Maud, förhandlare med förhinder

Alliansens försök att få till stånd en överenskommelse med oppositionen om framtida energipolitik stupade nästan innan förhandlingarna påbörjats. Enligt Maud Olofsson var opposiotionspartierna inte villiga att fortsätta diskussionen eller kompromissa utan valde att avbryta samtalen. Bra jobbat Maud, nu har du själv fått "sparken" som allianspartiernas förhandlare, kanske främst beroende på ditt eget krypande och nigande i energipolitiken. 

                                                        
Smilande, velig kärring men oerhört bra på lappkast även om hon korsar skidorna ibland...

Maud har väl för evigt skrivit in sig i historieböckerna som "den smilande och veliga kärringen", en nickedocka som företrädare för ett parti som i sina mest bärande grundprinciper deklarerat att kärnkraft inte ens är ett alternativ som framtida elproducent. Att kärnkraften fortfarande kanske är lösningen på energiförsörjningen under lång tid är en fråga som kommit att hamna i skymundan. Nu koncentreras debatten till att gälla vem som mest kan beslå den andre för svek och brutna löften. Finns väl egentligen bara en vinnare i den svektävlingen om jag tolkar den senaste tidens politiska överenskommelser rätt. Kan väl knappast finnas något parti som så totalt misslyckats med att behålla trovärdigheten som centerpartiet under Maud Olofssons ledning. Inte bara i energifrågan utan i de flesta sammanhang där centern trots allt tidigare haft någon form av socialt ansvar och känsla för "vanliga människor" om man så vill.  

Därför är det nästan patetiskt då hon nu anklagar oppositionen för att inte ta vara på alliansens erbjudande om samarbete i den så viktiga energifrågan. Ett "erbjudande" som enbart handlar om att acceptera alliansens framtvingade överenskommelse. Framtvingad enbart för att behålla den så oerhört viktiga "sammanhållningen" inom regeringspartierna, inte för att visa sina väljare respekt utan enbart för att inte falla i samma varggrop som tidigare borgerliga regeringar gjort, nämligen att bli oense och splittras. Sammanhållning, kosta vad det kosta vill!!

Att centern blivit stående med Svarte Petter är ju på intet sätt förvånande, ett parti som trots sin borgerliga utstrålning ändå varit lite av den vanliga människans förespråkare har fått en partiledare som totalt tappat kontakten med verkligheten. Ett parti för landsbygden, där bönder, småföretagare och andra kunde känna samhörighet och samlas kring har blivit ett högborgerligt näste med en företrädare som lierat sig med storfinansen och dess företrädare. Att Kristdemokraterna har ockuperat platsen längst till höger är väl inget att orda om men att Centern nästan skuffat undan moderaterna, förlåt..., Nya Moderaterna från platsen närmast är tragiskt men tyvärr en realitet.Med Mauds ledarskap går allt, det är bara att nicka och bocka för överheten så löser man alla problem. Fy f-n, ursäkta språkbruket men det kändes befriande som avslutning!


Hästhoppning hela helgen

Det kommer att bli långa dagar på Lidköpings Ridklubb i helgen. Klubbens regionala hoppning har som vanligt lockat en mängd hoppryttare till Lidköping vilket naturligtvis är jättekul. Sen att det blir långa dagar för funktionärer, hästskötare, ryttare, ja alla inblandade är egentligen bara positivt. Över 800 starter på två dagar gör att det blir ganska sena kvällar, speciellt för de som stannar kvar exempelvis på lördagen för ombyggnad av banan till söndagshoppningen som börjar redan klockan åtta på morgonen.

                                                      
                                                       Full fart med full kontroll...

Som tur är så finns det alltid funktionärer som är beredda att jobba oavsett tidpunkt på dygnet vilket är ett krav för att en tävling av den här storleken skall fungera. Det är många händer och fötter som behövs för att arrangemanget skall flyta på, banbyggare, banpersonal, domare, veterinär, hovslagare, cafeteriapersonal, parkeringsansvariga, uppstallningspersonal och allt vad det nu kan vara.  

Hoppas att allt flyter på som det brukar, då kommer även denna tävlingshelg att kunna summeras i positiva ordalag. Vi hörs efter tävlingen. 

Borås tingsrätt - parodins högborg

Nu har det hänt igen. Borås tingsrätt som vid flera tillfällen friat åtalade personer under mer eller mindre parodiska former har ännu en gång utmärkt sig. En 30-årig rattfull bilförare, med sin 2-åriga dotter i bilen, hade 1,29 promille i blodet då han haffades sittande i den dikeskörda bilen. Han hävdar att han drack av sin medhavda hembrända sprit efter att han kört i diket beroende på att han blivit så skärrad av händelsen. Till saken hör att han varit på fyllefest kvällen innan och av polisen placerats i fyllecell under natten. Eftersom tingsrätten inte kunde vara säkra på att han inte druckit av den medhavda hembrända spriten efter dikeskörningen så friades mannen från ansvar. Att han på grund av sitt tillstånd inte kunde ta hand om sin 2-åriga dotter är en annan historia. 

                                                                        
                                                   Don´t drink and drive..., utom i Borås

Hade precis för mig att man numera genom uppföljande blodprov kan konstatera om spriten druckits vid tillfället eller om den konsumerats tidigare.

Jag har tidigare ifrågasatt våra tingsrätters kompetens och fortsätter ifrågasätta, hur fungerar systemet vid tillsättandet av nämndemän egentligen? Vet att det är ett känsligt politiskt/juridiskt ämne men frågan kvarstår, säkerligen obesvarad.

Slarvigt kommunalråd skapar bekymmer

Att jag inte alltid är speciellt diplomatisk i mitt sätt att argumentera och ifrågasätta olika spörsmål är väl knappast nån hemlighet eller större överraskning. På senare tid har jag trots allt överträffats med hästlängder (om jag får använda en bra jämförelse i sammanhanget) av kommunalrådet i Lidköping, Kjell Hedvall.
                                                
                            Lättare att vara bakom än framför...., trummorna alltså!

Att jag som privatperson ibland kan tillåtas uttrycka mig på ett lite mer slarvigt sätt bör väl inte innebära några större påföljder (som bildtexten exempelvis). En väsentlig skillnad om jag som Kjell Hedvall vore kommunalråd och därmed ledande politiker i en växande och välmående kommun med massor av engagerade människor. Då vore det en nödvändighet att jag uttryckte mig med den omsorg och respekt som yrkesrollen kräver. Detta tycker jag saknas hos kommunalrådet Hedvall för närvarande vilket gör mig irriterad och besviken, men framförallt orolig eftersom jag ändå delar hans ideologi och idéer och har förhoppning om ett fortsatt förtroende för den nuvarande kommunala majoriteten.

För att så många som möjligt skall kunna samlas kring, och få chansen att realisera dessa idéer, krävs det en lyhördhet och ett sätt att möta oss kommuninnevånare på ett respektfullt sätt. Oavsett vad vi framför för synpunkter så får en person i Hedvalls position inte använda sitt nedvärderande språkbruk. Hur skall man kunna räkna med att mötas med respekt om man själv inte respekterar andras åsikter? Att försvara sig med det gamla barnuttrycket "det var inte jag som började", eller "ni vet ju inte hur det ligger till"  fungerar inte i denna situation, det kräver mer än så av en etablerad politiker.

Det som överraskar mig mest är att ingen i det socialdemokratiska partiets inre krets vågat ta upp frågan. Kanske nån gjort det vad vet jag, men i varje fall har det inte blivit nån bättring, kanske Hedvall även innanför partiväggarna mästrar och ger sina motståndare åthutningar av typen "idiotiskt", "korkat" och andra mindre smickrande omdömen. De som tyvärr "tjänar" på Kjells sätt att hantera kritiker är oppositionen som bara suger åt sig möjligheten att presentera hur socialdemokratisk maktfullkomlighet ser ut. Göran Persson föll på detta grepp, låt det inte bli på samma sätt i kommunen. 

Om du läser detta Kjell så hoppas jag du känner för en utvärdering av situationen, jag är öppen för en "konsultstund", om inte annat för att diskutera lite normalt strategiskt tänkande. Det är ju trots allt bara ett och ett halvt år kvar till nästa val vilket kan vara värt att tänka på. 


Röd takfärg och blåblodig förlovning

Lidköpings politiker i kommunfullmäktige har tvingats ta till votering i en fråga som egentligen inte borde vara speciellt kontroversiell. Nu gällde det färgen på hustaken i det planerade bostadsorådet Askeslätt. Jonas Sundström (S) och hans partivänner tillsammans med (V) och (MP) har bestämt att det skall vara röda tak på alla hus som byggs. Oppositionen förespråkar valfrihet som vanligt och i den här frågan är jag den förste att hålla med, varför är det så viktigt att detaljstyra detta med takfärg. Majoriteten föreslår dessutom att takbeklädnaden i största möjliga utsträckning skall vara taktegel. Även detta låter helt enkel korkat, låt byggherren stå för det innovativa tänkandet i tider då det finns så mycket annat takmaterial som kan vara aktuellt ur både praktisk- och miljömässig synvinkel. Det var detta om detaljstyrning av av byggbranchen. Betongsossar hör vi ju talas om men detta med "tegelsossar" kanske är en nyhet.

                                            
                                          Har varit RÖTT en gång i tiden....

Nu till annan styrning från högre ort. ÄNTLIGEN! Än en gång får jag tillfälle att använda detta laddade ord lite ironiskt. Äntligen har Kronprinsessan Victoria förlovat sig med sin "prins" Daniel. Veckotidningarna kommer att fullständigt vältra sig i denna godbit, men inte heller kvällspressen ligger på latsidan. Det gäller att överträffa varandra med insides-reportage där man nagelfar framförallt Daniel och hans familj, släkt, vänner, skolkompisar, ja alla som kan tänkas ha nånting att säga om denne Ockelbo-kändis. 

                                                      
                                                    Reinfeldt sa ja igår....

Att han själv under presskonferensen hela tiden kallade sambon Victoria för "Kronprinsessan" tycker jag visar på vilken piedistal det unga paret placerar sig själva, eller rättare sagt tvingas av både konvenans och kungahuset att låta så högtravande. Varför i h-e inte ha tillåtelse att säga "Victoria", hon heter ju Victoria och det borde i den åldern vara ganska naturligt att man kallar varandra vid namn inte "prinsessar och prinsar" sig hit och dit vilket enbart låter patetiskt i mina öron. 

Nog om detta spektakel, det finns definitivt viktigare saker att reta sig på men jag passar på att ta en kortare time out från åsiktandet en stund. Ljungen väntar som vanligt på onsdagsförmiddagen.  

Bandy, hockey, hästsport - Lidköping står rustat

HEJA VILLA FRISTOMÖ... Så hade Erik Lenhult eldat på sina styrkor på läktaren om han funnits kvar bland oss supportrar. Att Villa skulle greja det till sist var jag fullständigt övertygad om, däremot var jag inte lika säker på att Vänersborg skulle piska till Kungälv som gått riktgt bra på slutet. Både Villa och Vänersborg gjorde sitt vilket är precis vad som behövdes inför nästa säsong där båda lagen får chansen att visa upp sig i sin nya inomhusarenor. 

                                                     
                                                         Villa grejade det....

Nu börjar det egentliga bygget, ja inte av hallen, det bygget är ju redan långt gånget. Nu handlar det om Villas lagbygge, föreningen måste som vanligt sätta sig ner och verkligen gå igenom vad som gäller, vill man vara med och slåss om SM-medaljer i framtiden som man tidigare deklarerat i sin långsiktiga plan så gäller det att vara på bettet. Det räcker inte med att få tillgång till en av Sveriges absolut finaste bandyarenor, det gäller att våga satsa och ta vara på de förmågor som svensk bandy producerar, inte minst i Lidköping. 

Trots att jag hoppas på Lidköpings AIK (LAIK) i kvalet till elitserien är jag fruktansvärt kluven. Vad händer med Lidköpingsbandyn om LAIK tar klivet till elitserien, finns det verkligen plats för två elitlag i sta´n? Som tur är behöver jag inte bry mig egentligen, det blir som det blir och framtiden får visa hur föreningarna tacklar de eventuella problem som kan bli följden.

                   
                                                    Ett lag med kapacitet för större utmaningar.....

Hockey
Måste bara få plocka in lite hockey så här på slutet. Såg elitseriematchen mellan HCL U16 och Jonstorp IF där hemmalaget vann med 7-3 efter en riktigt bra drabbning. Vi som satt på läktaren kunde bara hoppas på att HCL får möjligheten att behålla så många som möjligt av dessa fantastiska talanger, de skulle utan vidare kunna ta den fallna manteln från representationslaget i nästa års div 3- serie. Ungdomarna har en spelglädje och hockeykunnande som är alldeles fantastisk. Nu satsar vi på både hockey och bandy, vi idrottsfantaster har gott om plats för båda föreningarna.

                                                    

                              Det gäller att satsa... seger i div 1 är delmålet...

Hästsport
Än är det inte fullt, vi ser även att LIdköpings Ridklubb får fram ett elitlag i hästhoppning, Klubben är på gång med ett starkt div 1-lag till kommande säsong, bara att jobba vidare så kan vi glädjas åt alla idrottsliga framgångar trots några få som försöker ta glädjen ifrån oss. Självklart lyckas de inte, idrotten är alldeles för stark för att snubbla på dessa gnällmånsar. 

Allt går på lågvarv utom debatten

För tillfället är det stiltje på många områden. Orderingången i de flesta brancher krymper, jobben blir följdaktligen färre och de gigantiska ekonomiska problemen håller världen i ett järngrepp. Det är med andra ord tvärstopp i världen!


                                                        
                                  Inte speciellt trevligt att vara SAAB-jobbare idag...


Till och med jag har svårt att riktigt hitta de där intressanta frågorna att ventilera i detta forum. Vad finns det att tillägga egentligen, verkar nästan som om allt som är värt att notera redan är uttjatade ämnen. SAAB i Trollhättan är ju det som ligger högst på listan över rubriksättarnas favoriter för tillfället. Men vad nytt egentligen, skall staten gå in med kapital eller skall man stå vid sidan och låta marknaden och ägarna göra sitt? Därom tvistar ekonomer, politiker, fackföreträdare och företagsledare. Alla förväntas ha en synpunkt men inte nödvändigtvis lösningen, vilket ger upphov till vilda spekulationer.

Det enda positiva i dessa tider är väl möjligen att den politiska debatten börjat bli en debatt och inte bara den vanliga tuppfäktningen för att markera politiska blockskillnader. Nu ställer verkligheten plötsligt krav på våra företrädare på båda kanter, det går inte längre luta sig mot de gamla vanliga inkörda argumenten vi slentrianmässigt brukar få stoppade i halsen. Nu tvingas alla, oavsett politisk tillhörighet, att tänka till en extra gång innan man fattar beslut eller presenterar en lösning.

                                                      
                                                         Center-Mauds favorit....

Att "spela" med så många människors framtid gör man inte utan att verkligen ha tänkt till, inga politiska tankesmedjor göre sig längre besvär, nu är det inte ideologiska paroller och säljande politiska klychor som krävs, nu är det hårt arbete och förnuftigt tänkande av våra makthavare som kan skapa den framtidstro som måste till för att vi skall överleva. När jag skrev "spela med människors framtid" tänkte jag inte i första hand på Maud Olofssons beskrivning av hennes hantering av bilindustrin i allmänhet och SAAB i synnerhet. Hon sa sig ju inte vara beredd att "spela Monopol med skattebetalarnas pengar". Däremot har hon och hennes regeringskollegor inte haft samma tuffa attityd då det gällt landets ekonomiska instutitioner, där har Monopolpengarna slussats ut i en strid ström, inget har har varit för mycket för att "rädda" våra krisdrabbade banker. Att sen Anders Borg hytter med pekpinnen mot direktörsbonusar och andra förmåner inom bankvärlden är bara patetiskt. Ett spel för galleriet beroende på att han liksom vi vet vilket effekt detta har på bankernas toppchefer, det vill säga inte ett skit.

Se där, nu hittade jag ändå nåt att ha synpunkter på, det gäller bara att komma igång. Fast å andra sidan var det ju inga speciella nyheter som inte dryftats förut, skåpmat om man så vill. Nu tänkte jag faktiskt spela ett parti Monopol för att få chansen att leka herreman ett tag och spender de pengar jag annars inte skulle ha råd att spendera. Vi har som ni märker inte mycket gemensamt jag och Maud, och det är jag faktiskt riktigt stolt över. 

Att lösa världsproblem på en fikarast

Att världen just nu är i gungning har väl inte undgått någon. Ekonomin är en katastrof, arbetslösheten breder ut sig, fördelningen av jordens resurser blir allt mer snedvridet. Sverige är själfallet inget undantag, alla uppräknade världskriterier i problempresentationen stämmer väl överens med de svenska förhållandena, ekonomi, arbetslöshet, snedfördelning av resurser, ja i stort sett allt liknar den vacklande världsbilden.


                                                  
                                         Ett av ämnena denna förmiddag...

Kanske att detta under onsdag förmiddagen kommer att få en lösning. Hustrun och jag är nämligen på väg till vår traditionella onsdagsträff på Ljungens dagcentral. En trevlig fikastund med några gamla vänner och arbetskamrater brukar innebära att de flesta av Sveriges nationella problem finner en lösning. I mån av tid förekommer det dessutom att problem av internationell dignitet kommer upp på agendan och i vissa fall blir även dessa lösta av sittande församling. Ett av dagens ämne kommer troligen att handla om gasledningen i Östersjön, blir intressant att se hur vi löser denna något infekterade fråga.

Tyvärr har vi inte mandat att driva frågorna i beslutande församlingar utan får förlita oss på att våra folkvalda rådgör med oss vilket inte alltid är fallet. Det är detta som brukar kallas att det är "långt till beslutsfattarna", något som inte bekymrar oss nämnvärt, vi fortsätter vårt problemlösande sen är det upp till Hedvall, Lexmon och andra av kommunens potentater att rådfråga oss undersåtar, vi lovar att de kommer att gå ur den diskussionen med nyvunna kunskaper. Skämt åsido, våra onsdagsträffar är en av veckans höjdare. Detta visar väl bara att en pensionärstillvaro är en ganska lugn resa, inga stora åthävor behövs för att tillfredsställa oss. 

                                              
                               Inte bara åsikter...speleman emellanåt också...

Torsdagen däremot blir aningen livligare, då skall jag nämligen underhålla Kommunals pensionärer med dragspelsmusik och diverse engagerande upptåg vid en tillställning på Galejan. Då lägger vi världsproblemen åt sidan för en stund och bara ser till att roa oss.  

Svenska nämndemän med tomtar på loftet!

Nu har det hänt igen. En dom vid Borås tingsrätt där en körkortslös bilförare förklarade att han inte visste att han måste ha körkort för att köra bil och friades därför från ansvar. Han hade tidigare blivit av med körkortet efter en förtkörning men förstod inte att han inte fick köra bil utan körkortet. Tingsrätten tyckte att mannen verkade "trovärdig" och friade honom från ansvar.

                                                      
                                                         Den trovärdige slipper straff...???

Detta kommer i fortsättningen att betyda att trovärdigheten är det starkast vägande skälet i en rättegång mot nån som åtalas för olovlig körning eller andra förseelser, inte faktaunderlag eller lagstiftningen utan helt enkelt att uppträda "trovärdigt" enligt tingsrätten. För inte så länge sedan avgjordes ett liknande mål i en annan tingsrätt där en man stod åtalad för rattfylleri. Han slapp också påföljd, han hade nämligen inte kört bilen enligt egen utsago. Hans kompis "Mollgan", det vill säga sagofiguren Alfons Åbergs kompis hade kört. Ja det var i alla fall en man som liknade denne Mollgan enligt den åtalade, 1,30 lång med ljust hår och som precis försvunnit då polisen haffade fylleristen.

Den åtalade friades också då det inte gick att bevisa att det inte var Mollgan som hade kört. Svenska rättvisan håller på att ta död på sig själv, den ena jönsen efter den andra verkar kunna få plats som nämndeman i dessa församlingar där enda kriteriet ser ut att vara att man har rätt politisk bakgrund, övriga krav är av underordnad betydelse. Man får gärna vara hängiven sagoläsare också om man skall tyda klubbade domar.

Kärnkraften en parentes för centern.

Kärnkraften är dyr, inte säker och inte förnybar. Med dessa ord inleder ordföranden i lidköpingscenter, Kent Folkesson tillsammans med gruppledare Henrik Arthursson en debattartikel i dagens NLT. De två centerrepresentanterna svarar på Göran Larsons (MP) inlägg tidigare i samma tidning.

                                                      
                                                                    Vilket är att föredra?

Utan att jag själv för tillfället tar definitiv ställning i kärnkraftsfrågan måste jag bara få redogöra hur dessa två herrar väljer att beskriva framtidens kärnkraftssatsning. Det är i första hand deras motivering som är intressant, en motivering som jag först trodde var ett skämt men upptäckte att så inte var fallet.

Grabbarna hoppar jämfota av glädje och stolthet över sitt parti som de menar är föregångare då det gäller utfasning av fossila bränslen fram till 2020. "Att se målen för 2020 borde vara nära nog en religiös upplevelse även för en miljöpartist" skriver dessa pajaser och pekar på olika mål partiet satt upp. Är det nån som på allvar bryr sig om vad Centerpartiet eller deras allierade "vänner" presenterar för mål? Måluppfyllelse verkar inte vara deras starkaste sida om man säger så, eller hur blev det med det så sent som 2006 presenterade kärnkraftsmålet? Ett fullständigt partihaveri i en hjärtefråga där man tidigare skulle kunnat ta gift för att få möjligheten att avveckla kärnkraften.

Detta är en parentes!!
Du läser rätt, DETTA ÄR EN PARENTES I SVENSK ENERGIFÖRSÖRJNING!!!  Så uttrycker sig dessa båda vilsesprungna centerföreträdare och faller därmed på knä framför partimadamen Maud. Detta måste i så fall vara en av de längsta och mest betydande parenteser som nån upplevt. En fortsatt satsning på kärnkraft kallar de för en parentes, jag tar mig för pannan, de kunde åtminstone hittat ett annat försvar för detta men definitivt inte kalla det för en parentes. Därefter fortsätter man slå sig för bröstet som Sveriges (och världens) miljöräddare nummer 1 och låter oss få veta att man varit Alliansens verkliga pådrivare vad gäller miljöfrågor men tvingas kompromissa (och tillåta fortsatt satsning på kärnkraft) för att hålla samman Alliansen. Men det är klart, det är ju bara en parentes i Sveriges energiförsörjning de närmaste 50 åren. Hugaligen vilket parti.

Om man vill fortsätta använda ordet parentes så kan det väl knappast passa bättre än just angående Maud Olofsson. En partiledare som så till den milda grad "går på gatan" och säljer både sin kropp och själ för maktbehovet. Som inte rodnar det minsta då hon tvingas frångå alla tidigare partiprinciper och löften.

Bara att hoppas att Alliansen blir en parentes i svensk politik, att vi kan hoppas på en framtid där varje parti tar ansvar för sina ideal. Än en gång är det bara att hoppas att vi slipper det tvåpartisystem som borgarna företräder, ett system där den störste bestämmer och de små får huka sig, tacka och bocka och plocka till sig av maktens smulor.  

Friskvård mot äldrevård, varför då egentligen?

Debatten om hur kommunen skall prioritera är ett ständigt återkommande diskussionsämne inte minst i Lidköping. Under hösten och vintern har Lidköpingsnytt.nu haft artiklar om hur kommunen använder våra skattepengar men även avkastningen från de s.k. Gullspångsaktierna är en källa till debatt. Avkastning förresten, värdepappersinnehavet har ju inte varit nån lysande affär den senaste tiden vilket också ger upphov till synpunkter, både från personer med ekonomisk kunskap men kanske allra mest från amatörekonomer som på olika sätt försöker övertrumfa varandra med mer eller mindre vederhäftiga spekulationer. 

                                                 
         Lidköping, en välmående och välskött  kommun trots vissa olyckskorpar....


Senaste debatten har handlat om att "pengarna rinner genom fingrarna" hos den kommunala förvaltningen. Tyvärr har det blivit mycket av blockpolitisk propaganda, ändamålet verkar mer vara att svartmåla motståndarna än att lämna konkreta förslag på åtgärder. Att göra jämförelser mellan olika kommuners kostnader för sina åtaganden är ett av de mer populära greppen, jämförelser som vad jag förstått mer blir en jämförelse mellan äpplen och päron. Man presenterar okritiskt siffror som skall tala för den sak man hävdar men glömmer (medvetet eller omedvetet) ofta parametrar som gör att jämförelserna haltar en aning.

Nånting som upprört och engagerat utöver det vanliga är byggandet av ishallen eller evenemangshallen som den kallas. Jag har haft åsikter om detta tidigare men väljer ändå att lyfta upp det på dagordningen, mest beroende på att jag har otroligt svårt att förstå de kritiker som fortsätter ifrågasätta denna satsning. "Använd pengarna till äldreboende istället" säger en del, "skolan behöver de här resurserna bättre", säger andra. Jag hävdar än en gång att hallen blir en tillgång som vi kommer att få stor glädje av under många år framöver. Alla går inte i skolan eller behöver äldrevård, det finns faktiskt de som är "mitt i livet"  och vill ha del av kommunala satsningar som tillfreddställer deras behov av livskvalité.  

Ridklubben kommer härnäst?
Ytterligare en fördel med en sån här satsning bör ju rimligen vara att övriga idrotter också kommer att kunna se fram emot ökat kommunalt intresse, exempelvis har ju Lidköpings Ridklubb önskemål om förbättrade möjligheter att bedriva sin stora och viktiga verksamhet. En klubb där tjejerna är i stor majoritet, en klubb med en anläggning som är i stort behov av medel för utbyggnad och förbättringar. Är övertygad om att byggandet av e-hallen inte försämrat förhandlingssituationen för ridklubben, tvärtom, hallen skall var draghjälpen för att få till stånd de förbättringar som är nödvändiga. 


                                
                                          Två sporter som engagerar både yngre och äldre...

Min definitiva övertygelse är att det ena inte nödvändigtvis måste ställas MOT det andra, prioritering är konsten att fördela resurserna så att alla kan få mesta nyttan av våra gemensamma medel. Detta betyder också att vi kanske behöver bli lite mindre egoistiska i vårt tänkande, försöka se lite längre än enbart till det egna intresset. Det är i alla fall så vi hoppas våra förtroendevalda resonerar och agerar, de som ändå har aningen större möjlighet att se helheten än vi som riskerar att drabbas av tunnelseende, det egna intresset går först!

Nättidningen Lidköpingsnytt.nu har blivit debattens Mecka. Åsikter av alla slag kommer troligen även i fortsättningen att presenteras i detta uppskattade media vilket är ett hälsotecken. Oftast är det högt i tak, ingen behöver kröka rygg utan vågar tycka till. Inte alltid så genomtänkta inlägg kanske men även dessa ger liv åt debatten vilket är bra.


Beslutet överklagat - överklaga beslutet.

Demokratiska rättigheter är en självklarhet, det är något som vi i Sverige aldrig behövt ifrågasätta, i alla fall inte under de senaste 75-80 åren. Att varje människa tillåts vara med och påverka sin egen situation är en naturlig del av samhället. Visserligen kan det ibland kännas som om jag är totalt utlämnad åt vargarna, ingen tar notis om vad jag tycker, fullständigt överkörd brukar jag säga då. Men i nästa stund kanske jag får uppleva att jag ändå på nåt sätt kunnat påverka även om det är i mindre skala, jag har åtminstone fått möjligheten att göra min röst hörd.

Anledningen till att jag att kom in på ämnet är den senaste tidens alla överklaganden. Det går inte en dag utan att jag läser i tidningar eller ser på TV att ärenden av olika slag har överklagats. Oavsett vad som planeras och beslutas så har det nästan blivit ett måste att nån eller några privatpersoner skall överklaga i ärendet.

                                                  
                                               Bygg...., men inte där jag bor!

Vill gärna klargöra att jag tycker denna möjlighet att opponera sig är en rättighet vi skall värna, det som gör att jag funderar är om alla beslut som fattas idag är så kontroversiella mot tidigare. Eller är det bara vi som blivit mer uppmärksamma, lite mer ifrågasättande helt enkelt? Förr i tiden som det brukar heta, alltså för mer än 25(!) år sedan, var det inte lika vanligt att protestera, "ingen idé att klaga det är ändå dom som bestämmer"  var ett vanligt sätt att se på tillvaron. "Dom" det var alltså våra beslutsfattare eller ekonomiska makthavare, några som ingen egentligen ville/vågade ifrågasätta.

En intressant iakttagelse på senare tid gäller diskussionerna om vindkraftverkens vara eller inte vara. Ja, egentligen inte om de skall finnas, där är de flesta överens om behovet. Däremot är man inte lika överens om var de skall byggas, slutsatsen är väl närmast att bygg gärna men inte där jag bor. Jag har ventilerat detta fenomen tidigare och har fortfarande inte ändrat uppfattning; den som flyttar från sta´n till landet för att skapa sig en idyll som det kallas tillför nytt liv på landsbygden vilket är positivt. Det negativa är att de i många fall tror, eller i varje fall hoppas, att de flyttat till nåt slags naturreservat där ingenting får störa deras hemvävda landsortsidyll. Påståendet grundar jag på att det oftast enligt myndigehterna är nyinflyttade på orten som protesterar, personer som lämnat sta´n för boende på landet. De verkar vara mindre toleranta mot de förändringar som planeras, idyllen får inte röras.

En lantbrukare som tidigare behövde bygga en maskinhall eller nån annan byggnad för sin verksamhet kan idag råka ut för svårigheter. Ofta finns det nån som på ett eller annat sätt anser sig störd av denna nödvändighet, den hindrar kanske utsikten eller skymmer solen eller påverkar grundvattnet eller....., ja i alla fall inlämnas en överklagan på bygglovet. Ärendet drar ut på tiden, behovet av nybygget kvarstår men det är bara att vackert vänta tills kvarnarna malt färdigt. Inte bara landsbygden drabbas naturligtvis, även i sta´n är det populärt att sätta käppar i hjulen oavsett vad som skall göras.

Bra att möjligheten till överklagande finns, sämre att vi blivit så förbannat egoistiska så vi inte vill acceptera nånting längre, ingen skall få störa mig i min värld, där bestämmer jag därför överklagar jag alla beslut.

Diplomati - ord utan värde, diplomat - yrke utan värdighet?

Har följt två avsnitt av SVT-dokumentären "Diplomaterna" som sänds på måndagar i SVT1. Har alltid trott att diplomatjobbet varit nånting för ytterst kvalificerade personer med extraordinär kunskap om olika länders kulturer och dessutom en förmåga att skapa godwill och tilltro till Sverige och svenska värderingar. Efter två avsnitt har mina förhoppningar om diplomaternas status devalverats en aning. eller rättare sagt ganska rejält.

Första avsnittet handlade om diplomaternas kamp för att kunna evakuera svenskar från det krigsdrabbade Libanon. Att detta var ett jobb med stora svårigheter är ingen överdrift och man lyckades till sist få alla svenskar att lämna landet. Andra avsnittets "diplomatiska" uppgift innebar att representera och organisera vid Namibiska presidentens besök i Sverige. Redan när Lufthansas flight med den Namibiska delegationen landade på Arlanda började diplomaterna uppföra sig som förvuxna femteklassare. Under den poliseskorterade resan in till Stockholm var det ingen vidare stil på diplomaten Klas Ljungberg om man uttrycker det varsamt. Respektlöst är väl ett lämpligare ord. En kort stund trodde jag att detta var ett fejkat inslag och att man ville göra en parodi på ett afrikanskt statsbesök.

                                                         
                               Namibia... ett vackert land men uppenbarligen utan större intresse

Det Namibiska besöket var i första hand avsett att försöka förmå landet att bli en handelspartner istället för bidragstagare. Kanske var det detta att landet tidigare varit beroende av vårt bistånd som gjorde att våra diplomatiska representanter tyckte de kunde uppträda som de gjorde. Besöket innebar som brukligt en mängd besök på olika muséer, instutitioner och även ett snabbtitt förbi slottet för att hälsa på kungen. Besökarna sprang som skållade troll mellan de olika aktiviteterna och verkade närmast besvärade, det gällde att hinna med så mycket på så kort tid som möjligt. Efter ett företagsbesök på ABB i Västerås med efterföljande elegant representationsmiddag ville den Namibiska protokollchefen att man skulle återvända till Stockholm innan det blev mörkt. I Namibia reser man nämligen inte på vägarna efter mörkrets inbrott beroende på överfallsrisken.  

                                                                             
                                                               Ljungberg, en förvuxen femteklassare

Detta innebar, efter vissa diskussioner, att hela delegationen begav sig med bussen mot Stockholm, längst bak satt de två diplomaterna Ljungberg och Sjöberg och raljerade och hånskrattade över namibiernas idiotiska rädsla, tala om att ha diplomatisk känsla för olika kulturer. "Nu passerar vi Enköping, sista staden innan Stockholm så nu är risken stor att vi blir överfallna av stråtrövare" hojtade våra diplomater likt uppspelta skolungar på utflykt. Att gästerna förhoppningsvis inte förstod vad som avhandlades är bara att tacka för det räckte med att vi fick höra eländet. Det är inte bara poliser som uttrycker sig nedsättande, våra diplomater är bevisligen inte ett skit bättre. 

Nästa dag var det dags för delegationen att flyga hem, vilket fick diplomaterna att två sina händer, den tilltänkta "avtackaren" på Arlanda hade fått förhinder och nu var goda råd dyra. En av diplomaterna kunde motvilligt tänka sig att ställa upp, han skulle ju egentligen jaga vildsvin men  kunde möjligen hinna vinka av presidenten med följe innan han var tvungen att åka iväg till jaktkamraterna.

Undrar hur det hade sett ut om USA:s president Barack Obama eller möjligen Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade stått på Arlanda för hemresa. Är nästan säker på att hela den svenska regeringen med diplomatkåren i hasorna tillsammans med Svenskt Näringslivs höjdare trampat varandra på fötterna för att få en plats närmast podiet. Självklart hade även knug... kungen och hela kungahuset fått plats i vimlet. Men nu gällde det ju bara en simpel negerhövding från Afrika, då fanns det ju viktigare saker att ägna tiden åt än att hänga på Arlanda när det finns så mycket viktigare saker att göra. Även på den här nivån är det definitivt skillnad på skit och pannkaka.  

Poliser i skottgluggen

Nu har det blåst upp till storm mot poliskåren. Igen! Både inom kåren och hos allmänheten förfasar man sig för hur poliser vid flera tillfällen senaste tiden saboterat hela yrkeskårens anseende. Först var det rasisitiska uttalanden i Malmö då polisen på film fångade sina mindre väl valda kommentarer om personer av utländsk härkomst som det så neutralt brukar kallas. Därefter var det några blivande piketpoliser som firade sin genomgångna utbildning genom att vid en privat fest posera nakna med dragna vapen, ja polisens tjänstevapenalltså!

                                                               
                                                 Polis... yrket med många baksidor ........   

Att det blir rubriker vid dessa tillfällen är kanske inte så konstigt, mer anmärkningsvärt är väl att många av oss andra som utan den minsta kunskap om händelserna ställer upp och försöker överträffa varandra i fördömandets enkla konst. Finns väl ingen som ställer upp på att polisen SKALL bete sig som i de senaste fallen, däremot måste vi väl inte själva bete oss på samma sätt. Har läst uttalanden av både journalister och "vanliga Svensson" om dessa polisers sätt att agera som definitivt inte ligger långt efter i språkbruk jämfört med det man förfasar sig över, men då gäller det ju bara svensk polis, de skall ju vara utbildade att acceptera och stå ut med att bli kallade både det ena och det andra.

Utan att på nåt sätt försvara händelsen i Malmö så finns det sannolikt en underliggande förklaring till vad de uttrycker, en förklaring som vi inte är särskilt intresserade av att ta till oss. I varje fall inte om vi istället enkelt kan kasta oss över en sån händlese med hull och hår och verkligen visa omvärlden att "jag är minsanna inte rasist eller främlingsfientlig". Hellre uppträder vi "politiskt korrekt" genom att fördöma och förfasa oss, men där vi med en aning verklighetskontakt, vet att detta förekommer och där vi troligen även känner till grundorsaken, en orsak som vi på alla sätt försöker värja oss mot. Där är en del av skillnaden om vi jämför oss med poliskåren, vi kan välja att stå vid sidan och kritisera, polisen tvingas agera, med risken att ibland både agera och reagera orationellt.  

Om vi som medborgare generellt satsade lika mycket energi på att engagera oss i grundproblemet, att försöka lösa, eller i vart fall försöka överbrygga de kulturella motsättningarna i dessa speciella områden så kanske problemet vi för tillfället högljutt diskuterar inte skulle behöva uppstå. Det är inte speciellt ovanligt att man hör från "såna som vet" att polisen hellre struntar i påringningar från vissa områden enbart för att slippa incidenter av beskriven art. Försöker undvika konfrontation helt enkelt beroende på den stämning som tyvärr råder vid vissa tillfällen. Inte sällan hör vi från allmänheten att "det är polisen som provocerar fram motsättningar". Dessa synpunkter är i så fall det stora problemet, detta borde journalister och vi andra försöka gå till botten med. Har fortfarande Göteborgskravallerna i färsk minne, där var det ju enligt vissa kritiker polisen som provocerade stenkastarna.

Vad gäller polisernas firande i bara mässingen så är det betydligt mer harmlöst trots allt, även om det faller utanför konventionens ramar. Men det har väl knappast skadat poliskåren speciellt om vi inte väljer att måla upp det som moralens förfall och allt vad som kunnat läsas i ärendet. Att det var omdömeslöst kan vi väl hålla med om men inte var det på den nivån som utmålas i medierna. Att gör en höna av en fjäder är inte speciellt svårt i dessa tider. Vi kan göra många hönor om vi samlar ihop alla fjädrar som ändå finns utspridda i samhället.

Kärnkraften och Maud, en kombination som skrämmer

Utan att för tillfället ta definitiv ställning i kärnkraftsfrågan kan jag bara konstatera att denna energiforms vara eller inte vara är förstasidesnyheter för tillfället. Inte så mycket för själva sakfrågan, nu är det istället allianspartiernas trovärdighet som debatteras. Efter centerpartiets, eller rättare sagt Maud Olofssons kovändning i kärnkraftsfrågan ställs trovärdigheten hos alliansen mot väggen. Att näringslivets tunga företrädare gnuggar händerna efter alliansbeslutet att bygga ut kärnkraften är på intet sätt förvånande, de ser självklart detta som en garanti för att kunna köpa "billig" el i fortsättningen. Av kända orsaker mindre viktigt hur den produceras bara den är billig vilket man hoppas fler reaktorer skall garantera.

                                
                  Bäst att hålla för öronen den närmsta tiden...., det jäser i de egna leden

Vinande partipiska
Uttrycket "partipiskan viner" har i många år använts då man velat utmåla Sveriges största politiska parti som internt odemokratiskt. Inte minst Göran Persson har fått klä skott för detta, en buffel som aldrig lyssnade på sina partivänner enligt belackarna. För tillfället är det centerpartisterna som drabbats av den vinande piskan. Maud Olofsson som tidigare gärna i raljerande ordalag hånat Persson för hans sätt att köra över partiet har nu själv tagit ett stadigt grepp om rottingen och låter den obarmhärtigt valsa på partivännernas ryggar. Man gråter och hukar men inget kan stoppa denna flinande och fjäskande primadonna. Har folkpartiet med major Björklund i spetsen bestämt att man skall hålla ihop så får det kosta vad det kosta vill, ingen skall få den minsta lilla chans att ifrågasätta denna oheliga allians. Att behöva dagtinga, för att använda ett gammalt centeruttryck, om centerns hjärtefråga är inget som bekymrar Maud, hon kan utan att blinka "stå för beslutet med det växande miljöhotet i bakgrunden".

Folkpartiledaren Jan Björklund styr med andra ord även centerpartiet, raskt marscherat av en avdankad reservmajor med disciplin som honnörsord. Det gamla militära kommandot "rättning i ledet" har blivit ledstjärnan för alliansen, ingen tillåts sticka ut utan att få gult kort eller t.o.m. rött kort och utvisning om man inte sköter sig enligt domarteamet. En röst på exempelvis (KD) kan lika väl betyda en röst på (M), (C) eller (FP), ingen vet längre vem som är vem. Trots detta verkar det mest som om dessa fyra är mest bekymrade för opposiotionens samarbe, där lägger man mycket krut på att svartmåla. Kanske dessa tre oppositionspartier ändå visar att de är just TRE partier med tre egna partiprogram där varje lagd röst är en röst på just det partiets ideal.


Västtrafik blir ibland Värsttrafik

Nu har det hänt igen, Västtrafik har klantat sig rejält. Att företaget slår på stora trumman och låter oss få veta att antalet resenärer ökar med så och så många procent varje år hjälper föga då man inte klarar att sköta sina åtaganden på ett bra sätt. Begå misstag är mänskligt men att bete sig som några av Västtrafiks chaufförer gjort de senaste dagarna är inte acceptabelt.

                                          
                                             Inget kort...., ta taxi....

"Informationen har inte nått ut", säger informationsansvariga på Västtrafik och menar att både chaufförer och resenärer missat att ta till sig den information man delat ut. I de senaste fallen handlar det tyvärr inte så mycket om informationsproblem utan mer om vanligt normalt sunt förnuft. Chaufförer som totalt saknar denna egenskap skall omskolas till nåt annat där man inte behöver möta människor i sitt arbete.

                                     
              Bo inte här, då är risken stor att du får gå hem....

Första händelsen kan bara rubriceras som "Färdtjänst med förhinder". Den chaufför som släppte av synskadade 90-åriga Emmy Hallgren en kilometer från färdmålet med motiveringen att "det är så halt så jag kan inte köra ända fram" bör ha gjort sin sista körning för Västtrafiks färdtjänst. Han/hon ansåg tydligen att det var lättare att gå den hala skogsvägen än att köra bil. Dessutom för en 90-åring med synsvårigheter. Hur tänkte den chauffören egentligen? Förmodligen inte alls.

Nästa för Västtrafik riktigt generande händelse inträffade i tisdags kväll då 13-årige Alexander Eliasson Westberg skulle åka med bussen på kvällen men enbart hade kontanter att betala med. "STOPP" säger busschauffören, "vi har kontantstopp sedan förra veckan, det är bara busskort som gäller" varefter han drar vidare med bussen. Efter ett antal telefonsamtal med Västtrafik lovar de att man skall hämta med taxi vilket kan dröja, varför Alexanders mamma tar bilen och hämtar istället.

Chaufför följde regelverket till punkt och pricka, inget kort ingen resa. Hur svårt hade det varit att låta grabben åka med i den situation som rådde? "Informationen har inte nått fram" säger Västtrafik, det värsta är väl att det är just det den gjort, chauffören har fått besked om att inte ta emot kontanter varför allt sunt förnuft satts ur spel. Att följa givna direktiv skapade en oöverstiglig spärr för denne formelle representant för Västtrafik, förnuftet drunknade istället i just informationen: Busskort eller gå!

Visst, detta är bara två enstaka händelser men visar ändå hur illa det kan bli om man inte har "rätt man på rätt plats". Bara att hoppas att Västtrafik bakar in lite förnuft och empati i utbildningen av chaufförer, det skulle kanske öka resandeantalet ytterligare i tider då kollektivtrafiken, speciellt på landsbygden, behöver marknadsföras som ett trovärdigt alternativ till bilen.

Låt oss ändå hoppas att liknande händelser inte inträffar igen, vilket de tyvärr kommer att göra. Att göra fel är mänskligt men att göra uppenbara dumheter är bara pinsamt.

Ett sårbart samhälle, inte bara försvarsmässigt

Vad är det som förändras i samhället egentligen? Undrar ibland hur jag tänkte för några år sedan, har jag förändrats eller har ett förändrat samhällsintresse förändrat sättet att tänka? Började leta bland mina tidigare nedskrivna funderingar och upptäcker -aningen förvånad måste jag säga- att det jag skrev då har samma aktualitet idag. 
Här kommer ett litet utdrag (lätt tidsanpassat och redigerat) från den tiden det begav sig, alltså för ungefär sju år sedan.

                                                  

Vad vore Sverige - och den civiliserade världen i övrigt, utan en fungerande infrastruktur? Inte mycket till civiliserad vill jag påstå. Vad räknar man då in i detta fungerande system, är det att på ett billigt och säkert sätt ta sig till pensionärsträffen eller fotbolls- eller ridträningen? Kanske man skall räkna in resan med fritidsbåten till Kållandsö en vacker sommardag. Att distributionsbilen med varor kommer till affären är en självklarhet, eller hur? Att kunna få en pratstund med gamla faster i Rackeby per telefon, kanske skicka ett SMS eller mail till kompisen, eller möjligen ta bussen till Kärnsjukhuset i Skövde är lika självklart. Det finns en mängd olika ingredienser i begreppet infrastruktur. Eller som bloggande Isabella "Blondinbella" Löwengrip så smart uttryckte det: "Jag klarar inte av att åka kollektivt så jag får ta bussen ibland"!! Utbyggnad av bredbandsservicen tillhör väl en av de senare varianterna.


Allt detta tillhör det mest självklara i vår vardag. Ingen skulle kunna tänka sig att vara utan något av de fullständigt nödvändiga företeelserna jag räknat upp. Och ändå har jag bara nämnt en liten del av det som normalt betraktas som samhällets infrastruktur. Tänkte utveckla mina tankar lite vidare kring detta med förflyttningar och kommunikation i allmänhet. Passar egentligen alldeles utmärkt i tider med försenade tåg, snöoväder och allmänt trafikkaos och därmed frustrerade människor.


Samhället är normalt en fantastisk apparat. Många gånger har vi väl lite till mans förundrats över hur väl allt fungerar. Men för det mesta funderar vi inte ens, det skall bara fungera utan att vi skall behöva bry oss det minsta. Att vi ibland retar oss på den där långtradaren som är svår att köra om hör liksom till ordningen. Att han just är på väg med varor till köpcentrat tänker vi inte på just då. Inte heller att nästa långtradare just har lossat sin last på macken, som gjorde att vi kunde tanka innan vi åkte till snabbköpet.


Att ha vägen som arbetsplats

Hade själv häromdagen förmånen, ja jag kallar det faktiskt en förmån, att åka med en av dessa "vägarbetare" under ett arbetspass. Just den här dagen var det leverans av flis till ett av våra största värmeverk. Alltså en miljövänlig biomassa avsedd för uppvärmning av våra bostäder. Här handlar det inte om att frakta på järnväg som ofta förespråkas då man debatterar godstransporter. Nej, här gäller det att hämta materialet ute i skogen eller på någon annan för tåget otillgänglig plats för att sedan transportera detta till värmeverket eller en depå i närheten. Har en bestämd uppfattning att tåget liksom har lite svårt att ta sig ut i skogen på samma snabba och effektiva sätt. Skämt åsido, utan att argumentera allt för mycket för vare sig det ena eller andra sättet att transportera måste sägas att jag i det här fallet imponerades av den effektiva hanteringen.


                                               
                                            En värmande transport....

Vilket ramaskri det blev på resenärer från Arlanda flygplats i helgen. Inställda flygningar, borttappat bagage, vilsekomna ungar, ja i stort sett allt som kunde gå snett gick snett. Vad berodde detta på? Jo, naturligtvis vädret. England hade snöoväder som blockerade all flygtrafik till och från landet. Vädret ställer till det för oss oavsett vilka förfinade system vi än skaffar oss. Det är få som klarar att rå på vädret. Flyget ställer in ett antal avgångar, tåget har förseningar så resenärerna är nästintill beredda att begå harakiri. Eller åtminstone hoppas på att några ansvariga SAS- eller SJ-potentater skall göra det.  Elleveranserna fungerar inte, träd ligger som plockepinn över ledningarna. Folk fryser, svär, förbannar och lovar att "nu får det banne mig vara slut". Vad vi alla kan vara säkra på är att det inte är slut, det kommer att upprepas så länge vi inte har förmågan att styra över vädrets makter. Tack och lov för det! (SVT visar just nu serien "Stormen" som i tre avsnitt låter oss följa vad som kan hända då vi inte längre kan bemästra vädersituationen).


Vi har i takt med samhällsutvecklingen fått allt större krav på en fungerande infrastruktur. Om det inte fungerar som vi tänkt oss så är vår toleransnivå oerhört låg. Allt skall bara fungera, oavsett väder eller andra faktorer. Om start och landningsbanor på våra flygplatser är fullständigt igensnöade eller nedisade kräver vi ändå att flyget skall gå som planerat. Tågförseningar får bara inte förekomma, en timmes väntan på tåget kan få den mest jovaliske person att gå i taket.


                                                   
                                                       Trångt om saligheten...

Snöröjning skall vi bara inte tala om. Finns inte en kommun i detta land - i alla fall inte söder om Dalälven - som enligt kommuninnevånarna klarar att sköta snöröjning på det sätt som man "som skattebetalare har rätt att kräva". Det märkliga i sammanhanget är att man själv oftast inte har det ringaste ansvar. Oftast är det väl så att man får det man betalar för. På bostadsrättsföreningens årsstämma klagar man exempelvis högljutt över den dåliga snöröjningen, men samtidigt undrar man om det inte går att dra ner på kostnaderna för den, speciellt vintertid dyra fastighetsskötseln.


Vilka är det då som oavsett väder ser till att vi som exempelvis begåvats med fjärrvärme aldrig(?) blir utan värme. Jo, bland andra dessa välsignade transportörer som oavsett om det är vardagar eller helgdagar ser till att våra värmeverk har bränsle! Att de emellanåt blir kallade vägmarodörer eller trafikparasiter tror jag de står ut med. Vad de däremot har svårare att acceptera är alla dessa klantiga, självpåtagna trafikpoliser som försöker lära ut hur man beter sig i trafiken. Vet inte hur många av den sorten jag såg under min studieresa, men flera var dom, och inte blev jag speciellt imponerad av deras egna trafikkunskaper. Deras pedagogiska kunskaper i ämnet trafikinlärning var inte heller på någon högre nivå, om inte en knuten hand eller ett uppsträckt långfinger skall räknas som pedagogiska läraregenskaper. Då skall vi veta att det inte alltid hjälper att lastbilschauffören på alla sätt försöker hjälpa övriga trafikanter, lastbilen i sig verkar för vissa vara ett hot som man inte kan acceptera.    


Vissa saker går inte att förutse 

För att sammanfatta mina iakttagelser och funderingar angående infrastrukturens grundfilosofi tror jag det viktiga är att vi alla försöker bidra med vårt lilla strå till kommunikationsstacken. Gärna idéer och konstruktiva förslag, men framförallt måste vi lära oss acceptera varandras seriösa arbete med att få samhället att fungera. Vi måste lära oss att det inte är alldeles enkelt att flyga då start- och landningbanor är igensnöade och utan banfriktion, det är inte omöjligt att tåg blir försenade då växlar fryser igen. Att vi blir utan ström på julafton kan inträffa då vi trots allt fortfarande har luftledningar för eldistribution. Samme person som ena stunden svär ve och förbannelse över eldistributörernas nonchalans och oförmåga kan nästa dag vägra samme distributör att få röja en bredare kraftledningsgata genom hans skog.


Detta kan låta som ett gigantiskt försvarstal för en inte alltid fungerande infrastruktur. Möjligen kan detta bero på att  jag personligen inte drabbats av några egentliga problem. Ja, det skulle i så fall vara mina tidigare beskrivna datorproblem men de är glömda för tillfället, bredbandsleverantören sköter sig till belåtenhet, i alla fall för tillfället. Hur som helst, vi får hoppas att det nya året innebär bättre och säkrare kommunikationer oavsett vilken sort det gäller. Om inte annat så kan vi ju hoppas på en mild vinter i fortsättningen, men det är klart då blir det översvämning istället. Men det kan man ju numera styra då SMHI lovat att lämna 30-dygnsprognoser så länsstyrelsen skall kunna reglera vattenståndet i Vänern. Verkar lite överkurs då spågubbarna/-kärringarna i Norrköping vanligtvis brukar ha svårt med 2-dygnsprognoserna. Hur man än gör så har man ändan bak, det är det enda som är riktigt säkert.


      


Irma blir Imra om Erik får bestämma

Att det inte alltid är så lätt med namn är väl knappast nån hemlighet får oss som passerat den magiska minnesförslustlinjen, den gräns som går nånstans runt 40-årsstrecket. Att känna igen personer till utseendet är hur enkelt som helst men att komma ihåg vad de heter är betydligt svårare. Kanske en sanning med modifikation trots allt, ibland händer det att nån i låt oss säga 20-25-årsåldern hälsar väldigt igenkännande samtidigt som en själv inte har en aning om vem det var, varken till utseende eller namn. Det brukar senare visa sig vara nån av de där små knattarna man bodde granne med för en massa år sedan och inte sett sedan dess. De har förändrats medan man själv ser ut som man alltid gjort, i alla fall känns det så tack och lov. 

                       
                                 Här är det säkrast att ligga, det gäller att inte förarga Isak...

Att det kan vara svårt med namn är inget som är förbehållet oss äldre egentligen. Yngsta barnbarnet Erik, 2 år, har i helgen blivit lillhusse till familjens senaste tillskott i hundgården en liten mopsvalp som hämtats från Åkersberga och heter Irma. Att säga Irma för en tvååring är inte det lättaste, därför heter den Imra enligt Erik. Imr..., förlåt Irma har skapat lite oreda i hundfamiljen då åldermannen och bossen Isak, en 10-årig Flatcoated Retriver tycker den nye krabaten är ett onödigt påhäng på husse och matte. Däremot är den lite yngre Yatsy betydligt mer tolerant och tar inte så stor notis om den nya medlemmen. Däremot har Erik fått en lagom stor kompis som han verkligen gillar, ingen risk att han blir omkullsprungen eller omkullslagen av svansen, vilket inte är alldeles ovanligt när de stora vildbasarna kommer igång.

Kan tänka mig att även Isak tappar intresset för den nya ganska snart, även i hundvärlden gäller nog devisen "ingen idé att bry sig".

RSS 2.0