Villastart med mersmak - på onsdag är det upp till bevis

Villaseger i Katrineholm med 15-3 är väl inget att klaga på. Kanske inte Katrineholm skall räknas till lagen som skall kunna ställa till besvär för varken Villa eller några andra men som alltid är det skönt att börja med en seger. Den som kan sin historia vet att nykomlingar ofta kan vara svåra att hantera så här i inledningen av serien. Därför är det bara att tacka för uppvisningen oavsett om Katrineholm/Värmbol som sagt knappast kommer att vara nåt större hot för nåt av lagen i årets högstaserie.

                                 
                                   Välkända ryggtavlor

Nu väntar en riktig värdemätare på onsdag då SAIK kommer på besök till Isstadion, ett SAIK som inledde med en storseger mot Edsbyn. Skall bli riktigt trevligt att få ta plats på västra läktaren och hoppas på bra väder och bra bandy. Att det blir fartfyllt behöver vi väl knappast tvivla på, två lag som har vassa anfallare brukar kunna bjuda på många målchanser och många mål. Hoppas bara det är Villa som gör flest, det skulle vara en säsongsstart som skulle få många att haja till en aning.

Såg att LAIK C-lag eventuellt skulle spela i hallen om man lyckats göra klar isen, kanske till och med C-lagen kan få lite publik på detta sätt. Vet inte hur stor möjligheten är att isen är klar men tydligen ganska snart i alla fall.

Bandy skall spelas inomhus!

Nu är det dags att slutligen konstatera att bandy skall spelas inomhus! Efter att ha tittat på kvällens match mellan Sandvikens AIK och Edsbyns IF på TV4 Sport i fantastiskt fina Göranssons Arena i Sandviken är det bara att konstatera att äntligen är bandy en sport som är anpassad även för tevesändning. Med de förutsättningar som moderna hallar skapar vad gäller belysning och iskvalitet så finns det inte den minsta tvekan hur jag i fortsättningen vill se att bandy på toppnivå spelas. Bandy skall spelas INOMHUS oberoende om man får ta med bandyportfölj eller inte! Till och med i teve blir det en höjdare.

                                             
                                   SM-vinnare 2010 om jag får tippa...
           
Att det fortfarande finns "utomhuskramare" förstår jag till viss del. En solig vinterdag med -2 grader, vindstilla och perfekt is är utan tvekan det vi normalt förknippar med bandy. Tyvärr är det väl sällan eller numera aldrig som vi får chansen att uppleva dessa förhållanden. Oftast har det under senare år spelats elitseriebandy i regn, snöblask, dimma blåst och allt som gör att det jag betalt för gått om intet. Att titta på en match som måste delas upp i tre perioder för att planen efter en kvart är täckt av fem centimeter snö är inget som ens den mest inbitne portföljbärare kan försvara. Som åskådare betalar jag för att få se underhållande bandy vilket är naturligt. Lika naturligt är det väl att spelare som satsar så mycket på sin sport också vill ha perfekta förhållanden, att få vettiga möjligheter att visa upp det man jobbat på under månader av svettiga träningspass.

För att återgå till kvällens drabbning mellan SAIK och Edsbyn är det väl bara att konstatera att hemmalaget kommer att bli svårslagna i årets serie. Har ett komplett lag med ett anfall som är supervasst med Muhrén och Edlund som livsfarliga avslutare. Trots SAIK:s styrkebesked är jag ändå lite besviken på Edsbyns ängsliga spel, eller skall jag kanske säga Edsbyns normala spel med mycket bollinnehav och ett evinnerligt bakåtspel. Detta tidigare vinnande koncept har ju blivit lite av bandyns signum de senarste åren, alla lag har tagit efter, eller åtminstone försökt ta efter det så kallade "tålmodiga spelet" vilket gjort att bandyn generellt blivit tråkigare för oss åskådare, enligt mitt tycke.

Att Edsbyn i år inte har samma kvalitéer som tidigare är väl en orsak till att man torskade mot SAIK men för min del tycker jag att SAIK anammat en del av ryska landslagets taktiska upplägg med hypernsnabba omställningar utan dess evinnerligt tråkiga så kallade säkra cirkelåkningar på egen planhalva. SAIK visade tydligt hur man stoppar motståndarnas speluppbyggnad med stenhårt arbete och markering en bit in på motståndarnas planhalva, vänder spelet snabbt utan en massa spelförstörande "Hälsingebågar" som jag väljer att kalla Edsbyns förlegade spelmodell och satsar för fullt framåt, antingen genom individuella prestationer eller oftast genom bollsläpp till flera spelbara alternativ.

Är övertygad om att detta blir framtidens spelmodell, hoppas att Villa-Lidköping har förstått att detta är en framgångsväg. Om inte annat så borde man sett hur Edsbyns gamla säkerhetsmodell har krackelerat, den är inläst och avslöjad, inte bara av Sandviken kan jag hoppas. I de bästa av världar har Ari och Edlund förstått vad som är framtidens bandy.


Är bussen verkligen miljövänlig?

Miljödebatten har väl aldrig varit så engagerande som den är för tillfället. I alla upptänkliga forum, från frukostbordet förbi fikarummet på jobbet till världens mest betydelsfulla ledare diskuteras vad vi måste göra för att återställa miljön till de nivåer som experterna föreskriver.

                                        
                                    Onödigt stor för 3 personer

Därför får jag en negativ aha-upplevelse då jag varenda dag året runt ser den stora blåa stadsbussen avsedd för runt 45 passagerare susa förbi utanför mitt vardagsrumsfönster. Kanske att jag nån gång sett tio passagerare i bussen men normalt är det i bästa fall 2-3 personer tillsammans med chauffören. Första tanken blir naturligtvis att det kanske vore läge för att köra med mindre bussar, fordon som troligen inte slukar riktigt så mycket bränsle som de som man nu använder.

Vet inte om jag är ute och seglar men har svårt att tänka mig att den som dagligen levererar 10 brödbackar till ICA använda sig av ett 24 meters lastbilsekipage bara för att det kanske nån gång om året kan vara aktuellt med 20 backar bröd.  

För att fortsätta på den kritiska vägen så tror jag det kommer att räcka med riktigt små bussar tills den dag då Västtrafik ser till att busspriserna hamnar på en acceptabel och rimlig nivå. Tyvärr är ju bilåkandet i många fall konkurrenskraftigt rent ekonomiskt vilket rimmar dåligt med vårt påstådda miljöengagemang. 


Influensa med knorr, riktigt grisigt faktiskt

Svininfluensan engagerar och i viss mån delar Sveriges befolkning i två eller kanske till och med i tre delar. Den första tredjedelen är de som till varje pris försöker underblåsa en inneboende rädsla för det okända och därmed farliga, att få oss att "förstå" vilket oerhört hot denna pandemi är mot hela vårt normalt trygga samhälle. Till den delen kan man utan att att skämmas placera in landets samlade mediauppbåd, en informationsapparat som utan att blinka skapar sig stora ekonomiska fördelar genom att spela på människors rädsla. Inget nytt men ändå en realitet i ett annars tryggt samhälle.  

                                                         
                                     Gäller att vara noga med hygienen...!!!

Den andra tredjedelen är de som kategoriskt hävdar att svininfluensan är en mediastorm och som som kommer att passera lika obemärkt som en vanlig höstförkylning. Till denna skara hör sannolikt både yngre och äldre, de yngre med sin tro på ödödlighet, inget kan väl påverka mig som är ung, frisk och stark. De äldre som med sin inhämtade erfarenhet och därmed utvecklad tveksamhet till liknande skrämselpåbud svårligen låter sig påverkas i första taget. 

Den sista tredjedelen är de som aldrig tar nån större notis om vad som basuneras ut av media och från socialstyrelsen. Oavsett vad som händer så tar man livet med en klackspark och låter tiden ha sin gång. 

Själv tillhör jag närmast den andra tredjedelen, det vill säga jag har en känsla av att den här influensadebatten liksom mycket annat får alldeles för stora proportioner. På nåt sätt så känns det som om vi med jämna mellanrum måste matas med dessa "digerdöds-rubriker" för att hålla oss på mattan. Inte förhäva oss och tro att allt bara är en dans på rosor. Förr i tiden (för bara 75-100 år sedan) var det normalt att överheten med exempelvis kyrkan i spetsen höll allmogen i herrans tukt och förmaning genom att med jämna mellanrum skapa medveten osäkerhet hos de redan osäkra genom förevändning att man kunde drabbas av både det ena och det andra. Kyrkans företrädare var mästare i att sätta skräck i folk som inte gjorde det kyrkan påbjöd, överheten hade oinskränkt makt över den information som skulle delges "folket" vilket naturligtvis skapade kuvade och medgörliga undersåtar.

                                             
                             Kanske mer politik än omtanke bakom...???

Vill egentligen inte jämföra med nuvarande situation men ändå. När landets regering beslutar att köpa in 18 miljoner doser vaccin för nästan 2 miljarder kronor (2000 miljoner kr) för att vaccinera hela Sveriges befolkning då är det nåt som inte enbart har med svininfluensan som sjukdom att göra. Politik är ett ord som osökt kommer på tapeten i sammanhanget, dessutom i ett skede då det inte är mer än ett år kval till nästa val. Ber om ursäkt om jag skjuter över målet men tanken finns där.

Som en jämförelse kan vi ta grannlandet Danmark som inte alls har samma uppfattning om "farligheten" med svininfluensan. Vad nu det kan bero på?? Sverige, landet där man enligt vissa belackare använder suspensoar vid boulespel och hockeyhjälm när man spelar bridge! Tack för idag.

En "kliesten" kan vara av arkeologiskt intresse

Har den senaste tiden kunnat iaktta det påbörjade arbetet med den nya anslutningen från Källby ut på 44:an och har förstått att det inte bara är att gasa på med maskiner och manskap. Som alltid vid liknande arbeten så står arkeologerna på rad i gropen och gräver och borstar (jag menar naturligtvis inte att de super) för att om möjligt hitta nåt tecken på att det har bott människor på platsen, ju tidigare i historien desto bättre.

                                          
                                        Fyndigt eller hur...?

Visst förstår jag att det kan vara intressant att kunna tidsbestämma olika orter och platsers "livstid" men vad gäller exempelvis Källby med omnejd så känns det väl snart som om man grävt och grävt i århundraden för att om möjligt hitta benrester, lerklumpar och stenyxor. Oavsett vad man brukar eller förväntas hitta så blir det varje gång ett fynd kommer i dagen en lika euforiskt upplevelse för de inblandade. Vet inte hur många artiklar jag läst i tidningarna om stenfynd och annat som kopplas ihop med tidigt boende i och runt Källby. Trots att jag är normalt intresserad av historien och hur samhället en gång fungerade så tycker jag nog att det ibland blir lite för mycket av det goda. Det går ju snart inte att sätta spaden i potatislandet utan att först meddela Riksantikvarieämbetet eller liknande instanser. Att det har bott människor i denna del av Sverige torde vara allom bekant vid det här laget.

Ibland funderar jag när en plats, ort eller område är "färdiganalyserat", när kan man säga att nu har vi tidsbestämt och skaffat de upplysningar som kan vara av värde för framtiden. Eller kan det vara så att man alltid hoppas hitta det där oförutsägbara, hitta vad ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat förställa sig? Eftersom jag inte har den kompetens som behövs för att svara på  de frågor jag själv ställer så får det bli enbart frågor och funderingar.

                                         
                          En "kliesten" är grisens eget massageinstitut

En liten anekdot i sammanhanget handlar om arkeologstuderanden som vid en vandring i markerna gjorde ett fantastisk fynd, en stor kantig sten som enligt den blivande arkeologen torde härröra sig från tidig vikingatid och vara nånting som med säkerhet markerade en gammal hednisk offerplats. Riktigt uppspelt tog han kontakt med bonden som ägde marken och meddelade sin "upptäckt" samtidigt som han ville veta lite mer om bonden egentligen visste vilken kulturskatt han hade på sina marker. "Kulturskatt och kulturskatt sa bonden, ente vet jag dä´precis, den där stenbumlingen släpa jag dit i våras för att gresera sulle ha nôt å klia säk på!" 

Inte alltid att det är som man vill eller hoppas, inte ens om man är studerad.

Ta din säng och gå, sa Jesus

Att det blivit allt hårdare regler för många sjuka har väl inte undgått någon. Försäkringskassans förtroendeläkare som redan tidigare varit ett hett diskussionsämne har numera ett ganska enkelt jobb. Utgångspunkten är att ingen är så sjuk att han eller hon inte kan arbeta om man verkligen VILL och bjuder till. Kolla bara Olsson på bilden nedan, visst verkar han pigg och stark.

            
-Olsson blir en alldeles utmärkt brevbärare, det finns ju faktiskt hiss i flera av fastigheterna.

Reinfeldts gröna häst blir bara vackrare och vackrare

Varför skall vi ställa om klockan egentligen? Vad är det som gör att vi hux flux skall halka en timme bakåt i tidsmaskinen? Varför kan vi inte ha "sommartid" året om? Frågorna är flera men svaren är inte lika tydliga, vi skall anpassa oss efter övriga Europa, det passar bättre in med solens läge, tradition säger en del som egentligen inte tänker på att det är inte speciellt länge vi haft detta med sommar- resp. vintertid eller normaltid som det egentligen skall kallas.

                                                
                                                     Kom ihåg..
        
Hur som helst så blir det en timme extra att disponera framför denna tidlösa(?) maskin som kallas dator. Plötsligt är klockan inte mer än strax efter nio om jag räknar med att jag lägger in backen på klockan redan nu. Eller kanske jag egentligen skulle ställa väckarklockan på 03.00 i natt för att gå runt och ställa om alla klockorna i lägenheten till 02.00. Det är ju egentligen det rätta om man skall följa regelboken. Får naturligtvis inte glömma en tur i garaget för att backa bil- och MC-klockan, det gäller ju att vara med sin tid från första minuten. 

                                        
             Fritt att välja..., men skall vi ha dubbla uppsättningar för att få köra överallt?

För övrigt är det bara att konstatera att debatten går hög vad gäller regeringens förslag om att sveriges kommuner själva skall få besluta om införandet av dubbfria zoner, gator eller vägavsnitt där det skall vara förbjudet att köra bil med dubbdäck monterade. Det märkliga i debatten är inte att det finns olika synpunkter på nyttan eller problemet med förslaget. Det jag reagerar mest på är att åsikterna alltid är politiskt baserade, de namn eller signaturer som normalt förknippas som alliansföreträdare på Lidköpingsnytt.nu är även i denna fråga stenhårt anhängare av regeringens förslag. Finns inte en chans att dessa allianskramare kan vika en tum från vad regeringen föreslår oavsett vad de egentligen tycker. Säger Reinfeldt och Co att den bruna hästen i stallet är grön så står alla dessa anhängare upp och skanderar "Å VILKEN VACKER GRÖN HÄST"

                                   
                               Tydlig färg för den allianstrogne....

Vet inte om jag är orättvis och överdriver men jag har en klar känsla av att de som debatterar är väldigt ideologitrogna om man säger så. Kanske att motsatta sida av ideologiska skäl är lika stora motståndare till detta dubbdäcksförslag men jag har inte riktigt märkt samma flammande engagemang från den sidan.

                                                      
    Vem vågar ha en försäkring hos dessa rufflare, inte jag i alla fall. Bojkotta dessa skitstövlar!!

Till sist detta med Folksams skandalösa hantering av "begravningsförsäkringarna" eller grupplivförsäkringar som det egentligen kallas. Att bara komma på tanken att sno pengar från sina försäkringstagare gör att tilltron till våra försäkringsbolag fullständigt havererar. Inte nog med detta, koperativets Folksam som egentligen skall vara  garanten för att den lilla människan skall ha en trygg försäkringspartner är de som så in i h-e förstör det vi litar på, en partner som skall företräda oss även som ointressanta pensionärer. Bara att kommendera dessa korkskallar i styrelsen, med arbetstagarrepresentanter på stolarna, att omedelbart ta tillbaks sitt idiotiska beslut. Om inte så riskerar de att allt förtroende för Folksam för all framtid är förstört och det kommer att kosta mer än dessa herrar och damer nånsin kunnat föreställa sig. Detta bolag som dessutom i sitt senaste bokslut redovisade mångmiljardvinst. Bojkotta Folksam tills dessa rufflare lär sig vad deras uppdrag egentligen är.


Gråväder/bloggväder/bandy/välbesökt sida

                                                              

Hade planerat att se Villa-Lidköping-IFK Kungälv i eftermiddag men tappade lusten då regnet strilade sådär skönt som det kan göra i slutet av oktober. Att titta på bandy då det är 7 plusgrader småblåsigt och isen antingen är knottrig eller vattensjuk det är inte vad jag prioriterar en lördagseftermiddag, därför känns det oerhört skönt att veta att vi från och med annandag jul kan njuta av perfekta förhållanden då Villa spelar hemma. Om bandyn skall utvecklas så krävs det att förutsättningarna utvecklas, enkelt men sant. Att "riktiga" bandyvänner hävdar att sporten med det lackröda nystanet skall bedrivas utomhus vill väl i sin drömvärld att bandy dessutom skall spelas på naturis. Förresten, Villa vann med 6-1 utan att Johan Andersson kom med i matchprotokollet, mer än i laguppställningen. Kanske har annat att tänka på än Villa för tillfället?? Slut på bandyn för idag.

                                     
                                   Vinninga, ett växande samhälle

Pratade med en före detta arbetskamrat häromdagen och sa nåt i stilen med att "hörde att du har sålt huset och skall flytta till Vinninga". Hur i h... vet du det, frågade han uppriktigt förvånad och jag tvingades "erkänna" att jag glömt vem som lämnade denna världsnyhet till mig. "Märkligt hur fort ointressanta nyheter sprids" sa han och jag höll med av hänsyn till min informationskälla. Kom bara att tänka på detta när jag idag kollade min bloggstatistik och konstaterade att den hade rekordbesök trots att jag bara varit i farten ett dygn efter att den legat i träda ett tag. Ryktet sprider sig fort tydligen vilket i detta fallet enbart är av godo. Fortsätt gärna läs, jag skall försöka hålla liv i bloggsidan. Kan som avslutning meddela att även jag bott i "byn" på bilden ovan, 1966-70 hade jag förmånen att få ta del av samhällets tjänster. Vi hörs!

Går inte att ta ledigt, nu är jag på tå igen!!

Trots att jag försökt ta ledigt från denna form av kommunikation så ser jag att besöksfrekvensen på sidan fortfarande ligger på en nivå som jag inte hade förväntat mig efter mitt "avhopp" från att meddela mig med omvärlden. Min lilla ledighet kanske räckte för att hämta andan, nu känns det faktiskt lite inspirerande att ta upp tråden igen, det finns ju faktiskt en hel del att diskutera och ha synpunkter på.

                       
                         En tappad framtand kan inte hindra ett framtidshopp

Närmast är det naturligtvis morgondagens (lördagen) stora händelse att bevittna. Klockan elva kommer jag att stå i Kyrkobacka ridhus för att se barnbarnet Molly tävla i hoppning. Eftersom hennes bästa ponny Myran är konvalecent, det vill säga går på rehab i hagen fram till våren så är det andraponnyn Amadeus som får bära fanan om man säger så. Amadeus är en shettis med en fullständigt hejdlös framåtanda, alla som känner till det allra minsta om shetlandsponnyer vet att dessa varelser inte är kända för att göra nåt utöver det som absolut behövs.

Amadeus tillhör därför undantagen, han är framåt så det blixtrar om hela hans lilla temperamentsfulla lekamen. Han fullkomligt lyser av springglädje så fort nån sitter i sadeln, därför kan Molly ägna all sin energi åt att rida med stil och elegans vilket hon gör trots sina sex år. Jag har som jag sagt tidigare sett många unga på hästryggen genom åren men jag vågar påstå (part i målet) att Molly är en talang utöver det vanliga. Inte konstigt egentligen eftersom hon rider minst en timme varje dag! Kommer att bli spännande.

Vad gäller övrigt engagemang så är det bara att inse att jag inte klarar av att sitta på rumpan och bara "se på" när alliansens företrädare, visserligen ganska få, men tyvärr ändå i majoritet på exempelvis Lidköpingsnytt, kastar ur sig det ena påståendet efter det andra som om de vore de enda som vet hur samhället fungerar. Till slut blev det för mycket, jag orkade inte längre bara sitta tyst och lyssna trots att jag vid några enstaka tillfällen deltagit med inlägg. Problemet är ju att det inte finns utrymme att bemöta vissa rent illvilliga påståenden på ett korrekt sätt om man inte själv skriver en debattartikel. 

                                         
                                     Finns inte mycket att skryta med....

Det som gjorde att att jag kände för en time out var den olustiga översittarmentalitet som smög in i exempelvis Lidköpingsnytts kommentarer. Den som på något sätt försökte argumentera för ett humant samhälle där vi gemensamt försöker skapa en bra tillvaro blev allt oftare kallad kommunist, fackpamp eller helt enkelt betraktad som samhällsförstörare eller mer eller mindre idiotförklarad. Beklämmande ofta av representanter för allianspartier som emellanåt med namn vågar stå får sina åsikter men alltför ofta av fega skitstövlar som gärna tar till brösttoner men inte för ett ögonblick skulle våga stå för det dom kastar ur sig.

Nu är vilotiden över, i takt med att det blir allt mörkare så blir den "legala" tiden framför datorn allt längre. Bara att hoppas att läsarna från förr kommer tillbaks. Hoppas naturligtvis att det kommer nya läsare, jag skall försöka förmedla min syn på det som händer för nu börjar det hårdna till på alla fronter. Tack och lov så får vi allt fler argument att hantera, flera av allianspartierna balanserar för närvarande på slak lina vilket känns både inspirerande och skapar samtidigt en själslig spa-känsla. 

RSS 2.0