Rätt fart räddar liv!

Några kontroversiella rader om hastighetsgränser. Allt vad som skrivs i detta ärende är nämligen kontroversiellt, det finns överraskande många tyckare på båda sidor mittlinjen om man säger så.

Rätt fart räddar liv kan vi läsa på skyltar vid bensinmackar och andra ställen. En sanning som väl knappast någon protesterar mot. Däremot skall inte RÄTT fart bestämmas av en körkortslös byråkrat på Vägverket i Borlänge som föreslår exempelvis hastighetsgränser i Lidköping. RÄTT fart bestäms i alla situationer av en ansvarstagande bilist. Problemet är att ansvaret mer och mer suddas ut dagens trafik genom i många fall ologiska hastighetsgränser. Resultatet blir att vi bilister till sist tappar tron på effekten av och därmed nyttan med gällande gränser.

                                           
                       Nio olika hastighetsgränser...., Nödvändigt? Knappast!

Senaste tidens hysteriska hastighetsfokusering har blivit ett problem. Som vanligt när det skall diskuteras trafik i allmänhet och fartgränser i synnerhet så är det oftast ett antal fanatiska och hängivna hastighetstalibaner som kommer till tals och tydligen tillåts styra hela processen. Ingen vågar opponera sig, det är politiskt livsfarligt att ha en avvikande mening vilket gör att man istället försöker övertrumfa varandra med "trafiksäkrande åtgärder".

Senast i raden av dessa fundamentalisters och deras medlöpares ologiska påfund är ändringarna i och runt Lidköping. Att konsekvent sänka hastigheten med 10 km/tim på i stort sett alla vägavsnitt och gator innebär vad jag kan bedöma inte ett skvatt vad gäller trafiksäkerhet. Det enda det åstadkommer är irritation då det för de allra flesta inte känns motiverat vilket får till följd att allt fler struntar i det nya påbudet. Detta skapar i förlängningen situationer som de beslutande verkar skita i för att uttrycka sig tydligt.

Läste exempelvis att några boende i Västerplana på Kinnekulle ville ha nån ytterligare form av fartsänkande åtgärder i byn. Herre du min skapare tänkte jag, det är sedan en tid tillbaka 50 km/tim genom denna lilla avfolkade by, det sitter (onödiga) fartdämpande anordningar i båda ändarna på 50-sträckan plus att man sällan eller aldrig ser en själ på eller vid sidan av vägen oavsett tidpunkt på da´n. Men självklart vill man ha ytterligare farthinder, det verkar vara det mest primära nu för tiden, nästan viktigare än kommunalt vatten och avlopp.

RÄTT fart räddar liv! Så sant men ändå så fel, rätt fart är inte alltid det som bestämts från Borlänge, rätt fart är det som vägen och situationen tillåter.

Förlovningen uppslagen, Björklund på väg högerut

Frieriet jag skrev om i förra inlägget var tydligen bara ett spel för galleriet. Efter vad som framkommit det senaste dygnet så har den tilltänkte brudgummen slagit upp förlovningen och vill nu hitta en ny partner i byn. Gamle majoren Björklund har tagit på sig paraduniformen, knäppt sabelbältet runt midjan och trampat iväg högerut på ny friarstråt. Han passerade för en stund sedan Reinfeldt på vägen, inom kort har han till och med passerat Hägglund och då blir det svårt att komma längre. Möjligen ser han en skymt av Åkesson ytterligare en bit längre högerut...?

                                                 
                      Överläggning på vägen högerut för Björklund med vapendragare

Så skulle man kunna beskriva folkpartiledaren Jan Björklunds utspel på partiets landsmöte i veckan. Björklund sätter på känt militäriskt manér foten i backen och marcherar spikrakt högerut i den svenska politiken. Kanske inte så överraskande men ändå en tydlig markering som ingen skall behöva tvivla på. Det gäller att muta in sina röster, vem vet, kanske FP räknar med att sno till sig några av de mest konservativa moderaterna? Strategiskt riktigt då moderaterna som "det ny arbetarpartiet" kompenserar förlusten genom att locka till sig ytterligare några vilsegångna knegare.    

Detta är en del av folkpartiledarens recept för ett "bättre" Sverige:
Sänkt skatt, bland annat värnskatt. Det ska löna sig att utbilda sig och det ska löna sig att arbeta. Löneskillnader är bra för alla.
 - En bättre skola med tydligare och fler betygssteg, större krav och ökad disciplin. Den svenska skolan ska bli statlig igen.
 - Ja till kärnkraft - för miljöns skull.
  -Ja till euron - vi blir fattigare utan den.
-  Moderniserad arbetsrätt - för företagens överlevnad. Fler undantag så att de mest kompetenta får behålla sina jobb.

Att "modernisera" arbetsrätten har blivit nånting som de borgerliga, tyvärr även miljöpartiet, ser som det främsta vapnet mot arbetslöshetsproblemet. Trots att ingen på ett trovärdigt sätt kunnat precisera problemet med den nuvarande avtalsskrivningen så har det istället blivit lite av en vandringssägen att avtalet och framförallt LAS ställer till stora bekymmer för arbetsgivarna och skapar arbetslöshet!?

Att Björklund i sitt normalt svultstiga tal blandade in Zlatan och påstod att "denne balkanfödde grabb" visat betydelsen av invandring blev aningen fel. Efter påpekande att Zlatan är född och uppvuxen i Malmö ursäktade sig Björklund och övergick till att tala om att det skall vara lönande att utbilda sig. "En sjuksköterska med lång akademisk utbildning skall naturligtvis tjäna mer än en undersköterska" som han sa. "Därför skall vi arbeta för att avskaffa värnskatten som gör att den som tjänar över trettiotusen i månaden kommer att slippa detta otyg". Till saken hör att medellönen för sjuksköterskor ligger runt 27 000 kronor i månaden så där föll det fina argumentet för att sänka skatten för den som tjänar mycket. Men som vanligt är det ju gångbart att använda vårdpersonal som exempel då man skall förklara sina idéer, oavsett om det gäller skatter eller löner.

Det bästa vore nog trots allt om Björklund läste på lite bättre, slutade peka med hela handen samt insåg att han trots allt är en liten men ovanligt skränig invånare i Alliansbyn. Men som vanligt gäller sanningen att den som skriker högst för tillfället tvingar oss att lyssna men inte nödvändigtvis lägga budskapet på minnet. Enligt mitt sätt att analysera Björklunds framträdande så blir det ett panikartat utspel av en nervös partiledare där rädslan att förintas som parti tar sig dessa samhällsfrånvända proportioner. 

I byn Alliansen rustas det för giftermål

Det var en gång en liten församling i konungariket Sverige som hette Alliansen. Byn hade fyra församlingsbor vid namn Fredrik, Maud, Göran och Jan men dessa fyra var enligt egen utsago alltid överens och ideologiskt troende. Deras ideologiske fader i församlingen var kyrkoherde Fredrik Reinfeldt, en person som utöver att vara församlingens ledare gärna framställde sig som den store landsfadern. De tre övriga boende i Alliansen visste att Reinfeldt, trots sin godmodiga utstrålning, inte tolererade oliktänkande, det vill säga de som inte anpassade sig till byns oskrivna lagar riskerade att mer eller mindre bannlysas.

                                                      
                                            Ett kärlekspar i Alliansens namn....??

Därför kom det som en oerhörd chock för både Reinfeldt och övriga församlingsbor då det uppdagades att två av församlingens mest lojala och smilande bybor riskerade att få lämna byn. Flera oberoende undersökningar visade att de två inte hade det förtroende som krävdes för att få bo kvar, de hade förbrukat sitt kapital och riskerade att tvingas flytta från Alliansen. Plötsligt såg den normalt så timide och faderlige Reinfeldt hur helvetet närmade sig, hur byn höll på att rämna i sina grundvalar.

Som om detta med den riskerade utflyttningen inte var nog så hade han förstått att det fanns nån som ville flytta in i byn, en samhällsfrånvänd vilde som enligt Reinfeldts tankar ändå inte stod så lång från honom rent ideologiskt men som enligt all konvenans inte passade in i byn. Där man på senare tid varit så oerhört noga med att framställa sig som miljöns, arbetarnas och de små och svagas försvarare och räddare. Att detta skulle kunna raseras av en "inkräktare" med betydligt mer radikala åsikter om kontroversiella ämnen kunde naturligtvis inte uppväga två oförvitliga bybor som tvingade lämna församlingen Alliansen. 

Efter många timmars vånda på kammaren beslöt Reinfeldt att kalla till sig de båda förtappade församlingsbor som riskerade att ställas på bar backe. Två normalt sturska och kaxiga alliansbor som inte förstått att de spelat ett ogudaktigt spel som deras grannbyar genomskådat. Efter en timslång överläggning med de två mer eller mindre beordrade Reinfeldt de båda att ingå äktenskap för att rädda byn fortsatta framtid. Alliansen riskerade annars att "försvinna från kartan", åtminstone för de som inte hade varken släkt eller andra intressen i byn.  Han lyckades få den envise major Jan Björklund att knäböja framför den som vanligt smilande pigan Maud Olofsson och med spelad mjukhet i rösten klämma fram: 

-Kära Maud, vill du gifta dig med mig så lovar jag att vi skall hjälpas åt att bland annat sälja ut vårt flaggskepp Vattenfall till hugade spekulanter.
-O, ja, visst kan jag tänka mig det älskade Jan. Pigan Maud tittade som vanligt först med himlande ögon på Reinfeldt varefter hon med mungiporna uppe vid örsnibbarna gav lille Jan ett ömt ögonkast och sa med sin lenaste röst: Bara du lovar att hjälpa mig att driva igenom beslut om uranbrytning och kärnkraftsutbyggnad i vårt kära fosterland Sverige så lovar jag att göra allt du vill. 


Under tiden pigan bedyrade den knästående(!) majoren sin kärlek hann friaren tänka att "jag får lära mig stå ut med denna uppblåsta lismande dam till gagn för Alliansen, kosta vad det kosta vill". 

Reinfeldt välsignade de två församlingsborna som riskerade att stötas bort och förväntade sig att de skulle vigas samman redan under vintern. De båda "förlovade" betraktade varandra fortfarande misstänksamt även om Maud pladdrade på som vanligt med mungiporna i höjd med hårfästet. Den blivande brudgummen som med lite stela rörelser kommit på fötter pekade som det anstod en självdryg major med hela handen och kommenderade pigan Maud "att i samband med giftermålet byter du självfallet efternamn till Folkpartiet, punkt slut". Det där med "självfallet" hade han lärt sig av sin kompis Carl Bildt och Jan tyckte det var ett ashäftigt sätt att avsluta det påtvingade frieriet.

Visst är detta en liten sedelärande historia som möjligen kan bli sann, eller åtminstone bli till diskussionsunderlag för fortsatta konstellationer och "kringgående rörelser" för att prata ett språk som majoren Björklund förstår. 


Maud Olofsson är bakom som vanligt

"Jag behöver väl inte lufta allt offentligt...", försvarar sig en pressad näringsminister då hon efter många turer och lögnaktiga försvarstal avslöjas med att ha vetat om avtalet som reglerar Vattenfalls skadeståndsskydighet vid en eventuell olycka på det statliga bolagets kärnkraftverk i Tyskland. Ett avtal underteckant av den numera sparkade Lars G Josefsson som alltså innebär att Vattenfall har ett obegränsat skadeståndsansvar vilket i princip innebär att bolaget och därmed Sverige är pantsatt upp över öronen.

                                               
                  Kan nog behövas lite hjälp för få upp mungiporna denna gång

Det som bär mig emot är hur vissa alliansvänliga tidningar och debattörer försöker göra den här affären till en simpel Tobleronefråga. Rädslan för att Maud Olofsson klavertramp skall innebära sjunkande förtroende för alliansen gör att de börjar jämföra med Mona Sahlins Tobleroneköp och hur hon en gång körde en obesiktigad bil och annat trams. Man tar alltså till det som finns i gömmorna, att sen jämförelsen enbart lägger ett löjets skimmer över journalister och andra debattörer verkar inte bekomma dom det minsta. Ett klassiskt försök att gripa det lilla halmstrå som finns. Att det är Maud Olofsson som skall ställas till svars för sin klantiga insats finns tydligen inte i dessa debattörers sinnevärld. Nä, då är det behändigare att plocka fram gammal billig skåpmat, att försöka lägga dimridåer som förhoppningsvis kan lura nån att glömma detta avtal som i princip kan ställa oss på bar backe. 

Kommer ihåg hur Maud Olofsson spydde galla över LO-bossen Wanja Lundby-Wedin då hon klantade till det för ett tag sedan. Nu sitter denna normalt mästrande och förnumstiga minister i samma knipa och använder precis samma idiotiska självmordsargument som Wanja, "jag har blivit förd bakom ljuset, har inte vetat om vad som pågått". Märkligt vad ovetande och överkörda dessa normalt så kompetenta(?) och välavlönade damer blir när det bränner till i häcken. Min uppfattning är att dessa småfega medlöpare knappast behöver föras bakom ljuset, de hamnar där gång på gång, oftast på grund av sin egen oförmåga.


Ungar och teknik - en lyckad kombination

                                                 
                          Fascinerande läsning, numera i rätt belysning

Läser för närvarande Stieg Larsson "Män som hatar kvinnor" och fascineras av hans sätt att bygga en historia, eller rättare, flera historier i samma bok. Hans böcker har en nackdel, man har svårt att sluta läsa vilket innebär att kroppen tar stryk av att sitta lite för länge vid varje tillfälle. Där har jag ändå en fördel tycker jag själv eftersom jag hittat en bra sittvänlig läsvrå, enda problemet har varit att läslampan, en sån där modern energisnål ledbelysning, varit aningen för stark i vissa lägen.

                                 
                     Inte bara traktorer som intresserar denne glade mångsysslare

Nu är detta problem löst! I fredags kväll hade vi nämligen besök av Henrik och Cecilia, min grabb och hans fru samt lille Erik snart 3 år. Erik som normalt är en fena på traktorer och lastmaskiner har numera även visat sig vara en hejare på det elektrotekniska området. Min läslampa med det ibland onödigt starka ljuset fixade Erik då han höll en kort men effektiv utbildining för oss alla. Detta utan att ens ha läst bruksanvisningen.

"Håll strömbrytaren intryckt så dämpas eller ökas ljuset" var hans korta men effektiva upptäckt vilket han under en lång stund demonstrerade för oss imponerade åskådare. Enkelt men ändå så oerhört svårt, jag hade inte en susning om att det fungerade på det viset, ändå har jag väl haft lampan i ett par år. Även denna gång var det ett förutsättningslöst experiment som ledde till en ny upptäckt. Kanske inte riktigt av Nobeldignitet men ändå, det gäller att tänka fritt för att utvecklas. Varför jag väljer att berätta berätta om min egen oförmåga att tänka är väl närmast för att visa hur man gärna fastnar i sitt "gamla jag" och har svårt att utveckla den fastlåsta tanken: Tryck på knappen så tänds lampan tryck igen så slocknar den är ju det normala. Ett dimmerreglage skall ju vara vridbart enligt mina gamla mögliga tankar. Erik fick i alla fall mitt Nobelpris samtidigt som bandymatchen på teve mellan Vänersborg och Villa slutade med Villaseger så det blev två glada händelser den kvällen.

Får jag i fortsättningen problem med elektronik eller andra bekymmer ringer jag naturligtvis Binnebergs diversefixare, han kan ha lösningen.  


Villa vill bara vinna, tacka Martin för detta

5-1 talar sitt tydliga språk. Nja, kanske inte riktigt ändå. Att ett bra lag vinner utan att spela bra är kanske inte så ovanligt men kvällens match var trots resultatet ganska jämn. Villa mot Vänersborg brukar vara omöjlig att tippa, dessa derbymatcher kan gå hur som helst har vi lärt oss genom åren. Ikväll var det dock inga tveksamheter även om Vänersborg ibland försökte övertyga oss åskådare om sina kvaliteter. Villa var ett nummer större och verkade ha full koll på tillställningen, man gjorde det som behövdes utan att förta sig.

Det som föll utanför ramen en aning var att man gjorde fyra frislagsmål. När hände detta i bandyns högsta serie senast? Kanske dags att söka frislag istället för dessa förbannade hörnor som till viss del är på väg att ta död på bandyn. Många lag försöker, eller har i alla fall försökt att låta varje anfall dra ut mot hörnflaggan för att försöka få till en hörna. Möjligen kan Villas suveräne libero Martin Johansson komma att ändra på detta. Bara att lyfta på hatten för Martin som mot Vänersborg prickade rätt tre gånger på frislag. Denne tuffe och fantastiske bandylirare som utan tvekan kommer att bli Villas näste landslagsman skall hyllas och prisas, här har Villa en guldklimp att förvalta. Imponerande är bara förnamnet, ser fram emot tisdagens drabbning mot Broberg/Söderhamn då hela laget förhoppningsvis kliver fram som vi är vana att se dom.

Villa-Lidköping har hittat rätt, inte bara på plan

Har just kommit hem efter att ha jobbat en stund i kiosken i Villa-caféet på Isstadion. Innan Villatruppen klev på bussen fick jag en liten pratstund med bland andra Mattias Nilsson som nästan lovade att komma hem med två poäng. Alla är friska och pigga i ben och huvud, ingen influensa ställer till det, än så länge i alla fall.


                                               
     

Ett glatt gäng pensionerade Villaiter passade på att äta en bit mat innan de gav sig iväg till Vänersborg Arena. Sällan har väl hörts så mycket positivt som idag, alla som varit med under många år är otroligt imponerade av dagens Villa. Framförallt hur man fått till ledarstaben, hur fysträning kombinerad med teknik och taktik genomförs på ett sätt som aldrig förekommit förut. Som Bertil "Belle" Arvidsson uttryckte det, "laget 2006 var riktigt bra men det fattades det där lilla extra i trängda situationer, det lilla extra har man hittat nu". Så rätt han har, nu tar alla ett kollektivt ansvar som aldrig tidigare.

Visst kommer det bakslag men det ingår också i planeringen, bakslagen skall vara så få som möjligt då når man framgång. Hela Villagänget, spelare, ledare gamla Villagrabbar, publik och andra intresserade visar att föreningen har hittat rätt med sin vision. Nu återstår att visa IFK Vänersborg vem som för tillfället regerar i väst. 


Hattarna av för Laholms kreativa kommundirektör

Trots att de flesta säkert läst det senaste i floran av galenskaper måste jag bara få bidra med min syn på Laholms kommundirektör och hennes fantastiska hattparad för 18 000 kronor som betalts med skattebetalarnas pengar. De 60 inköpta hattarna skall/har placerats på kommunens chefer för att öka deras kreativa- samt inlevelseförmåga enligt en upprymd och nästan salig kommundirektör Kristiina Kosunen Eriksson.

                                                   
                         Hattarnas halländska mode(r) tar emot med öppna famnen

Trodde nog att Överståthållaren skulle tilldelas priset för 2009 års största fiaskoförslag med förslaget att kommunerna skulle få den stora ynnesten att för 75 000 kronor hyra en markbit på 1,5 kvadratmeter för att hylla Victoria och Daniel. Nu råder det inte längre nån tvekan om att denne royalistiske pajas är rejält slagen av en praktfull pajasmadame, nämligen Kristiina Kosunen Eriksson i Laholm. Hennes upptåg måste väl vara årets självmål alla kategorier. Har svårt att tänka mig nån textförfattare i revysverige kan missa att ha med denna direktör i sin uppsättningar till nyår. En kommunchef  som verkligen har givit uttrycket "att prata i nattmössan" en nästan magisk innebörd. Tjänstefel och sparken bör vara ett rimligt svar från kommunens ansvariga, men som vanligt blir det väl bara klapp på ryggen för ett vällovligt initiativ.
                                                  
                                                     Kan ge pris trots allt...

Heja Vänersborg
Kom på att innan jag stänger för idag så måste jag naturligtvis lägga till Vänersborgs kommunansvariga i tävlingen om årets största fiasko. De har ju på nåt konstigt sätt lyckats nominera sig själva till tävlingen med två stekheta tävlingsbidrag. Först Arenan med runt 100 miljoner i överskridna kostnader, därefter köpet/försäljningen av Toppfrys med förlust på 10-20-30 miljoner, ingen vet riktigt hur mycket det rör sig om. De ligger därmed bra till om vi enbart ser till den ekonomiska delen.

Märk att jag hållit mig på kommunal nivå, annars blir det för enkelt, då finns det bara en(?) kandidat och då blir det ju ingen tävling.

Stefan Holm fick uppleva en bandyhöjdare

"Gamle" höjdhopparen Stefan Holm visste vilken match han skulle välja för att få se riktig bandy. Han lämnade Värmland för Västergötland för att titta på bandygodis och fick se en härlig bandyuppvisning på Lidköpings Isstadion mellan hemmalaget Villa-Lidköping och Hammarby. Två av sveriges bästa bandylag, utomhus i bra väder, en domare som lät bandykunnandet avgöra och dessutom enskilda prestationer på högsta nivå gjorde att både Stefan Holm och jag kunde gå hem med ett leende på läpparna.

                                        
                              Andersson & Karlsson hade en trevlig afton

Att framhålla nån är egentligen att göra nån annan orättvisa i ett LAG där varenda liten kugge passade in i maskineriet. Visst måste man ändå våga nämna några enskilda speciella insatser. "Våra"  båda Anderssöner går bara inte att glömma bort i ett referat, Martin Johansson är en försvarsklippa med en underbar spelförståelse och härliga framtidsutsikter, Martin Berggren i målet måste nämnas. Ja som alla märker så går det att räkna upp den ena efter den andra. Självklart vinner man inte fyra raka matcher i Elitserien om inte laget är starkt.

                                                           
            Kent Edlund, en av flera i en välfylld nyckelknippa för att låsa upp dörren till framgång

Ytterligare en kugge som bara måste nämnas är nye tränaren Kent Edlund. En person som fått Villa att förstå vilka resurser man förfogar över och som fått alla att dra åt samma håll. Han kan bli guld värd då det börjar "ta emot" som det självklart kommer att göra framöver, han verkar vara den som har förmågan att krama ut det bästa av var och en genom att ställa rejäla men rimliga krav.

Jonas Johansson är ytterligare en kugge som kanske lätt glöms bort men som skapat en helhet i föreningen som tidigare saknats. Det finns många som skall ta åt sig äran för en fantastisk start på en ny era i Villas historia. En fungerande organisation är grunden till framgång, tidigare underskattat men numera har allt fler förstått sammanhanget.

Tänkte först skriva några korta rader om kvällen bandyupplevelse men det är som vanligt svårt att sluta då den euforiska känslan av oövervinnerlighet infinner sig. MEN...se upp för Vänersborg på fredag, varning utfärdad!!

Somliga straffar han direkt, eller snart i alla fall

Det brukar sägas att om man går tillräckligt hårt fram i nån fråga så riskerar man att straffas direkt. Talesättet har väl aldrig tidigare hindrat mig från att ha synpunkter och kommer säkert inte att hindra mig i fortsättningen heller. Vad som fick mig att överhuvud taget tänka på den omtalde utmätningen av Herrens straff var mitt senaste blogginlägg där jag gick ganska hårt åt Zlatan Ibrahimovic. Jaha, kan det möjligen vara så att denne fotbollens Messias står i direktkontakt med vår andlige Messias var min första tanke.

                                                
                              En sån här bil SAABoterade min högerarm
        
Anledningen var ganska simpel egentligen. Efter en god och trevlig lunchstund på Kinnekullegården med stekt fläsk och löksås blev hustrun och jag vittne till några hårt kämpande personer som försökte knuffa igång en Saab som behagade jäklas med sin ägare. Att den lite till åren komne ägaren/chauffören inte riktigt hade koll på situationen innebar att bilen blev stående i nedförsbacke mot ett par parkerade bilar. Ingen lätt uppgift för de två stackare som skulle knuffa tillbaks bilen varför jag chevaleriskt erbjöd mig att hjälpa till. Att chaufförens hustru på överraskande snabba fötter sprang runt ekipaget och gestikulerade, pekade och förmanade sin stackars make gjorde oavsiktligt det hela till en intressant föreställning.   

Då blev jag plötsligt varse hur den andlige Messias snabbt och effektiv lät straffet för kritiken av fotbollens Messias drabba min bräckliga lekamen. Mitt helhjärtade försök att hjälpa till att baxa bilen bakåt i uppförsbacken innebar enbart att det krasade till i min armbåge och efter tio sekunder så var all känsel borta i handens alla fingrar. Fel förresten, tummen var fortfarande vid liv, om än i något sämre vigör än vanligt.

Första reaktionen blir naturligtvis att "jävlar, vad skulle jag på den förbannade Saaben att göra"! Andra reaktionen då jag kände att armen inte fungerade blir aningen mer logisk och rationell, vad har jag för åtaganden framöver som blir lidande av det här? Jag förstod ju att detta var inget som försvinner på en kvart eller så. Det första jag kom att tänka på var min föresats att byta till vinterhjul under eftermiddagen, den andra tanken gällde onsdagens bandymatch då Hammarby kommer på besök.

                                            
                              Skador på armbågen är inget att leka med

Då jag överförde mina snabba tankar till hustrun så kom det ett omedelbart svar: "Ingen fara, du skall ju i alla fall inte vara med och spela". Tack för den snabba omtanken, kan väl säga att hon en stund senare efter att jag ojat mig lite förstod hur allvarlig min skada egentligen var. Skämt åsido, jag har faktiskt riktigt förbaskat ont om jag skall vara sanningsenlig. Men som allt annat så går det väl över även om det tar några dar.

Jag behöver ju som sagt inte spela bandy. Däremot skall jag utan tvekan stå på läktarplats på onsdag kväll oavsett hur armbågen känns. Tack och lov behöver jag inte oroa mig för vad Försäkringskassan skulle bedöma min skada som. Enligt denna statliga inrättning så borde jag väl åtminstone kunnat gräva diken eller måla stående flaggstänger eller nåt liknande enklare och utvecklande terapiarbete. Har man bara VILJAN i dagens Sverige så löser sig allt! Kanske till och med bandyspel kunde vara aktuellt, vem vet!?

Sluta fjäska för denne bortskämda barnunge

En egoistisk barnunge i en vuxen kropp. Där har ni min korta och ärliga beskrivning av Zlatan "Messias" Ibrahimovic efter senaste dygnets turbulens kring "den store". Att avgående förbundskaptenen Lasse Lagerbäck varit Zlatans handgångne är väl knappast nån hemlighet. En mjäkig lagledare som under flera år styrts av vissa så kallade stjärnor med egen agenda för sina landslagsåtaganden.

                                                    
                                           Bortskämd barnunge utan hjärta

Därför kommer Zlatans "avhopp" från landslagsspel som ett brev på posten, ett beslut för att demonstrera sin egen storhet. Att det fordras alldeles speciella egenskaper för att bli en världsspelare i fotboll är väl helt klart. Att hantera denna storhet kräver också speciella egenskaper, egenskaper som Zlatan enligt mitt bedömande inte besitter. Att stå med båda fötterna på jorden är ett begrepp som skulle kunna passa in på denne storfotade egoist men han verkar inte ha så mycket kontakt med den mark som fostrat honom.

Bortskämda barn som inte får som de vill brukar skrika och protestera, skillnaden mellan Zlatan och barnen är ju att ...., ja är det nån skillnad egentligen??

För att tala klarspråk, skit i den eller de som inte anser sig vara motiverade att delta i ett svenskt landslag. Att några som känner sig förmer skall styra vem som skall ingå i ett kollektiv är åt h..e. Kanske Erik Hamrén kan få till en ändring, att det återigen blir status- och prestigefyllt att bli uttagen. Har en känsla av att landslagsspel trots allt är ett ganska bra skyltfönster för de flesta, om inte så finns heller inte den rätta inställningen och då är det bara att som Zlatan fortsätta ägna sig åt enbart klubbfotboll.  

Vad som helst men inget krypande för dessa "stjärnor". Det handlar inte om att tvinga nån att spela i landslaget, det handlar om en gammaldags mix av hjärta, stolthet, kunnande och inställning. Att en stor del av våra svenska fotbollsexperter(?) startar övertalningskampanjer och omröstningar för att få Zlatan att ändra sitt beslut visar bara på hur även dessa fjantar med i denna cirkus. Den ende som visade integritet och stake var gamle storspelaren och expertkommentatorn Ralf Edström. "Sluta fjäska för Zlatan" var hans korta men tydliga kommentar. Tack Ralf du har min högaktning.

"Verklighet", vår tids modeuttryck

Svenskt Näringsliv, en av våra stora företagarorganisationer går just nu ut med stora helsidesannonser i dagspressen. Annonser som skall få oss att förstå vilket hot den svenska arbetarkårens lönekrav är mot hela vår välfärd. En kampanj där hökarna målar upp en bild av kommande avtalsrörelse som det sista slaget om framtida välfärd.

                                                 
               Visst är det väl en symbolisk hök i denna logga, även om den är färggrann?

Ett citat ur annonsen:
"Sedan Industriavtalet tecknades 1997 har fack och arbetsgivare i förhandlingar utgått från en gemensam värdegrund: Avtalen skall vara anpassade till verkligheten".

Vad är då skillnaden i just denna avtalsrörelse undrar man då? Vad är det som gör att Svensk Näringsliv langar ut miljontals kronor på braskande nästan tårfyllda annonser och försöka manipulera oss inför en avtalsrörelse? Jag inbillar mig trots allt att förhandlingsparterna är kapabla att bedöma vad som bör göras, nåt annat känns både förnedrande och hånfullt mot framförallt de fackliga representanterna. 

Ytterligare citat:
"Det är nu upp till arbetsgivare och fack att ta ansvar för företag och jobb genom att låta löneavtalen 2010 stämma överens med 2010 års verklighet". 

Än en gång, vad är det som får Svensk Näringsliv att dyrt annonsera om nåt som de själva uppgett fungerat. De skriver ju i annonsen att "fack och arbetsgivare utgått från en gemensam värdegrund: Avtalen skall vara anpassade till verkligheten". Överenskommelserna tidigare då, har de inte varit anpassade? Vad skulle vara skillnaden just nu, att vi har en ekonomisk tuff situation har väl inte undgått någon. Inte heller våra fackliga representanter har väl sovit sig igenom det senaste året.  

Svaret på frågan om varför Svenskt Näringsliv anser sig behöva annonsera ligger sannolikt i att även avtalsrörelsen enligt arbetsgivaran behöver "moderniseras" liksom man tidigare ansett att kollektivavtalet skall "moderniseras". Nu skall tydligen allmänheten intalas att dessa moderniseringar är till gagn för alla. Ordet moderniseras i detta sammanhang har tyvärr fått en annan innebörd än vi normalt fått lära oss. Moderniseringen innebär enbart en maktförskjutning eller en "anpassning till dagens verklighet" som det också har kallats, en verklighet som jag påstår är ett rejält steg bakåt i tiden. 

Det är nu det ställs krav på var och en av oss att inte gå i fällan, att inte börja pruta med oss själva. Avsikten med utspelet är naturligtvis att sätta press på gemene man, att försöka manipulera oss till underkastelse, få oss att inte våga ställa de rättmätiga krav som en avtalsrörelse handlar om. En trist men tydligen "modern" utveckling, annonser som skall få oss att "anpassa oss till 2010 års verklighet". Det har bliv lite väl mycket av detta tjat om anpassning till verkligheten på sista tiden. Precis som om vi tidigare levt i en fantsivärld där verkligheten varit ett okänt begrepp.

Sveriges dyraste markbit eller april, april din dumma sill

Nu får alla kommuner en fantastiskt möjlighet att kasta 75 000 kronor i sjön. Inför H K H Kronprinsessan Victorias giftermål med Daniel Westling erbjuds(!) alla sveriges kommuner en fantastisk möjlighet att framföra sina gratulationer. För 75 000 kronor får man nämligen möjlighet att disponera en jordplätt på 1,5 kvadratmeter vid Ulriksdals slott där kommunen kan plantera eller på annat sätt pynta för att hedra och gratulera Kronprinsessan och Daniel. Erbjudandet kommer från Ståthållarämbetet som ingår i Kungliga hovstaterna.

                                                         
            Lidköpings kommun kanske gratulerar med en Rörstransvas nedstucken i jorden

Det lustiga i sammanhanget är att kommunerna själva får anlita personal för att göra utsmyckningen samt plantera en ny om den första dör. Däremot lovar arrangören att vattna och bevaka planteringen. Snålvarianten är att flera kommuner går samman om en jordbit på 1,5 kvadratmeter och pyntar eller ställer dit nån pryl och därmed delar på utgiften.

När jag först läste detta på NLT nätupplaga så skrattade jag gott och tänkte att nu hade man hittat årets aprilskämt fast aningen sent. Ingen kan väl för allt smör i Småland inbilla sig att detta kan vara möjligt i ett demokratiskt och upplyst Sverige 2009. Vad jag förstår så är det inget skämt, det är verklighet trots all upplysning, trots välutbildade och moderna ifrågasättande individer. Vem eller vilka är det i så fall på detta ämbetesverk som kan ha kommit på nåt så urbota korkat kan man undra, finns det inte den ringaste självaktning, tror man att vi svenska undersåtar är idioter? Ja tydligen tror man det eftersom man presenterar detta "erbjudande", det råder ingen som helst tvekan om att den inbilska royalistiska överheten har den uppfattningen.

Skrattet fastnade som ni förstår snart i halsen och övergick hastigt och mindre lustigt till en olustkänsla som jag hade svårt att bli av med. Att skriva om skiten är ett försök att tvätta bort det värsta av olusten, hoppas innerligt att inte en enda kommun nappar på "erbjudandet" men det finns väl alltid de som vill synas i sammanhanget. Skulle Lidköpings kommun mot allt sunt förnuft besluta sig för att satsa skattepengar på detta då vill jag få reda på vem som röstat för resp. emot. Därefter kan jag gå till valurnan med en avgörande övertygelse i bagaget.

Ett slutligt förslag är istället att stycka upp hela Ulriksdal och sälja tomtmarken efter Ståthållarämbetes prislista, alltså 50 000 kronor kvadratmetern, det skulle bli ett fint tillskott i den svenska kassakistan samtidigt som vi skulle kunna skära ner på kungahusets apanage med en betydande peng.


Sverige har blivit banditernas Mecka

Regeringenspartiet (KD) hade för ett tag sen ett förslag att kriminalisera "feghet". Det skulle vara straffbart att inte ingripa om man blev vittne till brott. En som faktiskt redan 2006 gjorde det Kristdemokraterna föreslår ångrar idag att han överhuvud taget engagerade sig.

                                                          
              Symbolen för rättvisa har istället blivit en symbol för godtycke och lagvrängare 

Det handlar om Per-Anders Pettersson från Dalarna som troligen räddade livet på 69-åriga Gärd som överfölls av en drogpåverkad person. Mannen hade kastat sig över Gärd i hennes bil och försökte strypa henne då Per-Anders kom till undsättning. Han försökte först prata med våldsverkaren utan resultat, han försökte rycka honom ur bilen vilket också misslyckades varför han sprang till sin egen bil och hämtade en domkraftsstång som han sedan slog över armen på överfallaren. Då inte heller detta hade nån effekt slog Per-Arne ytterligare en gång och slaget träffade mannen i tinningen och först då släppte han sitt grepp om Gerd. Per-Anders försökte därefter plåstra om den skadade i väntan på polis och ambulans.

Per-Anders som egentligen gjorde en hjälteinsats och förmodligen räddade livet på Gärd har nu fått sitt straff. Han skall avtjäna ett år i fängelse för misshandel samt ersätta den slagne med 50 000 kronor i skadestånd. Enligt rättsväsendet har han använt mer våld än nöden kräver!! Detta i en situation där det knappast fanns tid för överläggningar eller andra åtgärder. När våra svenska lagvrängare i åratal får sitta och vrida och vända på vad som egentligen hände så är det antagligen lättare att göra en bedömning av vad som är "mer våld än nöden kräver". Tyvärr hade inte Per-Anders den möjligheten att ställa en massa juridiska spörsmål till sig själv, han tvingades agera omedelbart vilket advokater domare och nämndemän med lite vett och sans borde tänka på. 

Den som överföll Gärd och rätteligen borde vara den verklige missdådaren i sammanhanget slapp undan med villkorlig dom och skall betala 8000 kronor i skadestånd. Ett hån mot den överfallna Gärd, men hon är ju bara en normal vanlig medborgare som inte behöver nåt större medlidande. 

Som vanligt en massa juridiska krumbukter helt befriade från normalt och logiskt tänkande. Fy fan för det svenska så kallade rättssamhället.

Förtrollande upplevelse, vilken match!!!!!

Jag har ju lovat att blanda och ge i mina inlägg på bloggen. Ikväll fick jag chansen att ge mig in i fotbollens fortrollade värld. För just fortrollad kände jag mig efter att ha kollat på Atletico Madrid-Chelsea FC, vilken match, en av de bästa fotbollsmatcher jag sett på mycket länge. Slutresultatet 2-2 var en euforisk upplösning på en match som hade det mesta. Fart, fantasi, tuffa närkamper och stenhård markering där bollhållaren fick max 0,5 sekunder på sig att göra nånting kreativt. Närkamper som ibland kunde rubríceras som överfall men som ändå låg på en nivå som till och med domaren för det mesta kunde acceptera.

                                              
                                                  Nytt favoritlag...

När bortalaget Chelsea genom måltokige Drogba vände 1-0 till 1-2 på några få minuter fanns det nog inte många bland de spanska hemmasupportrarna som ens vågade hoppas på en kvittering. Själv satt jag som förhäxad framför teven och hoppades på denna omöjliga kvittering och fick nytt livsmod då Atletico fick frispark strax utanför straffområdet. En kompakt Chelseamur uppställd på straffområdetslinjen, målvakten perfekt placerad, tre hemmaspelare vid bollen och innan nån riktigt fattat vad som hände satt bollen precis invid målvaktens vänstra stolpe. 2-2 och ett vilt firande på läktaren och i min tevefåtölj.

Inte för att jag normalt är nåt Atletico-fan men just ikväll unnade jag dessa stenhårt jobbande fotbollsspelare en framgång, mycket beroende på det faktum att Chelsea med sina ryska olje/maffiapengar är ett lag som tappat lite av det "gamla" folkkära Chelsea. Politik eller ruffel, återigen är det svårt att välja och samtidigt värja sig som ni märker.

En sista funderingen för kvällen: Hur skullle exempelvis ett svenskt landslag hävda sig mot dessa klubblag? En fråga som varken får eller kräver ett svar men ändå, den är intressant.

Miljö och/eller ekonomi, hur väljer vi egentligen?

Brukar då och då ge mig in i debatten angående våra svängiga drivmedelspriser. Nu blossar det återigen upp en debatt som gäller bensinbolagens prishöjning av etanolbränslet E85 med 50 öre litern. Motivet är att man inför vintern återigen tvingas öka bensinininblandningen i etanolen för att bilisterna skall slippa startproblem vilket annars blir följden. Kontentan av detta blir att det på vintern är mer lönsamt att köra på vanlig bensin vilket innebar att när vinteretanolen infördes förra vintern sjönk försäljningen med 50 %. Detta visar med tydlighet att miljömedvetenheten hos våra "gröna bilister" på vintern reduceras till vanligt Svenssonskt ekonomitänk. Alltså är det i första hand priset som styr, i andra eller tredje hand kommer miljömedvetenheten.

                       
 
                                                  Varsågod och välj.....

Nedanstående 3 punkter är hämtade från Hällekiskuriren och beskriver hur organisationen Gröna Bilister listar tre aktörer som kan påverka miljötänkandet i detta sammanhang.
 
  • Regeringen som helt nonchalerat det faktum att höjda miljöbränslepriser hotar den svenska modellen. Genom att ta bort skatt på bensindelen i vinteretanolen skulle problemet vara borta.
  • Bränslebolagen som, om de menar allvar med sina ord om klimatåtaganden, måste säkra att biodrivmedel, som utgör endast 4 % av den svenska drivmedelsförsäljningen, inte tillåts bli dyrare än bensin.
  • Miljöfordonsägarna som tyvärr förra året valde bort etanoltankningen för att spara någon krona per mil.
  • Min alldeles egna slutsats av detta blir att det fordras en tydlig och effektiv internationell styrning även av dessa miljöfrågor. Eftersom det knappast är troligt att nån sån överenskommelse kommer att göras inom den närmaste framtiden återstår en nationell samsyn i ärendet vilket inte heller detta är särskilt troligt. 

                                                      
                     Det är desssa banala guldfärgade mynt och papperslappar som styr.....

    Återstår att låta var och en ta sitt personliga ansvar baserat på privatekonomin. Då finns tyvärr den överhängande risken att vissa av våra förtroendevalda i sin iver att värna miljön istället vänder upp och ner på tillvaron för många av oss som fortfarande är beroende av fossilbränsledrivna bilar. Eftersom skattesänkarpartierna med (M) i spetsen under mandatperioden lyckats höja bränsleskatten rejält finns det väl knappast några hämningar för exempelvis (MP) om de får chansen att dansa med de stora elefanterna efter valet 2010. Därför är min vädjan/uppmaning till alla oavsett partitillhörighet i denna oerhört viktiga fråga, fatta era beslut ur ett internationellt perspektiv, låt er inte påverkas av småskaliga och kostsamma ideologiska experiment på bekostnad av våra nationella framtidsmöjligheter. 


    Tvångsstyrning skapar inte jämlikhet!

    STOPPA S-KVINNORNAS GAMLA (SEN 1976) FÖRLEGADE FÖRSLAG ATT FÖRÄLDRARNA SKALL TVINGAS DELA LIKA PÅ FÖRÄLDRADAGARNA!!
                               

                                   
                                  Molly och Erik, moderna barn med kompetenta föräldrar

    Socialdemokraternas kongress förra veckan hade flera nya idéer på agendan men tyvärr en massa gammal skit också. Vad vissa betraktar som nytt är väl inte alla riktig överens om vad jag förstår. En så kallad jämställdhetsgrupp hade uppdraget att "förnya" föräldraförsäkringen genom att i jämlikhetens namn lagstifta om att föräldrarna skall dela lika på föräldradagarna. Ett riktigt korkat förslag som i första hand S-kvinnorna drivit sen 1976 och som definitivt inte främjar jämlikheten enligt mitt sätt att se på saken. Att förslaget inte genomförts på de 33 år det varit på tapeten visar väl att det inte har så mycket med verkligheten att göra. Det går inte att uppnå jämlikhet med hjälp av stelbenta, knöliga och hämmande regelverk som enbart skapar irritation och därmed motsatt effekt mot vad som avses. 

                                                
                           Frihet att välja ger hopp om framtiden..., Molly visar betydelsen  

    Vilken familj blir hjälpt av att staten pekar med hela handen och talar om vem av föräldrarna som för tillfället bäst är lämpad att vara hemma med barnet/barnen? Dagens ofta välutbildade föräldrar är definitivt kapabla att hantera detta likväl som man förväntas sköta allt annat med barnens och sitt eget bästa för ögonen. Staten skall istället koncentrera arbetet på att skapa bra förutsättningar för den som väljer att vara hemma. Den av föräldrarna som för tillfället väljer att ta hand om barnen skall ha ett bra stöd utan att behöva skämmas, vare sig för bristande jämställdhet eller det ekonomiska utfallet.

    Tänk på valet 2010, det går inte att ta strypgrepp på väljarna och tro att det är en skock får som skall tvingas in i fållan. Detta är en fråga att hantera med eftertanke och förnuft i valfrihetens förlovade tidevarv.


    Varför vill vissa avskaffa schysta villkor?

    Senaste veckorna har det varit mycket diskuterande i media och på olika bloggsidor huruvida kollektivavtal och fackliga överenskommelser är ett hinder för det vissa väljer att kalla "en rörlig arbetsmarknad". Att LAS (Lagen om AnställningsSkydd) skulle vara ett hinder, speciellt för våra ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, har hos vissa blivit nånting av en sanning. Trots en massa påståenden om att lagen gör företagen bakbundna finns det knappast nån som på ett konstruktivst sätt kan precisera vad som är så hämmande. Som vanligt i dessa sammanhang blir det en massa påståenden, nästan i klass med vandringssägner, om hur fackrepresentanter styr våra svenska företag med hjälp av kollektivavtalet. 

                                                   
                                Precis vad det handlar om ..., schysta villkor

    Följer på olika sätt turerna på "mitt" gamla företag SNAEurope och tycker mig kunna påstå att här finns det inga problem med varken kollektivavtalet i allmänhet eller LAS i synnerhet. Man har under senste tiden varslat, sagt upp, förkortat arbetstider och återanställt personal utan några som helst problem vad gäller avtal och överenskommelser mellan fack och företag. Just nu är det återanställning av 22 personer beroende på den orderingångsökning som gäller. Anställningen gäller visstid till mitten av december enligt platschefen Daniel Andersson vilket väl med all tydlighet visar att det inte finns några "stelbenta" regler som förhindrar överenskommelser av detta slag. Nästan som på trettiotalet när företagen hämtade de arbetare man behövde utanför företagsporten på morgonen.

    Även idag går det alltså att pytsa personal ut och in med kort varsel beroende på orderingång och lönsamhet. Att en tvåpartsöverenskommelse skulle vara ett hinder för nån av parterna är i de allra flesta fall en myt, en myt som vissa enträget vill hålla vid liv. Sverige har en stark tradition av ett gynnsamt samarbete mellan arbetsmarknadens parter, ett samarbete som skapats av framsynta förhandlare med rättvisa och långsiktika mål som drivkraft. Tyvärr är väl denna samsyn på väg att spräckas, styrkeförhållandena förskjuts med hjälp av en stark lobbyverksamhet från flera företagarorganisationer.

                                                  
                                           Samhällsförändrare till det sämre...

    Till och med en så elementär överenskommelse som kollektivavtalet i sin helhet är ju emellanåt nånting som vissa vill helt avskaffa. Andra går mer strategiskt till väga och vill bit för bit montera ner avtalet. En av de starkaste pådrivarna av denna förskjutning är utan tvekan Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Den förre riksbankschefen är en ivrig förespråkare för " en modernisering" av det svenska kollektivavtalet. Det märkliga i den så kallade moderniseringen är att alla förslag syftar till att minska inflytandet för arbetstagarna, att återskapa många av de självpåtagna "rättigheter" som arbetsgivarna hade under första hälften av förra seklet. 

    Vi kan väl ändå hoppas att det finns klokare och mer ansvarstagande representanter på den svenska arbetsmarknaden, representanter som fortfarande förstår värdet av samarbete och rättvisa. Jag kommer alltid att hävda att breda överenskommelser byggda på förtroende och samarbete är enda vägen till ett humant och utvecklingsbart samhälle.   


    RSS 2.0