Shakespeare visste vad han skrev

Kanske detta välkända citat från William Shakesperes pjäs Hamlet kan passa som inledning till dagens synpunkter.
"Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över"

                                                         
                                       Fler borde tänka som William Shakespeare

Har nog skrivit om detta tidigare men kan inte låta bli att ta upp det på nytt. Tillhör den trogna skara av tidningsläsare som då och då även deltar i den offentliga debatten. Nättidningen Lidköpingsnytt.nu är ju en för de flesta välbekant och flitigt läst avisa som även har en uppskattad kommentarsmöjlighet till artiklarna. Varför jag tar upp detta med möjligheten att ha synpunkter på det som skrivs, att på ett anonymt sätt få chansen att" skriva av sig" är att kommentarerna ibland verkar ha skrivits antingen för att enbart provocera eller i andra fall av fullständigt förståndsbefriade författare. I alla fall får man den uppfattningen om dom.

Trots att redaktör Smitterberg vad jag förstår kastar en stor del av materialet på sophögen så är det ändå en nivå som på nåt sätt skrämmer, det förekommer synpunkter och ett språkbruk som man inte trodde fanns, vissa återkommande signaturer skulle egentligen avstå skrivandet helt beroende på deras sätt att uttrycka sig. Att vi har både åsiktsfrihet och tryckfrihet skall vi självfallet vara tacksamma för om man betänker alternativet. Därför skall det till ganska mycket innan det går att stänga spjället på dessa åsiktsmästare. Däremot skulle inte lite självrannsakan skada, vet väl själv att man ibland vill skriva med betydligt "större" bokstäver men efter en stunds eftertanke så blir stilen normala 10 pt istället för 24 pt som man ville använda i det första adrenalinflödande skedet.

Det kan vara riskabelt att skriva som jag gör här ovan, risken finns att bli betraktad som den som inte tolererar andras åsikter. Fel, fel, fel, älskar personer med åsikter, just därför är det så viktigt att kunna argumentera för sin sak på ett sätt som för tankarna och dialogen framåt. Att enbart slå sin "motståndare" i skallen med än det ena än det andra, ibland rent kränkande kommentarer är inte konstruktivt, det skapar enbart motsättningar som vid närmare granskning kanske inte är så stora när allt kommer omkring.


Nybygge med förhinder

Funderade en stund på att skriva några väl genomtänkta rader om svininfluensan men snubblade redan i inledningen på tangenterna. Varför skriva om nånting som redan ventilerats till leda, tidningar, teve, Svensson på gatan, ja jag vet inte var man skall vistas för att slippa höra om denna "världskatastrof".

                                        

Det får istället bli lite funderingar kring det planerade byggandet av bostäder på Närebo. Markägaren vill bygga radhus och småhus på en bit mark som inte är av större intresse att bruka. Problemet är bara att de hus som ligger i direkt anslutning hamnar bakom dessa planerade nybyggen vilket innebär att de blir av med den öppna vy de har nu. Därför har dessa fastighetsägare med rätta protesterat mot planerna.

Jag är den förste att ställa mig på deras sida, hur skulle det se ut om byggena blir verklighet med tanke på vad som just nu händer på Kartegårdsgatan. Där har fastighetsägarna utefter gatan tvingat kommunen att göra åtgärder för att minska bullret från gatan vilket innebär smalare gata och framtida farthinder. Hur skulle det bli vid Örslösavägen om det byggs småhus alldeles intill vägen? Jo självklart måste ju hastigheten sänkas, farthinder byggas och nån form av bullerdämpning ordnas. Varför i herrans namn skapa ett liknande problem som just nu håller på att ge kommunens trafikplanerare gråa hår, hur tänker man egentligen. Men å andra sidan så är väl byggandet bara på förslag, inga beslut är ju fattade och det är som sagt bara att hoppas att beslutet blir som de tidigare boende har begärt i sitt inlägg, alltså inga nya husbyggen just där.


Bra jobbat av våra bankdirektörer

                                                        
                                            Välbeställd dam på vår bekostnad

Två av våra storbanker, SEB och Swedbank som gjort enorma förluster i bland annat Baltikum och där staten tvingas håller bankerna under armarna fortsätter att dela ut bonusar till de högsta cheferna. SEB har avsatt 1,2 miljarder (1200 miljoner) kronor till bunusprogram det närmaste året och avser inte att ändra på detta enligt chefen Annica Falkengren. Tacka fan för det, det gäller att sko sig samtidigt som staten får ta hand om skiten efter dessa rufflare.

Kanske dags för Anders Borg att leva upp till sina utfästelser om krafttag mot dessa profitörer. Eller kanske bäst ändå att hålla käft och göra som vanligt, det gäller att inte bita den hand som föder.

Medarbetare bättre än arbetare och tjänstemän

Antalet arbetslösa fortsätter att öka, ingen går längre säker i dessa tider av varsel och uppsägningar. Vissa företag gör överenskommelser med facket om förkortad arbetstid med motsvarande löneavdrag, andra väljer att varsla och säga upp vissa av sina anställda, andra flyttar verksamheten till länder där löner och anställningsvillkor ligger på en annan nivå än i Sverige. Vilket av åtgärderna som är att föredra är väl som alltid beroende på omständigheterna och framförallt på vem man frågar. Eftersom jag själv under nästan trettio år var förtroendevald i Ledarna och på detta sätt sett verkligheten både utifrån och inifrån känns det i dagsläget som om vi gått trettio år bakåt i tiden vad gäller fackligt arbete. Ingen verkar riktigt veta vilken sida man skall representera, det blir ett kattrakande hit och dit vilket i sista ändan kan vara förödande för intressebalansen på arbetsplatsen.

                                                    

Min gamla arbetsplats SNA Europe väljer i tider med dålig orderingång att låta sina anställda gå ner i lön samt korta arbetstiden där facket överraskande var den part som föreslog åtgärden. Att detta för vissa anställda innebär en lönesänkning med 5000 kronor i månaden verkar inte bekomma fackets representanter det minsta. Kommer att bli spännande att följa fortsättningen på överenskommelsen där många av medlemmarna inte ens är informerade utan överkörda av sina representanter.

Ytterligare en sak som gör mig lite beklämd är att vissa fortfarande talar om "arbetare och tjänstemän" där arbetare skulle vara de som är närande och tjänstemän alltså är tärande. Med detta som utgångspunkt borde en av de viktigaste fackliga uppgifterna i framtiden vara att lösa upp denna hårt åtdragna strypsnara, att börja förstå att den anställde oavsett "fack" gör företaget och de anställda till vad det är. Ingen skall egentligen kunna undvaras oavsett syssla, att därför betrakta en arbetskamrat som tärande bygger tyvärr på okunskap och gamla fördomar vill jag påstå. Den som tillverkar en pryl rent praktiskt måste väl ändå acceptera att några arbetar stenhårt för att denna pryl för det första blir utvecklad, konstruerad, provad, marknadsförd, och slutligen såld. Likaså måste nån se till att personalen får sin lön, att andra personal- och kvalitetsfrågor hanteras på rätt sätt, att receptionen är bemannad osv, osv. Detta är ju vad vi normalt kallar administrativa arbeten eller lite gammalmodigt "tjänstemannajobb" men som otvivelaktigt behövs likväl som den "arbetare" som producerar varan.

                                                         
                                             Samförstånd..., vägen till framgång

Borde snart vara dags att skrota begreppet "arbetare och tjänstemän" och införa begreppet anställda eller medarbetare. Trodde nästan att detta var en realitet idag, redan för tio år sedan var detta ett stort ämne på den fackliga dagordningen, att skapa ett gemensamt forum för alla anställda. Kan inte vi anställda själva acceptera varandra för det vi uträttar så har vi lång väg att vandra innan vi kan kalla oss de humanister vi annars vill bli betraktade som då vi jobbar för att alla skall ha samma värde i samhället oavsett bakgrund. Samarbete och solidaritet gör oss starka, inte tvärtom.


Sverige, ett paradis för rufflare!

Likadant varenda sommar, år efter år återkommer dessa irländska så kallade asfaltsläggare och ställer till förtret på olika håll i Sverige. Försöker lura fastighetsägare och andra att köpa deras tjänster, tar betalt i förskott och struntar sedan i att utföra jobbet. Rufflarna bor i husvagnar och försöker komma in på vanliga campingplatser men blir för det mesta stoppade vilket innebär att de fricampar på olika ställen. Läste senast att de gjort Utsikten på Kinnekulle till sin egen camping.

                                             
                         Tillslag mot dessa rufflare som stjäl och bedrar...

Polisen avhyste igår ett gäng från en plats i Göteborg där ordningsmakten fick sätta hårt mot hårt innan de fick iväg packet som bara drog vidare mot Halland. Nu har de dykt upp i våra trakter och man undrar hur länge de skall få hållas innan man skickar hem dom dit dom hör hemma nämligen Irland. Sverige är fantastiskt, här är det tydligen bara att komma och köra sin bedrägliga verksamhet utan att vi gör ett skit. Att polisen skickar iväg dom från ett ställe till ett annat är väl knappast nånting som gör att vi slipper dessa lurendrejare, de fortsätter ju sin verksamhet med ordningsmaktens goda minne. Släng ut skiten ur landet så kanske vi i fortsättningen slipper resurskrävande insatser från polis och andra.

Ingen tillfällighet att Sverige blivit ett tillhåll för diverse mer eller mindre skrupelfria personer, det kostar ju inte ett skit att åka dit, det verkar närmast vara en slags tjuv-och-polis-lek -TA FAST-SLÄPP-TA FAST-SLÄPP. Det enda positiva är väl i så fall att det skapar arbete, men polisen verkar ha fullt upp ändå med sina sinande resurser.

Nu gäller det, hopp eller förtvivlan är frågan

Att bli anförtrodd en så grannlaga uppgift som att tippa V75 för ett tiotal personer kan vara både inspirerande och skrämmande. Har precis gnuggat färdigt geniknölarna och lyckats klämma fram ett system som givetvis skall ge oss ett rejält tillskott i kassan. Nu är det bara att vänta och hoppas, hoppas att hästar och kuskar gör vad de skall och att framförallt Järvsöfaks och Jan-Olof Persson gör vad som krävs. Då är det bara att håva in slantarna.

Såg förresten att kommunen har avverkat skogen vid ridhuset för att kunna börja anläggandet av nya rasthagar för Lidköpings Ridklubbs hästar. Efterlängtat och välkommet, nu är det bara att vänta på reaktionerna från våra kommunala trädkramare, vissa små signaler har redan framförts om denna "skövling" som nån valde att kalla det. Avverkning för ett speciellt behjärtansvärt fritidsändamål är väl en bättre och mer sansad beskrivning enligt mitt sätt att se på saken.

Nu är det väl också dags att börja varna för översvämningskatastrofer, Vänern har ju de senaste dagarna stigit med 15-20 centimeter vilket enligt nutidens rubriksättare torde innebära nån form av katastrof i alla fall.

Nu är vi tydligen lika kungen och jag

Svininfluensan gör oss alla lika, oavsett samhällsstatus påstår våra så kallade kvällstidningar och skickar ut braskande rubriker om hur likställda vi alla är då det blir tal om att vaccinera sig mot den befarade spridningen. "Varken kungen eller Reinfeldt kommer att få gå före i vaccineringskön" skriver tidningarna och menar att de vackert får vänta på samma sätt som vi vanliga dödliga.

                                                    
                                                          Riktigt grisigt minsann....

Driver dessa tidningsdrakar med oss eller vad är avsikten egentligen. Ingen kan väl ändå vara så korkad att han eller hon tror på detta skrivna spektakel? Är det nån som inbillar sig att kungen och hans familj går till vårdcentralen och köar för att få bli vaccinerade. Eller att statsministern slår följe med Maud Olofsson till samma vårdcentral och ber att få en spruta mot svininfluensan. Risken att just de drabbas av svininfluensa är väl i och för sig större än för många andra om ni förstår vad jag menar så för den skull kanske de borde gå före ändå.

                                                           
                                                   Verkligheten överträffar oftast dikten...

Nog om detta, nu är det viktigare saker som gäller. Såg på morgonens tevenyheter att FBI gjort en stor razzia och plockat in ett 40-tal toppolitiker och judiska rabbiner i New Jersey anklagade för korruption. Bland annat har man handlat med mänskliga organ, fått människor att sälja exempelvis en njure som sedan sålts vidare med enorma förtjänster för dessa skrupelfria rufflare. Kanske detta kan bli en skrämmande väckarklocka för andra med samma korrupta levnadsstil, både i USA och på andra håll i världen. Bara att hoppas på att detta är starten på en världsomspännande razzia mot dessa Sopranosliknande personer och organisationer. Finns säkert många som känner att det bränns under fotsulorna för tillfället på många håll i världen.

Regn gör att man vaskar om i minnet

Hur lång kan en regnskur vara för att få kallas just skur? Vad är det för kriterium som gäller egentligen då SMHI pratar om regnskurar? Idag lovade (hotade med) meteorologerna kraftiga regnskurar på sina håll, regnskuren där jag befinner mig har pågått utan minsta avbrott i tre timmar och det är inte vilken skur som helst, säkert har det kommit 30 mm eller mer på den tiden. Kanske en fråga att skicka till Källbybördige TV-meteorologen Johan Sohlberg. 

                                                                     
                                                     Johan, hur lång kan en regnskur vara...?

Sohlberg ja, träffade häromdagen min gamla barndomskamrat Björn Sohlberg (Johan är kusinbarn till Björn) som jag inte sett på fyrtio år. Bor sedan flera decennier utanför Borlänge (kan vitsigt säga att han Bor-länge) men har sen några år övertagit grannhuset till sitt föräldrahem i Källby där han påbörjat ett renoveringsarbete som skall göra huset beboeligt igen. Vi kom naturligtvis in på husets historia och pratade länge om den tidigare ägaren Källby-profilen Almgren, en potentat med långt vitt skägg som innehade allahanda samhälleliga uppdrag. Vet att han bland annat var kristidsnämndens orförande vilket självfallet gav honom oinskränkt makt över folks konsumtion under kriget och en bit in på 50-talet. För att markera sin storhet i bygden har han tillsammans med hustrun även den i särklass största gravstenen på Källby kyrkogård, det gäller att "synas" även efter sin död.

Jag minns honom speciellt som den "gamle vitskäggige gubben" som varje lördag eftermiddag klockan halv fyra kom till badhuset i Källby för den sedvanliga veckotvagningen. Med sin samhällspondus, sin speciella utstrålning och framförallt att han alltid var först på plats hade han givetvis en egen hytt i omklädningsrummet. Om nån oinvigd lyckades komma före och ta hans plats åkte dennes kläder ut fortare än kvickt då Almgren kom, ingen pardon där inte.

Eftersom mina föräldrar Karl och Gerda under många år var badmästare i badhuset var det naturligt att man som liten ibland fick hjälpta till med olika sysslor men framförallt bara finnas där för att lyssna på gubbarnas berättelser. Det var mycket nyttigt man lärde sig under de tidiga ungdomsåren som kanske inte alltid tillhörde det vi idag kallar pedagogisk inlärning men jag tror ändå det för det mesta var nyttiga lärospån.

Detta var lite blandad kompott men ändå med viss sammanhållen så kallad röd tråd.

Var har jag hamnat, bara främlingar omkring mig

Gjorde en runda på torget på förmiddagen, ja Lidköpings torg naturligtvis, och konstaterade att många av de personer man normalt möter och växlar några ord med inte fanns på plats. Utbytta mot en massa okända ansikten klädda i allehanda mer eller mindre fantasifulla sommarkreationer och nyfiket härjande bland knallarnas störtintressanta varor. En turist från exempelvis Örebro hittar ju självfallet betydligt fler intressanta varor på torget i Vänerstaden än vad som erbjuds i Närkemetropolen. Omvänt så gör vi  västgötar betydligt fler fynd om vi åker till Örebro. Verkligheten är väl att vi är lite mer köpsugna på semestern oavsett behov vilket visar sig då jag aldrig tidigare sett så många prylstånd som idag.  

                                                 
                                                       En sommaridyll

Sommaren är en tid då alla, ja väldigt många i alla fall, är på resande fot. Oavsett väder så skall vi förflytta oss en bit, inte nödvändigtvis så långt utan mest för att komma hemifrån några dar, sommar är lika med semester även för oss som inte längre har nån semester att plocka ut, vi skapar oss ändå en form av semester genom att dra iväg hemifrån och uppleva nya miljöer som gör att vi orkar med den mörka årstiden även kommande vinter.

Därför är det lite speciellt att göra den där torgrundan i juli månad, på nåt sätt är det som att vara på resande fot. En massa nya ansikten, språk och dialekter gör att det nästan känns som att vara på en helt annan plats. Ända tills man kommer till den västra delen av torget, då märker man att det fortfarande är Lidköpings torg. Där står nämligen som vanligt blomsterhandlaren med furirsrösten och hojtar. "Alla växter på marken femton kronor" skriker han med en röst som får mig att minnas överfurir Mårtensson under min tid på Pansartruppskolan i Skövde på 60-talet, en skåning som trots sin enorma stämma skulle vart grymt avundsjuk på blomsterkrängaren med tordönsstämman på Lidköpings torg. Vet att Frälsningsarméns musikkår ibland vägrar spela på torget för att slippa bli överröstade av gaphalsen. 

                                                       
                                                       Spännande så det förslår

Nu laddar jag för kvällens stora begivenhet nämligen det klassiska traktorracet i Binneberg/Odensåker. Tillsammans med uppskattningsvis ett par tusen andra entusiaster skall vi kolla vem av dessa fantastiska traktorförare som lyckas ta hem årets mästerskap. Att det blir en kamp på kniven är säkert, det brukar inte sparas på krutet då det gäller att erövra denna åtråvärda titel. Både förare och material får bekänna färg om man säger så.

Regelöverträdelse gav rejält klirr i kassan

Nu är travfesten över, regnet gjorde väl att det inte blev som hoppats men trots detta en spännande helg. Lördagens V75-spel som jag skrev om igår gick ihop men utan att ge de stora pengarna. Dagens stora händelse på Axevalla, Stochampionatet med landets bästa fyraåriga ston på startlinjen blev till stora delar en riktig fegkörning från de flesta kuskarna. Upplösningen där Örjan Kihlström kunde köra hem en miljon kronor föregicks av en regelvidrig styrning då han styrde ut ett halvspår samtidigt som Jörgen Westholm var på väg att avancera vilket gjorde att ekipagen krokade ihop och Westholms häst galopperade och var därefter chanslös.

                                                    
                                               Inte alltid ärliga tag på travbanan

Det som är intressant i sammanhanget är att domarna dömer Kihlström till tiotusen kronor i böter samt avstängning i några dagar för den regelvidriga körningen. Som jag såg det så hade han blivit instängd om han inte gjort spårbytet och inte kunnat plocka hem den där miljonen i förstapris. Därför är "straffet" ett hån, kör som du vill och betala lite kaffepengar i böter men vinn en miljon. Vilken annan sport skulle acceptera detta?

Kanske låter som jag är en dålig förlorare men då kan jag påpeka att jag inte spelat överhuvudtaget denna spelomgång, enbart konstaterar fakta. Kihlström är ju normalt ingen buse men det skall väl knappast ha nån betydelse i sammanhanget. Förstår Jörgen Westholms besvikelse efter loppet, han uttryckte sig ändå diplomatiskt trots att han var rejält förbannad.

Travfest trots regn och rusk

Bloggväder! Ja, vad skall man annars kalla detta helgväder med regn och rusk? Att sitta inne och picka på datorn är väl egentligen det enda som gäller om man inte som ett antal tusen tappra själar har sökt sig till Axevalla travbana för att vara i händelsernas centrum då Axevalla arrangerar den årliga Stochampionatshelgen. Tycker synd om både arrangörer, publik, kuskar och hästar och naturligtvis alla som campar på området. Kan inte vara speciellt trevligt att tälta då regnet står som spön i backen, även om många av camparna redan är blöta invändigt och därmed kanske lite mer toleranta mot vädergudarna.

                                         
                                                                        Folkfest trots regnet

Själv sitter jag som sagt framför datorn och bara noterar att mina spel på V75 faller på plats klockrent, återstår bara ett par lopp sen är det dags att kvittera ut belöningen? Nu skall jag inte gå händelserna i förväg, återkommer om det går som jag hoppas, annars ligger jag lågt en stund.

Motorväg är en välsignelse - inte förbannelse

Nu är miljöpartisterna på hugget igen. Läste en debattartikel i Lidköpingsnytt.nu där våra lokala grönmålade idealister skäller på motorvägssatsningen mellan våra två största städer, Stockholm-Göteborg. En utbyggnad som släpat efter i en herrans massa år och definitivt är en nödvändighet. Kollektivtrafik i all ära men vi kommer inte under överskådlig tid att kunna undvara våra landsvägar. Vägar av hög standard kommer även i framtiden att behövas, jag är fullständigt  övertygad om att vi kommer att bygga bilar som inte drivs av fossila bränslen och därmed kommer vi att både färdas miljövänligt och effektivt. Vad är då mer naturligt än att vi satsar på säkra motorvägar. Att som miljöpartiet kalla motorvägarna för miljöförstörare är att försöka få oss att acceptera sämre vägstandard med större olycksrisker enbart för att kunna driva sin envisa kollektivtrafikpropaganda. Eller tror möjligen miljöpartiet att biltrafiken är försvunnen om 25 år?


                                                  
                                                             Framtiden...

Det första miljöpartiet och andra kunde göra för att underlätta och kanske öka det kollektiva resandet är att se till att det skapas en prisnivå som gör denna resandeform ekonomisk försvarbar. Att betala 2500 kronor för en tur och returresa mellan Stockholm och Göteborg är inget som gynnar tågresandet, det blir betydligt billigare att ta bilen - eller varför inte flyget som är ändå billigare i många fall. Lika illa är det om vi tittar på den lokala kollektivtrafiken, en resa med buss mellan exempelvis Filsbäck och Framnäs City kan som jag skrivit tidigare kosta upp till 65 kronor, inget som främjar det kollektiva resandet precis. Nej, säkra och okomplicerade vägmiljöer kommer att behövas även i framtiden oavsett vad miljöpartiet hävdar.


Ta tåget, det är fortfarande säkert - men dyrt

Lovade ju att återkomma med Banverkets svar på mina synpunkter angående Kinnekullebanans skick Här är ett utdrag ur svaret från Jan Hansson, Chef Anläggningsdrift Värmland/Västergötland.

                                               
                                             Säkert enligt Banverket

Hej Ronny. Tack för ditt mejl. Jag skall försöka besvara dina funderingar. Banverkets spår håller olika standard. Kinnekullebanan är en bana bestående av träsliper och räls med skruvskarvar. Banan ingår i de så kallade lågtrafikerade banorna, följ länk till Banverkets hemsida (om länken inte fungerar så klipp ut och klistra in i adressfönstret i din webbläsare). http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-1-Jarnvagen/Framtidsplanen/Drift-underhall-och-utbyte/Lagtrafikerade-banor-utreds.aspx .

Det är inte ovanligt att enstaka skarvbult eller rälsspik lossnar eller sticker upp. Detta är inte något som påverkar säkerheten om det inte är i större omfattning. För att hålla koll på spåret så genomför Banverket besiktningar enligt en fastställd årsplan för att säkerställa säkerheten på banan. Det innebär att för Kinnekullebanan så genomförs 4 st manuella besiktningar, 2 st maskinella besiktningar av spårläget samt 1 maskinell ultraljudskontroll av rälsen per år. Anmärkningar som upptäcks åtgärdas enligt fastställda åtgärdstider utifrån allvarlighetsgrad.

För det första är det bara att tacka Jan Hansson för ett snabbt svar, det tog mindre än ett dygn från att jag skickat min fråga till att svaret fanns i mailboxen. För det andra var det ett uttömmande svar, inget generellt "det är ingen fara att åka på Kinnekullebanan" eller liknande. Det finns trots allt hopp om statliga verk fortfarande, eller är det möjligen avyttrat av privatiseringsivraren Odell, fan vet, det går fort att sälja ut våra gemensamma tillgångar nu för tiden. 

Victoria avstår apanaget, lever på kärlek

Ja må hon leva, ja må hon leva sjöngs det på Öland i går kväll då prinsessan Victoria firades. Andra versen på sången hade texten: Av vad skall dom leva, av vad skall dom leva, jo av kärlek skall de leva uti hundrade år vilket avsåg Victoria och Daniels framtid.

                                                                     
                                                          Blir billigare i drift framöver...

Av kärlek skall de leva, tack, sa jag spontant, då slipper åtminstone jag att vara med och försörja dessa nippertippor och goddagspiltar i fortsättningen. Apanaget till kungahuset kan säkert minskas med några tiotals miljoner om året på detta viset vilket skulle kännas befriande måste jag säga. Antar att hans Majestät Carl XVI Gustaf har åtagit sig att svara för den ekonomiska delen med hjälp av sin "förmögenhet", alltså dina och mina pengar han lagt på hög under åren. Resten lär väl ungdomarna få sköta själva. Kärleken är ju kanske inte lika lätt att lägga på hög i banken så det gäller att sätta sprätt på tillgångarna så snart som möjligt.

                                                     
                                                     Gäller inte kungahuset

Varför denna avhyvling av kungahuset egentligen? Jo, det är ju som vanligt ganska enkel matematik, en familj, eller rättare sagt släkt som inte har det minsta inflytande i samhället skall leva på skyhöga bidrag. Sverige värnar ju yttrandefriheten som nåt av vårt demokratiska samhälles starkaste tillgångar. Varför har vi då satt munkavel på de annars så högt ärade kungligheterna kan man fråga sig. Ingen av dessa familjemedlemmar tillåts ju säga vad de tycker, de förväntas svamla om fullständigt meningslösa saker som inte på nåt sätt får vara kontroversiella eller innehålla egna åsikter. Allt vad de säger skall vara noga tillrättalagt för att passa, inget annat accepteras. Normalt kallas detta för att leva i ett diktatoriskt samhälle men inte då det gäller dessa nickedockor.

Vad blir då egentligen nyttan med dessa bakbundna marionetter mer än möjligen lite PR-värde för de royalistiskt trogna.

Vågar jag åka på Kinnekullebanan?

Skrev ju häromdagen om Kinnekullebanans "dåliga" skick. Det vill säga själva banan med lösa slipersspikar och skarvmuttrar som inte är åtdragna osv. Pratade för en liten stund sedan med en campare från Skåne som bara sådär i förbifarten frågade hur i all sin dar vi vågade campa intill järnvägen som vi gör hela sommaren.
-Har arbetat med järnvägsunderhåll i många år, berättade han. Gick en bit utefter banan igår och förfärades av hur skicket var, och berättade samtidigt om en järnväg i Skåne som för ett par år sedan hade samma problem och tvingades ställa in trafiken tills man hade åtgärdat anmärkningarna. Inte konstigt att det låter så mycket från rälsen då den på vissa ställen verkar ligga nästan lös fortsatte han och jag måste hålla med, det jag har sett känns inte riktigt tillförlitligt. Men det kanske är en överdriven oro från min sida.

                                                    
                                                   Dags för bättre underhåll....?

Tänker i alla fall kontakta banverket och kolla vad de har att säga. Risken är väl att jag kommer att växlas in på olika stickspår tills jag ger upp. Men jag återkommer om hur det gick, det kan vara intressant att höra vad som gäller. Det är ju trots allt en ganska livligt trafikeras järnvägssträcka även om den tunga godstrafiken har upphört sen Cementa i Hällekis lade ner för gott.

Blandade karameller, söta som sura

Vad kommer Sveriges EU-orförandeskap att innebära för Sverige? En ganska snäv och begränsad fråga i det europeiska perspektivet, men visst har den ett berättigande. Att vi som ett litet EU-land skall inneha ordförandeskapet under ett halvår kanske egentligen inte betyder så värst mycket ur nationell synpunkt mer än att våra medier har nånting att fokusera på. Passar väl bra då Michael Jackson knappast kan fortsätta att fylla förstasidorna så värst mycket längre även om spekulationerna och konspirationsteorierna kring hans död sannolikt kommer att presenteras under ytterligare några veckor, det säljer onekligen.

                                                
                       En vilsen "statsman" som räddats av den globala krisen

Att Fredrik Reinfeldt får chansen att spela den store statsmannen kanske kan vara intressant under en kort tid men sen är det väl som vanligt igen, ingen bryr sig speciellt. Den globala finanskrisen har ju räddad honom tidigare och kommer väl att göra så även under ordförandetiden. Att ordförandeskapet kommer lägligt råder knappast nån tvekan om, det kommer att ta blickarna från hans tillkortakommande som statsminister där alliansen enbart satsat sina resurser på att hålla samman oavsett vilket resultatet blivit. Bara att vänta in 2010 och hoppas att vi får återinföra en mer rättvis fördelning av våra resurser, ett samhälle där de svagaste inte skall begöva f(g)öda de mest förmögna.

Kanske till och med pensionärerna kan återfå lite av det som de efter ett helt yrkesverksamt liv rimligen borde kunna kräva. Det enda som höjs för denna kategori är skatten, en orättvisa som egentligen inte skulle behöva förekomma om vi begåvats med en begåvad, ansvarsfull och trovärdig regering.

Campinglivet kan vara hårt.

Herregud vad trögt det är för tillfället, uppdateringen av bloggen är under all kritik. Och det skall vara jag som missköter min syssla på detta viset, är ju själv ganska snabb att kritisera då saker inte faller mig på läppen. En liten ursäkt är att jag haft besök från storstan, dotter Helena och mågen Thomas har varit på besök några dagar och då finns det ju alltid annat att göra än att sitta framför datorn.

Har annars haft lite att göra med oärliga hästhandlare, det är ju en klassisk branch där det sen gammalt brukar rufflas. Tänker inte redogöra för vad som hänt det senaste mer än att vissa försöker gör sig en hacka med oärliga, ja i alla fall tvivelaktiga metoder men ibland hoppar de på fel "offer" vilket känns förbannat skönt måste jag säga.

För övrigt är det inte mycket som händer, jo regnet strilar som vanligt i juli och den korta badsäsongen under två veckor i månadsskiftet har stoppat upp totalt. Verkar som om den kanske kommer igång i nästa vecka igen, då är det även meningen att jag tillsammans med Ing-Marie och Jörgen skall köra en allsångskväll på Filsbäcks Camping. Bara att avvakta vädret, det verkar ju bli riktigt trevligt frampå veckan.

Som avslutning kan jag bara rapportera att det blir aldrig som man tänkt sig på en campingplats. Att planera längre än en halvtimme framöver är för det mesta omöjligt. Så blev det ikväll, det dråsade in folk då jag tog fram dragspelet vid sjutiden och sen var det fullt ös till klockan passerat midnatt. Just nu är klockan halv två på natten och jag är på väg att inta horisontalläge efter en fantstiskt trevlig kväll med sång och musik. Vi hörs frampå söndagen då jag sparkat liv i mina normalt morgonpigga livsandar.

Mord eller allsång, vilket är att föredra?

Knappt att jag vågar skriva dessa vanvördiga rader men jag tar mod till mig och gör ett utfall. Jag sitter nämligen vid datorn en tisdagkväll efter klockan 21 och missar därmed den engelska serien Morden i Midsomer. Jag är fullständigt medveten om att detta är att häda, ingen jag känner missar frivilligt Morden i Midsomer så jag är övertygad om att jag kommer att få på pälsen men skit samma, jag får ta smällen med högburet huvud.

                                            
                                    Kommissarie Barnaby in action

Att engelska teveserier oftast är små mästerverk är jag den förste att erkänna men trots detta så har jag svårt att sitta inne en sommarkväll och kolla teve. Det fick räcka med en timme Allsång på Skansen, därefter är det behagligare att sitta vid datorn i förtältet och fundera över livets mysterier. 

                                                   
                                                         En bra artist i fel kanal

På tal om allsång så såg jag även Lotta på Liseberg igår och måste säga att jag blir lika irriterad varje gång jag tvingas genomlida TV4 med dessa förbannade reklamavbrott. Irriterande och störande vilket till slut gör att jag struntar i att titta överhuvudtaget. Lika bra det förresten, Lotta på Liseberg är ingen höjdare enligt mitt tycke trots att expertisen på området lovordar programmet. Det enda jag orkar med i denna kanal är Beckfilmerna med den alltid lika "vältalige" Gunvald Larsson samt kommissarie Becks stödkragebärande granne, han med "skall du ha en stänkare", det är värt varenda sekund även om jag måste vänta över nyheterna kl 22 för att följa filmen till slutet.

Som en liten avslutande kuriosagrej kan jag berätta att jag fått tillbaks mitt cykelhjul från reparatören som jag skrev om för några dagar sen. Utan att byta däck som han hävdade var nödvändigt för att få slangen att hålla luft så fungerar nu däcket klanderfritt. Det gäller att stå på sig mot "experterna", envishet lönar sig ibland.

Prince Bus, en blivande kung?

Börjar dagen med lite positiva bilder, barnbarnet Molly fick ju för några veckor sedan ännu en liten krabat att ta hand om då minishettisen Busan - en av hennes ponnyer och minstingen bland hennes favoriter - fick ett litet föl som omedelbart döptes till Prince Bus. Här kommer några bilder från de första dagarna för snart är den "lille" lika stor som mamma Busan.


                                  Ungefär 12 timmar gammal


                                          Några dagar gammal


                                           Molly med sin nya kompis

 

Pengar finns det gott om i idrottsvärlden

Pengar, pengar, pengar, allt handlar tydligen om pengar numera. Det går inte att slå upp en tidning eller titta på teve utan att matas med hur mycket pengar det kostar, vad nån tjänar eller lurar till sig. Inte minst kvällstidningarnas sportbilagor fullkomligen svämmar över av ekonomiska redogörelser för våra sportidolers inkomster eller transfersummor. Vad som är riktigt spännande att presentera är vilka klubbar som är på fallrepet, senaste konkurshotet jag läste om hänger över speedwaylaget Smederna som kanske tvingas dra sig ur pågående serie.

                                     
                         Titta inte bort grabbar..., ta dollarbunten även om den är tunn

En annan intressant uppgörelse presenterades häromdagen då man visade bröderna Sedins nyskrivna femårskontrakt med Vancouver Canucks där tvillingarna får runt 47 miljoner vardera per år för att fortsätta i den kanadensiska hockeymetropolen. Det som var den stora nyheten var just att grabbarna valde att stanna i Vancouver och ta den "ekonomiska smällen" då man annars kunde skrivit betydligt fördelaktigare kontrakt med nån annan klubb. Visst är det skönt med hockeylirare som fortfarande gör sitt jobb för sketna 47 mille.

                                                
                HC Lidköping viker inte ner sig även om det osar katt ibland

På den lokala fronten har det ju på senare tid handlat en del om HC Lidköpings knackiga ekonomi. En klubb som tyärr hamnat i rejält ekonomiskt blåsväder men som trots allt har ett antal idealister som kämpar med näbbar och klor för att ro den svajiga ekan i hamn. Är övertygad om att klubben kommer att fortsätta utbilda fina hockeyungdomar vilket på sikt kommer att ge ett positivt resultat även på ekonomisidan. För det är ändå ekonomin som till allra största delen delen styr verksamheten. Förresten, kanske nån av klubbens ungdomar i framtiden kan kamma hem sisådär 50-100 miljoner om året i hockeyns hysteriska pengakarusell, bara att gratulera i så fall. Glöm då inte bort att skänka en slant till HC Lidköping, den kommer säkert väl till pass.


Klimathotet - forna tiders religionsskräck

Klimatförändringen diskuteras i alla möjliga sammanhang numera. Oavsett om det är på högsta ministernivå eller i fikarummet på jobbet så skall i stort sett allt som händer i världen analyseras med utgångspunkt från vår påverkan på miljön. De senaste dagarnas åskväder som dragit fram över delar av landet måste naturligtvis analyseras och värderas, både av expertisen på området men även av oss vanliga väderamatörer.

                                                  
                                                       Nutidens skräck

Aftonbladet ställde följande fråga till några personer, "Beror det extrema vädret på växthuseffekten?"
Svaren varierar men som exempel säger en 69-årig pensionerad lärare att "Javisst tror jag det. Framförallt de här slagregnen tyder på det, plus otroliga åskväder". Har han rätt eller har han gått på myten att allt är mycket mer extremt vad gäller vädret idag?

                                                           
                                       För snöade det, idag är det SNÖKAOS

Så länge jag kan minnas, alltså drygt sextio år tillbaks i tiden har det till och från förekommit samma väder som vi haft under de senaste veckorna. Det vill säga perioder med mer än 30 grader varmt, fruktansvärda skyfall eller "otroliga åskväder" som läraren uttryckte det i Aftonbladets frågespalt. Vad som närmast är skillnaden då och nu är väl att nästan allt som händer på väderfronten numera hamnar på tidningarnas löpsedlar som "SUPERVÄRMEN CHOCKAR METEOROLOGERNA",  "VÄRSTA ÅSKVÄDRET PÅ 100 ÅR" eller "LIDKÖPING RISKERAR ATT LÄGGAS UNDER VATTEN".

Ingen påstår väl annat än att vi måste ta klimatförändringarna på allvar. Självklart skall vi göra vad vi kan för att rädda vår framtida livsmiljö. Det viktiga är då att vi får tillgång till relevant information, inte som nu en mängd blandade spekulationer från allehanda experter. Klimatförändringen har ju faktiskt blivit en av världens största industrier, en inkomstbringande rörelse där det dyker upp den ena lycksökaren efter den andra. Precis som i alla andra sammanhang där man ser en möjlighet att "göra pengar" ser många sin chans att med klimatfrågan som bas göra sig en framtid.

Möjligen har jag inte riktigt har fattat vidden eller komplexiteten i klimatfrågan. Kanske inte heller förstått vad som måste till för att nå de mål som alla pratar om. Däremot är jag övertygad om att vi kommer att matas med domedagsprofetior som avser att göra oss lite fogligare, inte ta för oss för mycket av livets goda utan spara godbitarna till fåtalet. Ungefär som man förr höll allmogen i herrans tukt och förmaning med hot om både det ena och det andra med religionen som täckmantel. Då gällde det att skrämmas så herrarna fick sitt av livets goda, nu gäller återigen att skrämmas så herrarna får behålla livets goda.

Kanske dags att byta jobb

Vad kännetecknar en bra yrkesman egentligen? Frågan kan ha många olika svar, en del säger antagligen att denne skall vara kunnig inom sitt område, andra menar att kunnandet måste kombineras med ett trevligt sätt att bemöta sina uppdragsgivare, självklart skall kunskapen omsättas i pengar och då är naturligtvis skäligheten i ersättningen ett kriterium att beakta.

                                                
                                    En komplicerad skapelse..... för vissa

Varför denna utläggning om yrkeskunnande undrar ni kanske? Jo orsaken är att jag råkat ut för precis raka motsatsen till vad jag räknat upp tidigare. Lämnade in ett punkterat cykeldäck till Lindroths Cykel på Källaregatan och hämtade det efter några dagar då denne "yrkesman" bytt slang. Åkte hem och monterade hjulet på cykeln, för att efter en dag konstatera att däcket på nytt var tomt, cykeln hade inte rullat en meter. Ännu ett besök hos Linderoths där jag fick reda på att "det kanske sitter nånting i däcket, jag bjuder på en ny slang". 
"Vadå bjuder svara jag, jag har ju redan betalt för att få ett fungerande cykelhjul?"
"Javisst, men det händer ibland att däcket är orsaken så jag rekommenderar att vi sätter på ett nytt däck", säger denne yrkesman.
"Varför sätta på ett nytt däck om det inte finns något fel, men om inte du har kollat däcket så får väl jag göra det själv" säger jag och gör en grundlig kontroll utan att hitta det minsta fel som kan ha orsakat problemet.
"Ja, ja säger denne eminente yrkesman, jag sätter väl i en ny slang då men jag lämnar i så fall inga garantier om jag inte samtidigt får sätta på ett nytt däck för det händer ibland att det är däcket som är orsaken även om vi inte hittar nåt fel". Till saken hör att cykeln är inköpt hos Lindroths Cykel och det "gamla" däcket kanske rullat sammanlagt fem mil så det är ju nästan nytt men enligt denne representant för firman .

Jag behöver inte relatera ytterligare till vårt samtal, jag antar att det ganska tydligt framgår vilken otroligt kundvänlig och skicklig yrkesutövare jag träffade på. En sak är tämligen säker, när jag på måndag hämtar mitt hjul för andra gången är det definitivt sista besöket hos denne flinande odugling, han kan försöka lura nån annan i fortsättningen, det finns tack och lov fler cykelhandlare i sta´n.


Dessa fantastiska sommarkvällar

Att det är ovanligt varmt och därmed ganska jobbigt mitt på da´n är bara att konstatera. Därför är kvällarna en lisa för både kropp och själ, det blir den stund på dygnet då allt känns sådär rofyllt och kravlöst. Temperaturen sjunker till behaglig nivå och att sitta och se solen dala ner i sjön samtidigt som många fortfarande badar är fantastiskt vackert.

                        
                                                             Vackrare kan det knappast bli

Saltgurka och åska, sommaren är här

Kom just hem från en kortare motorcykeltur. Jag har nämligen gjort den vanliga veckoturen till Sohlbergs Handelsträdgård i Källby och införskaffat veckans behov av saltgurka och tomater. Sohlbergs saltgurkor är en klassiker, jag är i det närmaste uppfödd på dessa gröna pärlor. Då jag var sisådär mellan 8-14 år tillbringades mycket av fritiden hos Sohlbergs, äldste sonen Tonny som numera är regerande trädgårdsmästare och jag hade många trevliga men ibland även jobbiga stunder. 

                                           
                                 Det blev många timmar på en sån här

På den tiden fick man nämligen trots den ringa åldern göra rätt för sig. Att rensa ogräs i växthusen var kanske inte alltid det skojigaste men det uppvägdes med råge då det var dags för traktorkörning. Det är många timmar bakom ratten på T24:an och om inte detta räckte för att tillfredsställa en "rattens mästare" så fanns granngårdens traktorer att tillgå, även där har jag spenderat åtskilliga timmar.

"Trädgårdsarbetarlönen" bestod till viss del av saltgurkor och tomater, det var bara att plocka med sig vad som var rimligt. Där hittar ni orsaken till min vurm för dessa fantastiska grönsaker.

                                           
                                              Sommarskådespel

Herrejäklar...., nu slog blixten ner alldeles utanför husvagnen. "Sicken jävla smäll" skulle säkert Dynamit-Harry i Jönssonligan ha uttryckt det. Det är ett praktfullt skådespel som pågår, smäller och dånar utan att det trots detta kommer en regndroppe, det verkar som om regnandet bara ligger och väntar. När det sen väl börjar så håller det väl på oavbrutet, det brukar ju vara så oavsett vad Röder och grabbarna påstår.  


RSS 2.0