Vad säger Odell nu då?

"Tycker det är dags att staten går in som ägare i den svenska bilindustrin",  det var ord och inga visor det. Jaha säger ni säkert, nu är vänsterblocket på gång igen, att de aldrig kan inse att Mats Odell och hans kompisar en gång för alla deklarerat att staten inte skall vara företagsägare.

Är det möjligen Wanja Lundby-Wedin som kommer med förslaget? Icke sa Nicke det är faktiskt en av Moderat... förlåt NYA Moderaternas tunga namn i Göteborg förra kommunalrådet och förra partisekreteraren Johhny Magnusson som kommer med förslaget. Han tillsammans med ett antal andra västsvenska moderater (8 av 20) tycker att staten borde göra en insats för bilindustrin på samma sätt som man håller finansmarknaden under armarna. 

                                 
                                        Sveriges beskyddare nummer 1....

Detta är väl borgerligheten i ett nötskal: Staten skall inte äga nånting som nån annan kan tjäna pengar på, däremot skall staten äga det som ingen för tillfället kan tjäna pengar på. Detta avspeglar sig inom alla sektorer inte minst i den på senare tid så högljudda debatten om att privatisera både sjuk- och ädrevården. Privatisering med förtecknet valfrihet, var och en skall ges möjligheten att välja hur man vill ha det.  

Vad denna frihet betyder visar sig tydligt då två stora privata företag, Volvo och Saab hamnat i kris. Den politiker som ens nämnt ett förstatligande av dessa företag för ett halvår sedan hade för all framtid varit politiskt stendöd. Mats Odell hade sammankallat till presskonferens och med indignation i rösten och tårar i ögonen förklarat att "staten kommer ALDRIG att ta över några privata företag. Staten är ingen bra företagsägare".

Undrar vad denne Odell säger om de Moderater som gjort senaste utspelet. Han kan ju rimligen inte anklaga dessa högt värderade samhällsmedborgare för att vilja föra en socialistisk politik. Han kan ju inte den här gången komma med det vanliga argumentet "... varför är vansterblocket så rädda för valfrihet?..."  Nu kanske han tvingas, naturligtvis tillsammans med Reinfeldt, ta dessa moderata och obstinata socialistpropagerare i örat och förklara att "staten är ingen bra företagsägare". ¨

Jag väntar med spänning vad detta utspel får för konsekvenser. Troligen tystas det ner, glöms bort och krutet satsas på valfrihet inom vården istället.

Se länken

http://www.expressen.se/blogg/1.1384978/premiar-for-blogg-lankar-pa-expressen


Magnus Gabriel landsteg i Lidköping

                     
Magnus Gabriel de la Gardie från Läckö landsteg i Lidköping tillsammans med sin gemål sen 1647, Maria Eufrosyne på torsdagskvällen. Tack vare att räddningstjänsten ryckte ut kunde paret tryggt ta sig iland vid norra brofästet och på äkta stormannamanér hand i hand promenera över Torgbron. Paret med sin adjutant hann även med att inspektera den gamla salutkanonen som riggats mitt på bron och de verkade belåtna med vad de såg.

                     
Gamle Magnus med hustrun Maria och adjutant landstiger med hjälp av ett flytetyg av modernare snitt.

Att Magnus Gabriel de la Gardie i sitt tal uppmanade oss att julhandla som aldrig förr kanske inte låg helt rätt i tiden men greven kanske inte hade så noga koll på det nuvarande samhällstillståndet, han litade naturligtvis på att drottning Kristina fortfarande höll en vakande hand över Sveariket.

Trots, eller tack vare grevens tal så kommer nog julhandeln även i år att fylla kassaskrinen hos våra handlare, det verkar inte ha nån betydelse hur samhällstillståndet är just denna helg. Julklappar skall handlas, julmaten saknas inte på bordet och när pengarna börjar sina så är det ju readags, då tömmer man börsen på de sista sekinerna och fyller handlarnas kassakistor ytterligare en gång.

Konsumera mera, det är en uppmaning som kanske ändå är det rätta i lågkonjunkturens tidevarv, det gäller att få fart på (h)julen för att vi skall överleva.

Hur f-n kör du egentligen?

Att i tider där de stora frågorna ekonomi, arbetslöshet, kommunal alkoholpolicy och ett antal andra stora existentiella frågor diskuteras, ta upp rubricerat ämne till beskådande kan tyckas både simpelt och onödigt. Kanske därför som det vid närmare eftertanke är just nu det skall ventileras. Alla är så in i märgen fixerade vid de stora världsliga problemen och frågorna att vi nästan glömmer att vi finns till.   

Inte minst i trafiken tycker vi oss märka en fullständig tanke- eller beteendekollaps, eller hur man nu skall förklara hur vi hanterar olika trafiksituationer. Speciellt i kommunen Lidköping där rondellerna växer som svampar ur jorden. Bra tycker jag, det har förenklat framkomligheten på ett fantastiskt sätt men också skappat irritation beroende på okunnighet, slöhet, eller nonchalans. 

                                                      
                                                    Kan eventuellt fås med blinkers...


Eller är problemet att nya dyra bilar har stannat i utvecklingen? Vad har hänt på utvecklingsområdet vad gäller trafiksäkerhet? Airbags, sidoairbags, ABS, trepunktsbälte, barnstolar, deformationszoner och allt vad det heter är nånting som är en självklarhet numera. Tyvärr har konstruktörerna glömt en viktig detalj oavsett bilmodell, nämligen BLINKERSSPAKEN. För 75 år sedan sträckte man ut armen som körriktningsvisare, därefter utvecklades den ena finurligare kontruktionen efter den andra för att underlätta och tydliggöra filbyten eller färdvägsändring vilket underlättade för medtrafikanterna. Vi som tillhör den numera tärande generationen kommer väl ihåg Volvo PV med den klassiska "göken" på taket, det var blinkersinnovation det! Numera verkar det vara slumpen som styr om bilen är försedd med blinkers eller inte. 

                                                       
                        Vore enklare att änvända blinkers om man hade tre händer....

Själv brukar jag i bästa fall hinna två kvarter innan det är dags att åtminstone tänka: "Har du ingen blinkers din...."? Vid första rondellen, eller cirkulationsplats som det egentligen heter, brukar uttrycket komma och det är som vanligt nån som fullständigt skiter i att använda blinkers för att hjälpa sina medtrafikanter. Kommer det då nån som av en händelse fått denna finurliga anordning monterad i bilen så kan man ge sig tusan på att denne lyckligt lottade bilägare blinkar VÄNSTER OCH KÖR UT TILL HÖGER i rondellen. Har helt enkelt inte upptäckt att det går att manuellt sköta spaken, den måste inte nödvändigtvis "klicka" tillbaks automatiskt.

Speciellt värdefullt blir blinkersanvändningen i våra små minirondeller i Lidköping där man i körskolan lär ut att skall man åt VÄNSTER i rondellen så blinkar man VÄNSTER för att därefter blinka HÖGER när man lämnar rondellen, enkelt men ändå så svårt för många.

Vägverket som annars brukar uppmana oss till allehanda åtgärder genom stora braskande annonskampanjer kanske skulle skänka en liten slant till information om cirkulationsplatskörning (krångligt ord men ändå krångligare i praktiken tydligen). Nä, det är inte speciellt intressant säger nämnda verk för "risken för allvarliga olyckor är försvinnande liten" i denna trafiksituation. Må så vara men även om vi inte riskerar att dö i rondellen så vore det väl ändå ganska behagligt om vi kunde hjälpas åt, platsen är ju ändå avsedd att skapa framkomlighet på ett smidigt sätt.

Till sist undrar jag: Är det okunskap, nonchalans, glömska, eller rent ointresse som gör att folk struntar i att visa sina avsikter i trafiken? Fan vet, men honom har inte gått att nå för en kommentar!


Villa på gång, SAIK kommer att få jobba på fredag!

Stod på Isstadion och trivdes med tillvaron igår. Villa/Lidköping mot serieledande Västerås brukar var sevärda matcher, inget undantag denna gång. Första halvlek var utan tvekan Villas bästa för säsongen, samlat försvarsspel, tempostarkt anfallsspel med härlig skridskoåkning där alla verkligen ville delta. Inte bara tuta och köra utan man visade tålamod utan att för den skull bli för defensiva, bollsläpp till spelare i fart blandat med en och annan lång boll på Jesper Bryngelsson gjorde att laget skapade flera högkaratiga målchanser. 

                                 
Jesper har hittat målet,  tremålsskytt mot Västerås och åtta mål på de senaste två matcherna bådar gott inför drabbningen i Sandviken på fredag

Med lite bättre skärpa och flyt i avslutningarna kunde det varit 3-1 efter tjugo minuter men 2-2 i paus var fullt godkänt. Tyvärr hade domaren Peter Öhrlund ännu en normal dag på jobbet om man uttrycker sig snällt. Västerås ledningsmål till 2-3 kom efter att "Prinsen" som bollförare blivit fullständigt sönderhackad på egen planhalva, blev av med bollen och 2-3 var ett faktum. Västerås är alldeles för bra för att få den domarhjälpen, men det är en gammal sanning att vissa lag har domarfavörer, det ligger i människans (domarnas) natur. Vet att det låter gnälligt men det är faktiskt inte ett brott att ha synpunkter på rättskiparna även om vissa vill hävda detta emellanåt, vissa domare väljer själva att ställa sig i centrum och bör då också rimligen tåla den kritik som utdelas.

Skall inte gnälla mer på domarna utan kan bara konstatera att då Villa använder sig av sin traditionellt starka åkning så är laget riktigt bra. Att det inte räcker fullt ut mot lag som Västerås är inget att gräva ner sig för, däremot måste man höja sig ett snäpp i matcher där man förväntar sig att de skall föra spelet. Det är då man måste upp till bevis, kapaciteten finns, det gäller bara att få ut det till alla skallar, den mentala styrkan måste plockas fram. 

Sandvikens AIK på bortais är nästa utmaning, ingen omöjlig uppgift om alla verkligen tar åkningarna och tar vara på det man är bra på nämligen snabba omställningar och individuell skicklighet. Utöver detta måste hörnskyttet fungera, detta var ett sorgekapitel mot Västerås, där finns mycket att vinna. 

Derbydags HCL-Skara IK

Ikväll smäller det i Roosterdome: Ett revanchsuget Skara IK gästar HC Lidköping och det brukar bli heta bataljer mellan dessa två. HCL vann ju i Skara för några veckor sedan och kommer att får det tufft mot ett Skara som kommer med två raka vinster i bagaget. 

               
                              Hoppas vi får se liknande glädjescener ikväll......

Utan att veta hur hemmalaget ser ut inför kvällens match kan man bara hoppas att alla gör det där lilla extra vilket inte borde vara så svårt med tanke på motståndet. Skara är, näst efter Grästorp, den hetaste rivalen i närområdet och eftersom Grästorp i år spelar i grupp A så återstår ju bara Skara att sätta på plats. Hoppas på en spännande drabbning där alla ger järnet.

Skänk aldrig bort en häst!!

Nu har det hänt igen, ytterligare en häst är försvunnen. 14-årige valacken Ametist som skänktes till ett "hästälskande par" som höll på att renovera sin hästgård är spårlöst försvunnen. Förra ägarinnan hade hoppats att Ametist skulle få ett bra liv som sällskapshäst hos sin nya ägare. Tidigare ägaren började strax förstå att allt inte stod rätt till. Den "hästälskande" kvinnan vägrar nämligen att uppge var hästen finns, vägrar likaså att skicka bilder på hästen till förra ägaren.

                   
Hästen eller personen på bilden har inget samband med texten. Detta är istället en snart 4-årig unghäst som för tillfället utbildas i hoppning av Amanda Larsson. 

Vid närmare kontroll visar det sig att den 25-åriga kvinnan som är vd för att slakteri i Skåne aldrig har haft den här gården som hon uppgett, adressen finns inte, inte heller telefonnumret stämmer, det går till en telefonsvarare i Tyskland, och allt tyder på att hästen är svartslaktad. Slakteriet där hon är vd har i flera fall varit utsatt för granskning av myndigheter beroende på att svartslakt har förekommit tillsammans med flera andra oegentligheter.

Detta är en uppmaning till alla som tänker ge bort sin häst för att den skall få ett bra liv de sista åren; GE ALDRIG BORT EN HÄST om du inte är alldeles säker på var den hamnar. Det har på senare år visat sig vid massor av tillfällen att skrupelfria hästhandlare köper hästar för en billig penning, lastar dem på stora långtradare och kör dem ner till södra Europa där slaktavgiften är betydligt högre än i Sverige.  

Dessa transporter tillhör inte de mest humana om man uttrycker sig försiktigt, SVT har vid ett flertal tillfällen visat hur dessa fullständigt empatibefriade människor hanterar djuren, oavsett om det är hästar, får, nötboskap eller andra djur. VIDRIGT är ordet som beskriver detta bäst.

TÄNK ER FÖR alla hästägare innan ni gör affärer av det här slaget. Se till att priset  åtminstone överstiger slaktavgiften, det är ett av flera sätt att säkra att ens häst inte behöver hamna i händerna på dessa banditer. 

Scotts - Sveriges nya Arvingarna

 Sveriges nya kultband efter Arvingarna

Säger bara, SCOTTS! Vilka grabbar, finns snart inget motstånd längre i Dansbandskampen. För varje omgång trappas klassen på tävlande band upp men inget av dessa kommer i närheten av Lidköpingsbandet Scotts. Nu får man chansen att ladda i två veckor innan nästa omgång vilket kanske kan vara behövligt efter att de fått chockbeskedet att de är välkomna till Melodifestivalen. Snacka om att komma i rampljuset, bara att säga upp sina vanliga kneg och inreda turnébussen, Sverige ligger för era fötter, ta för er.

Tack, jag avstår lönen

Postens vd Lars G Nordström (inte släkt med Ove "Oven" Nordström) vad jag känner till har beslutat att avstå sin lön från Posten på 900 000 kronor i månaden.

- Jag gillar inte att det antyds att jag är girig, därför avstår jag från min lön under resten av min tid som vd för Posten.
Känns ju betryggande att han har sina fem miljoner per år i pension som gör att han överlever utan socialhjälp de närmaste åren..

                                                     
                                  Duglig.....                                     Oduglig....
 
Hedervärt säger en del, självklart säger andra. Jag är beredd att trots allt hålla med de som tycker att det är starkt gjort av Nordström. Fler svenska toppar borde börja tänka i samma banor. De som skall stå vid skampålen är naturligtvis Postens styrelse med Marianne Nivert i spetsen, hur i h-e tänker dessa vattentrampare, vad är det som gör att de får för sig att en vd för detta inavlade bolag måste ha en lön på 900 000 i månaden för att ta jobbet, vilket motsvarar nästan 50 normalt betalda postanställda. Han visar ju nu att han tar jobbet GRATIS bara för att slippa bli betraktad som girig. 

Dessa otroliga styrelseproffs som år ut och år in sitter och kliar varandra på ryggen borde självklart efter en sån här "affär" med omedelbar verkan få sparken. Inte ett styrelseuppdrag skall finnas tillgängligt för deras del i framtiden. Möjligen a-kassa med 650 kronor om dagen (om de varit medlem i nån a-kassa naturligtvis). Men som vanligt så står väl bolagen i kö för att erbjuda dem en styrelseplats, dessa skrupel- och tankebefriade samhällsomstörtare. Inget har förändrats genom åren trots alla så kallade affärer, rufflarna står där med byxorna nere emellanåt men skiter likväl att dra upp dem, skammen är inget som direkt plågar dessa samhällets skrymtare.  


Avundsjuka eller bara ren och skär dumhet?

Kommunens föreningsbidrag är ett ämne som diskuteras för tillfället. Oavsett vem som diskuterar, eller vilka kunskaper man besitter så verkar allting vara av ondo. Orättvis fördelning, fel summor, varför inte halvera eller slopa bidragen, eller varför inte si eller så. Höj medlemsavgifterna så är problemet löst enligt vissa skarpa hjärnor, detta visar än en gång nivån på kverulanterna.

Om man nån gång borde vara överens så är det väl då kommunen delar ut fem miljoner kronor till nånting som enbart är av godo. Fem miljoner till föreningars verksamhet där massor av ideellt arbetande idealister avsätter stora delar av sin fritid för att i första hand ungdomar skall ha en meningsfull sysselsättning. Att lära dessa ungdomar att bli goda representanter för sin sport och inte minst att bli fina och respekterade männniskor.

                              
                    Stor eller liten, alla skall ha chansen....           Kan vara tufft att spela quarterback


Att detta skall behöva ifrågasättas gör att mycket av det ideella arbetet känns simpelt och trist. Tack och lov så tror jag inte att det är föreningsrepresentanter som är de stora gnällspikarna, det är väl som vanligt en hoper drönare i pereferin som inte själva orkat lyfta ett finger för att engagera sig i föreningarbete eller överhuvudtaget har nåt vettigt att komma med. Men synpunkter på dittan och dattan går bra att komma med, ja som vanligt till och med rena pekpinnar till kommunens handläggare av bidragsfrågorna.

Medlemsavgifter är ett sätt för föreningarna att få in pengar men det är trots allt en mindre del. Terminsavgifter och andra inkomskällor är gott nog men det finns självfallet en gräns för vad det får kosta innan medlemmarna/deltagarna tar sin Mats ur skolan. I tider med tuffa ekonomiska villkor är det viktigare än nånsin att medlems- och deltagaravgifter är rätt om föreningarna vill behålla, framförallt sin ungdomsverksamheten, på oförändrad nivå. 

                                    
                                       Idrotten förbrödrar..........eller idrotten fostrar?

Alla som har den minsta inblick i föreningsverksamhet vet vilket värde detta ideella arbete har för samhället. Jag brukar säga det så fort jag får chansen; varje timme som nån av kommunens föreningsungdomar tillbringar med sitt stora intresse är en vinst för samhället som vida överstiger kostnaden. Nånting att tänka på för den som gnäller över för stora och orättvisa bidrag. Livet kan tyvärr inte alltid innehålla millimeterrättvisa, men det gäller att göra det bästa av det mesta.


Torsdag - en svekens dag

Riksdagen klubbade på torsdagskvällen genom den nya EU-grundlagen, de s.k. Lissabonfördraget. Detta trots att både vänsterpartiet, många socialdemokrater och LO riktade stark kritik mot den påskyndade beslutsprocesssen. Att avvakta den pågående utredningen om kollektivavtalen verkade inte vara av intresse för varken majoriteten i riksdagen eller (s) och (mp)  vilket inte är särskilt förvånande då resultatet hade riskerat att bli ett annat.

                                                  
                                 Hade nog varit bra om vissa tänkt till lite längre...

Vad beslutet får för konsekvenser för Sverige kan vi spekulera i men känslan är att ett litet land som Sverige kommer att få svårt att hävda sina rättigheter inom en rad områden, inte minst vad gäller den grundmurade arbetsrätten. Preciserat så kan man konstatera att man inom 56 områden överförs den nationella makten centralt till EU vilket var just det man lovade aldrig skulle hända då vi röstade om medlemsskapet.

Tyvärr är det väl sådana här överenskommelser som gör att förtroendet för våra folkvalda inte ligger på topp precis, det dom säger idag har en helt annan innebörd i morgon. Då jag lade min (s)-röst i valurnan för två år sedan fanns bland annat förhoppningen att partiet skulle vara såpass rakryggat att de skulle stå upp för de värderingar man ger sig ut för att värna, men ack vad jag bedrog mig. Ledarskapet i partiet har tyvärr kollapsat vilket gör mig synnerligen både besviken och förbannad. Risken är stor att de är på väg ner i samma djupa hjulspår där Reinfeldt och hans vapendragare för tillfället håller till. Det verkar ta lång tid att komma upp på farbar väg igen. 

Vilka sopor

Nej, jag menar inte Villa/Lidköping även om det finns många idag som vill använda begreppet efter utskåpningen mot Broberg/Söderhamn. Jag syftar istället på avfallshanteringen på Kartåsens återvinningsstation där den som vill slänga avfall i fortsättningen nogsamt skall redovisa vad det är man slänger. Avfallet skall vägas och preciseras säger Jan Westin, ansvarig för renhållningen i kommunen. Visst kommer det att bli en del pappersexcersis men det är nödvändigt enligt Westin och vi får väl anta att han vet vad han pratar om.

                         
                                               Det gäller att hålla ordning på soporna.....?

Det gäller alltså att hålla ordning på soporna om man säger så, nu kan man inte längre bara låta "skiten" försvinna och inte behöva bry sig, nu kommer man kanske att få identifiera sig och visa att man bor i Lidköpings kommun samt att det är mina sopor varefter man  får ställa en pärm i bokhyllan med noggrannt bokförda kolumner med allt från avdankade kalsonger till trasiga flasköppnare.

Allt för att spara miljö. Tänk om Villa/Lidköping ville tänka i samma miljöbanor så slapp vi dessa sopor i alla fall. Nä, det var elakt, de kommer igen, återvunna och fräscha.

Kriget är här - inte bara på macken!

BENSINKRIG I LIDKÖPING!
Rubrikerna lyser över sta´n, bensinen är nere runt 10-kronorstrecket för första gången på väldigt länge. Vad är det egentligen för mekanism som drar igång ett bensinkrig undrar jag? Kan väl knappast vara av konkurrens- eller marknadsmässiga själ då bolagen normalt studsar upp och ner med en tioöring var och varannan dag. Kanske vill man passa på att profilera sig då statsmakterna på nytt aviserat att en skattehöjning kan vara på gång beroende på att biobränsle inte längre är lika attraktivt som tidigare jämfört med bensin. Dieselbränslet verkar alla ha glömt bort, det finns inte med på kartan över drivmedel utom när det är skattehöjningar på gång. 

                  
               Pendlare från Kiruna, eller arbete befodrar hälsa och välstånd..... men för vem?

Trodde en stund att finans- och  jobbkris var orsaken till prisraset men insåg snart det solklara skälet; en "mackvevare" som "tvingats in i branchen" om man säger så.
"Ta jobbet i Lidköping eller vi drar in a-kassan", var det sista budskapet han fick på arbetsförmedlingen, så vad kunde han göra?
 A-kassa ja, han hade alltid trott att medlemsskapet i a-kassan under alla år skulle vara försäkringen om det skulle bli kris på arbetsmarknaden. Nu var det kris men vad hjälpte det, "pendla från Kiruna till Lidköping, där finns det jobb på bensinmackarna" var det glasklara budskapet från handläggaren på arbetsförmedlingen.

Eftersom han har familj med tre barn, hus med väl tilltagna lån och inga pengar på banken (som tur är i dessa tider) samt dålig utbildning var det bara att sätta sig på tåget, vinka adjö till fru och barn och resa söderut.

Kan ju hoppas de höjer bränslet med ett par kronor så han kan få drägliga arbetsförhållanden.

Detta skall ses som ett ironiskt inlägg kanske är bäst att påpeka!

Villa/Lidköping tänker smart


                                           


Läser att Villa/Lidköping skrivit 5-årskontrakt med Daniel Andersson, Jesper Bryngelsson och Peter "Prinsen" Karlsson. Samtidigt har föreningen uttalat målsättningen att vinna SM-guld inom fem år. Återstår att se hur många gnällspikar som kommer att raljera om Villas oförmåga efter detta? Själv känner jag en enorm tillförsikt, att man utan att blinka redovisar en klar och tydligt målformulering där man preciserar vägen till den kalkylerade framgången.

                      
  Peter "Prinsen" Karlsson           Jesper Bryngelsson                     Daniel Andersson

-Vi tror på det vi gör säger Jonas Johansson i Villa och jag tror också på det man gör. Klubben visar att det är upp till de egna ungdomarna att satsa för att bli nånting, att man skrivit långa kontrakt med tre spelare med stjärnglans är en perfekt morot för alla de bandyungdomar som varenda dag, med hjälp av alla ideellt arbetande ledare, kämpar för att bli just som sina idoler. Vi vet ju att ungdomarna tar efter sina förebilder, vilket ställer stora krav på A-lagsspelarna i allmänhet och lagets frontfigurer i synnerhet.

Att Villa beslutat att inte kasta sig in i pengakarusellen med etablerade "stjärnor" utan bygga från grunden med unga spelare som har framtiden för sig känns rätt. Att det redan finns och framledes kommer att utvecklas förmågor på nära håll är ingen vågad tanke, vi vet ju vilken fantastisk ungdomsverksamhet som finns i Lidköpings bandyföreningar. Sen är jag övertygad om att det även kommer spelare utifrån som gärna vill ta chansen i Villatröjan.
 
Låt oss hoppas att föreningen Villa/Lidköping BK får arbetsro och lyckas ingjuta den framtidstro i alla intresserade, en framtidstro som kan bära hela vägen inom fem år. Vi är många som väntar och hoppas!

Poliser har synts på sta´n

Polisen är i sta´n! Såg med egna ögon två patrullerande kvinnliga poliser på Torgbron i eftermiddags. Inte var dag man får chansen att se två livs levande poliser gående på sta´n, har för mig att jag såg detta fenomen för ett par år sedan i samband med nå´t jippo på torget. Nästan lika exotiskt och ovanligt som att möta varg i stadsskogen.

                   

                                Poliserna på bilden har inget med denna bloggtext att göra

Kanske bilen var trasig eller så var det bara en skön promenad i det vackra höstvädret, hur som helst så var det ett trevligt inslag i stadsbilden även om jag har en känsla av att patrulleringen skulle göra mer nytta vid andra tidpunkter på dygnet än klockan tre en måndagseftermiddag. Men vem vet det kanske kommer, mycket är ju på gång inom polisen för tillfället så kanske en del av förändringarna är av positiv art.

Levande debatt eller förtroendedöd

Nättidningen Lidköpingsnytt.nu har startat lite av en folkrörelse i Lidköping. Alla som har tillgång till dator verkar vara engagerade i kampen för och emot det mesta som beslutas eller inte beslutas av kommunens styrande. Hedvall får stryk, Lexmon får stryk, Larsson får stryk, ja i stort sett alla får sig en dagsedel av "Observer", "Spectatio", "Nisse Hult", "Magnus", "CJ" och allt vad dessa mer eller mindre anonyma förståsigpåare kallar sig.

Visst är det uppiggande att se vilket engagemang olika frågor väcker, spelar ingen roll om det handlar om offentliga toaletter, allmänhetens åkning på isstadion, evenemangshallen, parkering på torget eller Villa/Lidköpings knackiga inledning av säsongen. Alla har lösningen, nej fel, alla vet precis vad som inte skulle gjorts, vilka beslut som är åt h-e och varför det blev Villaförlust mot Vänersborg.

              
                                           Det är lätt att hamna på fel spår ibland....

Trots detta utbredda engagemang finns det en uppenbar risk att debatten tenderar att få slagsida, att den tappar målfokus då många av debattörern (ofta samma experter i alla frågor) alltför ofta styr sitt debattekipage i diket för att därefter ha oerhört svårt att styra upp på vägen igen. Man binder sig vid en uppfattning som sedan går som en röd tråd genom alla frågor vilket till sist mest går ut på att "trakassera" än att debattera. På grund av detta fenomen kan man få uppfattningen att Lidköping tillhör en av Sveriges mest misskötta kommuner med fullständigt odugliga, ja i alla fall oansvariga och framförallt ointresserade politiker som inte ens orkar svara på "debattörernas" synpunkter. Debattörer som alltför ofta är så till den milda grad självupptagna att de kräver svar på allt de anonymt kastar ur sig, oavsett innehåll och värdesubstans.  

                     
                                        Omdebatterade träd, fällning eller inte det var frågan...

Kanske därför inte så konstigt att makthavarna nonchalerar kravställarna som till övervägande del väljer att föra debatten med mörka kort, alltså inte med namn vågar stå för det man kastar ur sig? Observera att jag skriver "kastar ur sig", för det är vad det ganska ofta handlar om, att som anonym kunna framföra i stort sett vad som helst men ändå kräva att våra beslutsfattare skall sätta sig ner och formulera uttömmande och intelligenta svar på något som vissa av debattörerna kokat ihop på en tvåminutare. Jodå, jag vet att vissa har mycket genomtänkta funderingar men desa riskerar tyvärr att drunkna i all "skit" som framförs av antingen oseriösa eller helt enkelt okunniga pennfäktare.

Tror det är dags att vi börjar rannsaka oss själva en aning, vi kanske inte alltid kan kräva svar i just Lidköpingsnytt.nu. Visst, jag vet att det är var och ens rätt att framträda anonymt men det kanske ändå är ärligare att ställa frågorna direkt till de beslutsfattare det gäller. Först då kan man begära att bli behandlad med den respekt man så hett efterfrågar. 

Scotts - Lidköpings stolthet

Har ännu en gång fått lyssna till ett av Sveriges just nu hetaste dansband. Scotts från Lidköping är det senaste stjärnskottet på dansbandshimlen, ett band som har i stort sett allt som krävs för att göra dansbandskulturen levande igen. Efter några halvmagra år där dansbandsmusiken lite orättvist klassats som "skitkultur" av etablissemanget börjar man sakta men säkert ta sig tillbaks till 80-90 talens popularitetssiffror, mycket tack vare de lite mer moderna banden där Scotts blivit lite av föregångare.

                                   
Lidköpings stolthet....har passerat Villa/Lidköping för tillfället


Lördagskvällens TV-underhållning från Strängnäs där Scotts fullständigt massakrerade övriga deltagare med sin version av "Två mörka ögon" är något av det bästa jag hört. Den som skrivit arret till låten skulle jag vilja träffa, det var något av det bästa jag hört på mycket länge, dessutom finns det få, eller ingen, som skulle kunna göra om denna slagdänga i buggtappning till en renodlad foxtrot, eller vad det egentligen var avsett att vara, och samtidigt få ut allt ur låten; text musik och känsla. Henrik, Roberto, Claes och Lillen, ni lyckades med det ingen annan skulle fixat så det är bara att utbrista i ett stort GRATTIS!


Huliganhot - ett samhällsgissel

Den ena föreningsmänniskan efter den andra tvingas avgå eller söka polisskydd beroende på hot om repressalier mot dem själva eller deras familjer. Dödshot uttalade av testosteronstinna idioter eller "supportrar" som de själva väljer att kalla sig, härjar likt en farsot bland idrottsklubbarna. Vad kan klubbarna göra för att komma till rätta med problemet? Vad kan våra rättsvårdande myndigheter göra, vad kan alla vi "vanliga" idrottsälskare göra för att få bort dräggen?

Kanske måste vi börja hjälpas åt för att rötäggen skall upptäckas, för oftast är det väl fler än en galning som hotar och är det fler än en så är ju chansen större att bli bli upptäckt. "Det två vet vet alla" är ett talesätt som man borde ta fasta på, lite mer engagerat polisarbete där man verkligen försöker finna den skyldige eller de skyldiga. Som det är nu verkar alla smått paralyserade, ingen verkar ha speciellt bra förslag på vad som skall göras, bara att något måste göras.

                      Isstadion isparkett
                   Låt oss få ha bandyn ifred.... huliganer göre sig ej besvär.


Läser en del kommentarer angående Villas/Lidköpings förlustmatch mot Vänersborg där man efter tre matcher, en vinst och två förluster, ställer ledningen till svars med kommentarer som "...hålla på och internrekrytera blivande mysfarbröder och ryggkliare kommer inte att ge några medaljer", o.s.v.  

Undrar när dessa bandy- och föreningskunniga skall bidra med nåt annat än skitprat och oförstånd. Jo, möjligen då att trappa upp den verbala smutskastningen till rena hot, steget är för vissa inte så långt är jag rädd, speciellt i tider då det är så enkelt att vara anonym både som åsiktsmästare och att konkret uttala hot mot någon som inte faller i smaken. Den som i verkliga livet är anonym vill för att slippa vara anonym ta till hot, men anonymiteten är fortfarande lika påtalad. 

Dags för samhället att sätta till alla resurser för att få ett slut på detta samhällsgissel!
  

Villaflopp

Hade räknat med att få ösa lovord över Villa/Lidköping efter matchen mot Vänersborg, men ack vad jag bedrog mig. Efter att ha haft ledning med 3-1 verkade man tro att högre makter skulle ordna det här. Ingen gjorde jobbet, alla gled omkring och väntade på att nån skulle göra det man inte själv orkade eller hade förmåga att göra. Enmansanfall iscensatta av Prinsen var tydligen receptet för kvällen, det var tydligen hans boll för ingen annan i laget skulle banne mig få låna den.

                                           
                 Bilden ljuger, det var sällan det tände till mot Vänersborg...

Det är bara att konstatera att det finns en del att jobba på för tränare och spelare. Vänersborg däremot spelade smart och efter sina resurser, drog ner tempot och höll i bollen och spelade sådär lagom tufft för att få unga Villa ur balans.

Upp till bevis mot Sirius, det finns kapacitet men se till att visa detta nu!

Derbydags Villa-Vänersborg

Ikväll smäller det! Isstadions isparkett ligger spegelblank trots tio plusgrader och Villa/Lidköping bara väntar på att få visa vem som är bäst i väst. Kan man hoppas på 3000 åskådare möjligen, ja varför inte, regnet har upphört och kvällen är ljummen, vi ses där!



Här kommer det att avgöras till Villa/Lidköpings fördel, mitt tips är 6-2

Inget stort intresse för kd-Holger

Kristdemokraternas "starke man" Holger Gustafsson var häromdagen enligt NLT inbjuden av sina partikamrater i Vara för att prata pensioner. Problemet var att det kom tre (3) personer för att lyssna på hans föredrag, vilket enligt Holger berodde på att "många tycker att frågor om ekonomi är krångliga och att det därför inte är så tydligt vad politiska beslut innebär". 

                                                       

Pensionärernas bäste vän om han själv får säga det, men det är ändå Hägglund och Reifeldt som betämmer



För pensionärerna är det inte speciellt oklart vad politiska beslut innebär, det innebär exempelvis att man betalar mer skatt på sin inkomst än den som arbetar eftersom man inte omfattas av det så kallade jobbskatteavdraget. Frågorna är definitivt inte krångligare än att pensionärerna förstår och ifrågasätter besluten. Kritiken är ändå enligt Holger orättvis, pensionärerna har liksom löntagarna fått mer i plånboken. Däremot har han en annan uppfattning än regeringen i frågan om det så kallade  jobbskatteavdraget där han motionerat om en ändring berättar han stolt.

Hur tänker karln, eller tänker han överhuvud taget? Han har motionerat om att pensionärerna skall få del av jobbskatteavdraget för att liksom arbetarna få mer i plånboken. Men i nästa andetag påstår han att man redan fått mer i plånboken. Jaha, vad är det som fyllt på pensionärernas plånbok, jo 64 kronor i månaden eller nåt i den stilen för pensionärer i vissa begränsade inkomstlägen. 

Som vanligt kommer hans motion att att falla i glömska, eller som Holger själv säger till NLT, "Göran Hägglund håller med mig, men han håller med regeringen mer", vilket säger allt om vad kd står för, det gäller att först och främst tillfredställa moderaterna tydligen. Det går alldeles utmärkt att dagtinga med sin egen uppfattning bara man håller ihop den "alltid eniga"  alliansen.

Lidköping -nej Göteborg

Kan inte låta bli att småle då jag läser Jimmy Fredrikssons blogg i GT idag. Han tar upp göteborgsfrågor som lika gärna kunde röra Lidköping och dess etablissemang. Hur olika projekt stöts och blöts och efter femton överklaganden och fyra års intensivt debatterande faller i glömska beroende på nya förutsättningar i "världsbilden".

Torget 081101
Kunde vara Göteborg...

Läs bloggen och placera in lokala makthavare i Lidköping istället för Göteborgarna så kan man tro att man befinner sig på hemmaplan runt torget.

Till bloggen
http://www.gt.se/nyheter/1.1360588/lat-heden-vara

Kollektivtrafik på landet - ta bilen




Det ena larmet efter det andra dimper ner angående vår hotade miljö. När Grönlandsisen smält ner har havsnivån ökat med sex till åtta meter läser jag på Kjell Hedvalls blogg! Kjell har träffat Will Steger, en av världens främsta polarforskare så det han säger borde ju rimligen vara sant. Hur gör vi då globalt för att vända den negativa klimatutvecklingen? Jo här hemma skriker vi oss hesa och menar att Sverige är skyldiga att  gå i spetsen för en klimatförändring vilket medfört att vi riskerar att äventyra bland annat stora delar av svensk industri. Att flytta tillverkning till Baltikum eller Asien gör att man i alla fall tillfälligt kommer undan bland annat miljökostnader, även om det officiella skälet oftast är den höga svenska lönekostnaden.
 
Vet att min åsikt väcker heta känslor, att det är vansinnigt att ens komma på tanken att hävda det jag nu gör men skit samma, jag står för åsikten. Varför hänger vi så ofta ut exempelvis Volvo och Saab som några ruskiga miljöbovar? Man producerar enbart bränsleslukande monster som ingen vill köpa sägs det. Media påhejade av miljörörelsen påpekar detta med jämna mellanrum och gemene man indoktrineras, stämmer in i klagokören och slutar köpa Volvo och Saab, för ingen vill ju bli betraktad som miljöbov. Köper hellre en asientillverkad "stadsjeep" -vilket idiotiskt  namn förresten- för den är tydligen mer miljövänlig (produktions- och driftsmässigt) än en motsvarande svensk bil.

Volvo med transport  

Kan bilvalet möjligen bero på behovet ??                                             

Varför kan vi inte acceptera att svensk bilindustri faktiskt är en av hörnstenarna i vårt välstånd och att vi därför bör värna om dess överlevnad. En industri som sysselsätter många 10-tusentals personer och kanske trots allt tillhör de mest miljömedvetna företagen sett ur ett globalt perspektiv har blivit en hackkyckling i dagens miljödiskussion. Tillverkas bilarna i Asien eller Tyskland eller Frankrike eller USA eller England eller...... ja var tusan som helst istället för i Sverige så är det tydligen bekvämare för en miljömedveten svensk. Nån slags jantelag, vi skall inte tro att vi är nåt, vi är i alla fall inte miljömedvetna om vi köper Volvo eller Saab. Såna bensinslukare och miljöförstörare vill vi inte veta av i vår miljömedvetna tillvaro. Hyckleri vill jag kalla det, men det är vi ju ganska vana vid i landet där vi vet bäst, -om allting.

Besökte USA och Indiana för en tid sedan och konstaterade att utanför varenda Val-Mart-affär, en stor nationell affärskedja, kom i stort sett varenda husmor körande i en stor V8-van eller liknande för att göra dagens inköp, inga små snåla japaner eller Volvobilar där inte. Det blir många V8:or det med en befolkning på runt 300 miljoner. Men det är klart, det ligger ju en bit från Sverige.

USA-bil i Nashville
Stora bilar i ett stort land

Tänk om våra politiska makthavare ändå ville erkänna att grundförutsättningarna för att kunna fungera i vårt samhälle, är att vi har tillgång till bil, åtminstone alla som inte har tillgång till kollektivtrafik och då menar jag fungerande kollektivtrafik. Inte en buss var fjärde timma, eller där sista bussturen går klockan sju på kvällen.

Fortsätt att köra Volvo eller Saab, miljön klarar nog en och annan svensktillverkad bil till på våra vägar.

Hört i Stockholm klockan tre på eftermiddagen.
-Nu gick tunnelbanetåget till Kungsträdgården, nu måste jag vänta fem minuter innan nästa tåg, och jag som hade ett möte att passa!

Hört i Lidköping klockan tre på eftermiddagen.
-Aj, där gick bussen till Saleby, nu måste jag vänta tills ikväll innan nästa buss, kanske hinner hem till Rapport!
För vissa är tid viktigare än miljö eller om det var tvärtom?

Parkering under arenabygget?

PARKERING UNDER ARENABYGGET.
Kollar Villa/Lidköpings hemsida och läser att arenaprojektet blir större och större. Nu skall man bygga parkering under arenan!  Ganska omgående går det dock upp ett ljus även för mig, informationen avser var man kan parkera under byggtiden, enkelt men ändå så vilseledande vid första påseendet.

Hoppas att många glada själar får sätta sig i sina bilar i morgon kväll (fredag) med en Villaseger i bagaget, det skulle vara en värdig avslutning på denna parkeringstid där många svurit och förbannat hemmalaget Villa men för det mesta varit sprudlande glada då man satt sig i sina bilar efter matcherna.

Förresten, hur kommer det nu att bli med "parkeringseländet" på Mellbygatan som redan tidigare år har varit ett hett debattämne för vissa. Hoppas och tror att det fixar sig även i år. Så här ser i alla fall parkeringsmöjligheterna ut, men å andra sidan är det snart bara den lilla P1-parkeringen kvar, efter helgen är det dags att stänga P2 och P3.


Parkering Isstadion

Ingen rolig hockeykväll

Såg hockeymatchen i div 2 mellan hemmalaget HC Lidköping och småländska Boro/Vetlanda HC ikväll. Som hemmasupporter var det ingen trevlig tillställning, smålänningarna var helt enkelt för bra.

Läs referat på (kopiera länken då länkningsfunktionen inte fungerar)  
http://www.lidkopingsnytt.nu/2008/11/05/hockey-hc-lidkoping-orkade-inte-sta-emot/

Sargduell

Smålänningarna var svåra att få grepp på...


      

      

Moderaternas lappkast

Nu vill nya Moderaterna sänka avgiften till a-kassan. "Vi är beredda att ställa oss frågan om det behövs ytterligare något steg, om det fortsatt finns grupper som är oroliga och underförsäkrade" eller "...det finns grupper som känner en oro och som skulle vilja komma in om avgiften var lägre och det är den gruppen vi vill nå", säger Fredrik Reinfeldt. Den gruppen hade man kunnat nå tidigare om man inte varit så förbaskat klåfingriga och ivriga att trycka till facken och allt det de kämpat för under många år.
                                               Fredrik Reinfeldt
                                                       Det gäller att blicka bakåt....

Tidigare hade Alliansen (läs Moderaterna) inte speciellt mycket till övers för de "oroliga". Arbetsmarknadsminister Littorin har envist hävdat att det inte finns anledning för att en vanlig anställd att känna sig orolig för a-kassekostnaden, man har ju fått en extra tusenlapp per månad att spendera. Tusenlappen har försvunnit genom olika höjningar av försäkringsavgifter men detta spelar ingen roll då ingen nånsin skulle riskera att bli arbetslös och hamna i "utanförskap" med den nya arbetslinjen.

Nu börjar man se -och kanske också förstå- effekten av sina misstag på en vikande arbetsmarknad, kostnaderna kommer att drabba kommunerna i form av ökade socialbidrag och därmed ökad ohälsa vilket i förlängningen drabbar även statskassan med ökade utbetalningar från Försäkringskassorna.
Talade häromdagen med en anställd på företagshälsovården som menade att man redan börjat märka hur anställda söker hjälp för sin oro, bekymrade för att de själva eller någon närstående kommer att drabbas av arbetslöshet. Nu kan man börja tala om "utanförskap" men det är antagligen ett förbrukat begrepp.

Nu är Alliansen (läs Moderaterna) alltså beredd att göra förändringar för att slippa samhällsansvaret av de uppsägningar som kommer. Sänkt a-kasseavgift men också kortare kvalificeringsperiod för att få a-kassa vilket kommer att innebära att det är fullt möjligt att avstå medlemsskap i a-kassan tills man blir varslad, då kan man lösa in sig och ändå vara kvalificerad för att få ersättning, väl uträknat.  Moderaternas experimenterande med den svenska modellen har blivit en otroligt kostsam lekstuga speciellt för den enskilde men även för samhället. Tyvärr inget som överraskar, nya Moderaterna är fortfarande samma gamla Högerparti som tidigare!

Skjutvarning i Värmland!

Polisen i Karlstad har gjort stordåd! Man har med rejäla polisiära resurser gjort ett massivt tillslag för att komma till rätta med vapenhanteringen i Värmland. Inte vilket tillslag som helst, man har satsat sina snålt tilltagna resurser på en insats vid skidskyttegymnasiet i Torsby där man hittat vapen som enligt ansvarigt polisbefäl inte hanteras och förvaras på föreskrivet sätt. Minsann!!

Skidskytten Sven Ficher


Kan riktigt höra hur en nästan upprymd polisledning i Karlstad upptäckt att det hanteras vapen på detta skyttegymansium. Aja baja, det måste vi kolla upp, man kanske till och med skjuter med bössorna! Även om jag lägger ironin åt sidan en stund har jag svårt att vara allvarlig, kan inte riktigt förstå varför man måste göra ett "tillslag", kunde man inte med en normal dialog försökt åstadkomma det man var ute efter? Förutsätter att skolledningen har såpass pedagogiska kunskaper att man kunnat föra en dialog med ordningsmakten.

Gevär med kikarsikteGevär med kikarsikte

Kanske polisen kunde omfördelat en del av dessa resurser till att verkligen komma åt vapenproblemet i samhälllet, och då menar jag det specifika problemet. Jag har i alla fall fått den uppfattningen att vapentillgången är i det närmaste obegränsad i Sverige och då pratar vi inte om några salongsgevär på en skytteskola. Då handlar det om militära automatvapen som används oftare i kriminella sammanhang än på militärernas skjutbanor. Kanske denna vapenhantering blir nästa stora uppgift för värmlandspolisen, nu har man ju skaffat sig erfarenhet av hur man skall gå tiilväga. Men å andra sidan är det naturligtvis enklare att göra ett "tillslag" där man vet att man kan hälsa på utan att behöva lägga energi på planering och kvalitativt polisarbete.
 

Lidköpingsbor med näsan i vädret!

För ett tag sedan var det nogon som i spalterna bestämt hävdade att lidköpingsborna var ohövliga och stela. Hälsade aldrig, gick med näsan i vädret och såg alltid över huvudet på den de mötte. Eftersom jag själv är en flitig vandrare i sta´n var jag böjd att hålla med, alla tittar på allt annat än den dom möter. Nu har jag kommit på varför det är så! Allt beror helt enkelt på nättidningen Lidköpingsnytt.nu där redaktören och gotlänningen Björn Smitterberg bär det största ansvaret för lidköpingsbornas "högfärd". Sen han införde den otroligt engagerande bildfrågan i tidningen började var och varannan lidköpingsbo -och många andra också för den delen- gå med näsan i vädret och spana efter detaljer på husfasader, tornspiror, fönsterdetaljer och en massa annat för att hitta ledtrådar till veckans bildfråga. Gotlänningen Smitterberg har fått oss att upptäcka vår stad på ett annat sätt, upptäcka sånt vi tidigare inte hade en aning om, helt enkel blivit uppmärksammade på allt vackert och spännande som finns i vår närmiljö. Det negativa skulle väl vara då att vi numera betraktas som "högfärdiga" med näsan i vädret men det får vi väl stå ut med för möjligheten att upptäcka vår stad. Adressen till Lidköpingsnytt.nu (kopiera adressen, tillfälligt problem med länkning) http://www.lidkopingsnytt.nu/

Brottsligheten ökar!

Brottsligheten ökar katastrofalt! Den 27 oktober diariefördes brott nr 600 i Lidköping.

Ja detta kunde man läsa i NLT 1958, alltså för exakt 50 år sedan. En ökning som polisens talesman ansåg som både oroande och svår att förklara. Undrar vad denne ordningsmaktens informatör skulle sagt om dagens situation där brottsligheten ständigt är ett hett debattämne utan att några speciella åtgärder vidtas. Fler poliser är en lösning anser vissa, andra hävdar bestämt att det räcker att vi använde de polisresurser som finns på ett effektivt sätt. Några få startar s.k. medborgargarden för att skydda sin egendom, ja idéerna är många men mynnar som oftast ut i förändringar som mest verkar vara av administrativ natur . 

Vakt i Binneberg

Så här har en fastighetsägare löst vakthållningen vid sin ensligt belägna stuga

Läste häromdagen att några bilägare i Borås som drabbats av ett flertal stölder beslutat sig för att bevaka sin parkering nattetid. Utrustade med järnrör, basebollträn och annat gick de på vakt.  Anmäldes -om det var av tjuvarna framgick inte- och stod till svars vid tingsrätten i Borås vilken dömde de tre för egenmäktigt förfarande, bärande av vapen m.m. till fängelse. Biltjuvarna som slapp tingsrättens hårda nypor har inte gått att nå för en kommentar. 

Spökligt tomt på sta´n, men fullt i Ishallen?

Ingen tvekan om att det är Hallowen. Spökligt tomt på torget som annars är den stora mötesplatsen i Lidköping på lördagar. Förresten är det folktomt i hela sta´n, inte en själ ute på Allhelgonadagens förmiddag. Jo förresten, burksamlarna pilar runt som skållade troll för att hinna först, konkurrensen är stenhård, finns ändå några som innan burken åker ner i kassen hinner provsmaka resterna av innehållet, inga kräsmagar där precis, allt går att dricka om bara
viljan finns

.Torget 081101
En ovanlig syn en lördagsförmiddag

För övrigt syns det som vanligt tydliga spår efter gårdagskvällens roande underhållning. Ljung och andra växter uppryckta och slängda, skyltfönster sönderslagna plus en och annan kossad glasflaska. Självklart några söndersparkade cyklar också, det har ju varit fest gubevars, men utöver detta så ser sta´n ut att ha klarat av även denna fredagskväll med hälsan i behåll.

Festen är slut

Festen är slut för den här gången

Ishockeyfest ikväll
16.30 i eftermiddag blir det ishockey för min del, tänker bänka mig i Ishallen för att se hemmalaget HC Lidköping U16 ta sig an Jonstorps IF i en tidig seriefinal i Elit Region Syd. Kan bli en riktigt trevlig tillställning med två av seriens för tillfället bästa lag. Hoppas jag får sällskap av ytterligare några hundra personer som vill se ungdomshockey när den är som bäst. Vi ses!


RSS 2.0