Maud, självgodhetens röst i Sverige

Tittade på SVT och Skavlan ikväll. Som vanligt gäster som engagerade, Magnus Uggla till exempel, en underfundig krumelur som roade.

Norsk skidåkerska som log och skrattade åt allt som sades tillsammans med en norsk konstnär som fick oss att tänka till. Dessa landsgrannar föregick den verkliga skrattmadamen, Maud Olofsson i egen hög person. Maken till självgod kärring går inte att finna i denna värld, hon fullständigt vältrade sig i sin egen förträfflighet och målade ut alla andra som härskare och översittare. Utom Reinfeldt naturligtvis som hon aldrig upplevt som nån härskare. Tacka fan för det när hon inte gjort annat än smilat och nickat sig till både en och två whiplaschskador vid sidan om denne idol. 

Gud bevare mig för denna så irriterande lismande människa, jag står inte ut som ni märkt vid det här laget. Som Magnus Uggla sjunger; "Jag mår illa...". Förresten, Uggla såg inte heller speciellt road ut då Maudan trampade på som värst i sin egen dynghög av självupptagenhet.


SJ, SJ gamle vän.....

En trevlig "mitt-i-veckan-kryssning" till fantastiska Helsingfors blev som vanligt en resa med det mesta man kunnat förvänta sig. Viking Line med perfekta arrangemang, punktlighet, god mat och dryck och trevlig personal. Helsingfors som vanligt med ett vänligt ansikte trots kyliga vindar.

Sen var det slut på superlativen för nu är det dags att redogöra lite för vårt svenska missfoster i persontrafikbranchen som fortfarande heter Statens Järnvägar. Att sitta framför datorn och boka resa är ju numera det allenarådande när det gäller att planera sin resa. Då kommer det första och största problemet; hur lång tid behöver jag för att vara något så när garderad vid tågbyten? 

SJs InterCity-tåg. Foto: Stefan Nilsson Foto Stefan Nilsson

Kinnekulletåget till Hallsberg med ankomst Hallsberg 10.10. Därefter SJ regiontåg Hallsberg-Stockholm med avgång 10.28 borde vara en acceptabel tidsmarginal. Fungerade faktiskt riktigt bra trots Kinnekulletågets försening med fem minuter. SJ hade motsvarande försening så det stämde bra.

Hemresa från Stockholm med InterCitytåg 12.25 från spår 12 ändras tjugo minuter före avgång till spår 19. Redan då förstår man att nu är det försening på gång. Högtalardamen meddelar strax efter att tåget är försenat fem minuter, alltså avgång 12.30. Två minuter senare hojtar hon med sin lakoniska röst att tåget är på ingång om några minuter för att efter ytterligare "några minuter" meddela att avgångstiden är beräknad till 12.40. Klockan 12.40 meddelar högtalardamen än en gång med sin släpiga stämma att nu är avgången planerad till 12.50.

Klockan 13.00 sitter vi på tåget som sakta börjar rulla mot Hallsberg, 35 minuter försenade. Nu är det bara att hoppas att vi hinner i tid till vårt Kinnekulletåg i Hallsberg. Min planering kändes ganska säker tidigare då vi normalt skulle ha 43 minuter till godo för tågbyte. Nu fick vi kasta oss av föreseningståget med tunga Taxfreepackade(!) resväskor och remma iväg föra att i sista sekunden kasta oss på vårt kära Västtrafiktåg mot Filsbäck. 

Orsaken till förseningen var enligt tågvärden att man tidigare på da´n tvingats evakuera ett tåg och därmed gått miste om den normla rasten. Detta innebar att rasten blev senarelagd med den beskrivna förseningen som följd. Jaha, så enkelt var det????

Kan inte säga annat än att SJ kan konsten att skapa spänning för stressade resenärer.

Var står du Carl Bildt, eller har du lagt dig platt??

"Den svenska regeringen anser att Dawit Isaak bör friges"!! Regeringen ANSER att Dawitt Isaak BÖR friges enligt Bildt. Hårda ord minsann för att komma från en utrikesminister med häcken full av privata intressen i Afrika. Carl Bildt har väl knappast nåt större förtroendekapital kvar vad gäller denna så sorgliga fråga. Att Eritrea tillhör världens fattigaste länder, mycket beroende på mångåriga strider med Etiopien men även mångåriga interna stridigheter gör ju landet till en guldgruva för allehanda utsugare.

                   
                         Eritrea, landet som ingen vågar ifrågasätta, eller hur Carl Bildt

En första åtgärd från svenska regeringens sida efter tio år fullständigt resultatlös så kallad tyst diplomati måste vara att tacka den Eritrianska diplomaten i Stockholm för den tid som har varit och med omedelbar verkan sätta honom och hans stab på ett plan från Arlanda till Asmara i hans älskade Eritrea.

Risken (möjligheten) att få bevittna detta scenario i SVT:s Rapport  är väl tyvärr ganska liten. Det är ju självklart mer pompöst och betydligt trevligare för en svensk regering att få bjuda in denne representant för en förtryckarregim till kungligt bröllop och andra liknande galaföreställningar på svensk mark än att tvinga denna ta ansvar för sitt lands kriminella handlingar!!

För att tydliggöra min inställning så kan jag väl påpeka att även den förra regeringen totalt misslyckades med att hantera Eritreas behandling av Dawit Isaak. Att en svensk medborgare tvingas sitta fängslad i tio år utan rättegång i ett land som Eritrea är en fullständigt katastrof. Detta i en civiliserad värld där våra politiker högtidligt i parti och minut pratar om frihet och mänskliga rättigheter, men när det väl kommer till handling inte förmår försvara denna självklara rätt med mer än att "vi anser att Dawit Isaak bör friges". Finns väl bara ett liknande exempel, Guantanamobasen där USA låtit fängslade "terrorister" sitta inom lås och bom utan rättegång i fler år, i vissa fall enbart på grund av "felaktiga" namn.

Rättsstater är inte alltid vad de utger sig för att vara, inte ett skit bättre än de länder de med alla till buds stående medel försöker "omvända".  Varför är det såå viktigt med tyst diplomati mot ett land som Eritrea? Vad skulle förändras till det sämre om vi alla ställde oss upp och gallhojtade, vad skulle Eritrea ha att sätta emot. Det är upp till var och en att börja tänka till, varsågoda, jag lyssnar.

USA, mördare i rättvisans namn

Klockan 05.08 i morse förklarades Troy Davis död efter en giftinjektion. En giftinjektion signerad den amerikanska rättvisan. Troy Davis som 1989 påstås ha skjutit ihjäl en polisman dömdes 1991 till döden och har alltså suttit i så kallad dödscell sedan dess.

                                            
          Troy Davis, skyldig eller oskyldig? Spelar ingen roll för amerikanskt "rättsväsende".

Landet som påstår sig vara garanten för mänskliga rättigheter, som far runt i världen som sanningens och frihetens missionärer, som utger sig för att värna om fred, demokrati och rättvisa och bekämpa "terrorism och ondska" i ett antal länder runt om i världen, utan att skämmas avrättar en medborgare i sitt eget land är ett totalt misslyckande. Att de dessutom avrättar en person som enbart dömts på vittnesuppgifter och där nästan alla av dessa vittnen tagit tillbaka sina vittnesmål är så uppseendeväckande att man mår illa. En av de få som fortfarande hävdar Troy Davis skuld är en person som av ett stort antal vittnen utpekas som den egentliga polismördaren. Men då finns inget utrymme i den amerikanska pajaslagen för att ta upp fallet på nytt. Är man dömd så är man dömd, punkt slut.

Finns det nån i denna värld som fortfarande vill kalla detta stora land i väster för ett föregångsland? Ja, tyvärr så finns det väl det kan jag tro, möjligheternas förlovade land där alla minsann har sin valfrihet att bestämma över sin egen situation som det så vackert heter när vissa av våra svenska politiker nästan sätter i halsen med alla lovord över den så oerhört omhuldade "valfriheten". Landet som i sitt storhetsvansinne är på väg att kollapsa, eller rättare sagt redan har kollapsat ekonomiskt, juridiskt och socialt är för vissa fortfarande drömlandet.

Kanske kan övergreppet mot Troy Davis bli en väckarklocka, få oss vanliga soffliggare? Kanske detta kan få oss att vakna upp och reagera, börja stå upp mot den ondska som finns bakom lagtexter och juridiska spektakel. Detta gäller tyvärr inte bara USA även om de är extrema, ett civiliserat samhälle som tillåter staten att mörda sina egna landsmän på rättvisans altare.  

Kom och köp! Alla är vinnare!!

Nu var det dags igen. Kan inte låta bli att skärskåda reklamen som vi fullständigt drunknar i. Förundras varje gång över hur PR-makarna försöker överträffa sig själva. I sin iver att övertyga oss om vilka fantastiska erbjudanden vi inte får missa så blir det oftast patetiska pannkakor av alltihop. 

Idag kom Willys med sitt enastående "Willys erbjuder extra bra priser på fler än 347 varor i våra affärer"!! Var det nån mer än jag som reagerade. "....FLER ÄN 347 varor...". Jaha frågar jag mig, kan det möjligen vara 348 varor, eller kanske 349? Varför inte skriva antalet rakt av? Nä då låter det ju inte lika bra, FLER ÄN skall få oss lättfångade konsumenter att himla med ögonen och brista ut ett fyrfaldigt leve för denna ynnest. FLER ÄN 347 VAROR, det låter det, vilken jäkla tur att det inte var enbart 347 varor, då hade det inte varit mycket att hurra för.

Möjligen att jag är i nån slags övergångsålder där cynismen ger mig svettningar, men visst är det märkligt att det skall vara så svårt att tillhandahålla vettig och relevant information om vad alla handlare vill att vi skall köpa.

                                                  ICA-Stig och Sebastian
                     ICA-Stig och Ulf, radarparet som vet hur de skall få oss att handla mer

Måste få lufta en reflektion i samband med detta. Brukar nån gång då och då handla i en av sta´ns mindre ICA-butiker och blir lika överraskad varje gång. Knappast några kunder i affären, en och annan strosar runt men inte blir det några stora överfulla vagnar som körs genom kassan. Ändå är det inte märkbart högre priser i den lilla affären än i sta´ns största ICA-koloss där överfulla vagnar rullar i en strid ström ur affären, 12-13 timmar/dygn. 

Enligt min enkla logik måste ju ändå den lilla ICA-handlaren gå med vinst, eller...??? Borde inte detta i så fall innebära att vi konsumenter betalar åt h-e för mycket hos den stora ICA-handlaren? Denne borde ju egentligen ha samma filosofi som exempelvis GeKås i Ullared. Sälj massor med mindre förtjänst per vara men med samma totalintäkt. 

Nä, så enkelt är det naturligtvis inte i verkligheten, även de små måste ju finnas och därför håller de stora koncernerna uppe sina totala priser. Spelar ingen roll om det gäller ICA, Coop, Hemköp, Willys eller andra kedjor, priset skall hållas uppe och därmed generera vinst även till den mindre affären i kedjan som inte lyckas mångla ut lika mycket varor. Därför får vi konsumenter snällt betala och det är väl inga hemligheter att de stora handlarna gör enorma förtjänster tack vare detta "subventioneringssystem".

Men som sagt, Willys erbjuder ju extra bra priser på fler än 347 varor så varför klaga egentligen? ICA är lite mesigare, de har bara sänkt priserna på runt 240 varor, visserligen till "Kompisnivå" men ändå. Tack så mycket mina kompisar för er fantastiska generositet, ni skall veta att det värmer en småfrusen pensionär (där fick jag med eländet för oss pensionärer på samma gång). Två flugor på smällen liksom.

"Hos oss tankar du alltid billigare"

Rubriken är hämtad från Tanka där mitt Volvokort gäller. Får med jämna mellanrum reda på vad kortet verkligen betyder. "Tänk på att vi ger Dig 10 öre rabatt/liter när Du tankar med Volvokortet" skriker reklammakarna ut i brev efter brev.

                   Tanka bensinstation
                                         Att vara utvald är att bli lurad

Jag skulle vilja vända på det och säga; "Tänk på att ni lurar mig varenda gång jag går på detta falsarium"! På i stort sett alla tankställen i sta´n kostar dieseln just nu 13.89. Men på Tanka, alltså där Volvokortet gäller kostar den 13.99!! Men då får jag ju naturligtvis den fantastiska rabatten på 10 öre, alltså ett nettopris på 13.89. Måste ju betyda att mitt Volvokort gör mig till lovligt byte för rabattskojarna. "Ge idioten 10 öre rabatt så känner han sig previligierad och tankar hos oss, det kostar ju inte Tanka något extra"!

Att Volvo ens orkar skita ner sig för den så kallade rabatten. Jag tankar 50 liter till en kostnad av 699.50 hos Volvo. Då får jag 5 kronor i rabatt, alltså behöver jag bara betala 694.50. Visserligen hade jag ju betalt det lägre priset även om jag tankat på nån annan station men då hade jag ju gått miste om känslan att vara utvald. Snacka om att använda sig av falsk eller vilseledande marknadsföring.  



  

Sommar övergår till höst och vinter... men snart så...

Sommaren är slut!! Hösten står för dörren, flyttfåglarna packar ihop och drar söderut och vi campare packar också ihop men de flesta av oss stannar ändå kvar på våra nordliga breddgrader även över den årstid som jag definitivt inte behöver.

Allt prat om hur mysigt det är att tända ljus på hösten är bara ett bedrägligt och utstuderat sätt att minska ångesten. Precis som pratet om den fantastiska snön som gör att det blir så ljust och fint. Varför kan det inte få vara ljust och fint utanergår  snö? Sommar´n är varm, ljus och fin utan snö, är inte det att föredra kanske..., jag bara undrar? 

                            
                                       Sommar är definitivt behagligare än höst

Hur som helst, nu är det avslutat på Filsbäck så när som på lite kvarvarande "underhåll" av blommor som vi inte kunnat slänga. De går bara inte att kasta bort när de är som finast, pelargonier och bollkryss som fullständigt dignar av blommor och knopp får bara inte hamna på tippen. Samtidigt får vi anledning att göra lite "återbesök" så nedtrappningen går lite försiktigare både mentalt och fysiskt.

Sommaren har trots allt varit riktigt bra tycker vi när vi summerar perioden april till september. Visserligen har vi väl tömt regnmätaren lite oftare än vad som är normalt men ändå känns det som en riktigt bra sommar ur många synvinklar. Brukar använda måttstocken "frukostätning ute" och med den som hjälp kunnat konstatera att det varit ganska många såna morgonstunder i sommar, därför alltså en "bra" sommar. Det har även blivit många och ganska långa kvällar ute tillsammans med trevliga vänner, sång och musik och allmänt skôjigt!  

Förresten, än är det inte riktigt slut, vi kommer att bo ytterligare en vecka på Filsbäck i höst. Nämligen dags att renovera vårt badrum i sta´n, då blir det Filsbäcks camping med Bengt-Åke och husvagnen som får ta hand om oss igen. Ser faktiskt fram emot detta.


EU-utflaggning/utarmning av en hel branch

Nu börjar det röra sig så smått i en av våra mest oseriösa brancher, den tunga lastbilstrafiken i Sverige. Den socialdemokratiska riksdagsgruppen från Skaraborg med Monica Green, Urban Ahlin, Carina Ohlsson, Patrik Björck tar i en motion till höstriksdagen ett samlat grepp för att komma till rätta med en konkurrenssituation som under flera år försatt svenska åkerier i en närmast ohållbar situation. Mängder av gods transporteras av utlandsregistrerade företag som rent olagligt enligt de direktiv som finns för utlands-resp inrikes transporter. Som om inte detta vore nog betalar de varken vägskatt, drivmedelsskatt, löneskatt eller andra trafikavgifter i Sverige. Dessutom använder dessa speditörer som regel chaufförer som varken har anständiga löner eller övriga anställningsvillkor jämfört med svenska transportarbetare.
 
                                        
            Fortfarande finns det svenskregistrerade åkerier i en bransch med ruttna villkor

Många av de utlandsregistrerade chaufförerna har betalt för den tid de sitter vid ratten. Lagstadgade vilotider enligt de regler som gäller för att köra på svenska vägar har man inte betalt för. Väntan på last, ingen betalning, alltså enbart betalt för den tid som färdskrivaren visar att man kört bilen. Jämför detta med en chaufför i ett svenskt åkeri som alldeles självklart har betalt från det han/hon startar tills man ställer bilen efter avslutat pass.  Kom samtidigrt ihåg att lönen för många utländska chaufförer i många fall är kanske en fjärdedel av vad en svensk chaufför har.

Detta har utnyttjats av många svenska godstransportköpare under senare år medan det tack och lov fortfarande finns ett antal seriösa köpare som sett värdet i villkoren för ett bra och seriöst samarbete. Motsatsen är exempelvis ICA-koncernen som enbart ser till transportkostnaden för bolaget och låter en speditör som inte direkt är känd för sitt seriösa tänkande sköta alla deras transporter. Finns inte mycket kvar av deras annonsfloskler där de pratar om ICAs stora engagemang för miljön och arbetsförhållanden i världen. Blaha, blaha, säger jag, pengarna styr, speciellt hos ICA-handlarna om ingen upptäckt detta förut!

Finns ju självklart de som försvarar detta orättfärdiga system med hänvisning till EU-regler och annat skit som EU-katten släpat in men med den allra minsta eftertanke så är det väl knappast detta vi vill eftersträva. Oavsett vilken sida vi befinner oss på, transportköpare eller -säljare så borde vi vara så pass civiliserade att vi skiljer på rätt och fel, oavsett vad den i många fall intelligensbefriade tyckararmén i Bryssel/Strassbourg beslutat.    

Go´morron Trafikverket

ÄNTLIGEN! Trafikverket har tagit åt sig av kritiken och lovar att fixa ny beläggning på 44:an genom Filsbäck under hösten. Är det inte fantastiskt vad dessa beslutsfattare kan åstadkomma, visserligen efter en stormflod av kritikiska röster men ändå. Sent skall syndar´n vakna, med betoning på sent!

                                     
                                       Det var länge sedan vi såg detta i Filsbäck


Trafikverkets "beläggningsansvarige" förstår kritiken säger han men påpekar samtidigt att eftersom anslagen minskat med 45 miljoner så har man prioriterat vägar med högre hastighet då det är "lättare för bilisterna att kryssa mellan groparna där hastigheten är låg". Trafiksäkerhetens företrädare har alltså lämnat oss några kloka ord "på vägen", samtidigt som vi läser att dödsolyckorna i länet har ökat oroväckande. Tycker mig läsa i stort sett varenda dag i tidningarna hur alliansregeringens företrädare i Skaraborg slår sig för bröstet och talar om sina ökade satsningar på vägunderhåll och andra infrastruktursatsningar men, men...... 

Kommer av nån anledning att tänka på Kejsarens nya kläder men nu verkar kejsaren (44:an) för stunden få på sig en liten skylande täckelse, som för tillfället gömmer undan den tydligaste exponeringen av lurendrejeriet. Men tack ändå, vi nöjer oss med sååååå lite som ni vet.

 

Fiskgratäng med räka, gammal nyhet i frysdisken

Ett kort men alldeles färskt avslöjande. Konsumentverkets kontroll av färdigmat visar att innehållet inte alls svarar upp mot vad vi borde förvänta oss av innehållsdeklarationen. Exempelvis innehåller en 350 grams fiskgratäng med räkor en (1) räka. Det som gör att det ändå skall smaka räkor är tillsatsen av räkpulver vad det nu är. Borde rimligen heta "Fiskgratäng med RÄKA"! En burk champinjonsoppa innehåller en (1) champinjon o.s.v.

                                 
                                Klassisk fiskgratäng Foto TV4
                Fiskgratängen på bilden har inget samband med inlägget                                         

Kanske dags att sänka momsen och öka råvaruinnehållet i färdigmaten. Borde  rimligen innebära att vi konsumenter får mer mat för pengarna och samtidigt måste det ju ge fler jobb, framförallt åt unga. Räkfiskare och svampodlare måste ju öka sin produktion och det är väl mest ungdomar som "nappar" på fiskaryrket. Med regeringens ekonomiska formler borde inte denna reform kosta mer än låt oss säga 4-5 miljarder och med säkerhet skapa 30 000 nya jobb.

Väntar med spänning vad som kommer ut av min briljanta idé.


Fjorton miljarder (14 000 000 000) upp i rök!!


"AP-fonderna har kostat miljarder"


”Vi har inte varit nöjda”, säger Peter Norman.

"Förvaltningen av de sex AP-fonderna har kostat drygt 14 miljarder kronor sedan 2000, uppger Rapport.

– Ja, det är mycket pengar och det är viktigt att AP-fondernas förvaltning sker på ett effektivt sätt. Det har vi påtalat för fonderna. Vi har inte varit nöjda. Och nu sker ett arbete på fonderna för att sänka deras kostnader, säger finansmarknadsminister Peter Norman som även tidigare var vd för Sjunde AP-fonden."

Ovanstående finns att läsa i Realtid.se.

                           
Finansmarknadsminister Peter Norman, en som själv passade på att sko sig som tidigare VD för sjunde AP-fonden


Nu är det bevisat, våra pensionspengar hamnar i fickorna på fond- och börskrämare, giriga fonddirektörer och andra administrativa rufflare. Medan vanliga löntagare får några få procent i lönelyft roffar dessa samhällssabotörer i flera fall till sig tiotals miljoner varje år. Ökningar på 60-65% av redan höga löner tillhör mer en regel än undantag.

Trots att man enligt Peter Norman inte varit nöjda med förvaltningen så har fonderna betalt ut ut 14 miljarder i administration sedan 2000, varav en omitiverat stor del gått till exempelvis VD-löner.

SVT intervjuade igår några av de som ansvarade för lönesättningen och det är bara att konstatera att trots att fonderna i flera fall haft en svag utveckling så är självklart de ansvariga "oerhört kompetenta och väl värda sin lön" enligt dessa. Marknaden styr ju som det så ofta heter i liknande sammanhang och det är därför nödvändigt att betala dessa löner och bonusar. En j-a märklig marknad vill jag påstå då oduglighet premieras med höga löner.

Hur utvecklingen ser ut för de som egentligen skulle dela på fondpengarna, det vill säga Sveriges pensionärer vet vi väl alla, negativa siffror under flera år. Men det är ju klart, marknaden för dessa samhällets belastare är ju inte speciellt ljus om man säger så, efterfrågan på pensionärer är inte speciellt stor. 

Tyvärr blir jag så oerhört frustrerad och illa till mods att jag inte förmår uttrycka mig på ett normalt sätt men innebörden hoppas jag står klart. Släng ut alla dessa förbannade ryggkliare som enbart ser till att hjälpa varandra att fylla på bankkontona så kanske det blir några kronor kvar att dela på för oss som samlat ihop pengarna. Men vi som egentligen skall dela på sparmedlen får väl vara glada om inte administrationen (rufflarna) tar hela kakan.


Lärare, yrket utan status och framtid...??

"Lärarförbundet har i en undersökning utförd av Novus frågat föräldrar om deras syn på läraryrket. Bara 5 av 100 föräldrar skulle rekommendera sina barn att välja läraryrket. 7 av 10 föräldrar uppger dessutom att läraryrket har låg status."

Detta kan man läsa i Hällekiskuriren  http://www.hallekis.com/ den 7 september 2011.

 
                                            Eva-Lis Sirén

   Lärarförbundet kör hårt, det gäller att smida medan järnet är varmt. Jan Björklund har lyckats skapa en debatt angående lärarlöner och -status där Lärarfacket naturligtvis inte har varit sena att haka på och kräver löneökningar som de själva vet ligger på en nivå som i alla fall i ett kortare perspektiv realistiskt sett är omöjlig att uppnå. Senaste utspelet handlade om 10 000 kronor per i månaden. Jag har inga svårigheter att se att lönerna skall höjas, hur mycket kan jag inte bedöma, min åsikt är ändå av akademiskt värde i sammanhanget. Men skit samma resonerar antagligen facket, det är nu vi har chansen att marknadsföra oss och jag har inga svårigheter att förstå deras strategi.

   Den stora frågan är egentligen inte lönenivån utan varför en sån förfärande stor del föräldrar betraktar läraryrket som ett lågstatusjobb? Har det enbart med lön att göra? Ja, ingen tvekan att den senaste tidens mediala uppmärksamhet gällande lärarlöner har haft en stark påverkan på oponionen.
 
   Vad som är svårare att förstå är varför så många föräldrar tycker att deras barn/ungdomar har en bättre framtid i andra yrken. Vilka jobb är det som 95 av 100 föräldrar skulle rekommendera sina barn att utbilda sig till som skulle vara mer attraktiva och statusmättade än att bli lärare? Undrar om dessa föräldrar egentligen har svaret på frågan, många har tyvärr, utan att vara simkunniga, hamnat i nån slags strömmande populistisk åsiktsflod där läraryrket måste betraktas som både statusfattigt och låglönebetonat.

   Har en känsla av att lärarna skulle kunna få en betydligt mer positiv framtid, både status- och lönemässigt om de i undersökningen "tveksamma" föräldrarna kunde förmå sina ungdomar att hjälpa till att skapa denna positiva framtid. Det räcker inte med att anse att många lärare är oengagerade, inte har den sociala kompetens som krävs, inte tar sig tillräckligt tid för sina elever och en mängd andra motiveringar. Kanske dags att våga ifrågasätta andra parten i samspelet ibland. Vilka krav är rimligt att ställa på elevernas engagemang? Kanske inte alldeles enkelt för en lärare att hålla motivationen på topp om inte eleverna är motiverade.

   Vet att detta är en känslig fråga. Därför får den inte glömmas bort eller slätas över vilket ofta är fallet. Våga ta debatten och hjälp på så sätt till att skapa en skolmiljö som på sikt kanske kan få fler föräldrar att rekommendera sina barn att välja läraryrket. Hoppas de föräldrar som ingått i Novus undersökning har ett antal bra förslag på "högstatusarbete" då deras ungdomar skall ut i arbetslivet så de slipper ägna sig åt det lågstatusbetonade läraryrket. Kanske till och med bättre med arbetslöshet!

Skillnad på unge och unge trots allt

Under våren följde jag dagligen på NLT:s webbsida hur ett blåmespar kämpade med att bygga bo i den fågelholk som tidningen satt upp. Genom en inmonterad webbkamera i holken kunde vi följa varje steg i fågelparets strävanden att tillföra världen ett antal nya individer och det var faktiskt både spännande och lärorikt.

                                              ParusCaeruleus.jpg
               Kan det kanske vara en Ockelbo-mes eller möjligen en Victoriansk svansvippare?

Nu ser jag i samma tidnings nätupplaga att vi kungliga undersåtar får den stora äran att istället för att följa vårens bevingade blåmespar övergår till att följa det oerhört spännande graviditetsförloppet för vår blåblodiga(?) kronprinsessa genom webbsidan Familjeliv.se. 

Med hjälp av en "Graviditetskalender" får man veta att "så stor är din bebis nu", är inte detta fantastiskt? Det enda jag saknar för att komma upp i samma intressenivå som blåmesparet i våras är en webbkamera i den kungliga holken där vi i realtid kunde följa hur hertiginnan av Västergötland växer och timme för timme hanterar sitt välsignade tillstånd. Vore spännande att se om den vingklippte Ockelbo-hannen kanske tittar in i holken på kvällarna för att göra honan lite sällskap under "ruvningen", kanske till och med har med sig lite mat i näbben, eller om han bara sitter och häckar på krogen med sina polare.
    
Vi avvaktar under oliiiiidlig spänning vad som händer. 


Här skall firas!!!

Vi pensionärer skall få sänkt skatt enligt alliansregeringen. Möjligen kan detta genomföras 2013 eller 2014 "om statsfinanserna tillåter" som det heter. Låt mig då sia lite om denna skattesänkning, den kommer aldrig att bli verklighet, statsfinanserna kommer enligt dessa skojare aldrig att tillåta denna grupp medborgare någon ytterligare kassaförstärkning oavsett hur det ser ut i statens kassakista. Vi kan inte strejka, vi har egentligen inget vapen att ta till för att få till en förändring så det är bara sitta där med skägget i brevlådan.

Att priserna på mat, hyror, drivmedel, kollektivtrafik och allt annat ökar även för pensionärer är ointressant, det är vi som skall betala kalaset när andra plockar hem vinsten.

Men som sagt, alliansens företrädare står samlade och lovar oss en rejäl sänkning, men det är klart det gäller att börja med löftena i god tid innan valet. Kan väl alltid lura nån stackare att lägga sin röst på dessa ojämlikhetens företrädare.


Förnuft inget för Trafikverket

Ingen tvekan om vad som prioriteras av polisen i dagens trafiksituation. Går snart inte att åka en halvmil på vägen utan att träffa på en polis som står vid vägkanten och mäter hastigheten, en mobil kamera på släpkärra, mobil kamera i piketbuss fast kamera på stolpe eller en smygande civil polisbil vid vägkanten. Vad som däremot inte ligger lika långt framme på prio-listan är vägunderhållet, vissa vägsträckor är snart ofarbara men vad gör väl det, då slipper ju Trafikverket att bygga dessa populära fartdämpare som måste placeras exempelvis vid in farterna till vartenda samhälle. Räcker naturligtvis inte med vägskyltar som markerar högsta tillåtna hastighet.

Självklart förstår även jag att en viss övervakning av hastigheten på våra vägar behövs, vad jag reagerar mot är PRIORITERINGEN av hur resurserna används. Ett antal polisbilar ute i trafiken istället för stående på nån rastplats med kamera utplacerad skulle innebära att man skulle komma åt de bilister vars allmänna farliga trafikbeteende är en större risk än enbart hastighetsfixeringen.

                                   
                               Till detta finns det tydligen obegränsat med pengar

För den som vill få sig ett gott skratt - eller möjligen bara få chansen att skaka på huvudet - rekommenderar jag en tur genom Västerplana by. För det första har man smalnat av vägen vid infarterna i byn med markeringsstolpar där det inte går att mötas, för det andra, och det mest korkade, har man gjort en markerad (streckmålad) gångbana på en sida av denna redan tidigare smala väg. För att bilar skall kunna mötas på vägen krävs det att den som färdas mot Kinnekulle kör på gångbanan, vad har då  denna idiotiska markering för värde?

Om jag av nån anledning måste promenera genom denna gudsförgätna by åt Kinnekullehållet så inte f-n går jag på gångbanan med trafiken i ryggen, självbevarelsedrift och förnuft säger att jag väljer andra sidan och därmed går mot trafiken vilket är det normala när man går på trafikerad väg. Om Trafikverket gjort detta på eget bevåg eller om man haft "hjälp" av boende i byn låter jag vara osagt men det borde rimligen finnas nån som har förmågan att använda både förstånd och förnuft, men det är klart då kanske man inte arbetar på detta statliga verk som mest verkar syssla med problemframställning i stället för problemlösning.

Kör lugnt, i alla fall genom Västerplana.


RSS 2.0