betydligt vanligare hos män än hos kvinnor, antagligen därför detta särskiljande. Så var det med detta, fredag är fortfarande inte inbokad men det kommer säkert nånting.


Miljö- eller ekonomi, vad styr egentligen?

För ett par år sedan var det "inne" att som bilköpare tänka på miljön. Det propagerades för att köpa etanoldrivna bilar och alla som nappade klargjorde att detta var framtiden, "vi gör det för att rädda miljön", sa man.

                                         
                                                 Det var bättre förr...

Nu är det  för tillfället inte längre ekonomiskt lönsamt att köra på etanol, vad gör dessa tidigare så miljömedvetna bilister då? Jo tankar bensin såklart, det blir ju billigare, så var det med det miljöansvaret. Den egna plånboken är oftast (alltid?) det största styrmedlet oavsett läpparnas bekännelse.

Jag har självklart förståelse för deras sätta att agera, det är sannerligen inte lätt att anpassa sig numera. Ena dagen si, andra dagen så på den politiska marknaden, det går inte att lita på våra beslutsfattares sätt att bolla med skatter, restriktioner och lagar vad gäller oss bilägare. Vi är som vanligt utlämnade åt ibland kortsiktiga populistiska åtgärder utan ordentligt underbyggda beslut, men vi är ju vana. Bara att konstatera att detta är oberoende av vilken regering vi har, alla är i detta ärende lika goda kålsupare. 

Makten finns i Stockholm, då anpassar vi Sverige efter Stockholm verkar vara det som gäller. Kanske dags att införa trängselskatt i Lidköping, det börjar bli jobbigt många bilar i centrum enligt vissa. Kunde ju om inte annat vara spännande att vara före Skövde för en gångs skull, där kommer snart trängselskatten att införas om jag tror rätt, det är ju en storstad gu´bevars. Det gäller att hänga med i samhällsutvecklingen.

Sådär, fick äntligen in en liten spark i skrevet på storebror, Billingens pärla i förbifarten, hoppas ingen tar illa upp, det har varit alldeles för lugn på den fronten på sistone. Men det är klart, Skövde behöver inte ödsla krut på lillebror längre, finns inget speciellt att slåss om för tillfället.


2002-2009, samma problem men större.

Följande rader skrev jag i början på 2002 och efter att ha läst detta på nytt så kändes det som om det skulle vara skrivet igår. Allt går tydligen igen med vissa mellanrum. Skrev då om polisens svåra arbete, uppsägningar, den gemensamma europeiska valutan euro, eller evro som vi i Sverige envisas med att kalla den, samt lite idrott.

Ett litet utdrag från 2002:
...//Flera helt olika uppslag. Från ordningsmakten till arbetsmarknadsproblem, förbi den gemensamma europeiska valutan till bandy och föreningsidealister. Kanske inte så långt ifrån varandra som man först tror. Till syvende och sidst handlar det om att värdera alla faktorer som gör att man kan fatta logiska och i varje situation riktigt beslut. Detta oavsett om det gäller polisiärt arbete, nedläggningar av fabriker, valutaspörsmål eller idrottsliga bedömningar och värderingar...//..


                               
                                      Fortfarande samma diskussionsämne

Framgång bygger på förtroende, förtroende skapas genom öppenhet och öppenhet når vi genom att vi vågar visa vad vi står för. Att visa öppenhet och att våga stå för det man gör rimmar illa med alla de så kallade demonstranter som valt att framföra sina åsikter på gator och torg. För många av dessa gäller att vara så anonyma som möjligt, att maskera både åsikter och nunor och istället förstöra så mycket som möjligt. Ordet "demonstrationsrätt" använder de dessutom flitigt. Visst passar ordet "Kravallturist" bättre på dessa kringresande ligister...//...


...//...Den numera kortsiktiga - och ibland lite ljusskygga - marknadsfilosofin borde också bemöda sig om att visa sitt rätta ansikte och samtidigt maka på sig en aning till förmån för de samhällsbyggare som vågar framträda öppet och ärligt samt tänka betydligt mer långsiktigt än snabbklipparna.


En rak, öppen och ärlig dialog borde kunna användas, oavsett om det gäller demonstrationer, omstruktureringar eller övergång till en gemensam valuta.


                                                   
            Nu är det jobbcoach som är på modet, tiderna har trots allt förändrats...


På det idrottsliga planet är öppenhet och förtroende oerhört viktigt. Vad vore ett lag utan dessa ingredienser. Inte mycket vill jag påstå. I alla fall inte speciellt framgångsrikt. Man måste kunna lita på sina lagkamrater i alla lägen för att nå framgång. I en tid då det i många sammanhang, inte minst inom näringsliv och förvaltning ofta talas om teambuilding, coachning och andra populära idrottstermer, vore det kanske på sin plats att även börja leva upp till vad dessa uttryck verkligen innebär. Att i själva verket ta vara på alla de uppoffrande "lagmedlemmar" som finns. Inte maskera sig och utföra nidingsdåd i det fördolda...//.
Slut på utdraget.

Visst känner vi igen det mesta av vad jag skrev får över sju år sedan. Polisens resurser diskuteras fortfarande, varsel och uppsägningar skapar stora personliga och samhällsproblem, euron (evron?) är på tapeten, demonstrerande ligister och fotbollshuliganer håller sig framme, finansmarknaden har kollapsat. Ja ni märker själva att det inte ändrats speciellt mycket på dessa sju år. Intressant men samtidigt beklämmande, det lämnades ju storvulna politiska utfästelser hösten 2006 om hur samhället skulle förändras och "rättas till", alla skulle få möjlighet till ett liv baserat på valfrihet och minskat utanförskap. Resultatet har vi, knappast nån inspirerande situation även om alliansen påstår att de lyckats.


Debattera debatten, vad gäller egentligen?

Debatten debatteras för närvarande, vad är egentligen tillåtet och inte tillåtet i den offentliga debatten? Lidköpingsnytts redaktör har de senaste dagarna försök förmedla sitt budskap och sina tankar angående de enkla regler som tidningen har för oss som tycker detta är ett fantastiskt forum där vi får möjligheten att framföra våra synpunkter om det mesta. Problemet är att debattklimatet inte alltid håller den nivå som är önskvärt, inläggen kan enligt redaktören vara både kränkande och innehålla personangrepp som inte tillför debatten nåt av värde.

                                      
                                      Hårda tag i debatten är tillåtet

Jag har skrivit om detta tidigare och gör det gärna igen, vad är det som får oss att använda ett tonläge, språkbruk och uttalanden som vi egentligen inte kan stå för? Att skicka iväg en kommentar som tillkommit i ren frustration, ett inlägg som skribenten med två minuters betänketid normalt inte skulle släppt utanför sin egen dator, det är såna inlägg som tack och lov sållas bort. Vissa väljer att kalla det för censur, jag vill hellre beteckna redaktör Smitterbergs grannlaga uppgift som ett värdefullt arbete för att hålla en acceptabel nivå på debatten. Som jag uppfattar det  så har umgängestonen i samhället generellt blivit tuffare, vi använder ett språk och ett tonläge som är helt annorlunda mot för låt oss säga tio år sedan. Att kunna gömma sig bakom signaturer är också ett sätt att slippa ta ansvar vilket även detta skapar ett hårdare debattklimat.

                                               
                                          Slå näven i bordet är väl ok

Ett tufft debattklimat är tillåtet, kravet är givetvis att alla försöker hålla sig till spelreglerna, då kan det komma ut mycket positivt från vilken debattråd som helst. Oavsett om det handlar om kommunala angelägenheter eller frågor av mer privat natur så kan det utan tvekan lyfta blicken på alla oss som läser och deltar. Vi ges möjlighet att få frågor belysta från flera håll vilket är livgivande och ger oss alla en bredare åsiktsbas. Men det krävs alltså ett visst mått av självrannsakan.

Politisk skala fr.v.: (V) (S) (FP) (M) (C) (KD) (SD)

Lyssnade på teveprogrammet Debatt  med Janne Josefsson och fick svart på vitt vad alliansen lägger allt större krut på för närvarande. Slopande, eller som de själva väljer att kalla det, en "uppluckring" av LAS, lag om anställningsskydd, är det enda som kan få ungdomar i arbete och rädda Sveriges framtid.

                                           
                                      Kan inte ha kostat så mycket....

Känns oerhört jobbigt att behöva konstatera att det arbetare och deras representanter arbetat för under minst 75 år, det vill säga rätten att ha ett anständigt anställningsskydd och anständiga anställningsförhållanden är på väg att smulas sönder. Ett otäckt socialt och ekonomiskt spel där anställda är på väg att tvingas ge upp en av de mest livsavgörande värdena som finns nämligen människovärdet. Tidigare fanns det två motpoler i samhället, den politiska makten och den ekonomiska (kapitalistiska) makten. Detta innebar en styrkefördelning som gjorde att alla hade en möjlighet att kunna skaffa sig drägliga förhållanden, ingen skulle behövda bocka och förnedra sig för att få möjlighet till ett människovärdigt liv. Nu gällerr enbart den ekonomiska makten.

Tyvärr är detta på väg att monteras ner, borgarna försöker hela tiden överträffa varandra med allehanda arbetarfientliga förslag. Arbetsrättens avskaffande (uppluckring kallar man det) är det som för närvarande är riktigt på tapeten, inte minst då jag lyssnat på ett antal centerpartister från centerns riksting i Örebro. Låt ungdomar jobba för halva lönen så är problemen lösta enligt centern. Just det, in med tio unga och ut med lika många äldre, eller är det nån som tror att det blir mer arbete på det sättet. 

                                        
                                      Detta var härliga tider enligt borgarna.....

LAS hindrar flexibiliteten på företagen påstår centern, kompetensen kanske finns hos den som riskerar att sägas upp säger man vidare. Jaha säger jag, varför har inte företaget sett till att den 55-årige Pettersson som varit anställd i 35 år fått möjligehet till den kompetensutveckling han behövt för att passa in i företagets numera så märkvärdiga kompetensprofil? En utbildning som företaget borde sett som en investering men icke, det skall istället vara företagets rätt att sparka ut denne trotjänare och ta in en ung och därmed billigare arbetskraft. 

LAS "cementerar" anställningsförhållanden på ett sätt som riskerar en hel ungdomsgeneration enligt centern. En sak är säker, hade centerpartiet varit arbetare så hade kompetensprofilen definitivt varit fel vilket inneburit omedelbart avsked från riksdagen. Förhoppningsvis kommer detta avsked hösten 2010, om inte LAJ, Lagen om Alltings Jävlighet håller partiet kvar.

Centerpartiets parning med (M) dödligt farlig

Centerstämman i Örebro följer alla tidigare rutiner för att likna det "gamla" Centerpartiet, folkdans med knätofs, fiol och nyckelharpa. Trots detta så finns det inte mycket kvar av det landsbygdparti som en gång var Bondeförbundet, ett parti som skulle vara landsbygdens företrädare. Numera är partiet så till den milda grad uppslukat av arbetarefientliga storstadskändisar så till och med Maud emellanåt framstår som arbetarvänlig och jordnära och det vill inte säga lite.

                                                     

Aftonbladet har frågat två av deltagarna på stämman hur de ser på centerns roll i politiken. Lisbeth From, Örebro fick frågan om hon tycker partiet står till höger eller mitten i svensk politik. Svaret blev ärligare än hon kanske tänkt sig, nämligen att "Centern är ett mittenparti för vi har fortfarande kvar empatibegreppet"! Ja hon säger faktiskt så, vi har fortfarande kvar empatibegreppet.  Detta bör rimligen innebära att hon menar att övriga partier till höger INTE har empatibegreppet i sin politik. Äntligen en borgare som talar klarspråk, det jag vetat under alla år vågar hon som officiell centerrepresentant framföra offentligt, tack för detta. 

                                              
                                                Centerpartiet i ny skepnad

Christer Mellstrand, Stureplanscentern vill inte placera centern på nån vänster-högerskala utan menar att det viktigaste är att "vi placerar individen i centrum". Detta svar har han i princip på alla frågor om centern, "vi placerar individen i centrum". Floskler och skitsnack, centern är väl numera ett parti som knappast gjort sig känt som individens försvarare, istället har det blivit ett toppstyrt storstadsparti där den egna karriären är den starkast drivkraften. Att prata om valfrihet, mångfald och att placera individen i centrum är uttryck man tvingas använda för att få chansen att ligga med Moderaterna.
                                                      
Hos vissa insektsarter dör hanen och äts upp av honan efter parning, centern riskerar att få spela rollen som hanen efter parningen med Moderaterna. 

Oppositionen må tiga i församlingen....!

Nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla, tjohej....! Ja så sjunger vi i visan och så sjunger man även inom regeringsalliansen för tillfället. Reinfeldt och Co ber opposiotionen om "största möjliga tysssssnad" inför det svenska EU-ordförandeskapet i höst. Vi skall visa upp ett enat land med gemensamma tankar och värderingar, inget skall få välta omkull inställningen att Sverige är ett land utan interna politiska konflikter. Han hänvisar samtidigt till hur "återhållsamma" borgarna var i oppositionsställning förra gången Sverige med Göran Persson innehade orförandeskapet.

                    
       En tillplattad opposition behöver knappast bekymra Reinfeldt

Om jag skall vara riktigt ärlig så förstår jag inte Reinfeldts oroliga vädjan, varför skulle oppositionen ställa till rabalder just i höst då man under snart tre år legat platt som en pannkaka i den politiska debatten. Mona Sahlin och hennes oppositionsvänner inom (V) och (MP) har väl inte precis slagit på stora trumman för att framföra sina tankar och idèer, de verkar mest ha anammat Paulus ord "Kvinnor må tiga i församlingen". Jag uppfattar det som att man redan från hösten 2006 började arbeta enligt Reinfeldts önskemål om "största möjliga tysssstnad", där alliansen förklarar att vi leder landet och vill inte ha några störande oppositionspolitiker att brottas med.

                               
              Pensionärerna håller Sverige under armarna

För att Reinfeldt skall kunna framstå som den store statsmannen är det naturligt att han inte vill ha några störande inslag i sin roll. Ledarskap bygger ju på förtroende och det skulle inte se bra ut om oppositionen hux flux skullle börja ifrågasätta, att kanske ställa obehagliga frågor eller rent av visa upp vad regeringens politik innebär i verkligheten. Kanske pensionärerna skulle passa på att demonstrera framför EU-delegaternas limousiner, visa upp hur Sverige som enda land inom EU låter människor som arbetat ett helt liv betala högre skatt än övriga i samhället. Det är kanske detta som Reinfeldt är rädd för, det skulle definitivt inte stärka hans position som den store och rättvise statsmannen.

PENSIONÄRER! TA VARA PÅ DETTA TILLFÄLLE ATT VISA UPP ALLIANSENS ORÄTTFÄRDIGA SKATTEPOLITIK. JAG LOVAR ATT DET KOMMER ATT UPPMÄRKSAMMAS!


Mobiltelefonen nyttig men möjligen farlig

Just nu pågår en liten lokal debatt angående användningen av mobiltelefon i samband med bilkörning, självklart måste även jag delta i denna. Som vanligt när nånting diskuteras så blir det ofta antingen svart eller vitt, inga gråtoner tillåts. Förbjud mobiltelefonanvändning vid bilkörning, säger några. Mobiltelefonen påverkar inte bilkörningen negativt, påstår andra. För tillfället vill vissa ge mobiltelefonen skulden för allt som händer i trafiken. Alla som av nån anledning kör av vägen har självklart pratat i, eller skickat meddelande med mobiltelefonen. Frågan är vad som var orsaken till avkörningarna innan denna lilla tingest kom med i bilden?


                                        
                                      Ingen bra kombination kanske....?

Det enda som är säkert i sammanhanget att ingen av dessa har odelat rätt, det går självklart att se risker med felaktig användning av telefonen på samma sätt som det går att försvara användandet med de hjälpmedel som finns idag. Handsfree är ett alternativ som fungerar alldeles utmärkt, men även detta hjälpmedel förutsätter naturligtvis att handhavandet för övrigt sköts med ansvar. Att skicka meddelanden av olika slag är egentligen inget som man behöver diskutera i sammanhanget, det gör man bara inte om det finns det allra minsta ansvar hos den det berör.

                                             
                            Mata inte barnen i samband med bilkörning

På samma sätt som man inte matar sin baby som sitter i barnstolen bredvid i samband med körning, tyvärr förekommer även detta. Läsa kartan under färd är lika farligt som att leta efter en CD-skiva i portföljen eller handväska, men ändå finns det många som gör just detta. Exemplen är många på olämpliga sysselsättningar som orsakar olyckor. Det senaste är att vissa säkerhetsexperter vill förbjuda den allt vanligare GPS-mottagaren i bilen. Andra vill ju till och med förbjuda bilkörning överhuvudtaget! 

Tycker inte att vi  behöver förbud för nåt av de exempel jag nämner, det spelar ingen roll om vi formellt förbjuder allt detta om inte ansvar och sunt förnuft finns hos vederbörande. Till sist handlar det alltid om det personliga ansvaret, ett ansvarstagande som tyvärr saknas hos vissa men som vi som sagt knappast löser med förbud. Vi får väl se vad som händer framöver, förbud brukar ju vara det som förväntas lösa alla problem.

Trafiksäkerhet, mer än bara hastighetsövervakning

Kan inte låta bli att än en gång ta upp ett alltid lika aktuellt ämne, nämligen detta med trafiksäkerhet.
Nu är det dags att montera ytterligare fartkameror på våra vägar, eller plåtpoliser som de lite vårdslöst kallas. Västra Götaland har blivit ett av de kameratätaste landskapen i Sverige och det verkar som om det så kommer att förbli. Oavsett vad man tycker om denna moderna företeelse så är det ju konstaterat att medelhastigheten har sänkts med ett några km/tim, lite olika beroende på vem som presenterar "bevismaterialet". Samma gäller uppgifterna om hur detta påverkar olycksstatistiken, även där beror det på vem som presenterar materialet. Ofta verkar det bygga på en del rena gissningar vad gäller bland annat olyckor med dödlig utgång.

Vad Vägverket eller andra trafikinstanser samtidigt verkar ha glömt bort är den allt slappare inställningen hos oss trafikanter till beteendets betydelse för trafiksäkerheten. Nonchalans, okunnighet eller bara rent slarv gör att vårt beteende alltför ofta skapar problem och olyckssituationer och tyvärr också olyckor. Att inte använda blinkers exempelvis är ett fenomen som sprider sig med ruskig fart. Oavsett ålder på bilföraren verkar det ha blivit närmast ofint att använda denna enkla anordning, att tala om vad man tänker göra är inte längre så viktigt. Skulle det möjligen bli bättre med fler poliser på vägarna, poliser som kunde koncentrera sig på just det farliga beteendet, klantiga omkörningar och mycket annat som bevisligen utgör stora olycksrisker.

                                          
                                                 En sällan använd detalj...

Inte så sällan hamnar man bakom bilister som kör väldigt "säkert", alltså konsekvent håller en hastighet på tio-femton km/tim under gällande hastighetsgräns oavsett om det var 50, 70 eller 90. Kör dessutom mitt i vägen för att inte riskera att att hamna i diket. Sänker för säkerhets skull hastigheten ytterligare då de passerar en kamera, försiktighet är en dygd sägs det ju, detta skulle normalt vara beviset på dygdiga bilförare om de bara nån gång använt blinkers. Tyvärr händer det alltför ofta att just dessa inte använder denna fina anordning, inte vid avfart från huvudled, inte vid rondellkörning, inte överhuvudtaget där det är befogat.  

Det är då jag återigen undrar om det är okunnighet, osäkerhet eller om det enbart är nonchalans. Eller kan det vara så illa att det blir lite för mycket att hålla reda på, styra, växla, bromsa, gasa och dessutom komma ihåg att blinka. Hur som helst så är det ett problem som borde uppmärksammas lite mer, kanske kan hoppas på en bättring även om jag tvivlar måste jag ärligt säga. Varför inte information om vad som egentligen gäller via teve, lite trafikkunskap i korta snuttar vid lämpliga tider? Kanske kommer så småningom. 

Hur det är att köra motorcykel i dagens trafiksituation återkommer jag till, där finns det också en del att prata om.


Vad kostar det idag, eller just nu?

                                                 
                                              Detta var för några år sedan

En liten fundering kring ett fenomen som jag inte blir riktigt klok på, bensinpriset. Ena stunden tar Hydro 10,99 kr/liter, en timme senare 11,59 kr/liter, alltså en höjning med 60 öre. Ett dygn senare är priset åter nere i 10,99 för att två timmar senare vara uppe i 11,09. Några timmar senare är priset 10,99 för att da´n  efter vara sänkt med 1 öre(!) till 10,98. Vem eller vad är det som beslutar om dessa prisändringar, det är ju inget annat än ren parodi, nån behagar skämta med oss. Eller är det ett sätt att inbilla oss att "marknaden" styr priset utifrån konkurrenssituationen, löjligt i så fall, det kan väl knappast vara nån som betraktar denna verksamhet som speciellt seriös då alla i branchen skuttar upp och ner med sina ören.                                                         
                                                     
Vi konsumenter är till för att manipuleras oavsett branch men det råder ingen tvekan om att drivmedelsbranchen är bland de stora skojarna och det vill inte säga lite i denna rufflarnas värld.

RSS 2.0