Krögare eller pensionärer, det var frågan

Det är inte lätt att vara alla till lags. Därför får väl vi pensionärer fortsätta att tro på tomten medan samhällets resurser sprids åt alla möjliga håll av alliansens företrädare. Senast i raden är ju den föreslagna sänkningen av restaurangmomsen. Tidigare lovade man bonusar till invandrare som lärde sig svenska på kortast tid vilket vid en undersökning för ett par dagar sen betraktades som ett fiasko av flera som undersökt ärendet. Fas 3-eländet är ytterligare ett fiaskobetonat projekt. Men så fort det handlar om vad regeringen kallar jobbskapande åtgärder så vågar eller vill ingen riktigt gå i clinch med regeringen, oppositionen har tyvärr kvartat in varför det sällan blir nån debatt även om vissa åtgärdet så uppenbart har misslyckats.

Det jag inledningsvis skrev om pensionärernas minimala möjlighet att få en lite större del av kakan visar sig stämma riktigt bra.
- Vi har inte glömt pensionärerna, vi skjuter bara upp skattesänkningen – åtminstone till nästa år, säger Kent Folkesson, lokal centerledare i Lidköping.

Jag vill istället påstå att det har varit ganska mycket "uppskjutande" de senaste åren för pensionärerna, utom sänkningarna av pensionerna förstås, då är det fart i maskineriet.  

                                        
                                Här finns det oändligt med jobb, i alla fall i Folkessons värld

Kent Folkessons uttalande står att läsa i Lidköpingsnytt.nu, i samband med förslaget att sänka restaurangmomsen till 12,5%. En sänkt restaurangmoms skulle ge 30 000 personer arbete och kosta 5 miljarder i minskade skatteintäkter enligt Folkesson. Problemet är bara att enligt hans egen alliansregerings uträkning blir det "bara" 6000 jobb för en kostnad av 5,4 miljarder. Lite skillnad faktiskt, men det kanske inte bekymrar vår lokala centerledare, huvudsaken är ju att visa upp sin populism där den för tillfället får mest medialt utrymme.

Att krögarna gnuggar händerna är väl förståeligt, ungefär på samma sätt som lärarna gnuggade händerna för ett par månader sen när centern och folkpartiet som främsta förespråkare drev en kampanj i medierna om kraftigt ökade löner för lärarna. 

Undrar när det blir pensionärernas tur att gnugga händerna? Möjligen den veckan då det infaller två onsdagar i följd eller kanske då Kent Folkesson själv blivit pensionär.    

Hästar, bandy, skrivelser...mycket är det

Måndag morgon och en ny vecka att ta tag i efter en natt i sta´n. Det har inte blivit många såna nätter sen första veckan i april, tror det var tredje övernattningen, resten av tiden har tillbringats på Filsbäcks Camping.

                       
                                             Arkivbild på en höghoppande Bing

Efter att ha gjort ett par besök på Grevagårdens Ridanläggningar i helgen och kollat in barnbarnet Amandas femårige Bing som framgångsrikt tävlat i Champion of the Youngster, det vill säga hopp-SM för unghästar, så är det dags att ta itu med de mer vardagliga sysslorna igen.

Vadå, du är ju pensionär, vad gör en sån mer än springer ivägen i affärer eller retar sig på ohyfsade ungdomar undrar säkert några av er?? Jo det skall jag tala om, först är det en noggrann genomläsning av NLT, Lidköpingsnytt.nu, GT samt AB i nämnd ordning. De tre sista avisorna i nätform. Gäller att hålla sig uppdaterad vad som hänt och händer i sta´n med omnejd. Klockan tio kommer en representant för vår livaktiga pensionärsklubb från BAHCO/SNA Europe för att vi skall utforma en inbjudan till den traditionella höstlunchen. Som ni säkert märker så är det fullt program, i alla fall måndag förmiddag.

Javisst ja, var ju även i Arenan igår och bevittnade Villa Lidköping i säsongspremiären mot GAIS, nykomlingen i högsta serien. En premiär som var sådär, ja ungefär som man kunde förvänta sig. Vissa ljusglimtar men annars inga speciella besked om vad vi har att vänta i vinter. Skall väl inte begära mer första matchen, "det är ju inte nu dom skall vara som bäst" brukar det ju heta ända fram till slutspelet. 7-2 visar väl ändå att det finns förhoppningar om en trevlig bandyvinter. 

Som sagt, mycket är det för en dagledig. Får se om jag hinner skriva några rader i veckan, förhoppningsvis lite mer genomarbetade än detta flummiga inlägg.


Väder och hästhoppning på programmet

Tänkte bara förmedla några tankar kring detta med väder och vind. Har den största tilltro till yr.no, alltså Norges motsvarighet till SMHI och följer deras rapportering ganska flitigt. Hörde förresten att i Norge är det tvärt om, där hyser man betydligt större tilltro till SMHI och deras rapporter. Vet inte vad det kan bero på men det brukar ju sägas att det är omöjligt att bli profet i sin hemstad, respektive hemland.

                                     
                                         Regnet lyser liksom solen med sin frånvaro


Trots att yr.no visar regn mellan kl 18-24 så sitter jag fortfarande ute och skriver då klockan är 19.30 och det är alldeles stilla, 19 grader och UPPEHÅLL! Hur svårt kan det vara att "spå" väder egentligen?

                                
                                           Bing med Rickard Rådås gör det svåra enkelt 

Har även varit i Grevagården i eftermiddag och sett på hästhoppning. Champions of the Youngsters, en nationell tävling för unghästar där mitt barnbarn Amandas femårige Bing, med Rickard Rådås som chaufför för dagen, lotsade runt denne härlige häst på en riktigt tuff bana till en felfri runda. KANON!! Kan påpeka att även Malin Baryard-Johnsson red felfritt i samma klass.

Imorgon är det dags igen, vad jag förstår så är det bara att köra på, Bing är på ett strålande hopphumör. Håller tummarna.


Stort TACK Moderaterna!!

Tack Nya Moderaterna. Kanske inte varje dag jag har anledning att tacka högerpartiet men idag skickar jag en tacksamhetens tanke till politiker som faktisk tänkt till. Vad är det nu som är så bra? Jo helt enkelt moderaternas Värmlandspolitiker som sagt NEJ till en eventuell sammanslagning av Västra Götaland och Värmlands landsting. Med detta som argument hoppade även (M) i Västra Götaland med Johnny Magnusson som företrädare på NEJ-tåget vilket innebär att storregionen enbart blev ett idiotiskt förslag.

                                                    
                          Heder åt en politiker som följer sina partikollegors förnuft 

Vad jag förstått så har våra götalandspolitiker redan i dagsläget fullt sjå med hålla ordning på "sin" redan onödigt stora region. Vågar inte tänka på vad resultatet skulle blivit om man fick ytterligare ett län att hantera. Möjligen skulle ansvariga kunna sno åt sig ytterligare några kronor i lön med hänvisning till "utökat ansvar" men där fick de tji tack och lov.  

Skillnaden mellan våra landstingspolitiker och hästar är att hästar inte kan sko sig själva....!!



  

Svenska biltraditioner - ett lappkast för Maud

SAABlar också, nu står kronofgden utanför dörren i Trollhättan. Samtidigt ser jag att väderprognosen visar regn och rusk kommande dag. Kan det inte var nog på jävligheter, en del blir blöta av att gå ut, en del riskerar att bli av med jobbet! 


                                         
Var det nån som trodde att försäljningen skulle öka efter regeringens alla hjälpsamma turer kring SAAB???

Efter alla turer med SAAB och företagets möjligheter att överleva är det tyvärr alldeles för enkelt att ironisera och kanske ha lite förhastade åsikter om hur affären med ett av Sveriges mest anrika företag har skötts. Det finns naturligtvis de som anser att SAAB inte har den bärighet som krävs för att överleva. Kanske med rätta men SAAB har tyvärr allt för ofta fått lita till ett antal mer eller mindre seriösa penningleverantörer eller vad man skall kalla deras finansiärer. Tyvärr tillhör svenska regeringen den församlingen. "Staten skall inte äga företag" har näringsminister Olofsson kaxigt deklarerat, precis som om det handlat om att svenska staten skulle ta över ägandet av det anrika Trollhätteföretaget.

Frågan har vad jag förstått istället gällt statens inställning till att acceptera vissa möjliga investerare, visserligen ryska sådana, men då har denna minimalistiska minister med storslagen hjälp av sina magistrar Reinfeldt och Borg med hängande huvuden hänvisat till Europeiska Investeringsbanken och förklarat att dom inte har funnit de ryska investerarna acceptabla. Undrar vem som varit mest aktiv i Investeringsbankens korridorer 
 under denna turbulenta tid?

Mina egna funderingar kanske inte är av så stort intresse i denna enorma marknadsfråga men ändå, hur många lobbyister har BMW, Mercedes, VW, Peugeot, Fiat och övriga europeiska bilfabrikanter springande i EU-korridorerna? Självklart ser dom helst att SAAB försvinner från marknaden. Vad som är mest beklämmande är att sveriges regering har bidragit till att företaget går på pumpen. Vilket annat lands regering hade svartmålat sitt lands företag så till den milda grad som Maud och hennes kompisar gjort under en lång och jobbig tid? Det räcker inte att som vissa av mina vänner påstå att SAAB inte genererat vinst på x antal år och därför bör jämföras med nedläggningen av varvsindustrin. Skillnaden är den att varvsindustrin inte tillförde fartygsbyggandet nåt nytt vilket definitivt svensk bilbyggande gör. Svensk biltradition står högt i kurs både vad gäller säkerhet och ekonomi. Låt oss fortsätta på detta framgångskoncept där både Volvo och SAAB har sin plats.

Men då gäller det att ha sitt lands regering med på tåget, ingen skall inbilla mig att Frankrikes regering skulle sänka Peugeot eller att Fiat skulle hängas ut av Berlusconi. Kanske Maud och hennes närmaste skulle fundera på detta över några kräftor och ett par Bäska droppar!!

Vilken kväll ni missade!!!

                        
                                   Jörgen kan fängsla sina lyssnare även utan gitarr...

Vilken fantastiskt kväll det blev! En vanlig enkel repetitionskväll med mina musikerkompisar Ing-Marie och Jörgen blev till ett miniuppträdande inför en snabbt sammankallad men oerhört inspirerad publik. Som vanligt är det ju kontakten med lyssnarna som gör att det släpper loss, inspirationen kommer sällan av sig själv utan behöver den där extra kicken för att krypa fram ur det innersta. 

Den här kvällen blev en sån upplevelse, engagerade lyssnare/deltagare plus musikerkompisar på sitt allra mest spontana humör. Bara att sitta här och gôtta sig!!

Nog med detta, nu stundar allvarligare händelser. Vilka tänker jag inte gå in på nu, det skulle förstöra mitt för tillfället euforiska sinnelag, livet är trots allt förbaskat trevligt om man kryddar det med de rätta ingredienserna. Tack för ikväll!! 


Flyttfåglarna lyfter - camparna packar ihop

Likadant varje år. Lika säkert som att fåglarna på ett givet tecken drar söderut lika klart är att säsongscamparna kryper ner i startblocken i augusti. Trots att sommarsäsongen på Filsbäck inte är slut förrän den 18 september så var det någon som plockade ner förtältet i helgen och det var alltså startskottet. Alla fejar och donar, river tält, plockar ner vindskydd och packar in möbler. Bilkärrorna med alla nödvändiga husvagnstillbehör fylls och campingen töms. I och med detta försvinner ju också det klassiska grilloset vilket känns nästan som ett slag i nacken. Grilldoften är trots allt en av de mest klassiska sommarsignalerna.


 
Det går ingen nöd på oss även om det börjar mörkna lite ute och löven börjar falla
      
Kvar blir vi som inte ger upp för att det mörknar på kvällarna. Visst kan det väl vara skönt att ta vara på sommaren som trots allt inte är helt bortsprungen, vi får med all säkerhet många fina dagar och kvällar även en bit in i september. En lite märklig iakttagelse är att det faktiskt är de campare som liksom vi passerat "bäst-före-datum", alltså pensionärer som är startsnabbast. Nästan samma fenomen som när det bjuds på gratismat i affären eller rean börjar.

Kanske var jag lite generaliserande där men men.... Hur som helst, vi sitter kvar i "orubbat bo" ett tag till, vi har det ganska bra faktiskt oavsett väder. Sen är det bara att krypa in i idet och försöka övervintra på bästa sätt. Nja, det kanske var att ta i men vintern är inte min favoritårstid även om bandyn regerar under denna delen av året. Heja Villa fristomö.... som Lenhult sa´!      

Finns det nyanser på den politiska gråskalan?

Vad är svart och vad är vitt? En idiotisk fråga normalt sett men i den politiska världen har den sitt berättigande. Läste för en stund sedan i den numera högerorienterade kvällsblaskan Aftonbladets nättidning ett debattinlägg av Lena Mellin angående Juholt och Reinfeldts sommartal. Efter att ha läst igenom ett par hundra kommentarer till artikeln så är det bara att konstatera att det inte längre finns några nyanser, allt är antingen svart eller vitt.

                                      
                                                    Var befinner vi oss egentligen

Trodde en stund att debattklimatet eller rättare sagt tonen i debatten skulle mildras efter Norgeattentaten men tyvärr är det bara att konstatera att detta var ett rent önsketänkande. Visserligen kanske våra folkvalda har blivit en aning mer eftertänksamma i sina framträdanden men att anonymt kunna slänga åsikter omkring sig verkar locka fram det allra sämsta hos oss. Att inte behöva stå för sina åsikter gör att vi "vågar" lufta våra innersta ideologiska tankar eller kanske mest "vågar" kasta skit på motståndarnas sätt att tänka. Motståndare förresten, inget bra ord för en som har en annan åsikt men det är ju faktiskt så det har blivit. Nästan som att hålla på ett lag i fotboll eller hockey. Ett trist konstaterande men föga överraskande i en värld där hänsyn och omtanke håller på att raseras inom alla områden. TÄNK PÅ DIG SJÄLV OCH SKIT I ANDRA!

Vore trevligt om vi kunde få lite nyanser i den politiska gråskalan, inte bara svart eller vitt men jag har inga stora förhoppningar tyvärr.


Regn och rusk, men lite sol ändå

En bild säger mer än tusen ord heter det ju. Tack och lov för det, nu slipper jag våndas över hur jag skall beskriva augustivädret, bara att visa bilden, den säger allt.

Hoppas kvällens kräftor kan avnjutas i solrosens tecken, stövlarna får stå tills i morgon.

                       

Vilken respons!!

Skönt att vara med i debatten igen. Upptäcker att förvånansvärt många redan har läst mitt förra inlägg (första på över ett år) och kan väl hoppas dessa återkommer plus att några tillkommer ytterligare.

Tänkte gå ut ganska mjukt om man säger så vilket innebär att jag håller mig till lokala företeelser som trots allt kan överföras till riksangelägna funderingar. Läser i lokalavisan att boende i Stenhammar med flera är besvikna över att det inte görs ett skvatt för att bygga om utfarten från just Stenhammar mot vägen mot Kållandsö. Vill inte värdera olika behöv av upprustning men kan ändå konstatera att prio ett måste väl ändå vara att få till en farbar väg från Truve till Klovet.

En riksväg med mycket tung trafik där beläggningen snart övergått till grusväg. Finns inte en hel asfaltsbit att skåda på hela sträckan. Att nybelägga hela sträckningen Källby-Götene ansågs tydligen viktigare trots att denna var av det bättre slaget om man jämför liknande vägavsnitt i länet. Undrar vem eller vilka hos Trafikverket som fått 44:an på sitt bord och fattar beslut om prioriteringarna? De verkar dock tillhöra den kategorien beslutsfattare som inte använder hjärnan mer än vid kafferasten.

                                          
            Detta stridsvagnshinder finns i Landskrona men Lidköping har nästan kopierat bygget

Lite kuriosa i sammanhanget gäller Lidköpings kommun och deras tidigare och även nuvarande ambition att se till att vi bilmarodörer, det vill säga alla som kör bil, inte kan ta oss fram i sta´n utan att bryta ryggen. Korsningen på Floragatan vid Matmagasinet är ett bra exempel och borde besökas av Försvarsmakten. Där finns nämligen det mest effektiva stridsvagnshinder jag skådat trots att jag under tio månader körde stridsvagn när jag gjorde värnplikten i Skövde. Ett övergångsställe som med nöd och näppe kan forceras med bil, men det är klart det är väl inte meningen att man skall kunna ta sig till denna del av sta´ns fasciliteter. BYGG OM NU!!!! 


Nyvaken - eller pånyttfödd

Har konstaterat att kan vara både nyttigt och avkopplande (både för en själv och andra) att ta en så kallad time out. Vet egentligen inte hur länge man skall vara inaktiv för att det skall kallas time out men min bortavaro från detta forum har i alla fall varit tillräckligt långt enligt mitt sätt att se det.

Att det började klia i skrivfingrarna igen kanske mest har att göra med att regnet fullständigt öser ner och omöjliggör allt vad uteaktiviteter heter, i alla fall för mig som inte precis trivs med regnet strilande över den kala hjässan.

Vad skriver man om en sån här dag månne? Kronprinsessan Victoria och Daniels arvinge möjligen. Nä fy tusan, det räcker väl med alla andra som svansar omkring och inte vet till sig av "glädje". Kan ändå inte låta bli att kommentera knug... kungens första uttalande efter den stora nyheten. "Drottningen och jag önskar kronprinsessparet lycka till"! KRONPRINSESSPARET, jo så säger han denne vältalighetens mästare. Inte Victoria och Daniel utan kronprinsessparet. En bra beskrivning av hur kungligheterna betraktar sig själva.

Finanskrisen ligger ungefär på samma nyhetsnivå, alla tävlar om att måla upp det ena värre scenariot än det andra och experternas utlåtanden står som spön i backen. Kanske dags för många att öppna korpgluggarna och förstå att världen inte styrs av vad vi gräsrötter gör eller inte gör. Bara att huka sig när den stora slåttermaskinen "marknaden" kommer ångande och klipper oss jäms med f(r)otknölarna.

Om regnet avtar så kanske jag tar en ny time out men den kommer definitivt att bli av det kortare slaget, nu känner jag att jag är på G igen.

RSS 2.0