Intressant match på många sätt

Ikväll blir det klang och jubel på Lidköpings Isstadion. Villa firar 75 år med att bjuda på tårta innan elitseriematchen mot Sandvikens AIK och i pausen kommer man att damma av ett sjusärdeles fyrverkeri. Bara att hoppas att laget Villa svarar för lite fyrverkeri också, det skulle sitta fint inför jubileumpubliken.

                                          
         
Jag kommer att finnas på plats tillsammans med min grabb Henrik och hans svåger Carl-Henrik Ek. Carl-Henrik som aldrig tidigare sett en bandymatch live. Efter att flera år jobbat i England är han på väg att påbörja ett längre forskningsprojekt i USA och tänkte därför passa på att få se en riktig bandymatch innan flytten. Vad kunde väl passa bättre än att kolla Villa när de ger stålmännen från Sandviken en präktig överraskning?? Samtidigt få möjligheten att lyssna till sambaorkester på läktaren, fyrverkeri och annan underhållning, det blir en kväll att minnas.

Trots alla skador i Villatruppen kan det bli en sevärd match, som vanligt då Sandviken är på besök hoppas jag det blir det bra bandy, två lag som oftast bjuder upp till trevlig bandy med fart. Vore kul om Villa och Sandviken ville visa mina besökare hur bandy skall spelas, det lär väl inte bli så mycket av den varan för Carl-Henrik under de närmaste åren vad jag kan förstå.

Kanske jag och grabbarna får tillfälle att se fler matcher i hallen tillsammans så småningom, det tror jag kommer att uppskattas.

Bovieran, boende för bättre bemedlade

Bovieran, ett företag som satsar på unikt boende för personer i åldern 60+ har färdigställt ett första projekt i Partille. Finessen är att man sammanbygger husen med inglasade uterum, tar tillvara på solenergi och regnvatten och kan därmed skapa exempelvis en fransk trädgård med boule, Skandinavisk trädgård, Japansk trädgård samt en tropiskt zon. Jo jag tackar jag, inte vilket "äldreboende" som helst.

                     
                            
Detta läser jag på kommunalrådet Kjell Hedvalls blogg där han välkomnar företaget till Lidköping. Visserligen krävar Bovieran enligt Hedvall att man får tillgång till 7500 kvadratmeter "någorlunda centralt läge" för uppförande av ett liknande huskoncept i Lidköping men det skall självklart gå att ordna.  

Utan att vara mer insatt i ärendet verkar det ändå som om den övervägande delen av senaste tidens, men även planerat byggande, är avsett för välbeställda pensionärer och andra som har råd att betala för ett lite mer exklusivt boende. Hamnstaden blir väl inte några ungdomsbostäder vad jag har förstått, vilket inte heller Älvgatans nybyggda lägenheter är. Vänerblick är ytterligare ett område med boendekostnad som definitivt inte ger så värst många yngre chansen till eget boende. 

Visserligen frigörs ju ett antal lägenheter om dessa byggen genomförs men jag tvivlar på att det är hyresgäster i "rätt typ" av lägenheter som väljer att flytta till 60+-boenden eller Hamnstaden.  

Hur som helst, Hedvall "lovar att ordna fram något då konceptet är intressant", återstår att se vad som händer. Kanske lämpligt att placera detta exklusiva boende vid Sandbäcken, där skall ju ändå röjas upp, alla skall ju numera bo sjönära för att livskvalitén skall anses acceptabel. Men Sandbäcken kanske är aningen för ocentralt, dessutom signalerar ju tåget där vilket tidigare skapat olägenheter vill jag minnas. Då är ju Stadsträdgården mer lämplig, där finns ju också tillgång till vatten, dessutom nära till både frisk- och sjukvård, tänker då närmast på den fantastiska boulebanan och lasarettet.

De yngre får väl fortsätta bo hemma några år till, det skadar inte att hjälpa mor och far med försörjningen om dessa senare i livet skall ha råd att flytta till Hamnstaden eller Bovieran.

Försäkra dig mot Försäkringskassan

Numera går det som bekant att försäkra sig mot det mesta här i världen. Man kan exempelvis skaffa privat sjukförsäkring och på så sätt kliva före i vårdkön. Senaste är att teckna försäkringar för barnen så att dom inte behöver vänta på våra vanliga vårdcentraler och barnmottagningar utan kan fritt anlita privata vårdalternativ. Nästa steg för försäkringsbolagens skoningslösa "tjäna-pengar-strategi" borde vara att erbjuda en försäkring där man kan försäkra sig mot Försäkringskassans försummelse och eländiga hantering av alla de som av olika anledningar tvingas anlita deras så kallade "tjänster".
                                      
               Snälla Christina Husmark Pehrsson, kanske jag kunde få en liten slant till en bit mat....?

Inte är det speciellt förvånande i dessa valmöjlighetens tidevarv att man "amerikaniserar" samhället undan för undan. På detta sätt finns det ju ett antal olika företag som får chansen att tjäna pengar på den som är sjuk. Försäkringsbolagen tjänar pengar, privata läkarmottagningar likaså medan den gemensamma skattefinansierade vården riskerar att förlora pengar.

Aldrig tidigare har väl vårdkön varit längre än just nu. Varje dag kommer rapporter om hur sjuka patienter får vänta, inte bara på operation utan redan i det tidigare undersökningsstadiet kan det vara oacceptabel lång väntan. Alliansen med "sjukvårdsbiträdet" Hägglund i spetsen lovade för drygt två år sedan att med honom vid rodret skulle det införas vårdgarantier och allehanda åtgärder som minsann skulle åstadkomma en vårdsituation vi kunde vara stolta över. Vad har hänt? Jodå vårdgarantin finns men vad innebär den kan man fråga? Tomma ord precis som så mycket annat från Hägglunds sida. Nu kommer dessutom nästa steg i arbetet med att minska köerna. Man varslar sjukhuspersonal i en omfattning som närmast verkar panikartad. Hur kortar man vårdköerna genom att exempelvis sparka 600-700 från Karolinska Universitetsjukhuset samtidigt som man lovar effektivare vård. Med Hägglunds nästan övernaturliga logiska sinne borde man väl sparka ytterligare kanske 500 personer för att därmed effektivisera den sjuka vården ännu bättre.

                                                                 
          Vården blir effektivare om vi sparkar 700 personer enligt Göran Hägglund

Enligt Göran Hägglund så handlar ju inte vårdproblemet om pengar utan enbart om "inställning och motivation". Låter fint, kan det möjligen vara läkare, sköterskor eller den direkt administrativa personalen på sjukhusen som inte har den rätta inställningen och motivationen, eller är det möjligen alla pappersvändarna i den centrala landstingsadministrationen som har inställningsproblem? Eller är det helt enkelt politikerna som är "felinställda"? Bara Göran Hägglund tycks veta, det skulle vara intressant att få ta del av hans breda informationsbas men det är väl att hoppas för mycket. . 

Precis som på de flesta andra områden där allianspartierna skulle "göra om" Sverige, det har gått åt pipsvängen för att använda ett Astrid Lindgrensuttryck. Visst har man gjort om, men inte alltid till det bättre vilket jag tror de flesta börjat inse även om det varit en förvånansvärt lång omställningstid.

Till sist en liten tanke, varför inte låta Försäkringskassan administrera alla varsel på arbetsmarknaden, då skulle ingen hinna få besked om uppsägning innan nästa högkonjunktur är här om sisådär två-tre år. Bara en tanke visserligen men, varför inte...?

Äldre lever lika farligt som yngre

Påstod häromdagen att MP3-lyssnande och SMS-ande ungdomar är i det närmaste att betrakta som livsfarliga för sig själva i trafiken. Efter olyckan vid Resecentrum där en ung tjej blev påkörd av tåget skrev jag lite generaliserande att det är ungdomar som varken hör eller ser.

Konstaterar att jag hade fel, äldre är precis lika farliga. En 80-årig dam blev igår påkörd av ett X2000-tåg vid Älvsjö station i södra Stockholm då hon genade över spåren samtidigt som hon PRATADE I MOBILTELEFON. Det som tidigare var ett ungdomsfenomen enligt mitt tidigare sätt att se på problemet blev helt plötsligt, och naturligtvis väldigt tragiskt, ett kommunikationsbehov som drabbat oss alla. 

                                                 

Hur lyfter man in detta koncentrationsproblem i sammanhanget bilkörning? Det diskuteras ju varje dag om detta med bilkörning och mobilprat. Handsfree skulle enligt vissa vara lösningen på problemet vilket jag inte riktigt tror på. Problemet ligger inte i själva mobilhållandet utan mer på koncentrationsplanet där man som mobilpratare ändå har fokus på andra saker än bilkörningen.

                                                
                                                 Koncentrationsproblem

Kanske totalförbud i samband med körning? Ja, detta kommer säkert att diskuteras på många nivåer framöver. Vi avvaktar, och gör som vi brukar så länge, kör och pratar samtidigt. 

Höll på att glömma politiken

Efter alla framgångar i bandy, VM-guld, möjligheten för Lidköping att få arrangera VM 2010 och så vidare så har jag nästan hamnat utanför den politiska arenan för en stund. Därför är det min skyldighet att kliva in och lämna ett avtryck innan förutsättningarna förändras igen, det är tätt mellan utspelen numera.

                                                          
                                            Sacrédius... en black om högerfoten

Lennart Sacrédeus, Kristdemokratisk riksdagsman som till partiets förtret kampanjar för en plats i EU-parlamentet har ställt till det så in i h... i den innersta kretsen. Den enligt de flesta bedömare ultrakonservative Sacrédeus är uttalad EU-motståndare men trots detta kämpar han för att bli invald i denna enligt honom själv förhatliga församling. Att Göran Hägglund och hans religiöskonservativa vänner kraftfullt tagit itu med denna politiska varböld har skapat ordentlig oro inom partiet. Hägglunds kompetens som ledare ifrågasätts och det jäser i partidistrikten runt om i landet, kanske mest i västra Sverige.

Även i dom "finare" familjerna skär det sig ibland. Kanske att Kristdemokraterna genom detta nesliga utspel från en rättrogen ägnar lite mer tid åt att reda ut interna problem än att tillsammans med sina allianskollegor ironisera över oppositionens kommunikationsproblem. Kanske dags att äntligen rannsaka sina egna tillkortakommanden mot den allians man så kapitalt blivit överkörd av under de senaste två åren.

Äntligen är ett ord jag brukar använda då och då. Detta är ett sånt tillfälle, äntligen har sanningen hunnit ikapp dessa frimicklare med den extrema högerpolitiken som en kvarnsten runt halsen. Att framstå som garanten för medmänsklighet och omtanke om den lilla människan är nånting som detta parti försökt förmedla under många år och som äcklat mig lika mycket varje gång de framträder med budskapet offentligt. Tack och lov måste jag säga så verkar allt fler komma underfund med sveket i detta löfte. Den ena undersökningen efter den andra visar att förtroendet för detta ultrakonservativa regeringsparti minskar, i vissa undersökningar till och med under 4%-spärren vilket idag skulle innebära att man kunde sopa igen spåren av KD i riksdagen, fan trot. Kan bara hoppas att människors förnuft fortsätter att spegla verkligheten.

GRATTIS till VM-guldet i bandy, nästa år i Lidköping!!

Att bandy är en internationellt liten sport kan ändå aldrig förta glädjen med att se en riktigt bra bandymatch. Alla vi som såg VM-finalen mellan Sverige och Ryssland, antingen på plats i Västerås eller framför tv-apparaterna kommer förhoppningsvis att se bandy igen. Att vinna över ryssarna med 6-1 är en bedrift, låt vara att siffrorna blev lite väl stora men ingen kan protestera mot det rättvisa i att Sveriges till slut stod som världsmästare.

 
                                                                    
                                          Sverige var skäret före, åtminstone sista kvarten...          

Vi fick se två lag som bjöd på bandy när den är som allra bäst, stentuffa närkamper där ingen klev åt sidan, skridskoåkningen som normalt är ryssarna starkaste vapen överglänstes emellanåt av de svenska spelarna som visade att det inte bara är Sveriges taktiska kunnande som fäller utslaget. 
  
VM-final i LIdköping 2010?
Den härliga stämningen på läktarna i Västeråshallen gör att jag ser fram emot en eventuell VM-final 2010 i Lidköpings nyinvigda Evenemangshall med fullsatta läktare och bandy av högsta märke. Sen spelar det ingen roll om bandy spelas i bara några få länder, bandyn behåller sitt grepp om den publik som förstår att uppskatta snabb lagsport. Västsvensk bandy som redan idag är stark kan komma att få ett rejält uppsving med hjälp av hallbyggen i Lidköping, Vänersborg, Trollhättan och kanske någon ytterligare kommun.

                                                    
                        Lidköpings Evenemangsarena, en investering att vara stolt över....

Som bandyälskare känns det naturligtvis oerhört fint att vintersporten, som egentligen skall bedrivas utomhus, får chansen att utvecklas med hjälp av hallar då vädergudarna bestämt att utomhusbandy inte längre är sportsligt sett möjlig. Undrar hur ishockeyn skulle sett ut om Frölunda, Förjestad eller HV71, för att tala om lag i den västra regionen, skulle spelat på uterinkar som man gjorde förr i tiden. Hockeyn flyttade inomhus för många år sedan, nu är det bandyns tur att övervinna klimatets påverkan. Varför skall det vara så kontroversiellt undrar man.

Skit samma att bandyvärlden är liten, att man inte spelar bandy på hög nivå i Holland, Danmark eller Portugal är ointressant, det gör man inte med ishockey heller om man skall vara kritisk. Därför är det väl inte sagt att Sverige och andra länder som verkligen satsar på bandy skall behöva skämmas för att sporten är internationellt liten. Att klimatet i världen förändras gör att förutsättningarna för många olika saker ändras så det är bara att försöka göra det bästa av situationen. En av dessa förändringar är att spela bandy inomhus. Finns inget som hindrar att även den omtalade bandyportföljen flyttar inomhus, den kommer även i fortsättningen att fylla sin sociala funktion även om innehållets värmande effekt inte blir den samma, men fortfarande en viktig bandyingrediens.

Trycket på gnällmånsarna ökar
Undrar till sist vad bandyns belackare och gnällmånsar i sta´n skall göra för att förta glädjen med VM-guldet? Antagligen kommer man att fortsätta kampanjen mot bandyn i allmänhet och Villa och hallbygget i synnerhet, det vill säga genom kommentarer innehållande rena floskler, osanningar, avundsjuka, ironi, okunskap, felaktiga ekonomiska analyser och presentationer, odiskutabel dumhet, ideologiska- och miljömässiga kullerbyttor, ja motstånd mot allt vad som har med bandy och evenemangshall att göra.

                                                    
                                                        Inte heller billigt för samhället.......

Vi andra som gillar sport, oavsett om det gäller bandy, hästsport, ishockey, simning, fotboll fortsätter att stötta våra lag och sporter. Jag kommer alltid att stå upp för den eller de som ägnar sig åt idrott eller annan föreningsverksamhet. Hellre ser jag tio 15-åringar tillbringa en timmes träning i Ishallen (dyr för kommunen enligt vissa) eller i nån annan föreningsverksamhet än att behöva se en enda vilsen 15-åring på sta´n utan andra intressen än att ställa till jävelskap för att bli uppmärksammad (billig för kommunen)!!?? Låter tufft men en åsikt jag inte backar en centimeter ifrån.

Hoppas vi ses på bandyfinalen 2010 i E-hallen, med eller utan bandyportfölj!! Självklart med någon eller några Villaspelare i startelvan.


Bandy, handboll, hästhoppning och lite politisk soppa

Ännu en dag som börjar med funderingar kring det mesta. Läser att Sifo gjort en undersökning av väljarstödet för våra riksdagspartier igen. Alliansen ökar medan MP och V backar, däremot ökat S något. Beställare: Allianspartierna.

                   
                         Sifo gör oss jätteglada....., men Novus och Sentio frågar fel personer

-Novus Opinion hade en liknande undersökning där allianspartierna tillsammans tappar mot oppositionen, beställare: Oppositionspartierna. 
-Sentio Research kom även de fram till att opposiotionen ökar försprånget mot alliansen, beställare: Oppositionspartierna.
Då har vi alltså klarat ut vilka som är beställare av de olika undersökningarna och vilket värde de egentligen har.

TV-sporten räddar en gråmulen söndag
Tack och lov att vi har tv:n att trösta oss med. Hur skulle man fördriva tiden en gråmulen söndagseftermiddag om man inte kunde sporta i soffan, det undrar jag. 15.30 är det dags att kolla VM-finalen i bandy, sporten som enligt vissa gnällfisar är utdöd om 5 år. Trots allt är det många som tittar på bandy i tv så intresset är väl inte helt kass, tv har lyckats göra även bandy till en ganska skaplig tv-sport till skillnad mot för några år sedan då det var svårt att följa både boll och händelser.

                                                           

Timmen senare är det dags för handbolls-VM som tyvärr tappade lite i intresse då Sverige inte längre har medaljchans efter gårdagens förlust mot Frankrike. Kan ändå bli en bra match mot Ungern får vi hoppas. För att ytterligare behöva slita på fjärrkontrollen så visar 24:an en VC-tävling i hästhoppning från Zürich med idel ryttarkanoner i startlistan. Det blir en jobbig eftermiddag det, men orken är bra så det skall nog fixa sig.

Läser att Sverige troligen kommer att få arrangera bandy-VM även 2010 och då med västsverige som bas. Lidköping föreslås som huvudort, tack vare den nya hallen som skall stå klar några veckor innan VM. Dessutom blir Vänersborg och Trollhättan spelplatser vilket sätter västsverige på kartan som ett av Sveriges starkare bandyfästen. Visst låter det som en bonus då hallbygget både nu och tidigare har fått mycket negativ kritik, detta visar väl att hallen har en funktion att fylla. Det är inte bara "Villas hall" som man ibland kan få höra. Vi skall vara tacksamma för allt som kan tillföra kommunens idrottsliv ett uppsving. Jag hävdar envetet att oavsett vilken sport som för tillfället ligger i framkant vad gäller kommunal satsning så gynnar det i sista änden ALLA idrottsutövare oavsett idrott. 

Nu laddar vi för tv-soffan, det blir en fantastisk eftermiddag där det gäller att ha konditionen på topp. Kanske hinner en utflykt i Guds fagr... gråa natur innan. 


Dags att ändra bloggmallen

Kände för att ändra bloggdesignen en aning. Lite renare och framförallt slippa ha texten vänster-högerställd vilket ger lässvårigheter emellanåt med tokiga mellanslag och allmänt svårläst. Nu blir det ändring, hoppas det utfaller till belåtenhet.

                                                    
                                        Samma bloggare men i annan design
        
För övrigt kommer jag att kommentera och fundera som vanligt, det är betydligt svårare att ändra på. Synpunkterna finns där och är till för att dela med sig av, det saknas som regel inte underlag, det räcker med att sätta sig en kvart franför tv:n eller läsa en tidning så finns det alltid nåt att ha synpunkter på. Eller varför inte en runda på sta´n, då hittar man också det där lilla som måste kommenteras. 

Hur var det han sa den norrländske pessimisten Eriksson, "det räcker med att vakna på morronen så är den dan förstörd", eller "om man tappar smörgåsen i pottan så kan man ge sig fan på att den ramlar med smöret ner".

Hoppas vi fortsätter att träffas på min opretentiösa blogg, det kanske ändå kommer fram ett och annat korn att plocka upp. Ha det bra, vi hörs.

Otäck läsning om en otäck händelse!

Efter att i flera tidningar ha läst om en otäck händelse måste jag bara få kommentera och ge min syn på hur Sveriges djurskydd kan se ut, landet som vi inbillar oss har de bästa och mest kompetenta djurvårdande myndigheterna i världen. Läs detta och jag tror att du liksom jag undrar hur det egentligen står till med djursäkerheten och framförallt vad Veterinära ansvarsnämnden innehåller för inkompetenta ryggkliare. 

                      
          Att ha djur är ett stort ansvar.... inte minst på våra djurvårdande företrädare  

En veterinär i Kronobergs län i Småland har varnats, observera varnats, av Veterinära ansvarsnämnden för en felaktig avlivning av en ponny 2007. Veterinären som skulle avliva en ponny som brutit bakbenet använde sig av en s.k. bultpistol som är vanligt förekommande vid avlivning av större djur. Hon hade tidigare använt metoden, men då endast på nötkreatur och var osäker på hur det fungerade på hästar. Ändå gav hon sig på den skadade ponnyn vilket resulterade i att första skottet träffade i näsborren, andra lite högre upp vilket innebar att ponnyn fortfarande stod upprätt. Tredje och sista skottet gjorde att ponnyn föll omkull men var fortfarande vid liv med kraftiga kramper. Vad gör hon då veterinären, jo tar fram kniven och skär av halspulsådern på ponnyn, varefter hon går till bilen för att skriva rapport om avlivningen. Ponnyn reser sig under tiden, går några meter innan den faller omkull på nytt. Inte heller efter detta kontrollerar veterinären att avlivningen lyckats.

Nu kommer det jävligaste av allt i detta tragiska fall. Som jag skrev tidigare får denna fullständigt empatibefriade veterinär enbart en VARNING av ansvarsnämnden. När kan det vara mer befogat att på livstid stoppa en människa som så kapitalt tappat bort allt vad hon rimligen lärt sig på veterinärhögskolan? Eller var hon möjligen frånvarande de lektioner man talade om att även djur kräver empati och respekt! Skall hon få chansen att återigen visa sin oförmåga? NEJ säger jag, vi måste bestämma oss för var gränsen går. Misstag kan alla göra men att bete sig på ett så otroligt respektlöst sätt mot det djur hon är kallad att hjälpa är att definitivt ha förverkat sin rätt att fortsätta arbeta som veterinär.

I sammanhanget skall man komma ihåg att Jordbruksverket och kommunala myndigheter inte är sena att jaga den "vanlige" hästägaren med allehanda både kostsamma och ibland rent löjeväckande pålagor. Då handlar det oftast inte om varningar, då skall det till mer effektiva metoder men det är klart, det gäller ju bara den vanlige hästägaren.

Kan till sist bara hoppas att ingen släpper denna så otroligt klantiga veterinär i närheten av djur i fortsättningen. Låt hennes verksamhet falla till marken och "självdö" om uttrycket tillåts, medan Veterinära ansvarsnämnden får se skammen skrapa på deras redan skamfilade fasad. 

Källby, fåglarnas eldorado?

Internet, tack för denna skapelse i minnesluckornas värld. Hur klarade man sig tidigare. Visst, det fanns ju uppslagsböcker, men hur ofta uppdaterade man dessa i bokhyllan? Och hur ofta hittade man det man sökte? Internet är ett uppslagsverk som ingen(?) idag skulle klara sig utan. Den som lärt sig sökandets finnesser och mysterier kan troligen hitta i stort sett allt som är värt att ta reda på. Och även sånt som inte är värt att ta reda på, så de´ så. 

                          
                                      Källby vid Råmeåns utlopp... inte Skånemetropolen

Källbys minsta och största

Till exempel kan man få reda på att "vid Källby reningsverk finns en av våra finaste fågeloaser. Där kan man få se Sveriges minsta dopping - smådoppingen - till vår tyngsta fågel, knölsvanen. Det märkliga är att denna oas ligger endast 10 minuters väg från centrum". Hoppsan, vad är nu detta för något frågar man sig som gammal källbybo. Hade inte en aning om att det fanns såna begivenheter vid reningsverket i Källby. Framförallt inte att det fanns uppdaterat på Internet. Och inte tar det väl tio minuter att ta sig till reningsverket från centrum.


Det är då man börjar ana ugglor i mossen för att skämta om en så allvarlig sak som ett fågeleldorado i Källby. Det var nämligen inte det Källby jag trodde. Nej, källbyfåglarna bodde tio minuters väg från Lunds centrum! Det finns alltså ett Källby även i Skåne. Fåglarna var alltså skåningar och inte västgötar. Det är troligen skillnad det, även om det handlar om smådoppingar. Skulle nästan tro att de låter annorlunda än eventuella smådoppingar i "vårt" Källby.


Detta visar att man måste vara vaksam som en hök (mycket fåglar här), om man letar på Internet. Å andra sidan får man reda på mycket som inte var meningen från början. Kanske är det just detta som gör att man tappar perspektiv på tid och rum, missar vad som är viktigt och vad man helt enkelt kan sortera in under onödigt vetande. Man borde helt enkelt omformatera eller defragmentera minnet med jämna mellanrum. Vissa av hjärnans viktiga minnesanteckningar har en förmåga att försvinna lika fort som "ubåtarna" försvann för den svenska marinen för några år sedan.


                                                                
                 Snart dags att plocka fram kikaren och invänta vårens traninvasion...

Nu skall jag söka på Hornborgasjön så kanske det visar sig att Västra Götaland har den bästa fågeloasen trots allt. Det gäller att inte ge sig, Internet är den vän i nöden man inte kan vara utan. "Som man ropar får man svar" heter det ju och ropar man tillräckligt många gånger så kommer till slut svaret man väntat på.


Vägverkets projekt gör mig fundersam!

Att Vägverket inte har de skarpaste hjärnorna på planeringsavdelningen tycker jag blir allt tydligare. Senaste utspelet är ännu ett bevis på att man inte över huvud taget tänker rationellt, eller ännu värre, inte tänker alls. Att bygga 12 km motorväg förbi Götene för att därefter förlänga denna med långa sträckor enkelfilig vajerväg utan omkörningsmöjligheter måste vara ett verk av  nån sömnig och bakfull vägverksprojekterare en tidig måndagsmorgon. 

                               
               2+1-väg går ju ändå att acceptera, här går det ju trots allt att köra om vid behov... 
 
 Redan tidigare är vägtrafikens pulsåder mellan Sveriges två största städer sönderhackad genom stumpar av motorväg, vajerväg 2+1, enkelfilig vajerväg, normal väg med mötande trafik och en massa olika hastighetsgränser. Självklart skulle Vägverket (staten) satsa alla resurser på att skapa en europaväg värd namnet, alltså en sammanhängande motorväg, samtidigt som man då visade att den så kallade nollvisionen inte bara är en massa skitprat om att fartkameror och "differentierade hastighetsgränser" som om detta är är den enda tänkbara lösningen för att rädda liv på vägarna. Jo, jo ekonomi naturligtvis, ekonomin sätter som alltid käppar i hjulet.

För att då visa hur "smart" våra samlade ekonomiska vägresurser används passar det bra att ta upp det storartade motorvägsbygget mella Skara och Axvall. Hur i h-e kan nån bara komma på idén att bygga en motorvägsstump mella dessa två världsmetropoler? Dessutom den enda delen av Skara-Skövdevägen som var någorlunda bra, resten över Billingen hade varit mer motiverad att bygga om men det är klart, där satte ekonomin stopp, det är ju berg att flytta på gubevars.

Jo, bygget är inte alls så konstigt som det låter om man får tro en av Vägverkets representanter som jag talat med. Vägen mellan dessa metropoler är en av Västra Götalands mest trafikerade länsvägar?? Dessutom är det en väg som administreras och finansieras regionalt, alltså med medel ur den regionala kassan som inte alls har med det rikstäckande åtagandet att göra.

                                            
                               Motorvägsbygge i väst, men inte på E20...

Varför inte vajerväg här då undrar jag, det verkar ju vara riktigt på tapeten runt om i länet? Jo visserligen men här fanns ju utrymme, både ekonomiskt och markmässigt, att bygga motorväg se det blev det naturliga valet enligt den Vägverksansvarige. Eftersom jag bor i Lidköping frågar jag självklart denna väl initierade person varför inte väg 44 genom Filsbäck prioriteras högre, den vägen är ju definitivt hårt trafikerad med mycket tung trafik, dessutom genom ett samhälle med hastighetsgräns 50-70 km/tim och där omdragning av vägen varit på tapeten i 30-40 års tid. Nja, ombyggnad av den vägen kommer inte att göras på min tid i alla fall säger han, den får nog vänta ytterligare många år då det saknas pengar för just den sträckningen!!!

Nä, tacka han därnere för det, pengarna grävs ju ner utanför Axvall i ett idiotprojekt som nån lobbyist, betydligt starkare än Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall, fått igenom hos Vägverket. Det har ju tyvärr saknats pengar för att bygga om 44:an i mer än 30 år så det kommer sannolikt att saknas medel i 30 år till. Kanske viktigare att ha de rätta kontakterna ett antal hundra mil västerut än att satsa krutet i regionen!? Ursäkta Kjell, men det där sista bara slank ur mig av nån outgrundlig anledning.


Varför bry sig....?

"Varför bry sig, det finns väl viktigare saker att oroa sig för"!  Så brukar det låta om man har synpunkter på nånting idag. Varför bry sig egentligen, ja det är frågan? Bara för att vi har finanskris, arbetslöshet och minskade skatteintäkter så kanske man ändå skall få tillåtelse att reagera på vad vissa beskriver som triviala och oförargliga händelser. Därför tillåter jag mig att tycka till i en "oviktig" fråga. 

Att höra dåligt utan att vara hörselskadad är tydligen vanligare än man tror i dagens informationssamhälle. Numera är det nästan en regel att framförallt våra ungdomar ploppar igen öronen med hörsnäckor för att antingen lyssna på musik eller prata i telefon, ja ibland till och med samtidigt. Visserligen hör man mycket men inte alltid det man behöver höra. 

                                              
                   Det gäller att vara vaken....         Det var tryggare förr när man skrev brev....

För några månader sen hände en olycka på Lidköpings Resecentrum som kunde slutat riktigt otäckt. En ung flicka blev påkörd av tåget då hon passerade spåren men tack och lov blev det inga större skador. Banverkets utredning visar att  olyckan berodde just på problemet med "igenproppade" öron. Den påkörda flickan uppmärksammade inte tåget trots att tågföraren gav signal då hon var upptagen med sin MP3-spelare, eller mobiltelefon, och därför missade signalen. Detta var tyvärr ingen isolerad företeelse, varenda dag ser man ungdomar som är uppkopplade, men ändå bortkopplade från omvärlden genom sitt behov av att ständigt kommunicera via mobil samtidigt som man går, cyklar eller helt enkelt oavsett vad de gör. 

Mötte idag en ung tjej som troligen "jobbade" med SMS-kommunikation samtidigt som hon gående passerade Stenportsgatan. Vi gamla stofiler som fortfarande har lite av självbevarelsedriften kvar försöker med några raska steg, ja enligt oss själva i alla fall, komma över gatan. Så icke denna kommunicerande dam, hon promenerade lugnt och avslappnat diagonalt över korsningen med De la Gardievägen, fortsatte på gatan ungefär 50 meter för att till slut kliva upp på trottoaren. Att tre bilar tvingades stanna och vänta för att inte köra på henne verkade inte bekomma henne det minsta, hon gick lugn, nästan demonstrativt sakta och var helt uppslukad av sin mobiltelefon.

Kom ihåg att dessa synpunkter kommer från en 60-plussare vilket antagligen innebär att du som läser detta kommer att säga; "Varför bry sig, det finns väl viktigare saker att oroa sig för"!  Så sant som det är sagt.


Kalla henne gärna vinnare, men några blev förlorare

                                                        
Kalla mig vinnare...., i alla fall om svenska folket får bestämma vilket inte är fy skam

Så var då äntligen årets Jerringpris utdelat. I flera veckor har det diskuterats vem som kan tänkas bli vinnare av detta prestigefyllda idrottspris. Att bli framröstad som nummer ett av svenska folket anses av de flesta Svenska idrottare som den finaste belöning man kan få. När det gäller Jerringpriset är det Inte bara idrottsprestationen i sig som värderas, vi som röstar gör det lika mycket med hjärtat, personens utsrålning och förmåga att attrahera på det mer personliga planet blir tillsammans med prestationen det vinnande konceptet, det gäller att vara duktig men samtidigt "folklig" om man uttrycker det så. 

Utan att förringa årets vinnare, Charlotte Kalla var självklart en het kandidat, så verkar det som om just folkligheten blir en övervägande faktor, prestationen-/erna får stå åt sidan en aning för just folkligheten vilket väl är prisets egentliga syfte. Själv hade jag placerat Sanna Kallur som etta med Rolf-Göran Bengtsson, Charlotte Kalla och Henrik Zetterberg därefter. Kallurs inomhusvärldsrekord på 60 meter häck är en fantastiskt prestation, att en svensk friidrottare slår världsrekord hör ju inte precis till vanligheterna så prestationen rankar jag högst. Rolf-Göran Bengtsson för en prestation som alltför få riktigt förstår storheten i, Charlotte Kalla för hennes seger i Tour de Ski och Henrik Zetterberg outstanding i NHL-slutspelet . 

                      
           R-G Bengtssons silvermedalj efter en fantastisk omhoppning är en kanonprestation...

Att det skulle bli svårt för hoppryttaren R-G Bengtsson att hämta hem priset för sitt fantastiska 2008 med silvermedaljen i Peking som den största bedriften var väl väntat. Hästhoppning betraktas väl tyvärr inte som den breda folkliga sporten, i alla fall inte om det sitter en envis och lite tystlåten manlig ryttare på hästen. Ja, jag vet att jag generaliserar och kanske till och med provocerar lite men jag vidhåller ändå att det numera är aningen lättare för tjejerna att bli "folkliga", åtminstone i idrottssammanhang. Som Elisabeth Höglund så riktigt uttryckte det på galan; numera är det till och med accepterat att tjejer är svettiga och har snor i ansikte.


Se ändå mitt lilla inlägg som just synpunkter, kan naturligtvis inte påstå att det var fel vinnare, Charlotte Kalla har gjort jättebra prestationer och står högt hos svenska folket och det är ju det som Jerringpriset gäller. För att gå ytterligare några  kliv på den provokativa stigen så kanske Ara Abrahamian skulle varit nominerad, jag tillhör dom som tycker att hans idrottsinsats i OS var fantastiskt bra, utöver detta hans demonstration mot brottningens mutkolvar och maffiagubbar vid prisceremonien i OS som gjorde mig stolt. Nån som äntligen vågade "sticka upp" mot dessa förbannade skitstövlar rent ut sagt, myglare som kliar varandra på ryggen och enbart ser till sitt eget välbefinnande. Tack Ara för att du vågade, trots att det i svenska ögon inte är riktigt folkligt!  Kanske dags att instifta ett slags karaktärspris, ett pris där man premierar någon med stort personligt mod, integritet och mental styrka.  


I väntan på våren

Tittar ut på morgonen och konstaterar att det inte heller idag är läge för biltvätt. Vår herre, eller vem det nu är, har lyckats lägga ett centimetertjock snömoddlager på backen och det är skitigare än på flera veckor. Hade annars tänkt försöka få bort den senaste tidens saltlager på bilen och på så vis i alla fall minska risken för rostangrepp en liten aning. Bara att avvakta några dar, kanske eländet på marken smälter undan och vägarna torkar upp. 

                     
                                           Väntar bara på att få börja rulla igen...

Den här tiden på året börjar det dessutom bli dags att så sakteligen plocka fram verktyg och putstrasor för att ta itu med Yamaha´n som bara står och väntar i garaget på att få bli ompysslad en stund. Dags att byta olja, filter, stift och annat som hör våren till, det gäller att Virren är körklar OM det mot förmodan skulle bli nån solig dag med temperatur uppåt 6-7 grader. Att få göra den där första vårturen är tveklöst en av årets höjdpunkter, ingen längre utflykt självklart utan bara få chansen att komma ut på vägen och känna på det där som saknats under de senaste mörka och jobbiga månaderna.

                
                 Så här skall vädret och miljön vara.... då är det perfekt att åka hoj...


Undrar förresten hur det blir med mc-åkandet framöver? Den värsta ekonomiska krisen sen 30-talet, hur kommer den att påverka vårt hojåkande, skall vi gräva ner oss eller skall vi försöka göra det bästa och situationen och som vissa ekonomer hävdar; shoppa oss ur krisen? Detta kommer naturligtvis att bero på i vilken situation var och en befinner sig, vissa kanske klarar krisen utan att märka av den alltför mycket medan andra tyvärr tvingas dra in på det mesta då jobben försvinner och det gäller i princip att överleva det närmaste året. Då får självfallet sånt som inte är absolut nödvändigt stå åt sidan.

Kanske man kommer att ta motorcykeln istället för bilen till och från jobbet och på så vis spara på kostnaderna och därmed även miljön. Läser i MC-nytt att i dessa dystra tider kandet vara nyttigt att åka hoj, ett gott skratt förlänger livet och när allt annat känns ruttet är det bra att ha ett intresse som piggar upp. Så sant som det är sagt. 


Något för Guinness rekordbok

Skrev häromdagen att det var dags för arbete hos Lidköpings Ridklubb. Hoppades att det skulle komma många flitiga medlemmar som kunde hjälpas åt att tömma 114 gästboxar på spån. Det är ett arbete som kräver sin man/kvinna, varje box är trots allt runt 12-15 kvadratmeter och innehåller ganska många stora skottkärror med spån.

                                                 
                       Lidköpings Ridklubb bör komma med i Guinness Rekordbok......

Lördagseftermiddagen blev något utöver det vanliga, efter två(!) timmar var allt klart, 114 boxar rengjorda, allt spån bortforslat till värmeverket och varje box noggrannt decinficerad. Lastbilen som körde de stora containrarna hade fullt upp att hinna med lastmaskinerna och traktorskoporna som fyllde på utan att ens tänka på paus. Prata om effektivitet, något för Guinness Rekordbok som någon sa. Då hade alla dessutom hunnit fika under tiden. Visst dammade det och alla såg ut som gråpudrade spöken men inga sura miner för det, kanske man såg fram emot kvällens klubbträff på Lindärva Pub och chansen att få skölja dammet ur strupen. 

En eftermiddag som visade vad som kan åstadkommas med klubbkänsla, organisation, vilja och lite arbetslust. Hoppas alla känner som jag; det här gör jag gärna igen!  Framförallt kan vi med stolthet ta emot gästande hästar den 28 februari-1 mars då klubben har regionala hästhoppningar i dagarna två. Om det blir som vanligt denna senvintertävling så kommer de flesta av gästboxarna att behövas, LRK är en tävlingsarrangör som alltid lockar ryttare och hästar av hög klass. Vi hälsar redan nu välkomna till en fin tävlingshelg.

"Vi bor på landet..."

"Vi bor på landet..." sjöng bröderna Djup en gång i tiden och visade hur det kunde vara att bo utanför tätorten. Idag skall man egentligen inte bo på landet utan koncentrera boendet, bygga på höjden och ta så lite yta som möjligt i anspråk. En  japansk trängselfilosofi i ett land med 9,2  miljoner innevånare (21,9 inv/km2 jämfört med Japan som har 342,6 inv/km2) kan väl knappast anses logiskt. 

                                       
                                      Ingen av dessa ersätter bilen på landet....

Hur skall man annars tolka de senaste årens insatser för landsbygden. Maud Olofsson och hennes "landsbygdsparti" tillsammans bland andra Kristdemokraterna lovade stora insatser för att bevara landsbygden genom minskad bensin- och dieselskatt, utbyggd kollektivtrafik och andra landsbygdsfrämjande åtgärder. Nu kan vi se resultatet, dyrare och försämrad kollektivtrafik, höjd bränsleskatt och skatt på bilförsäkringsamt höjd avdragsgräns till 9000 kronor för arbetsresor som några "befrämjande" åtgärder. "Löften är till för att brytas" brukar man lite skämtsamt säga men i detta fallet är det inte speciellt många som uppskattar skämtet.

Kanske en typisk familj på landet.
För att kort beskriva hur det kan vara att bo på landet kan jag ta följande verkliga exempel där mig närstående får agera "typfamiljen".
Mamma sätter sig i bilen på morgonen måndag, onsdag och fredag för att köra yngsta barnet 5 år till dagis i Lidköping. En resa t.o.r. på 2,5 mil, därefter hämtning från dagis likaså 2,5 mil. Senare på eftermiddagen skall femåringen skjutsas till Gösslunda för en första förberedelse för skolan, en resa på 2 mil. Senare samma kväll är det dags för nästa resa till Lidköping då äldsta dottern skall till träning, ännu en resa på 2,5 mil denna gång med hästsläp.
Pappa i familjen har oregelbundna tider och kan vid något tillfälle hämta femåringen på dagis, men detta är mycket sporadiskt. Just denna dan är mamma dessutom tvungen att kl 0600 skjutsa äldsta dottern till Lidköpings Resecentrum (2,5 mil) då hennes skoldag i Skara börjar före den tid då den normala skolbussen kan användas.



Sammanlagt under denna "exempeldag" blir det alltså 12 mil. Kanske nån påpekar att det finns väl kollektivtrafik som de kan använda. Visst, det går en buss på morgon och eftermiddag för att ta barnen till och från skolan men den är knappast användbar till någon av dessa resor. Ytterligare en tur mitt på dan möjligen, alltså återstår den egna bilen för att familjens barn och ungdomar skall få en rimlig chans till det som normalt förväntas ingå i deras uppväxt. 

                                                
                               Bandyn har fått stå på öron..., stå åt sidan.

Kanske värt att påpeka att familjens snart 16-årige grabb tidigare spelade bandy med Villa och tränade tre-fyra gånger i veckan men har detta år valt att avstå idrottandet beroende på att det inte fungerar med familjens samlade åtaganden. Så ser det alltså ut för den som av olika anledningar valt att bosätta sig på landet. Pratet om att satsa på en levande landsbygd är just inget annat än rent skitprat från våra politiker. Bor man inte i storsta´n med fungerande kollektivtrafik så får man skylla sig själv. "Friheten" att bo på landet skall enligt våra beslutsfattare uppväga kostnaden. Målet är väl som sagt att få alla att bosätta sig i tätorten så man kan använda cykeln, det finns vad jag läst ivriga förespråkare för detta, även i denna lilla glesbefolkade kommun.   

Vara kommun satsar också på fel häst.

Lite skämtsamt kan man uttrycka sig som i rubriken, Vara kommun väljer att satsa skattebetalarnas pengar på nåt annat än enbart skola, vård och omsorg. Tycker mig känna igen detta från grannkommunen Lidköping där mina skattepengar också satsas på projekt utanför dessa kommunala basåtagnaden. TACK FÖR DETTA vill jag säga, tack för att det finns en majoritet av  kommunalt förtroendevalda som vågar tro på en framtid. Oavsett vad andra tycker om den så kallade evenemangshallen som håller på att växa upp så tycker jag personligen det är ett steg framåt, är övertygad om att den kommer att bli en stor tillgång för alla. Därmed inte sagt att hallen är den enda satsningen som måste göras, det finns självklart fler projekt, inte minst för övriga idrottsverksamheter, exempelvis en rejäl satsning på ridklubben, men det är förhoppningsvis något som våra förtroendevalda redan noterat. 

                            
                                               Två kommunala projekt som skapar debatt....
 
Läser i dagens tidningar att Sverige är det land i världen som har de mest pessimistiska företagarna, företagare utan framtidstro, föga överraskande. Tack och lov har detta inte fullt ut smittat av sig till våra kommunala företrädare som fortfarande vågar satsa även då den ekonomiska situationen för tillfället är dyster. Bara för att skola, vård och omsorg behöver pengar måste väl inte övrig verksamhet avstanna. Inte skall jag behöva vänta på att få komma in på äldreboende för att få ta del av den kommunala kakan, antar att vi trots allt är några stycken i aktiv ålder som också vill ha nånting för våra pengar. Prioritering och fördelning är våra politikers största huvudbry, det gäller som sagt att tillgodose alla behov.

Att satsa på friskvård genom att erbjuda möjligheter för idrottsutövning där både bredd och topp tillgodoses, breddat kulturutbud, kanske riktade ungdomssatsningar utanför idrotten, ja det finns massor av oerhört viktiga projekt där våra gemensamma kommunala medel kan innebära skillnaden mellan utflyttning/inflyttning i en kommun. Senaste tidens insändare från innevånare i Vara talar istället om att satsningar på vad jag beskrivit ovan skulle innebära att man känner sig tvingad att flytta från kommunen. Vågar inte tänka på vad som skulle hända om inga satsningar utöver skola, vård och omsorg gjordes, då kanske det blev annat ljud i skällan.

Vara Horse Arena samt planerad konsthall är tydligen något som retat upp vissa så till den milda grad att man är beredd att flytta till Essunga. Undrar vad Essunga har för projekt på gång, antagligen inte några eftersom bakåtsträvarna ser Essunga som ett kommunalt paradis på jorden. 

Flytta till Essunga så dröjer det antagligen inte länge innan man förfasar sig över att ingenting görs, det är inte lätt att vara alla till lags, inte ens i Vara

Villa är på gång, det är nu det gäller!

Äntligen fick vi se den bandy vi saknat denna säsong. Ett Villa där hela laget verkade ha bestämt sig för att nu j-ar är det dags att gå ut och visa var skåpet skall stå. Skridskoåkning som på den "gamla goda tiden", fart och bollsläpp som vi inte trodde fanns kvar. Gripenspelare som långa stunder fick agera rundningsmärken, målen ramlade in med jämna mellanrum. Att det blev tre hemmamål på straff var bara en följd av att Gripens försvar inte hängde med då hemmalaget satte fart.

                       
                          Katten, vilken straffskytt.... !                Henrik kan även spela bandy...


Jesper Bryngelssons straffskytte 100%-igt liksom det mesta av det han uträttade på isen, Henrik Larssons bästa match denna vinter, fantastiskt som vikarierande halv där han får utrymme för sitt spelsinne och fina åkning och därigenom vågar utmana och gå hela vägen som han gjorde vid flera tillfällen. På samma sätt jobbade Mattias Jansson på högerkanten som även han vågade utmana och skapa flera riktigt fina chanser framåt. Peter "Prinsen" Karlsson fick äntligen ut lite av sina åkningar, snirklar och vrider ut och in på motståndarna, skulle bli ännu bättre om passningarna kom lite tidigare men det går inte att kritisera honom för detta en sån här kväll.

Martin Berggren som vanligt stor och svår att överlista, han var till och med tvungen att vid ett tillfälle rulla ett utkast till en Gripenspelare i straffområdet för att få ännu en chans att visa sin klass, spektakulärt! Kul att se Per Fahlén på isen igen, han kommer att tillföra en del då han kommit ikapp, nu väntar vi bara på Daniel Andersson också så kan resten av säsongen bli riktigt trevlig för alla som kastats mellan hopp, förtvivlan och uppgivenhet så här långt.




 


Lördag med arbete och avkoppling


                                                        
                                        Bra verktyg för lördagens arbete..

På lördag samlas förhoppningsvis en massa arbetssamma hästmänniskor hos Lidköpings Ridklubb för att arbeta. Klubben kallar alla som känner för att göra en insats då 114 gästboxar skall mockas ur, rengöras och sprutas med desinfektionsvätska. Detta är egentligen inte ett arbete, det är ett fantastiskt tillfälle att göra nånting tillsammans med andra som har samma intresse, att utöver det praktiska samtidigt träffas, fika, prata och ha en trevlig eftermiddag tillsammans. För den som orkar fortsätta efter eftermiddagens "slit" är det klubbfest på kvällen där man får chansen att fortsätta umgås och ha trevligt.

                    
                                                             Finns det nåt vackrare...?

Att LRK har har tillgång till 114 permanenta gästboxar skapar en fantastisk möjlighet då man ordnar stora tävlingar. Tillgången på bra uppstallning för de tävlande kan ibland vara avgörande för var man väljer att tävla. Samtidigt ställer det självklart stora krav på klubben med skötsel och underhåll, problemet för ridklubben är väl på samma nivå som det är för många andra klubbar, det mesta sköts på ideell basis, medlemmar som lägger ner många timmar på sitt stora intresse utan att ifrågasätta detta. Därför är det bara att hoppas på riktig stor uppslutning den här arbetsdagen.

                    
                                                         Liten som stor, alla kan....

Ridning är ju som de flesta vet en typisk tjejsport eller tjejaktivitet. Det stora flertalet ridskoleelever är unga flickor som tillbringar massor av timmar i stallet bara för att få chansen att pyssla om sin favoritponny. Alla dessa hästintresserade ungdomar får lära sig att ta ansvar för "sin" ponny eller häst och verkligen visa att man är kapabel att klara detta ansvar. Finns ingen möjlighet att bara hoppa över en gång utan att meddela någon annan, det handlar om levande varelser som kräver sin skötsel även då det kanske är något annat som lockar för stunden.

Hoppas på stor uppslutning på lördag eftermiddag, alla kan göra en insats, om inte annat vara med och skapa lite trevlig stämning. Kvällens samling bör väl bli lite lättare, inget tyngre arbete får man hoppas utan enbart lite kroppslig och själslig inspiration.


Ändring = förbättring?

Läser att det i Demoskops senaste oponionsmätning blir i stort sett samma väljarstöd för Kristdemokrater och Sverigedemokrater, alltså runt 2,5 % vilket innebär att kd nu hamnar riktigt ute i kylan. Val i dag och kd skulle tvingas lämna sina platser i riksdagen. Knappast någon som är förvånad kan jag tänka mig, partiets envetna utspel i homodebatten och deras strategi att till och med husera långt till höger om moderaterna gör att trovärdigheten nu närmar sig 0.

                                                    
                                             Partiledare med väljarsympatier på rätt nivå.....?

Att kd och sd, som genom att kalla sig "demokrater" ,så till den milda grad förstört innebörden av demokrati gör att det känns befriande då folk ändå börjar genomskåda deras politik som står så långt från det demokratiska begreppet man kan komma. Troligen innebär detta att partierna under tiden fram till valet 2010 kommer att försöka måla upp en fasad av medmänsklighet och solidaritet, som kan gömma den eländiga politiken som trots allt finns bakom planket, ett PR-knep på samma sätt som moderaternas "nya arbetarpartifasad" lockade väljarna i fällan 2006.

Vi får nog tyvärr lära oss att det i framtiden är PR-nissarna som i stora delar styr vårt röstande. Lite amerikanskt om man så vill, de stora historiska linjerna är så lätta att glömma då valstrategerna gjort sitt. Vi är ibland lite för okritiska då det gäller vad som framförs, det har väl visat sig mer och mer under de senaste valen. Numera finns det allt färre av de som tidigare betecknades som "trogna väljare", alltså väljare som hade en ideologisk grundsyn och röstade därefter med mindre avsteg och då framförallt inom blocken. Numera är det istället många som i protest röstar på partier där just PR-makarna lyckats lägga en sådär lagom täckande dimridå över verkligheten och dessutom tillfört lite "sötningsmedel" som locka den vilsnegångne väljaren. Det verkar ibland när man pratar med människor som om det är viktigare att rösta MOT nånting framför att rösta FÖR en ideologi eller övertygelse.

                            
                                                 En ny dag med nya (politiska) överraskningar....

Har en känsla av att ungdomar i högre grad tänker på detta sätt, de är vana från skolan att protestera mot i stort sett allting, ifrågasätta det mesta utan att behöva analysera protesten, ett kortsynt ifrågasättande som tenderar att helt enkelt bli ett protesterande mot det som för tillfället gäller. Ändring = förbättring enligt detta synsätt!

Återstår att se hur de olika partiernas eller ideologiernas tankesmedjor utformar och marknadsför sina respektive idéer inför valet 2010, det kommer med säkerhet att bli många turer på vägen. Kanske vi kan bestämma oss för att kritiskt granska och ifrågasätta budskapet och rösta FÖR nånting den här gången istället för EMOT. Alltså att alla partier lägger papperen på bordet och  offrar krutet på att saluföra sin vilja och sina framtidsvisioner och ägnar lite mindre kraft åt att tala om de andras svagheter. 

Piska åt folket, morötter åt överheten!

Sänkt skatt på drivmedel!
Drivmedelsskatten är orättfärdig hojtade flera av våra mest högljudda skattesänkarprofeter för drygt två år sedan, vi lovar att den orättfärdiga drivmedelsskatten kommer att sänkas om vi får bilda regering. Att skatten var orättfärdig berodde som vanligt på att det var den tidigare regeringsmajoriteten som bestämt nivån mot borgarnas protester. 

                           
                                                       Undra på att priset är högt....

Tidigare under mandatperiodens bensinskattehöjningar har man skyllt på att det sedan tidigare var uppgjort av den förra regeringen. Vid nyåret 2009 var det alltså dags för alliansen att infria sina utfästelser, nu hade man chansen. Vad händer, jo skatten på bensin höjs med 29 öre. Just det, du läser rätt, skatten höjdes, detta av en regering som dyrt (m, c, fp) och heligt (kd) lovade sänkt drivmedelsskatt om de kom till makten. Var finns dessa högljudda glesbygdsvärnare idag? Jo, inbakade i en ohelig allians där gårdagens löften är skit värda, ingen skulle ens våga yppa något om sänkt skatt på bränsle.

Nu gömmer man sig bakom det växande miljöhotet, ett hot som för alliansen tydligen kommit som en överraskning de senaste två åren. Hotet fanns tydligen inte i deras värld under valrörelsen 2006, då var det bara sossarna och deras stödpartier med miljöpartiet i spetsen som ville höja dessa orättfärdiga skatter. Intressant att iaktta hur vissa ideologiska utfästelser så radikalt kan förändras på två år medan andra står som fastgjutna i berggrunden.

                        
                                                           Alliansens kelgrisar....

Men då handlar det förstås om skattesänkningar som gynnar medborgare med höga inkomster och förmögenheter, ägare till fastigheter med höga taxeringsvärden osv,  vilket är en ideologisk självklarhet för alliansen. Däremot verkar de fullständigt ointressade av att se till att de sämst ställda får en dräglig tillvaro. Istället ger man sjuka och arbetslösa ytterligare en dagsedel så de riktigt skall känna att de är samhällets tärande parasiter.

Ett Sverige där medmänsklighet, omtanke och solidaritet råder är längre bort än på länge och det skall gudarna veta, det beror definitivt inte på finanskris eller lågkonjunktur, det beror helt enkelt på en regeringskonstellation som så totalt kört fast i sin enfaldiga tro att piskan är redskapet som skall få samhället att utvecklas. Morötterna sparar man åt sig själva! 

Vart är hockeyn på väg i sta´n?

Här kommer ett kanonförslag till TV4 som skulle locka tittarsiffror som inte nån annan kanal skulle matcha. Gör en dramaserie (dokusåpa) om HC LIdköping, en slags omvänd Åshöjdens BK-serie, och visa en förening där allting på seniornivå verkar går åt h-e.

                   
                                   Det gäller att vara fokuserad... inte bara på isen.

                      
Jag vill bara påpeka att det är inte med glädje eller illvilja jag skriver det här, tvärtom det handlar enbart om frustration över vad som kan hända i en förening som för bara ett år sedan var riktigt på G. Allt verkade då gå klubben i händer, som nykomling i div 2 lyckades man ta sig till div 1-kval med hjälp av flera riktiga klasspelare, mycket publik på hemmamatcherna och hela föreningen levde i en värld där framgång blev något alldeles självskrivet. Ingen hade av naturliga orsaker nån anledning att ens tänka på att det kunde gå åt pipan, det verkade som om alla trodde att saker och ting löser sig självt.

Ansvariga verkade leva i en värld där det mesta gick lite för fort och enkelt, man hade inte den kompetens eller förmåga att riktigt överblicka vad som hände. Ingenting kunde gå snett tycktes det, styrelsen brydde sig inte ens om att hålla koll på ekonomin utan lät allting bara rulla på, på samma sätt som representationslaget och flera u-lag rullade på med framgång på framgång. När de ansvariga äntligen lyckades få stopp på karusellen och lite yra i skallen började granska situationen på allvar började verkligheten komma ikapp. Aj då, vart har pengarna tagit vägen sade någon som börjat granska räkenskaperna lite noggrannare. Vi som trodde att det ekonomiska läget var bra, ja på samma nivå som lagen, alltså riktigt bra.

                          
                             Hockey kan ibland vara riktigt fängslande.., eller idrotten förbrödrar!.

                          
                                            
Lämpligen startar man dokusåpan från denna stund då krisen är ett faktum. Styrelsemedlemmar som entledigades från sina förtroendeuppdrag, spelare som protesterade, spelare som slutade, spelare som bytte klubb, presskonferenser om läget, presskonferenser som ställdes in, nattliga telefonkonferenser, ja allt var en enda soppa under en tid då säsongsuppladdningen skulle varit det som allt skulle handlat om egentligen.

Vet inte hur många avsnitt tv skulle kunna göra på detta men eftersom det fortfarande är lika turbulent som i höstas så verkar 20 avsnitt inte som en utopi, det skulle säkert kunna bli ännu fler för det verkar definitiv inte som om läget är speciellt stabilt, tvärtom, det flyttar spelare lite då och då.

Det som ändå skulle kunna bli ett lyckligt slut på denna eventuella tv-serie är ju vetskapen om att klubben ändå har en jättefin ungdomsverksamhet. Flera av u-lagen håller en väldigt bra nivå med U16 som det riktiga klasslaget med spel i Elitserien för åldersgruppen där man för närvarande ligger på en fin femte plats. Bara att hoppas på att klubben får ordning i leden, det krävs att alla drar åt samma håll och lägger prestige och småsinthet åt sidan. Jag hoppas självklart att allt kommer att lösa sig på bästa sätt, att hockeyn behövs i sta´n visade sig inte minst förra säsongen då publiksiffrorna hela säsongen låg runt 500-600 personer. 


Politiker är politiker - eller kanske bara kortspelare?

Efter att ha läst NLT igår gav jag för en gångs skull mitt stöd åt oppositionsrådet Carin Lexmon (m) och hennes idé att skapa sjöutsikt från väg 44. Nu har jag just läst kommunalrådet Kjell Hedvalls blogg och får minsann reda på att Carin ljuger! Hon och hennes parti vill definitivt inte ha sjöutsikt vid Sandbäcken, man har bestämt sagt ifrån i denna fråga enligt Hedvall.

                                  Foto NLT 
                                   Två kombattanter som inte alltid visar korten....

Som enkel undersåte i kommunen med dessa starka politiska makthavare som vägledare blir jag än mer vilsen, vad vill man egentligen från de olika politiska konstellationerna? Är övertygad om att jag kunde få klarhet i frågan genom att personligen kontakta dessa båda representanter men om man på en helsida i NLT säger en sak från oppositionen och saluför en helt annan version från majoriteten (må vara i bloggform) så blir i alla fall jag väldigt betänksam. Är det så här våra två representanter väljer att manipulera oss eller är det mer ett spel för galleriet? Tycker du si, ja då tycker jag så! 

Visst luktar det populism från alla håll, det är inte alltid sanningen behöver deklareras, det gäller i första hand att inte sitta med Svarte Petter när spelet är slut.


Lite (hund)skit har ingen dött av....

Det som göms i snö kommer upp i tö.  Ett talesätt som vi sällan kan använda numera, snön lyser inte vit på taken längre, den lyser bara med sin frånvaro. Förr i tiden, ja i alla fall för några år sedan så avslöjades inte hundägarnas oförmåga och nonchalans förrän framåt mars-april då snön försvann från gator och gräsmattorna i sta´n. Då fick man kryssa fram mellan all hundskit som vissa hundägare struntat i att plocka upp efter sina skitande hundar.

               
                                  Det gäller att se upp..., eller kanske ner.....

Numera får man kryssa fram året runt. Träffade idag en vicevärd som gick runt "sitt" bostadsområde med spade och plastsäck och plockade upp all hundskit som låg i högar, lika tätt som champinjoner på en svampodling. Hade på en halvtimme nästan fyllt säcken med hundskit och var riktigt förbannad på alla som bara struntar i plocka upp efter sina hundar. Till och med på lekplatsen fanns det ett antal rejäla högar, ja vad säger man. Att det finns uppsatta hundlatriner på flera ställen hjälper tydligen inte, samma med skyltningen: "Förbjudet att rasta hundar på området". Många bryr sig inte, antingen är det för besvärligt eller så är det bara ren och skär nonchalans.

Såg genom fönstret två tjejer i 20-årsåldern som kom gående med en hund som de släppte in på "vår" gräsmatta där han lämnade en rejäl hög efter sig. Båda tjejerna kollade noga omkring sig innan de knallade iväg utan att minsta ansats att plocka upp skiten. Präktiga hundägare minsann, antagligen för "fina" för att befatta sig med en sån skitsak.

Detta handlar alltså om de som inte har bättre förstånd, tack och lov är de flesta hundägare både ansvarsfulla och inte "finare" än att de plockar upp efter sin hund. 


Lidköping vid Vänern javisst, men var ÄR sjön?

Läser i dagens NLT att det inte kommer att skapas några så kallade "siktgator" mot Vänern vid infarten från Filsbäck mot sta´n. För en gångs skull ställer jag mig oförbehållsamt på Carin Lexmons (m) sida. Carin är ju en av dem som kämpat för att få en möjlighet att från väg 44 få en glimt av sjön då vi närmar oss Lidköping från Klovet.

                       

                                                         Vore trevligt att se sjön också....

Efter att de fruktansvärt skämmande jordhögarna numera forslats bort från Sandbäcken trodde jag att det skulle vara klart för en uppröjning i detta träskområde med al och videsly men icke! Majoriteten har fått skrämselhicka, möjligen beroende på den senaste tidens debatt angående trädfällning, eller "kalhuggning" av den stadsnära skogen som en del fanatiker väljer att kalla det. Självklart skall vi vara rädda om den skog kommunen äger, den skall brukas med kunskap och känsla som de flesta skogsägare gjort under sekler, men i Lidköping har tyvärr skogsägandet blivit en belastning, politiker från nästan alla läger agerar som om skogen i all framtid kommer att vara en belastning istället för en tillgång. Detta har tagit proportioner som en "vanlig" skogsägare bara skakar på huvudet åt.

Att miljödebatten ibland lockar fram synpunkter som inte alltid står i paritet med vad i sin helhet är vettigt och förnuftigt är väl ganska naturligt. Däremot är det inte acceptabelt att våra beslutsfattare av rent populistiska orsaker väljer att plocka poäng på ibland mindre genomtänkta synpunkter. Det är ju ändå dessa våra förtroendevalda som skall bidra med helheten, att prioritera på ett förnuftigt sätt och därmed försöka tillgodose det som skapar den största gemensamma samhällsnyttan. 

                                 
                                        Paddorna kanske kan flytta på sig en bit...?

I fallet med "siktgatorna" har det istället blivit så att man i första hand försöker tillgodose en liten minoritets önskemål om att bevara ett träskområde med "grodor, fåglar och orörd ovärderlig naturt"! Ett träskområde som enligt andra naturexperter inte har speciellt mycket värde ens för den riktigt inbitne ornitologen. Det handlar ju trots allt inte om att öppna hela den 3-4 kilometer långa strandremsan utan endast mindre delar.

Självklart skall vi vara aktsamma om naturområden som är av stort värde, men att påstå att Sandbäckenträsket är ett sådant område är inte rimligt. I andra sammanhang verkar det vara oerhört viktigt att marknadsföra Lidköping som en sjöstad men inte då det gäller området mellan Klovet och Sandbäcken, märkligt. Kanske det fodras att nån vill bygga höghus därute, då skulle väl alla hoppa på "sjönära-boende-tåget" utan att blinka. 

Stå på dig Carin, du kanske får med dig resten så småningom.

Snön faller, men bara med hjälp av tekniken

Bra jobbat alla ni som kämpar med att lägga snö i Kinnekullebacken. Nu börjar det så smått likna nånting, med teknikens hjälp har man fixat till ett åkbart underlag och inom de närmaste dagarna är det klart att kasta sig utför branterna på Kinnekulles östra sida. Att vår Herre på senare år har snålat in på den naturliga snötillverkningen på våra breddgrader har gjort det bekymmersamt för alla som gillar skidåkning. oavsett om det är på längden eller tvär..., utför. Definitivt bekymmersamt för de entusiaster som satsar både pengar och kraft på denna aningen osäkra bransch, vädret är det ju ingen som än så länge råder över. Att tillverka snö kräver ju ändå kyla och stabil luftfuktighet.

                 
                          Kanonerna går för "högtryck" så längen temperaturen håller.....

Visserligen går det ju att förbereda sig för exempelvis Vasaloppet genom att åka rullskidor men det är väl alldeles självklart att det blir en annan träning och framförallt känsla på det vita underlaget. Inte går det väl speciellt bra att lära sig att valla rätt heller om man bara åker på asfalt. För längdåkarnas del består fortfarande snöproblemet eftersom man inte på Kinnekulle har möjlighet att fixa längsspåren med snökanoner så det är fortfarande asfalten som gäller om man inte väljer att ta sig norröver.

                Foto:Kinnekullebacken
                      Kinnekullebacken som vi vill ha den

För egen del är snön numera bara ett onödigt ont då jag sen några år lagt skidorna på hyllan. Hur många timmar som tillbringats i Kinnekullebacken har jag inte en aning om men det har blivit några under åren. Även om backen inte bjuder besökarna på de där riktigt spektakulära nedfarterna så har det ändå varit ett ett populärt utflyktsmål på lagom avstånd från Lidköping, Götene, Mariestad och andra orter runt Kullen.

Trots att jag som sagt inte själv utnyttjar backen numera hoppas jag naturligtvis att alla som gillar utförsåkning i olika former får möjligheten att på nära håll få tillgång till denna fantastiska fritidssyssla. Inte minst skolorna brukar ju kunna ha några fina dagar i backen. Jag kommer trots allt att stå vid sidan och kolla, det är en fin avkoppling då vädret är på min sida.


Debattens vågor går höga i sta´n

Följer med intresse de flesta debattrådar på Lidköpingsnytt.nu och deltar sporadiskt då jag ibland inte kan låta bli att framföra min åsikt. Utan att på något sätt ha gjort en som det heter "statistiskt säkerställd" undersökning så verkar det ändå som om debattörerna som deltar i olika samhällsfrågor till övervägande del har "högersympatier" om uttrycket tillåts.

                         
                                                 Högerspåret ser aningen snårigt ut...

Det finns några få återkommande motståndare till dessa alliansens försvarare, en flitig deltagare på vänsterkanten är ju signaturen Oven, eller Ove Nordström som han egentligen heter. Eftersom jag själv politiskt känner en samhörighet med den eller de som liksom Oven har solidaritet och medmänsklighet som ledstjärna så tycker jag väl ibland att han får ta emot ovanligt mycket skit rent ut sagt. Visst, han delar väl ut en och annan debattsnyting själv men får oftast tio tillbaks, inte alla sådär över hövan genomtänkta 

Debatten är fri! Alla har rätt att tycka vad man vill, det är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle. Att inte behöva vara rädd för att uttrycka sin åsikt, oavsett om den är ett verbalt angrepp på stat eller kommun, eller bara en allmän synpunkt på den sittande regeringsmakten eller något annat som för tillfället berör.
 
http://www.lidkopingsnytt.nu/


Det kanske inte är riktigt sant att säga att Lidköpingsnytt.nu kommit in som som debattskapare men det är onekligen Björn Smitterbergs skapelse på mediafronten som fått allt fler att lyfta ut sina åsikter från fikahörnan på jobbet till den mediala världen. Att få uppträda anonymt på debattscenen är just en sån jälvklarhet som måste erbjudas och som också de flesta utnyttjar men det innebär samtidigt en stor, eller åtminstone en viss risk, inläggen blir inte alltid så väl genomtänkta vilket märks, speciellt i lite mer komplicerade frågeställningar. 

Att 2009 kommer att bli ett år med många tuffa debatter både i Lidköpingsnytt.nu och i samhället i övrigt är ingen vågad gissning. Arbetslöshet, ekonomibekymmer, politiska utspel både från kommun-, regering- och oppositionshåll bäddar för att debatten kommer att hållas vid liv. Återstår att se om signaturerna Observer, Spectatio, Nisse Hult, och andra mer eller mindre spektakulära signaturer förmår att hålla jämna steg med Oven, jag är övertygad om att det även under 2009 är de "bekanta" rösterna som gör sig hörda. Kanske en eller annat ny åsiktsmästare kan blanda sig i leken, det gäller bara att våga ta för sig vilket ju inte är så svårt under anonymitetens täckmantel.

Utöver dessa samhällsdebattörer så finns ju möjligheten att visa vad man tycker om evenemangshallen och Villas insatser i elitserien, den debatten verkar rymma både den ena och den andra sortens tyckare. Det är väl inte alltid sta´ns  största intelligensreserv som framträder på den scenen precis, även om vissa synpunkter är värda att beakta.

                                                  
                                          Niklas Wikegård  -vågar tycka till och stå för det......

Aj då, det blev nästan en sågning a´la Niklas Wikegård i sista stycket. Kanske riskerar jag att få äta upp detta framöver men jag tar risken, har ju i detta forum ingen möjlighet att vara anonym. Brukar inte vara det i Lidköpingsnytt.nu heller, så de´ så! Känns mer spännande att underteckna med "Ronny Carlsson" och, som faktiskt hänt vid några tillfällen, bli personligt kontaktad av nån med andra åsikter än mina och få chansen att diskutera öga mot öga. Har varit både lärorikt, spännade och framförallt trevligt. Diskutera på, vi hörs!

VILLA -vad hände egentligen?

Kollade tv-programmet "På spåret" ikväll och en av ledtrådarna anspelade på "Lidköpings stolhet" där svaret var bandylaget Villa. Att programmet var inspelat före kvällens match mot Edsbyn var nog tur det annars hade man fått ändra ledtråden, förnedringen är total, stoltheten är rejält naggad i kanten.

16-2. Vad i glödheta hände egentligen? Att förlora på Ön mot starka Edsbyn är inget konstigt men att förlora med 16-2 är förnedrande. Ett mål var femte-sjätte minut är inget annat än förnedring oavsett hur många som var borta ur den ordinarie uppställningen. Ordinarie förresten vad är det, hela säsongen så här långt har ju förryckts av skador, skador och ännu fler skador och sjukdomar. Med den tunna trupp som Villa förfogar över så håller det inte mot riktigt kvalificerat motstånd men som sagt, 16-2 får bara inte hända även om det tidigare i Edsbyn blivit större siffror ändå.

Skall bli intressant att få ta del av matchanalysen, både från ledning och pressen, det är trots allt en elitseriematch och inte en match i skolturneringen "bästa femman" eller nåt liknande. Nu gäller det att bita ihop. Har tidigare hört att träningen inte håller nån vidare hög klass och det verkar mer och mer besannas, andra halvlek av de flesta matcherna har ju varit riktiga bottennapp så att träningsdosen är skral verkar inte vara taget ur luften precis.

Än finns det chans att reparera det skamfilade ryktet men då är det banne mig dags att nånting görs. 

ÄNTLIGEN! - som Gert Fylking brukar hojta

                                                  
Så var det då 2009, ett år som vi troligen kommer att minnas som ett år av väntan, en bister väntetid där vi ändå hoppas på nåt bättre. Det förefaller ju som de flesta förstå-sig-påare anser att att 2010 kan bli ett vändningens år -inte bara rikspolitiskt, ekonomin kommer, efter att ha legat i respektive lands respirator, så sakteligen att återhämta sig vilket återigen ger den s.k. marknaden nya möjligheter att börja ballonguppstigningen till höjder där syret åter tar slut och det är dags för nästa störtdykning. Alla vet att så här ser framtiden ut, däremot är det bara ett fåtal valutaspekulerare som reellt kan påverka utvecklingen. 

                        
                                                            Det ljusnar vid horisonten.....?

Sveriges "sämst ställda" pensionärer skall ju få 250 kronor mer att spendera enligt regeringen, fantastiskt! De bäst ställda i samhället får ju visserligen några kronor mer men varför gnälla över detta, var glad för det lilla, pensionärer gör ju inte av med så mycket så det så! Därför är det inte mer än rätt att alla våra pensionärer betalar högre skatt än den som arbetar, de får skylla sig själva, de kunde minsann arbetat några år till och fått del av jobbskatteavdraget, för jobb lär ju finnas i överflöd eller hur....?

Över till junior-VM i Kanada.
Småkronorna med superoptimisten Per Mårts som ledare har visat vad kunnande, sammanhållning och optimism kan åstadkomma. Laget består av ett gäng unga grabbar med en inställning som jag knappast sett tidigare, alla vågar sig på de där svåra spelmomenten samtidigt som de tillåts att nån gång misslyckas. Detta är väl Per Mårts signum, att skapa en positiv inställning där alla känner att de är med i laget för att de är bäst, har hans odelade förtroende där han visar att han litar på deras förmåga till 110%. 

                                                      
                                                                 Tuffa tag...

Självklart beror framgången främst på att laget innehåller så många fantastiska hockeyspelare, de flesta etablerade i sina respektive elitserielag eller allsvenskan någon spelar redan i Kanada och andra är draftade och så småningom på väg dit. Efter den här turneringen är det fler som kommer att få chansen i nordamerika oavsett hur det går i de återstående matcherna. Kanske vi får chansen att ropa ÄNTLIGEN! En VM-seger, dessutom i Kanada, skulle sitta fint så här i början på året, det skulle ge lite positiv inspiration, visa att man kommer långt med kompetens i kombination med ödmjukhet, laganda och en positiv inställning till uppgiften.

PÅ hemmaplan är det bara att hoppas på våra lokala förmågor. Bandyn kommer att tilldra sig ett stort intresse, Villa har alla möjligheter att lyckas under resten av säsongen, det gäller bara att få in lite "Per Mårts-anda" i laget, att alla tror på det dom gör, då går det vägen.

Hockeyn kommer att få det kärvt, A-laget ligger ju inte speciellt trevligt till men, men... vi hoppas ändå. U16-laget har ju visat att träning, bra ledarskap och självklart ett stort kunnande har gjort laget till HCL:s vinnare den här säsongen. Att få chansen att spela om SM-tecknen är inte fy skam vi håller tummarna för dessa duktiga och satsande grabbar.

RSS 2.0