Occupy Wall Street sprider sig i världen

Nu drar protestvågen mot det ekonomiska förfallet över världen med en fart som ingen för några veckor kunnat föreställa sig.

                                   Occupy Wall Street Crowd 2011 Shankbone.JPG
                                           Demonstranter i Zuccotti Park


På tusentals platser över hela världen demonstrerar människor i oförfalskad Occupy Wall Street-anda. Det som startade som en USA-protest på Wall Street mot den allt mer snedvridna kapitalmarknaden sprider sig nu som en löpeld över världen. Äntligen verkar det som om människor fått nog av dessa spekulerande världsförstörare som tillåtits härja i stort sett fritt under alltför lång tid. Kanske dessa protester eller revolutioner kan få den så kallade marknaden att besinna sig även om jag tror att det är nästintill ett omöjligt uppdrag.

Alla vet självklart hur svårt det blir att stoppa de förhållandevis få människor eller bankinstutitioner som har världsekonomin i sin hand men förhoppningsvis kan vi gräsrötter ändå försöka påverka en ohållbar situation genom att stå upp och visa vårt missnöje. Protester och demonstrationer brukar kunna ge effekt i de flesta fall men vad gäller den horribla ekonomiska situationen i världen har jag tyvärr inte så stort hopp om några radikala förändringar. Det går att påverka det mesta som sagt men den ekonomiska sammansättningen och styrningen i världen ligger på ett plan som inte ens det största demonstrationspådraget kan komma åt.

Risken är väl istället att den maktgalna pengamaffian skapar en situation där de själva kan sko sig ännu mer medan massan som vanligt får betala. Att pengar är makt är väl knappast nån hemlighet så det blir nog som bibeln säger, den som mycket har skall mer varda givet.

 
                                                                                                                                                                                                                                                                                           


Hamnstaden - en giftig miljöfråga

Nu skall jag svära i kyrkan igen, inget vanligt jävlar i h-e utan en hel radda med fula ord och tankar. Att ifrågasätta Lidköpings senaste storprojekt är nästan värre än att svära i kyrkan men skit samma, jag förväntar  mig och är förberedd på en skarp reprimand från överheten.  

Nu tar vi alltså nya grepp för att rättfärdiga byggandet av Lidköpings gräddhylla Hamnstaden. Nu är det miljön som står i fokus, miljön blir nämligen kraftigt försämrad om Hamnstadsbyggandet INTE skulle bli av. Läser i dagens NLT att trafikchefen Tora Gustafsson är bekymrad över trafikproblemet med den redan överbelastade Kållandsgatan. När Hamnstaden byggs kommer trafikbelastningen att öka med 25% i området enligt trafikchefen vilket naturligtvis skapar ytterligare problem.

Nu kommer själva knorren från Tora Gustavsson. Alternativet till Hamnstaden är enligt henne att bygga 1500 villor utanför stan vilket då skulle skapa en oacceptabel belastning på miljön genom ökade transporter för att komma till centrum. Resonemanget innebär vad jag förstår att alla skall bo på gångavstånd från centrum så vi slipper denna "onödiga" personförflyttning. En stilla undran från en oinsatt novis, det rimliga jämförelsealternativet borde väl istället vara att bygga flerbostadshus på nån annan plats än just där reningsverk, industri och hamnverksamhet är det dominerande inslaget. Borde väl i rimlighetens namn finnas mark att tillgå utan att behöva bygga på gammal svårsanerad tippmark. Eller är enda alternativet till Hamnstaden att som Tora Gustavsson säger bygga 1500 villor?

                                    Tre djur av rasen Highland Cattle
                            Nuvarande hyresgäster skiter bokstavligt i miljön

Fattar ingenting, jag som trodde att de flesta som är intresserade av att bosätta sig på "tippen" är såna som sålt sin villa och vill flytta in i ett mer bekymmersfritt boende. Men det är väl som vanligt när nånting måste genomdrivas, lyft fram nåt av de fyra områden som ingen kan ifrågasätta, det vill säga vård, skola, omsorg och miljö. Eftersom vård, skola och omsorg inte riktigt passar in för att rättfärdiga Hamnstaden så återstår bara miljön och nu kom den alltså fram i elfte timmen. Kanske dags för Tora Gustavsson och hennes stab att titta över alternativen igen, 1500 villor var nog inte den smartaste idén som alternativ, lite för lätt att genomskåda tycker jag. 

Jag liksom de flesta andra vet att detta prestigeprojekt aldrig går att hejda men det blir ändå som lite balsam för själen att få ifrågasätta planerna. Bygg gärna sjönära, exempelvis vid båtgården, men det är klart då tillkommer ju problemet med miljön, det blir för långt att gå fram till torget på lördagsförmiddagen.      

Elen är snart slut - fram med stearinljusen

Elmarknaden är på tapeten igen. Nu riskerar vi i södra halvan av Sverige att få akut elbrist under vintern medan det finns ett gigantiskt överskott i norra Sverige enligt SVT Rapport. Problemet med det norrländska överskottet är att vi inte har kapacitet att kabla det vidare till den del av landet som i princip riskerar att stå utan el framöver.

Kanske dags för Maud att "ta elproducenterna i örat" ännu en gång, hon påstod ju så kaxigt för ett tag sedan att hon minsann sett till att få bolagens direktörer att avge löften om att både se över sina priser och garantera tillgången på el. Pajaskonster i den högre skolan men vem hade förväntat sig nåt annat av en första klassens pajas, huvudsaken är ju att våra elbolag tjänar oskäligt med pengar, skit samma att man måste starta upp oljekraft och köpa dyr och skitig kolkraft, det är ju ändå vi elkonsumenter som får stå för notan och göder dessa giriga direktörer och deras bolag.

En avreglerad elmarknad är ännu ett strålande bevis för hur det fungerar när marknaden får bestämma spelreglerna, inte fan gynnar det oss konsumenter. Vore intressant att höra om nån kan visa var avreglering och privatisering gett oss konsumenter bättre villkor.  

Håkan Juholt - en rufflare i mängden!

Hade för mindre än tio minuter sen ett oerhört tufft och nästan oförskämt inlägg om Håkan Juholts bidragsrufflande. Efter några minuters eftertanke gjorde jag en pudel och tog bort hela skiten! Bättre att besinna sig i tid än att utsätta sig för massans burop.

Som ni kanske märker så är jag ovanligt raljerande. Min rädsla för "massan" är bara ett sätt att göra spektakel av partiledare Juholt som för tillfället har förbrukat mitt förtroende genom sitt sätt att försöka få oss gräsrötter att betala hans boende i Fjollträsk. Ursäkta, jag vet att han inte är ensam om att spotta oss skattebetalare i ansiktet men det gör ju inte saken på nåt sätt bättre eller mer ursäktad. Rufflare är alltid rufflare oavsett vilken ideologisk hemvist man har.

                          File:Håkan Juholt Göteborg Book Fair 2011a.jpg
                         Inte lätt att förstå regelverket, han är ju bara partiledare


Min förhoppning och inställning har alltid varit att vi alla måste hjälpas åt för att skapa ett samhälle där vi alla har lika värde oavsett ekonomiska tillgångar. Att vi efter bästa förmåga hjälper varandra till en dräglig tillvaro utan att behöva förlita sig till allmosor och soppkökets förnedrande köbildning. Denna förhoppning brukar med jämna mellanrum få sig en törn, på senare år allt oftare tyvärr. Egoismen breder ut sig alltmer då de bibliska stavelserna "den som mycket har skall mer varda givet" har fått ett så otäckt stort fäste beroende på att många med hjälp av några kronor mer i plånboken beroende på det så kallade jobbskatteavdraget "köpts" till att tänka på sig själv och skita i andra. Enkel demagogik men inte desto mindre effektivt. Att avdraget i mångt äts upp av ökade kostnader är för de flesta ointressant, utom för de som inte kommer i åtnjutande av detta avdrag men likväl måste betala de ökade kostnader som avdraget medfört. 

Senast i raden av att leva efter detta talesätt är socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. En välbetald och normalt aktad person(?) som i sin girighet att roffa åt sig ännu mer av vår gemensamma kaka inte förstått hur oerhört illa han hanterat sitt förtroende inför sina väljare och övriga svenska skattebetalare. Att Juholt som de flesta andra i samma situation försöker komma undan med att han "inte förstått regelverket" och därför inte medvetet försökt tillskansa sig extra förmåner är bara patetisk pladder. Speciellt då det framkommit att denne myglare för en tid sedan var ansvarig för ett seminarium som just handlade om hur man skulle hantera liknande frågor för att undanröja missförstånd vad gäller exempelvis bostadsförmåner. Kanske dags för ett nytt seminarium, det saknas säkert inte behovskrävande deltagare.

RSS 2.0