Reinfeldt gör tvärt emot det filosofiska budskapet

Kollar just på Fredrik Skavlan på svt1 och hans intervju med den belgiske författaren och filosofen Alain De Botton. På Skavlans fråga varför vi egentligen arbetar, om vi bortser från lönen, så svarar han att "ett jobb känns meningsfullt först när man vet att man gjort nånting som gör världen bättre".

Det första som slog mig var dagens svulstiga inlägg av Fredrik Reinfeldt i bland annat Aftonbladet där han slår sig för bröstet och talar om att Alliansens politik skapat ett rättvisare Sverige, ett Sverige där det äntligen lönar sig att arbeta. Om han med detta menar att världen blivit bättre låter jag vara osagt men jag fick den känslan och inbillar mig att han själv tror att han med sin orättvisa politik gör Sverige bättre och som den världsman han betraktar sig som även "gör världen bättre".

                                                     
                                                   Fredrik med guldbyxorna..... nere!
 

Av naturliga orsaker nämner han inte att Allian... moderaternas politik ökat klyftorna mellan den som har och den som inte har. En gigantisk överflyttning av samhällets gemensamma tillgångar till de som tidigare hade de största ekonomiska tillgångarna. Detta visar väl ganska tydligt att rättvisa för denne sluge politiker inget har att göra med vad många av oss andra kallar för rättvisa. Alltså att alla skall behandlas efter sina förutsättningar, att vi skall ge alla möjligheten att känna att man kan bidra till att "göra världen bättre" och inte riskera att bli betraktade som paria i samhället om man av en eller annan orsak inte har ett arbete att gå till.

När man dessutom under kvällens nyhetsinslag får höra kristdemokraternas egen Messias Göran Hägglunds utläggning om sitt och partiets enastående engagemang för pensionärernas väl och ve så fick jag med språng rusa ut i köket. En Pepcid Duo tillsammans med ett glas vatten för att snabbt få bukt med hastigt påkomna sura uppstötningar var ett måste. Det bara vände sig i kistan innan medicinen gjorde nytta och det är bara att konstatera att det borde vara förbjudet att på bästa sändningstid visa sån erbarmlig förljugen smörja. Som om inte Hägglunds tal vore nog för att framkalla kräkreflexer så fick jag se våran egen lokale Messias Holger Gustavsson sitta med ett övertygat leende på läpparna och nicka instämmande åt partichefens floskler. Tyvärr lär vi väl få se och höra mer av detta dravel från KD:s likvaka i Jönköping i helgen.

Lata arbetare som bara dricker kaffe och röker

Ju närmare valet vi kommer desto mer trappas kriget om väljarna upp. Beroende på vilken undersökning man förväntas tro på så verkar det ändå som om det är jämnt mellan blocken. Partierna presenterar "sina fakta" och försöker smälla sina motståndare på fingrarna genom att ifrågasätta deras moral och ideologiska motiv.

För några dar sen fick de röd-gröna oväntad hjälp av centerns pressekreterare Jonas Pettersson som i ett eget hopsnickrat Youtube-klipp (klicka på länken nedan) varit ute med sin videokamera på bland annat byggarbetsplatser och konstaterade att "svenska bygg- och anläggningsjobbare inte gör nånting produktivt utan endast dricker kaffe och röker". Filmen visar bland annat en lastbilschaufför vid ett bygge som sitter i bilen och äter smörgås och dricker kaffe. Skulle nog vara välgörande för Jonas Pettersson att hänga med denne jobbare en dag och lära sig att hans bil i många fall fungerar både som arbetsplats, matsal och viloplats.

http://www.youtube.com/watch?v=IosrrFI85Wg    

Under sitt drygt fyra minuter långa inlägg försöker denne centerpajas få oss att tro att om vi bara kunde få lite mer "konkurrens utifrån" så skulle det bli helt andra förutsättningar, byggfacket skulle till och med förstå att det skulle gynna de svenska byggjobbarna, de skulle få bättre löner genom att de tvingas bli effektivare och bla, bla, bla....

Effekten av denne valarbetares utsvävningar kan väl knappast bli annat än en spark i skrevet på centerns trovärdighet. Att han saluför centerns innersta åsikter på detta tydliga sätt var väl inte riktigt vad partiet hade förväntat sig. Hetsen mot arbetarna skall självklart föras med lite mer sofistikerade och bedrägliga metoder. I sin iver att få Mauds gillande genom att liksom hon framställa sveriges arbetare som generellt lata och odugliga så trampade denne lille centerpartist in på en väg som normalt inte får användas då det är ljust.

Hoppas vi slipper liknande tarvligheter i fortsättningen, men tyvärr verkar det bli allt mer utbrett bland framförallt yngre politiska broilers. Skolade bessewissers som inte har den ringaste erfarenhet av den numera så omtalade "verkligheten" utan enbart är framavlade för att marknadsföra en ideologi, därav deras k(l)antiga framtoning.     


Insnöade torghandlare och bilister

Idag är det en minnesvärd dag i flera avseenden. Den största av händelser är självklart att den 27/1 är Förintelsens minnesdag, en dag att begrunda och minnas både med fasa och eftertänksamhet.

                                                  
                                         Så här är vi vana att se vårt stora salutorg...


Utan att på nåt sätt göra jämförelse med digniteten kan jag konstatera att jag idag upplevde nånting som jag inte kan minnas jag varit med om förut. Inte ett enda torgstånd förutom fiskhandlaren fanns på Lidköpings torg idag. Finns det nån som kan dra sig till minnes att detta anrika försäljningstorg varit helt tomt en onsdag? Jag kan det inte och blev därför så oerhört förvånad. Att SMHI så till den milda(?) grad kan styra våra vanor är nästan skrämmande, det räcker tydligen med att man går ut med en "klass 1-varning" så vågar inte ens den mest härdade knalle ge sig ut på vägarna.

                        
                                         Problem med väghållningen... på flera sätt

Som en av mina åkeribekanta brukar uttrycka det: Det bästa med SMHI-varningar för snöoväder är att det blir framkomligt på vägarna, vilket egentligen innebär att då stannar den osäkre personbilisten hemma vilket gör att den tunga trafiken trots allt fungerar även om det kommer mycket snö. Ja, till vissa delar förstås, många utländska åkare med dåliga sommardäck på semitrailers och chaufförer utan vinterrutin ställer till det men det är en annan och ur säkerhetssynpunkt betydligt allvarligare fråga. Definitivt nåt för trafiksäkerhetsfrämjande organisationer att ta itu med. Men det handlar ju inte om hastighet utan snöproblem så då hamnar väl problemet i papperskorgen kan jag tänka mig.

                                                 
                                             Glader väntar på hyllningarna.....

Imorgon gör vi gemensam sak, vaknar tidigt, ställer oss i givakt vid sängkanten och hurrar för Hans Majestät Konung Karl XVI Gustaf som har namnsdag minsann. Jag tror nog ändå jag struntar i givakten och hurrar enbart för min grabb Karl Henrik Ronny och hoppas det räcker för att samtidigt visa en återhållen euforisk royalistisk  glädjeyttring.

Kommer samtidigt att tänka på furiren som förmanade sina mannar att vid det förestående kungabesöket på regementet hurra fyra gånger. "Inte en jävla gång mer" som han sa. Då kungen anlände hurrade hela plutonen hurra, hurra, hurra, hurra varefter bassen Jönsson hurrade ytterligare en gång. Efter besöket fick Jönson en sjuhelsikes avbasning av furiren men Jönsson försvarade sig med att "Jag hurrade bara fyra gånger men jag missade den första".

Bandy-VM, mer pampfestande än bandyfest

Bandy-VM, vad är det för något? Jo en hel vecka med ett antal ointressanta matcher mitt i bandyns seriespel, ett VM som ingen människa i världen kan ha nåt intresse av. Det vill säga inte nån mer än uvarna i internationella bandyförbundet som i samband med VM-turneringen får chansen att komma ut och festa och klappa om sina likasinnade kompisar. Att VM dessutom spelas i Moskva, festandets Mecka, gör inte saken sämre för dessa bandypåvar.

                                                    
                                                Hela bandy-VM står på huvudet...

Matcher som slutar 17-2, 20-3 och liknande resultat intresserar inte ens oss bandyvänner. Det blir ju inte precis lättare efter en sån här turnering att försvara "hemmabandyn" då sporten internationellt är så oerhört tunn. Varför inte köra en B-grupp med blåbärsnationerna Norge, USA, Holland, Kazakstan med flera och därefter låta Sverige, Finland, Ryssland och vinnarlaget från denna B-grupp spela en miniserie med VM-status över exempelvis tre dagar efter avslutade nationella seriesäsonger.

Som det nu är kommer det hem spelare till elitserien (för Villas del tre stycken) efter att ha spelat ett antal rena plojmatcher blandat med några tuffare matcher under en vecka. Kan väl knappast vara optimalt, lagen i elitserien som "sluppit" ha med spelare i VM har en fördel av detta enligt mitt sätt att se på problemet. 

Hoppas Villas Daniel och Johan Andersson samt Timo Arjanko lyckas hålla fokus på onsdag i nästa vecka mot Vänersborg annars kan det bli riktigt otrevligt. Får se om min analys av bandyproblemet spricker vilket jag hoppas, det vill säga att det istället kommer hem tre oerhört taggade VM-spelare som verkligen vill visa upp sig för oss "experter".   

Dålig vinterväghållning - ett fall bakåt

Det har talats mycket om den bristfälliga snöröjningen i Lidköping. Kommunens ansvariga är enlig de flesta inkompetenta på de flesta nivåer när det gäller att hålla gator och trottoarer i anständigt skick. Kan väl hålla med om att underhållet inte alltid är det bästa men det som är ändå värre i så fall är hur flertalet privata fastighetsägare sköter sina trottoarer.

                                                
                         Vadå halt...gå försiktigt, eller gärna nån annan stans.

Efter en kvällspromenad i sta´n under söndagskvällen känns det befriande då man äntligen kommer hem med armar och ben i behåll. Det är sorgligt att skåda hur fastighetsägare fullständigt skiter i om vi bryter armar och ben bara det inte kostar nåt. Västra trottoaren utefter Mellbygatan från Garströms och fram till Mellbygatan är mer anpassad för skridskoåkare än gående. Ismakarna på Isstadion borde göra ett studiebesök, en i det närmaste perfekt skridskobana om än med 8-10 störande sandkorn per kvadratmeter.

Tog denna gatstump som ett avskräckande exempel, det finns betydligt fler. En del fastighetsägare har fixat till rena fina trottoarer medan grannfastigheten inte gjort nånting åt eländet vilket visar att det handlar om intresse och ansvarskänsla. Alltså inte bara kommunen som missköter sitt uppdrag, men som vanligt är det ju mer "inne" att skälla på det allmänna, en privat aktör räcker ju att han "gör så gott han kan" vilket bevisligen inte är speciellt mycket i många fall.       

Cecilia Widegren, moderaternas sagoberättare nr 1

En av cynismens främsta företrädare i Skaraborg (bortsett från Holger Gustavsson (KD)) har återigen kastat ur sig en massa förljugen smörja. Moderaternas Cecilia Widegren försöker frenetiskt försvara alliansens skattesänkningar genom att berätta vad detta inneburit för "en sjuksköterska, industriarbetare eller förskolelärare". Märkligt att det är just dessa som för moderaterna är så intressanta, de brukar väl annars tillhöra den grupp som enbart kostar samhället en massa pengar. Denna förmögna supermoderat slår sig för bröstet och påpekar att de som arbetar fått en 13:e månadslön vilket gjort att de inte längre behöver oroa sig för hushållsekonomin. Känns befriande att höra från en som verkligen förstår vad det innebär att oroa sig för de dagliga utgifterna. Hon hotar i nästa andetag att om de rödgröna får makten efter valet så tvingas dessa låg- och medelinkomsttagare klara sig på 11 månadslöner eftersom det blir kraftiga skattehöjningar för dessa grupper.

                                                      
                                      Två som verkligen värnar det svenska samhället

För att ytterligare ge kraft åt skrämselbudskapet kan hon minsann tala om att de rödgrönas utlovade förbättring av a-kassa, sjukförsäkring, och andra sociala rättviseåtgärder skapar en extra kostnad på ofinansierade 3-4 miljarder. Som jag ser det finns det inget ofinansierat i detta, bara att sparka de så kallade jobbcoacherna. Ett samhällsekonomiskt fiasko som hittills kostat ca 3 miljarder och enbart inneburit att ett antal privata coachingföretag kunnat skära guld med täljkniv utan att åstadkomma nånting. Alltså helt i moderaternas anda!

Alla må ursäkta om jag tar till kraftord emellanåt men jag blir bara så förbannad på detta evigt förljugna budskap. Precis som om moderaterna enbart genom att sänka skatterna skapar ett bekymmersfritt samhälle där alla liksom i sagorna kommer att leva rika och lyckliga i alla sina dagar. Att Cecilia Widegren och hennes moderatkompisar med alla till buds stående medel försöker få oss att tro på sagoberättelserna visar bara att paniken börjar klämma åt dessa samhällsuppdelare där rika skall göras rikare och fattiga skall göras fattigare.

Vad Cecilia Widegren glömmer, eller naturligtvis väljer, att att inte nämna är att det inte är den stackars exemplifierade undersköterkan eller vårdbiträdet som plockat de finaste russinen ur den för samhället dyra moderata skattekakan. Inte med ett ord nämner hon vilka skatterabatter de tidigare mest förmögna kapat åt sig. Skattelättnader på flera hundra tusentals kronor som gör att Sverige tvingas låna pengar för att finansiera detta vansinne. Då har man ändå "realiserat bort" ett antal av våra gemensamt ägda inkomstbringande företag. Vad som dessutom är än mer anmärkningsvärt är att man försvarar hela denna vansinniga politik med att den skapar jobb!!! Det "nya arbetarpartiet" kommer att stå på näsan i september 2010 om vi vanliga medborgare tänker lite längre än till de egna kortsiktiga förmånerna som vi med fortatt alliansstyre till sist får betala tillbaks med ränta.  

Skulle vilja utveckla mitt resonemang ytterligare, pensionärernas situation vore nästa fråga men jag vet av erfarenhet att de flesta inte orkar tillgodogöra sig speciellt mycket mer i ett sammanhang. Den moderna cybervärlden måste vara kort och koncis, inga onödiga haranger. Tack och adjö för den här gången alltså.
   

 

Lev som du lär är parollen....

Mona Sahlin har blivit fotograferad med en handväska som kostar 6000 kronor. Enligt skvallerpressen, dit jag även räknar de så kallade kvällstidningarna (är ju numera morgontidningar) i spetsen, så är "irritationen stor" bland väljarna ute i landet. Nyheten ligger för tillfället nästan i nivå med jorbävningskatastrofen i Haiti.

                                                    
                                                  För dyr för en partiledare

Senaste inlägget i ärendet var att Fredrik Reinfeldt minsann inte var sämre, han bär ett armbandsur som kostar 22 000 kronor men detta upprör naturligtvis inte lika mycket, han representerar ju trots allt "överklassen" och tillåts därför vara lite extravagant vad gäller personliga ägodelar.

Trots Mona Sahlins hemska utsvävningar så ligger hon ändå i lä jämfört med de unga socialbidragstagarna på Drottningholm. Där köps inga handväskor för 6000 kronor inte, där handlar det istället om sexsiffriga belopp alltså en normal årsinkomst för den som arbetar för brödfödan. Men det är skillnad det, de kungliga högheterna skall ju representera Sverige gubevars och måste naturligtvis vara ståndsmässigt utstyrda för att inte ställa Sverige i skamvrån.

Själv känner jag mig ganska tillfreds då jag för inte så länge sen investerade i ett nytt armbandsur. Estetiskt tilltalande med en fantastisk vacker armlänk. Allt detta till det facila priset av 140 kronor hos Prylshopen på torget i Lidköping. Borde väl inte vara rädd för att bli fotograferad med detta armbandsur, ingen kan beskylla mig för att leva över mina tillgångar trots en knaper "pensionslön".


Det luktar ruttet... inte bara om surströmmingen.

Nu är det snart kört för surströmmingsälskarna. Sverige har ju fortfarande möjlighet att tillverka och äta surströmming eftersom EU så storsint givit dispens till och med 2012 för att saluföra denna kulinariska läckerhet. Därefter är det kört, fisken innehåller enligt uppgift för höga halter dioxin för att få saluföras. Man får lägga in och använda för eget bruk men inte saluföra.

                                                     
                                        Det luktar värre på andra ställen i Europa 

Visst är det en jäkla tur att vi har EU att luta oss emot då vi inte själva är kapabla att förstå vilken ofattbar fara vi utsätter oss för och har utsatt oss för under många år. Dessa en miljon burkar som konsumeras i Sverige per år kan självklart äventyra hela mänsklighetens fortbestånd inom EU. Att normalkonsumtionen per år kanske kan jämföras med att röka en cigarett årligen är inget som biter på de stora hälsofantasterna i Bryssel. Är det dioxinvarning så är det, ungefär som larmet om den farliga glassen för några år sedan. Konstaterades efter lite noggrannare analyser att man behövde äta mer än 10 liter glass per dag för att komma upp i ohälsosamma värden. För att inte tala om chipsen som hotade att ta livet av oss om vi inte omedelbart slutade äta dessa livsfarliga fredagsmysare.

Att försöka förklara detta utspel från våra högt uppsatta och dessutom välbetalda översittare görs lämpligen genom ironi. Som jag ser det så är det  inte värt besväret att seriöst argumentera mot förslaget. Det har troligen tillkommit på hemväg efter en rejäl krogrunda en måndagskväll i Bryssel då några överförfriskade skämtare kommit in på detta med "sürstromming" och beslutat att den måste bort. När nu inte svininfuensan fick oss totalt ur gängorna så måste det ju finnas nåt annat som håller oss på mattan och låter oss tro att domedagen är förestående. Då kan det passa bra med lite domedag i "light-form".

Marknadsanpassade priser...?

Dags för ett kort inlägg för en gångs skull. Att jag skulle kunna skriva 9 000 tecken om ämnet innebär inte att jag måste göra det.

                                              
                                      Det finns fula fiskar även bland handlarna...

Fakta: Skulle köpa färska torskfiléer hos ICA Hjertberg i måndags men avstod då priset var 199 kronor kilot. Köpte däremot torskfiléer hos Framnäs fisk på onsdag där priset var 99 kronor för ett helt kilo, annars 129 kronor. ICA däremot 139 kronor.

Slutsats: Måndag är ICA ensamma om att saluföra fisk därav det höga priset. Onsdag har man konkurrens av Framnäs fisk och tvingas anpassa sig en aning.

Tänk om det vore samma effekt efter avregleringen av apoteksmarknaden. Då skulle vi få de sänkta priser som utlovats men här fungerar "marknaden" på omvänt sätt. Intressant!!

Kort inlägg var det, här får det vara stopp!


Betala i tid annars....

Banker och försäkringsbolag är i särklass Sveriges största lurendrejare! Hur kan vi år efter år bara se på då dessa rufflare utan skrupler roffar åt sig våra pengar. Dessutom med fullt stöd från alla håll, både staten och granskande myndigheter sitter med armarna i kors och bara låter eländet fortgå. Att Anders Borg nu i valtider föreslår en översyn och eventuell extra skatt på bankernas vinster är enbart ett spel för galleriet.

                                                    
                                                Anders Sundström, Vd för

                                                      
                                                gör bort sig ännu en gång...                                                        
                                       
        
Senaste "avslöjandet" är att försäkringsbolagen If och Folks(k)am tar ut en högre premie för den som vid något tillfälle haft en betalningsanmärkning. Motivet är att dessa personer inte är lika pålitliga som andra. Precis som om den som fått en betalningsanmärkning skulle löpa större risk att krocka med bilen eller få den stulen. Helt horribelt.
                                     

Trots att jag själv inte råkat ut för orättvisan gör den mig ändå riktigt förbannad. Främst för att det återigen är LO och TCO-ägda Folksam som står för orättvisan. Det var inte länge sedan man snodde pengar för pensionärerna genom att kraftigt minska utbetalningen till den så kallade begravningsförsäkringen. Även detta utan att först meddela vad man höll på med. Dags att LO och TCO går in och slår näven i bordet eller ser till att sälja ut sina ägarandelar. Då skulle i alla fall våra fackliga representanter kunna se sina medlemmar i ögonen och slippa sitta i knät på dessa giriga och totalt likgiltiga pengaförvaltare.

Men som vanligt sitter väl tyvärr även dessa folkets makthavare med armarna i kors och ser till att de själva har sitt på det torra. Att representera den vanliga människan (mer än på papperet) är inte alltid så intressant, det kan ju betyda att man inte platsar i de fina salongerna och det är det väl knappast nån av dessa som vill riskera. Som sagt, rufflarna finns där pengarna finns.

Att Vara eller inte Vara, det var frågan...

Hade för några dagar sen lite funderingar kring detta med att ta sig själv på alldeles för stort allvar. Bland annat visade jag på ett uttalande av Mia Försäng, företrädare för Vara Horse Arena som enligt vissa motståndare "trampat i klaveret" i en radiointervju då hon klart och tydligt beskrev vad hon tyckte om alla överklaganden mot det planerade bygget. Detta föll inte i god jord hos vissa varför hon avkrävdes en ursäkt som hon skrev ner vilken publicerades i NLT några dagar efteråt.

                                         Foto Vara Horse Arena
                              Mia Forsäng, entusiast med visioner

Idag läser jag två insändare i samma tidning av Roger Strömberg respektive Lars Thorsell, två av de överklagande herrarna som inte riktigt vill acceptera ursäkten utan väljer istället att ifrågasätta det hon skriver och misstänkliggöra hennes avsikter. Citerar en del av Lars Thorsells insändare: "Det kanske finns andra avsikter med din insändare än att endast be om ursäkt" slut citat. 

Dessa herrar tillhör definitivt den kategorien människor som inte på nåt sätt kan se längre än till sin egen förträfflighet och sin oerhörda betydelse. De pratar gärna om sina demokratiska rättigheter och andra formalia men glömmer samtidigt den så värdefulla förmågan att kommunicera på ett sätt som gör att demokratin blir mer än enbart ett regelverk på papperet. Personer som tar sig på sånt allvar att det enbart blir parodiskt har tappat en del av den nödvändiga verklighetsförankringen. 

Att de överhuvud taget får en officiell ursäkt från Mia Forsäng tycker jag är mer än de egentligen har rätt att kräva. Att de trots ursäkten inte fattar sin egen roll i sammanhanget är beklämmande men tyvärr ganska talande, det gäller inte bara denna Varasoppa tyvärr.  

Finns det möjligen piller mot denna cyniska ideologi?

Vilken lycka! Nu får vi möjligheten att köpa läkemedel vid i stort sett alla tider på dygnet. Utförsäljningen av delar av statliga Apoteksbolaget till fyra riskkapitalbolag kommer enligt auktionsutropare Odell och kumpanen Hägglund att innebära inte bara bättre tillgänglighet utan självklart även lägre priser eftersom det blir en konkurrensutsatt branch.

                                                
                                                  Ett billigare alternativ....

Verkligheten säger nåt annat, priset på de 28 vanligaste receptfria preparaten har redan nu ökat med 11% efter att man släppt "konkurrensen" fri vilket inte överraskar det minsta. Berätta för mig vilken annan avreglering som sänkt priserna så skall jag gladeligen ändra åsikt men jag är övertygad om att ingen kommer att höra av sig. 

Göran Hägglund (KD) höll hov vid en stor pressvisning igår då han inför en hänförd skara troende avtäckte skylten med ett av de privata bolagens namn över ingången till ett av de sålda apoteken i Stockholm. På frågan om han skulle köpa nånting för egen del så beslutade han sig för en ask med huvudvärkspiller samt näsdroppar. Kan tänka mig att han inte funderade så mycket på det höjda priset, det gäller ju ideologi då är priset av underordnad betydelse och ger nog inte nån våldsam huvudvärk hos denne leende månglare.

Att det enbart blir stora apotekskedjor som tar över har man sett till genom att ta ut en kostnad på 800 000 kronor för uppkoppling mot läkemedelsregistret vilket kan vara svårt att räkna hem för en mindre aktör. Hägglund, Odell och deras så kallade sakkunniga vet precis hur en slipsten skall dras så bilan blir tillräcklig vass för att avrätta eventuellt misshagliga. Men som sagt, det viktigaste är ju att vi kan handla medikamenter dygnet runt.

Det hör väl också till saken att de fyra stora riskkapitalbolag som pungat ut med 5,9 miljarder för att komma över  apoteken avser att sälja vidare då rätt tillfälle ges vilket naturligtvis blir då man anser att det går att sälja med god vinst. Realisationsalliansen skänker gärna bort sveriges tillgångar till privata intressen under parollen "staten skall inte äga företag". Bevare mig väl för denna ideologiskt vilsegångna men kapitalistiskt styrda överhet.  


ÅT HELVET med orättvisan

Nu har jag förhandlat klart! Efter att ha suttit i löneförhandling med staten så enades vi om att jag inte hade gjort mig förtjänt av min tidigare alldeles för frikostiga lön (pension) så det var bara att acceptera en lönesänkning med 136 kronor i månaden efter skatt. Fortfarande naturligtvis med tidigare skatteuttag specialkonstruerat för oss som inte arbetar. Ni vet, det där med sagan om Rödluvan eller den så kallade arbetslinjen som skapat så oerhört många nya arbeten. Ökad köpkraft för vissa innebär ökade priser vilket även drabbar pensionärer.

                                           
                                          Mindre och mindre i lönekuvertet...

Gnäll säger en del, orättvist säger andra. Fullständigt ÅT HELVETE säger jag och menar det verkligen. Ett samhälle som diskriminerar arbetslösa, sjuka, pensionärer och andra är fullständigt ÅT HELVETE. Nu fick jag sagt detta ännu en gång. 

Rättvisan är inte alltid rättvis

                                        
                                          Strunt i offret, skydda rånaren...                                                 

Just för tillfället tänker jag med hjärtat istället för med hjärnan. Orsaken är bland annat händelsen i Stockholm där ägaren till en servicebutik skottskadade en, eventuellt två, rånare som först hotade och därefter knivskar honom. Han följde efter ut på gatan och sköt mot männen varav den ena kunde gripas med en skottskada i magen. Butiksägaren är nu misstänkt för mordförsök. Vad rånarna misstänks för redogörs inte för i tidningarna. Att dessa smågangsters som med hjälp av hot och misshandel försöker komma över några sketna kronor tänker sig för en annan gång och även får andra att tänka sig för kan vara bra. Även om jag självklart inte vill ha nåt slags Vilda västern med skjutvapen i varenda liten butik eller bensinmack.

                                                 
                                       Det gäller för polisen att följa spelreglerna.....

Ytterligare en händelse där mitt hjärta får överta tänkandet är då en av de misstänkta rånarna i det spektakulära så kallade helikopterrånet greps i Dominikanska republiken häromdagen. Nu har svenska åklagar- och polismyndigheter konstaterat att man inte har efterlyst mannen på ett internationellt korrekt sätt varför han egentligen inte skulle gripits. Därför lägger man ansvaret på den Dominikanska polisen som enligt svenska myndigheter gjort gripandet på eget bevåg och därmed äventyrat rättssäkerheten vilket förnekas av Dominikanerna. En av kritikerna är (som vanligt) förre överåklagaren Sven-Erik Alhem vilket i och för sig förklarar varför det är som det är. En man som jag ibland upplever mest sysslat med att leta fel bland sina kollegor och poliser istället för att sätta dit brottslingar.

Än en gång kan jag väl tillägga att jag inte i dessa fall tänker i juridiska termer utan enbart på känsla vilket naturligtvis inte är rättsligt hållbart men fortfarande känslomässigt förklarligt. Hur som helst, helikopterrånaren transporterades till Sverige i specialchartrat plan till en nätt kostnad av en miljon kronor enligt vissa källor. Men han borde väl ha råd att betala för resan kan tyckas.

Ta mig inte på allvar, det gör jag så bra själv

Varför tar vi oss själva på så stort allvar i lägen där lättsamheten skulle vara betydligt mer effektiv? Har på senare tid stött på situationer där det inbillade allvaret hos personer mest blivit parodiskt. Visst skall vi vara noga med att bibehålla en seriös och allvarligt menad hållning gentemot varandra, myndigheter eller andra nödvändiga funktioner för ett fungerande samhälle. Men dessa funktioner måste också se till att nivån inte blir parodisk.

                                           
                                          Aj, aj, aj, han slog mig.....

En situation som fick mig att bli mer eftertänksam på vad som sker var den omskrivna "hockeyhändelsen" i Jönköping. Hårdföre HV-backen David Petrasek ansåg siog ha blivit "slagen på hjälmen" av domaren Tomas Andersson. Vid en utvisningssituation hade domaren råkat nudda hjälmen på denne stackars hockeyspelare vilket enligt Petraseks egen syn på händelsen självklart borde rendera domare Andersson en kraftig reprimand från domarförbundet, hockeyligan, disciplinnämnden och troligen det civila rättsväsendet. HV71 beslöt senare att inte lämna nån anmälan vilket jag tycker var klokt.

Nästa intressanta händelse på på temat "personligt allvar" var då projektledaren för Vara Horse Arena, Mia Forsäng i en radiointervju uttalade sig i "på ett sätt som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle" enligt några som överklagat Arena-projektet för femtioelfte gången. Mia Forsäng som är en otroligt engarad och drivande projektledare uttryckte spontant vad hon tyckte och kände vilket sjäkvklart inte föll dessa allvarsamma och rättsrådiga kommuninnevånare på läppen. Därför tvingades hon att be "de allvarsamma" om ursäkt via en ensändare i NLT. Detta handlar i sista änden inte om demokratiska rättigheter, det handlar mer om att "kom inte och tala om vad du tycker lilla tös, vi har rätten på vår sida". Istället för att le och ha överseende med en spontan åsikt och gå vidare.

                                                     
                              Det är jag som bestämmer..., tydligt eller hur?



Tredje händelsen på samma tema är den uppmärksammade portningen av Mikael Hägne. Han förbjöds av kommunalrådet Christer Aronsson(C) och kommunchefen Bo Cerdier att besöka kommunhuset i Essunga kommun efter att ett flertal gånger krävt att få se offentliga handlingar. De båda kommunala potentaterna stänger dörren för Hägne av, som de säger, arbetmiljöskäl efter att personalen känt sig "hotade, oroade och drabbats av sömnsvårigheter och andra reaktioner" efter Hägnes besök. Detta förnekas bestämt av Hägne som säger sig uppträtt korrekt och definitivt inte åsamkat personalen några problem. Även här verkar det som om herrar kommunalråd och kommunchef tar sig själva på lite för stort allvar. Kan man inte på den nivån lösa ett sånt vardagsproblem så kanske det är dags att ägna sig åt nånting mindre "viktigt".

Fjärde händelsen i denna lilla kavalkad av viktigheter är då en hockeyspelare i Borås efter en match åker förbi domartrion med tröjan uppdragen över huvudet och använder klubban som "blindkäpp". Ett upptåg som renderar honom två matchers avstängning av disciplinnämnden (ibland även kallad disciplinlotteriet). Utan att försvara händelsen som sån är det väl bara att konstatera att hade domarna tagit detta med glimten i ögat och en liten spetsig kommentar och inte tagit sig själva på så förbannat stort allvar kunde alla inblandade kommit ifrån "upptåget" med ett leende på läpparna. Både spelaren och domarna tror jag hade vunnit på detta. 

Oj, oj ,oj vad många ord det blev, det som egentligen skulle bli några få rader. Kanske jag tar mig själv på alldeles för stort allvar, blir att sätta sig ner och fundera på om jag enbart skall hålla mig till ren faktabeskrivning och inte "tycka så mycket om allting". Vi får se vad som händer framöver.       

Hur troligt är ett möte med vargen på väg till skolan?

Läste häromdagen en insändare i lokaltidningen  där nån ansåg att den omdiskuterade avskjutningen av vargar var mer än försvarbar, den var en nödvändighet om man i fortsättningen skulle våga släppa iväg sina barn till skolbussens hållplats. 

                                             
 
Läste idag en undersökning där man frågade ett antal personer om de tyckte att vargar skall hållas i djurparker. Detta efter att flera vargar kommit lösa och därför avlivats i en djurpark i Skåne. Några ville naturligtvis att vargar inte skall hållas inhägnade, andra tyckte att det var viktigt att fortsätta ha dessa djur i djurparkerna så att barnen får möjlighet att se och förstå dessa djur. Ursäkta min skamligt triggade framställning av dessa två tidningsinlägg, men den (o)naturliga slutsatsen av resonemanget blir att barnen behöver väl knappast titta på vargar i djurparker, de får ju enligt vissa ändå möta dem på väg till skolbussen. (Den var långsökt men jag kunde inte låta bli). 

Vargdebatten lever vidare oavsett vad som görs eller inte görs. Kanske att vargjakten behöver bedrivas under andra former i fortsättningen? Ett av motiven till jakten var ju att i första hand att skjuta av inavlade och sjuka/defekta vargar och därmed se till att vargstammen enbart skall innehålla livskraftiga djur. Därför är det lite motsägelsefullt då man efter obduktion av de skjutna vargarna konstaterar att alla var just livskraftiga och friska. Då återstår endast motivet att det skall finnas max 210 vargar i Sverige vilket kanske är försvarbart. Jag är inte kapabel att bedöma detta utan förlitar mig på den expertis(?) som säger sig veta.

Detta varginlägg utan större värde tillkom enbart på grund av de två tidningsklippen jag hänvisade till och jag hoppas och tror att jag härmed lägger mina synpunkter i ämnet åt sidan.

Samarbets-coacher kanske är framtidens lösning

DAGS ATT ÖPPNA VERKTYGSLÅDAN OCH LÄGGA TILL FLER FÄRGER PÅ DEN POLITISKA DEBATTPALETTEN.

Följer den i vissa fall infekterade lokala politiska debatten och förvånas allt oftare över hur polariserad den blivit. Det är antingen svart eller vitt, alla gråtoner däremellan verkar ha försvunnit hos de flesta debattörer. Visserligen är det ett ganska litet antal återkommande åsiktsmästare med oerhört tydliga politiska sympatier vilket naturligtvis gör att åsikterna blir utpräglat stereotypa och stelbenta.

                                           
                                                 Allt vanligare debattform...

Vad jag dessutom tycker visar sig är att toleransen gentemot sina åsiktsmotståndare riskerar att bryta sönder  hela debatten och göra den till ett plockepinn av ideologiska fraser. Precis som med den allmänna ungängestonen i samhället så riskerar argumenten från sympatisörer i alla läger att drunkna högljudda och nedlåtande kommentarer. Ingen, eller i alla fall väldigt få, bemödar sig speciellt om att kanske kolla lite bakom sin "motståndares" fasad. Kanske ta en funderar på om det möjligen kan ligga nånting vettigt i argumenten? Måste allting vara fel som "den andra sidan" framför eller föreslår? Skulle möjligen våra olika synpunkter trots allt kunna jämkas samman till en lösning som tilltalar det stora flertalet?

Många frågor men hittills alldeles för få svar. De ideologiska hindren verkar vara högre än nånsin, det känns som att alla är mer rädda om sin politiska framtoning än om vilka reella resultat som skulle kunna uppnås. Har en känsla av att våra kommunpolitiker på 50-60-70-talen på nåt sätt hade en större tolerans då det gällde att gemensamt åstadkomma en förbättrad kommun. Detta trots skarpa partiskillnader i Sveriges riksdag. Men det kanske till stor del handlade om just detta med en mjukare umgängeston rent generellt. 

                                              
                                  Kanske handslaget är den bästa och mest framkomliga vägen...?
        
Många spekulationer men ändå med en seriös eftertanke. Om alla försökte lätta på förlåten en aning och kika in bakom motståndarens kulisser så kanske det skulle gå att skapa ett samhälle där betydligt fler vore delaktiga. Just avsaknanden av delaktighet i samhällsutvecklingen riskerar att ta död på både arbetsglädjen och demokratin.


"Jag minns den svunna tiden, jag minns den som igår"

Detta kan, förutom att det är en ett litet miniinlägg i debatten om arbetslösheten, vara nånting för gamla nostalgiker som liksom jag tillbringat nästan ett år i nån av försvarets pansarkolosser. Nedanstående visar att det finns både energi och arbetslust hos den som är arbetslös även om vissa ibland vill påskina motsatsen.

Såg alltså filmen med denna hemmabyggda stridsvagn på Aftonbladet och blev både imponerad och nostalgisk. Militärtjänstgöringen på PS2, pansartruppskolan i Skövde 1963-64 har trots allt satt sina spår. Trots att det är 46 år sedan jag senast spakade en 55-tons Centurion, eller som gruppchef ledde anfallet mot lede fi på västra Vätterstranden eller vid skjutövningarna använde den gyrobalanserade 10 cm-kanonen så kan jag fortfarande plocka fram känslan av att sitta nerkrupen, instängd och fokuserad i denna pansarkoloss i full fart över skjutfältet. Det var tider det för en teknik- och körglad nittonåring! Därför blir jag lika fascinerad varje gång jag ser en stridsvagn oavsett modell eller storlek.

Så här skriver byggherren Harry Lindahl om sitt hobbyarbete.

"En liten film på min egenhändigt byggda stridsvagn. Rysk Black Eagle, den kan heta T12 UD. Byggde denna för att jag har så lite att göra när jag är arbetslös.

Klicka på länken nedan. 


"http://mittklipp.aftonbladet.se/app/player/mittklipp.swf?ID=34074&auto=no&serverpath=http://ss11i01.stream.ip-only.net/video/movies"




Allting går att köpa, men inte alla...

Rödgrön skattehöjning och fler bidrag! Alliansen skattesänkning ger inte fler jobb! Bensinpriset borde ligga på 20 kronor litern. Arbetsgivaravgiften borde slopas. Höj skatten för dyra villor.

Valrörelsen är i full gång. Läste en debattartikel idag där representanter från de fyra allianspartierna går ut med ett gemensamt krav att all valinformation både från myndigheter och partier skall göras tillgänglig på lättförståelig svenska. Förhoppningsvis beror det på att man värnar den demokratiska processen men som vanligt smyger sig misstanken om att agerandet görs av ideologiska skäl, lite av ett spel för att plocka till sig en annan sorts väljare genom "nya" informationskanaler.

                                                  
                                                Gäller att inte missa nån...

Jag hoppas jag har fel men min intiutiva känsla tar överhanden och får mig känna en skarp misstro, att alliansen just nu så oförbehållsamt värnar människor som har svårt att läsa och förstå vanlig svenska blir lite av en kulturell kullerbytta för mig. Det är då tanken smyger sig på sådär otäckt, det måste handla om att värva alliansröster! Man börjar kanske förstå att det inte längre räcker med de tidigare köpta arbetarrösterna genom att låna till skattesänkningar. Nu gäller det att skrapa runt i alla samhällsskikt, en röst här och en där, nu skall alla med varför skeppare Reinfeldt lägger ut den breda landgången till alliansarken.

Om det är min i sammanhanget cyniska läggning eller inte som gör att jag får dessa konspirationsteorier kan vi strunta i för tillfället, det viktiga är att det SKULLE kunna vara som jag beskriver vilket är illa nog. Kunde man vilseleda så många vid förra valet genom att enbart utge sig för att vara nya arbetarpartiet så måste man naturligtvis vilseleda några andra när man förstår att landets pensionärer inte går att lura en gång till.

Men det är väl inte för sent att ge pensionärerna nån form av valfläsk, för alliansen verkar det mesta gå att köpa även om man tvingas låna till fläsket.  

Som en liten påminnelse kan jag väl berätta hur borgarna på 30-40-talen med Högerpartiet i spetsen hade ett alldeles eget sätt att värva röster. Storbönderna såg till att torpare, drängar, pigor och andra som kämpade på gårdarna verkligen kom iväg till vallokalen genom att erbjuda skjuts mot att man röstade borgerligt. Det var den tidens "nya "arbetarparti det. Bönderna var ovanligt generösa denna dag och till och med "behjälpliga" med valsedelsformaliteterna för sina mindre vetande underställda så de inte av "misstag skulle ta fel". Det var gamla goda tider det, då behövdes ingen lättläst information, det räckte med långpiskan.

Tack för att vi i alla fall har kommit förbi den tiden.



Trevlig fredagsunderhållning

Restaurang Villa i Sparbanken Lidköping Arena, fredag kväll med god mat, trevlig stämning och mycket folk. Bandy på TV4 Sport via storbild och en fantastiskt bra bandymatch, vad mer kan man begära? Jo självklart att Villa hade plockat med sig två poäng hem från Edsbyn. Trots Edsbyvinst så skall Villa ha all heder av sin insats, visst hittade vi några individuella misstag men det är ju oftast detta som avgör matcher. Lyckas man få till det där sista tuffa klivet in i straffområdet så kommer Villa att bli oerhört svårstoppade i ett slutspel.

                                         
                                           Bra insats trots förlusten...
  

Bara att ladda om och plocka poäng i kommande matcher. Möjligen kan man också hoppas få tillåtelse att själva få chansen att avgöra utan att domartrion som oftast vill vara de som spelar förstafiolen skall ha en avgörande betydelse. Jonas Kkandell överraskade väl inte precis, han dömde som han brukar, det vill säga knappast nån utvisning i första halvlek för att i andra hitta alla möjliga utvisningssituationer där kompensationsspöket tar tag i hans aningen klena spelförståelse.

Men så är det, bandy går fort, det gäller att hänga med och fatta snabba beslut både för spelare och domare. Bara att erkänna att det är mänskligt att göra misstag.

EU försvarar den fria konkurrensen, vadå 0-vision???

¤ TYSK LÅNGTRADARE I DIKET PÅ SKARAVÄGEN
¤ POLSKREGISTRERAD LASTBIL BLOCKERAR VÄGEN MELLAN SKARA OCH FALKÖPING
¤ ESTLÄNDSK LASTBILSCHAUFFÖR NEKAR TILL ATT HA KÖRT MED BLANKSLITNA DÄCK. 
¤ UTLÄNDSK CHAUFFÖR LÄMNAD I STICKET I LIDKÖPING, SAKNAR BÅDE PENGAR OCH MAT
¤ E6:AN BLOCKERAD AV LÅNGTRADARE I NORRGÅENDE RIKTNING
¤ RATTFULL POLSK LÅNGTRADARCHAUFFÖR ORSAKADE DÖDSKRASCH I SKÅNE
 
                                  
                           Kör gärna i Sverige men under rättvisa förhållanden... 

Rubriker som inte på nåt sätt är speciellt kontroversiella eller överraskande. Sverige är som i många andra fall landet med flatheten som det mest utmärkande kännetecknet. Massor av utländska lastbilar trafikerar med svårigheter våra snöfyllda och ibland svårframkomliga vägar. Många av dessa bilar skulle aldrig få möjligheten att passera gränsen till Sverige, punkt slut. Många av ekipagen uppfyller inte ens de minimikrav som måste ställas på fordon och förare för att överhuvudtaget få trafikera våra vägar, speciellt denna tid på året. 

Vid inpassering i Sverige finns inte den minsta kontroll av vare sig däcksstandard eller andra trafiksäkerhetsdetaljer på syd- och mellaneuropeiska transportfordon vid gränspassering. Detta innebär att exempelvis E6:an från Skåne upp mot Bohuslän vid snöfall alltför ofta blockeras av holländska, polska, portugisiska och/eller estländska långtradare medan deras svenska "åkarkollegor" utan egen förskyllan ofta blir sittande i dessa köer utan att själva ha problem med väglaget.

Detta måste väl självklart vara nånting som ansvariga myndigheter bör ta itu med säger vän av ordning. Javisst borde det vara så, problemet är bara att ingen verkar bry sig! Detta förekommer år efter år utan att nån jävel lyfter ett finger för att få rätsida på problemet. 

                                         
                                         Vem står längst fram i kön tro....???

"De bästa resorna på vintern är att köra E4:an från Stockholm utefter norrlandskusten" berättar en åkare för mig. "Så långt norrut vågar dessa sommardäcksåkare inte köra för då riskerar de att inte komma hem igen förrän snön smält bort till våren", säger han och beklagar att dessa vinterns trafikmarodörer får fortsätta att hållas. "Har jag inte fungerande snökedjor med mig när jag skall in i Norge så är det tvärstopp" fortsätter han och menar att där har man förstått problemet och dessutom gjort nåt åt det. Försöker man från åkerinäringen påpeka problemen blir svaret att det råder fri konkurrens även på transportområdet. Att det handlar om bland annat ökade olycksrisker avfärdas med att "de svenska åkarna pratar i egen sak". Så enkelt är det för myndigheterna att spotta på det annars så storvulna snacket om att det är 0-visionen som gäller.   

Men i Sverige måste ju alla få chansen att verka oavsett kvalifikationer, ingenting får stoppa "den fria konkurrensen". Alltså, inte ens den annars så oerhört viktiga 0-visionen i trafiken är i dessa sammanhang av intresse då det går att tjäna pengar för de företag som i många fall anlitar den billigaste speditören. Skit samma att chauffören tjänar i gynnsamma fall 7000 i månaden och kör på blankslitna däck. "Sverige är fantastiskt eller hur..." hette det i en reklamslogan en gång i tiden, den svenska verkligheten är definitiv ännu mer fantastisk. 

Ytterligare ett problem är att flera stora svenska åkerier hyr in chaufförer från exempelvis baltstaterna och betalar dessa stackare rena svältlöner. Men vem bryr sig, Laval-domen har ju visat vägen till rufflarnas marknad. Som sagt, "Sverige är fantastiskt eller hur...?"


Dina Arena - Sparbanken Lidköping Arena 3-4

Dags att börja uppladdningen inför kvällens drabbning mellan Edsbyns IF och Villa Lidköping i Dina Arena i Edsbyn. Kommer att tillsammans med förhoppningsvis ett par hundra andra bandyvänner följa den tevesända matchen i Sparbanken Lidköping Arena! Alltså i Restaurang Villa där Expert fixat storbildsskärm och restaurangen serverar mat och dryck till oss som väljer att inte sitta hemma framför burken.

                                     
                             
Ett trevligt initiativ som jag hoppas ger ytterligare skjuts åt den för tillfället redan fartfyllda lidköpingsbandyn. Sedan återstår naturligtvis att Villa lyckas bryta den tråkiga bortahistorien mot Byn, Hälsingelaget har ju tyvärr blivit ett riktigt spöke för Villa som förlorat med stora siffror under de senaste åren. Efter hemmasegern mot Byn med 7-0 så borde väl ändå kvällens match ha alla förutsättningar att bli både jämn och fartfylld. Två spelande lag med noggrannt försvarsarbete och ändå med en rejäl portion anfallsglädje bör innebära en trevlig publikmatch där Villa vänder hem med full pott. Mitt tips får bli 4-3 i Villafavör. Daniel 2, Johan 1 och Jesper 1. Så enkelt kan det va´ för den som förstår sig på bandy??

                                     
                                  Det blir en tuff match mellan dessa Arena-giganter ikväll
 

Kan säkert bli bra drag både i Dina Arena och Sparbanken Lidköping Arena ikväll, tack och lov ställer ju inte vädret till det i alla fall. Om nu inte våra avreglerade elleverantörer bråkar med leveranserna, de "hotar" ju mest varje dag med att elbehovet är större än tillgången vilket kan leda till avbrott. Men det är klart, vad gör man inte för att kunna skjörta upp priset och därmed vinsten. 

"Fel" politisk åsikt kan kosta mer än man trodde

Tittade på tevenyheterna ikväll halvåtta och måste erkänna att jag drog på munnen en aning. På grund av Sveriges svaga ekonomiska utveckling så sänks garantipension under 2010 för 1 400 000 pensionärer med 1% samtidigt som regeringen fortsätter med det högre skatteuttaget på pensionsinskomster jämfört med inkomst på arbete. 

                                                  
        Reinfeldt flankerad av Littorin och Holger Gustavsson efter sänkningen av pensionerna


Det som kändes lite komiskt trots eländet var då de intervjuade en äldre dam som var bedrövad över att tvingas ytterligare sänka sin standard med ett antal hundralappar varje månad. Visserligen hade hennes make lite högre pension än hon själv så de skulle väl klara även detta men hon var ändå riktigt besviken. Som avslutning berättades i reportaget att hon varit aktiv i Moderaterna under alla år vilket gjorde att jag inte kunde låta bli att le en aning. Nu hade alltså den Moderata politiken hunnit ikapp damen. Hon tillhörde inte den kategorien som kunnat spara och "se om sitt hus" men ändå hade hon varit högerpartiet trogen under alla år. 

1 januari 2010 fick hon ta emot medaljen för sitt trogna medlemsskap i Högerpartiet, sänkt pension och dessutom fortfarande högre skatt per intjänad krona än de arbetare som nu skall se till att hålla landet vid liv. Hon var riktigt besviken och upprörd. Hoppas bara att hon sent omsider fick sig en tankeställare och förstår hur den politiska strukturen ser ut och vad maktfördelningen innebär i "verkligheten" som det brukar heta då våra politiker skall försöka få oss "vanliga människor ute i landet" eller de "vanliga människorna ute i stugorna" att förstå deras omtanke om just dig och mig och alla andra.

Under valåret 2010 vågar jag inte tänka på vad viktig just jag kommer att vara, hur nödvändig just jag är i ett framtida samhälle oavsett vem som får chansen att sätta sig på regeringstaburetten. Det känns nästan som framtiden hänger på just mig, det är jag som är utsedd, jag som måste rösta, jag som blir tungan på vågen, jag som kan avgöra hela valet. Herregud vad har jag ställt till med? Klarar jag verkligen pressen? Tveksamt, kanske bäst att ta timeout, sluta tänka på val eller politik överhuvudtaget. Värt att fundera på?   

Lurad igen - för vilken gång i ordningen?

Att det numera byggs bra bilar är nog de flesta överens om. Finns väl knappast nån biltillverkare som inte förstått att kvalitet är nyckeln till framgång. Få eller inga reparationer före 10-15000 mil, däck och andra förbrukningsdetaljer håller längre än tidigare osv. Vad gör man då på märkesverkstäderna kan man ju undra? En Toyota som av många undersökare betraktas som en bil med väldigt få problem behöver ju sällan eller aldrig in på verkstad. Jo självklart då det är dags för SERVICE, denna ovärderliga mjölkkossa för bilhandlarna/märkesverkstäderna. 

                                              
                                          Mjölkkossa för serviceverksta´n

Min Toyota Corolla måste självklart in för service var 1500:e mil. Detta innebär att efter 1500 mil skall det göras en mellanservice för en kostnad på runt 2000 kronor. Därefter måste det självklart till en STOR FULLSERVICE efter 3000 mil till en kostnad av 4000 kronor. Enligt oberoende undersökningar så görs en sån här fullservice på ungefär 45 minuter till en timkostnad på låt oss säga 1000 kronor, alltså 750 kronor för detta. Tillkommer material (olja, filter) 500 kronor samt ev lite diverse packningar och annat för 250 kronor. Totalt 1500 kronor. En nätt förtjänst på 2500 kronor för en timmes arbete (plus redan kalkylerad förtjänst i normal timkostnad). 

För att inte missa denna fina inkomstmöjlighet så skrämmer man nästan livet ur sina kunder genom att på alla sätt och vis misskreditera den som inte har alla stämplar i serviceboken. Då menar jag stämplar från den auktoriserade märkesverkstaden. Gud förbjude att du gör servicen hos en icke märkesverkstad, då lär du få förklara dig både en och två gånger då det är dags att byta bil. Ändå är risken stor att det blir avdrag på inbytespriset. Bilhandlarna som i andra sammanhang gärna ondgör sig över orättvisa monopolsituationer skapar däremot gärna en monopolsställning för den egna verksamheten. Men som vanligt är det ju skillnad, detta gynnar ju den egna rörelsen vilket då måste anses fullt legalt. Eller?

Självklart är inte Toyota ensamma i detta sammanhang, det gäller naturligtvis alla märken.

Kan väl för tydlighetens skull också påpeka att jag tillhör den där skrämda kategorien bilägare som låter mig duperas och betalar en tusenlapp extra för att Toyota-verksta´n skall serva min bil.

                                                  
                   Undrar vad servicekostnaden är för denna sportiga fordonsmodell...?

Hur vi än vänder oss så har vi som alltid ändan bak, betala och håll käft är dagens enkla ekonomiska filosofi. Men som pensionär så är det väl inget att gnälla över, vi är ju vana att ta vårt samhällsansvar i tider där jobbskatteavdrag, företagsnedläggningar och ökande pensionsavgångar är de stora knäckfrågorna för den beslutande församlingens överstepräster.  

Villa Lidköping, inte bara bandy tydligen

Efter att ha läst NLT senaste nättidningsutgåva så verkar det som om bandylaget Villa har gått över till en annan "sport" för tillfället. Kanske i brist på sysselsättning då det är för kallt att spela bandy. Kan bara hoppas att kylan ger med sig så man kan ägna sig åt sin huvudsakliga syssla igen och låta villorna vara i fred.

Tisdag 5 Januari 2010


Ingen rädder för vargen här....

Brukar sällan vara rädd för att uttrycka mina tankar oavsett om de medvetet är avsedda att vara kontroversiella eller om de bara avser att spegla stundens ingivelse. Därför är det med ett visst mått av obeslutsamhet som jag tänker släppa från mig några synpunkter om den nyss avslutade vargjakten. Denna så infekterade fråga som engagerar och skapar grupperingar där mordhot, trakasserier och skadegörelse förekommer från båda sidor. Kan väl börja med att tydligt påpeka att jag varken är jägare, varghatare eller vargälskare/försvarare utan enbart en fundersam amatör i ärendet.

                                               
                                               Trots allt ett vackert djur...?

Det första jag reagerade över var uppgifterna om antalet skadeskjutna vargar. Om jag inte har helt fel så hade jägarna lyckats skadeskjuta ett förvånansvärt(?) stort antal vargar där vissa senare eftersökts och avlivats medan andra fortfarande inte är påträffade. Eftersom jag är dåligt insatt i jaktens svårigheter vore det förmätet av mig att döma någon av jägarna men den första spontanreaktionen blir trots allt att det kanske fanns lite för många viltvårdare ute i skogen med lite för dålig erfarenhet av jakt i allmänhet och vargjakt i synnerhet och som därför gjort bättre nytta hemma på pinnsoffan. Som sagt, bara en spontan fundering av en amatör.

Ett av "vargförsvararnas" argument är att vargen var här före oss. Den motiveringen förstår jag inte, detta skulle alltså innebära att samhället skulle inrättas på vargens villkor. Låter inte speciellt logiskt eller ens genomtänkt. De som tycker vargstammen är för stor pekar bland annat på att man på vissa platser inte vågar ha barnen ute, hundarna blir attackerade osv. Detta är väl vad jag förstått en rejäl överdrift. Att jagande hundar är i riskzonen råder väl ingen tvekan om men att barnen skulle vara i fara vill jag inte riktigt tro. Det största problemet jag kan se är väl om inhägnade tamdjur som exempelvis får inte kan fredas, då kanske det kan finnas anledning att ta till ren skyddsjakt.

En avslutande fundering finns ändå i huvudet. Vad är det som gör att vi har så fundamentalt olika åsikter om vargen? Att stadsbor inte har samma negativa syn på detta rovdjur som personer boende i "vargtäta" områden kan jag förstå. Däremot blir det svårare att förstå att det ändå finns så skilda uppfattningar bland människor boende i vargområden. Även där är det stenhårda motsättningar trots att man lever under samma förutsättningar. Ja, ja, mina tankar angående vargarnas vara eller inte vara gjorde väl knappast nån klokare men jag fick ändå ventilera mina synpunkter. 


Vinter, rekord och politiska bländverk

                             

Vintern har kopplat greppet om hela vårt avlånga land. Skåne har snö så det skulle räckt gamle Edward Persson till midjan. Mälardalen får det ena snömolnet efter det andra att lätta på trycket just över denna centrala del av konungariket Sverige. Tidningarna slåss om att skriva om kaos och rekord trots att det varken är kaos eller rekord. Enligt tidningsmakarna är det rekord så fort nånting är större, mindre kallare, varmare kortare eller längre än vad det var dagen före. Sensationer säljer helt enkelt. Märkligt att vi som oftast påstår oss vara både välutbildade och smarta i grunden är så lättmanipulerade.

Att människan är ett flockdjur är ju ett allmänt känt begrepp, vi följer utan att ifrågasätta den starkaste i flocken. Självklart finns det avvikelser från detta genrella mönster men som helhet så är vi beroende av varandra för att överhuvud taget överleva.

                                            
           Skillnaden på Berlusconi och en häst är att hästen inte kan sko sig själv!

Ett lysande modernt exempel är väl hur Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lyckats förleda en stor del av Italiens folk. Trots att denne manipulative finansman och mediaägare gör sitt yttersta för att tillskansa sig både juridiska och finansiella förmåner så har han i den ena undersökningen efter den andra det italienska folkets förtroende. Omkring 65% av italienarna röstar på denne lille fascistiske diktator vilket kanske mer beskriver den italienska mentaliteten än Berlusconis popularitet. Man brukar säga att skillnaden mellan en politiker av Berlusconis kaliber och en häst är att hästen inte kan sko sig själv!  

Utan att egentligen haft för avsikt att blanda in politik i denna berättelse om vinter, rekord och socialt beteende så blev det ändå några funderingar kring detta med politisk manipulation. Även i den svenska debatten är det väl tyvärr ganska vanligt med påståenden som inte alltid har de där skarpa supstansgränserna som vi medborgare skulle ha rätt att fordra. Det är som vi vet tillåtet att kalla gamla idéer för nya, ja till och med tillåtet att lägga till "nya" i partiloggan för att framstå som banbrytare. Tack och lov så flagnar färgen ganska fort på det där nymålade tillägget men i vissa fall har det redan bländat och tillfälligt förstört synen för den som inte hade förmågan att se förbi bländverket. Uppmaningen blir att det gäller att vara vaksam och inte låta sig ledas in i den förstrollade politiska snårskogen.   

Travsporten, en såpopera redigerad av TV4/STC

Om du får tips om att nån i din närhet misshandlas vad skulle du göra då? Ingripa omedelbart, avvakta tills det eventuellt kommer fler tips, berätta för olika media att du minsann ämnar ingripa men att det inte brådskar för tillfället eftersom du misstänkt detta under en längre tid? Eller kanske ännu hellre vänta i flera år innan du berättar för TV4.

                                                  
            En fin sport som TV4 och STC gemensamt gjort om till en modern såpopera


Ovanstående scenario hittar vi faktiskt i travsverige just nu. Peter Forsberg, chefsveterinär på STC, står på barrikaderna och efter domen mot Åke Svanstedt basunerar han ut att travförbundet STC minsann med "stor oro" ser på nya anklagelser där fler travtränare påstås använda nån form av elektriska anordningar i träning av sina hästar.

Nedanstående är hämtat ur en intervju med aktuelle chefsveterinären Peter Forsberg i Aftonbladet, söndag 3 januari 2010. Jag har strukit under det jag tycker är mest anmärkningsvärt.   

Var i Sverige håller den här travtränaren till?
– Det kan jag inte avslöja. Då sabbar jag alltihopa. Men vi kommer besöka tränaren i framtiden och ställa några frågor till honom.

Ska inte ni på STC hålla sådant här hemligt?
– Inte i det här läget. Många personer tror att vi på STC inte gör något men nu visar vi att vi agerar. Jag har inte avslöjat något om den här travtränaren så då spelar det ingen roll. Vi på STC kommer nu sätta oss ner och prata om det här och det är ingen större brådska med besöket.

Kan Åke Svanstedt-fallet vara början på en ny våg av avslöjanden?
– Det tror jag inte. Det har jag ingen anledning att tro. Jag tror att det är något enstaka fall, säger Peter Forsberg.

Slut på artikeln!

Vad jag reagerar på är Peter Forsbergs vanliga mediautspel, han blandar och ger, kommer som vanligt med små insinuationer och vill framförallt visa att HAN tillsammans med STC verkligen agerar kraftfullt. "Vi på STC kommer nu att sätta oss ner och prata om det här och det är ingen större brådska med besöket".

INGEN STÖRRE BRÅDSKA MED BESÖKET. Ett fullständigt häpnadsväckande uttalande från chefsveterinären. Skall man snabbt få stopp på den påstådda misshandeln av hästar så skall man väl omedelbart göra ett besök hos den som utpekas. Eller är det så illa att misshandeln gärna får pågå bara STC-veterinären Forsberg får chansen att figurera i media och framställa sig som den verkliga garanten för att travsporten minsann tar "anklagelserna på allvar och agerar därefter". Han påstår dessutom att han på nån minut kan se om hästar är skrämda eller nervösa beroende på att de utsatts för exempelvis elstötar. Vill han enbart försöka lura oss eller vad menar karln? Han har ju ibland inte ens kunnat konstatera att en skadad häst varit halt! 

Hästarna som i sammanhanget är de som drabbas värst i denna påstådda "grisaffär" har som vanligt inte så mycket att säga till om. Åtminstone inte om veterinär Forsberg får bestämma för enligt honom kan de tydligen få bli misshandlade ett tag till medan STC "sätter sig ner och pratar" och därefter möjligen gör ett "oannonserat" besök hos den utpekade. 

 Som vanligt är det bara för oss att avvakta och se vad anklagelserna får för konsekvenser. Det verkar vara några som vill lätta sitt hjärta och andra som lättar på plånboken. Ser med intresse fram emot fortsättningen på dessa "elektriskt laddade" anklagelser.


Stjärnor med självaktning och spontanitet

Kollade "Stjärnorna på slottet" igår kväll och kan inte låta bli att imponeras av kvällens huvudperson Björn Ranelid. Har väl inte alltid varit hans största fan genom åren men undan för undan så har jag hittat hans storhet och efter lördagens slottsbesök är jag en av hans beundrare. Trots hans utstuderade och ibland påträngande ego så är det en person med integritet, självaktning och dessutom en språkets mästare, inte enbart genom det skrivna ordet utan kanske ännu mer då han får chansen att verbalt formulera sina tankar. En fantastisk ordekvilibrist som enligt honom själv innebär att många bara sitter och väntar på att han skall komma av sig, tappa ord, då han håller föredrag.

                                                  
                                      Björn Ranelid, en nyvunnen favorit                                       
                               

Vet ingen som kan hantera ord på liknande sätt utan att det blir vare sig patetiskt eller simpelt. Att han dessutom fick chansen att i teve på bästa sändningstid klippa till bland andra Linda Skugge gjorde mig riktigt upprymd. Linda Skugge, denna hjärndöda pennfäktare som genom åren gjort så många människor inklusive Björn Ranelid riktigt illa med sina korkade och enbart illasinnade skriverier. Nu fick hon äntligen smaka på sin egen beska medicin vilket faktiskt kändes befriande och framförallt rättvist. Att Leif GW Persson och Robert Gustavsson samtidigt fick var sin snyting av Ranelid hamnade trots allt lite i skymundan även om dessa högersvingar också träffade rätt.

Även Kjell Bergkvist fick till en riktig råsop då han kallade Ingmar Bergmans filmer för "pretentiös dynga" vilket säkert fick några av de mer fisförnäma kultursnobbarna att sätta lördagsdrinken i vrångstrupen. Att jag håller med Kjell Bergkvist kanske inte är av större intresse men ändå, jag har aldrig riktigt förstått Bergmans storhet vilket kanske säger mer om min kulturella status än Ingmar Bergman. 


                    
                         Starka personligheter som verkligen passar in i slottsmiljön


Att säsongens "Stjärnor" Meg Westergren, Siw Malmqvist, Tommy Körberg, Kjell Bergkvist, och Björn Ranelid tillhör en annan kategori individualister än tidigare tycker jag är enbart positivt. Inte en massa inbördes tjafs och intriger, inga solkiga interna utspel som exempelvis Jonas Gardell och Börje Ahlstedt svarade för. Inga översittarfasoner som enbart syftade till att skapa "intresse" för programmet. Dagens medverkande försöker hålla en umgängeston som anstår den som har något att dela med sig av. Inga divalater eller överspel utan alla bjuder verkligen både på sina framgångar och inte minst på sina tillkortakommanden varför det känns äkta på nåt sätt. 

Både Siw Malmqvist och Björn Ranelid har hittills gjort "sin dag" till intressanta och tänkvärda tillställningar. Nästa gång är det evigt unga Meg Westergrens tur att överraska, för överraskningar blir det med säkerhet.


Dags att Villaledningen tar publiken på allvar

Eftersnacket efter Villas hemmamatch mot Sirius kom inte enbart att handla om en väl genomförd match från hemmalagets sida. Efter premiärmatchen framkom en del synpunkter på ljudanläggning, säkerhetsfrågor, biljetthantering, visitering och en hel del annat kring arrangemanget.

                                        
          Tydligen lättare att bygga än att få logistiken att fungera vid evenemang

Efter andra matchen kvarstår problemet med ljudanläggningen även om jag personligen tyckte det var något bättre än i premiären. Nu uppstod istället ett annat riktigt irriterande problem som jag själv inte råkade ut för men som jag hörde flera andra prata om. De som kom till matchen utan att ha löst biljett i förväg fick vänta i biljettkö utomhus i -10 grader i vissa fall över 30 minuter innan de till sist tilläts lämna pengar i entrén beroende på att det datoriserade biljettsystemet pajade. Se för tusan till att man kan lösa biljett i entrén. Många har inte tillgång till internet eller åker från exempelvis Axvall för att köpa biljett på Hjertbergs. Tänk på att det är många som kommer "utifrån" och som vill se matchen utan utan en massa strul innan.  

Vid premiärmatchen kunde man från ståplats lämna arenan efter tio minuters trampande i kö. Denna gång stängde man den närmaste utgången för denna delen av publiken vilket gjorde att alla från bortre långsidan tvingades gå över kortsidans "balkong" till stora entrén vilket skapade ytterligare kö och därmed ännu mer irritation. Motiveringen från ansvariga var att denna utgång endast fick användas vid nödsituation. En utgång som fungerar på samma sätt som utgången till stora entrén. Fattar inte vitsen med detta förbud men det är kanske inte meningen heller. Kanske dags att ansvariga tar detta med publiken på allvar om man vill ha oss tillbaks igen.  

Det tredje problemet är att trapporna på ståplats även denna gång var helt igenkorkade av åskådare som trots flera uppmaningar av speakern inte flyttar sig. Kanske nåt för vakter och publikvärdar att börja jobba med istället för att spela Allan där Allan inte behövs. Kommer att bli intressant att följa utvecklingen, nu har ju arrangörerna ett par veckor på sig att tänka till och åtgärda problemen innan nästa hemmamatch. Då är jag övertygad om att man löst det jag nämner, om inte så är risken stor att många skiter i Villa och stannar hemma.


Se upp, det snöar

                          
                                                                                       Foto: Pontus Stenberg
                                               Oj då kan det vara halt...?

Enligt nyhetssiten WighsNews.se är det halt väglag i Uppland och på några ställen har NCC "tvingats" sätta upp tillfälliga skyltar som varnar för halt väglag!! Ingen blir förvånad längre, tidigare visste alla(!) att är det minusgrader, snö på vägen eller på annat sätt inte är torrt och sommarväglag så kan det vara halt. Idag måste alltså nån sätta upp extra skyltning för att varna. Kan detta vara följden av ett beskyddarsamhälle där ingen numera får lära sig vad som är farligt. Alla räknar med att nån annan skall tala om att "nu lille vän får du se upp för det är tre decimeter snö på vägen och det innebär att det kan vara halt".

Tack och adjö, nu går jag på bandy, där är det halt kan jag lova.

Pensionärerna, dagens samhällsbärare

Debatten angående det så kallade jobbskatteavdragets effekter blir allt hårdare och tydligare. Vissa debattörer, företrädesvis med lojaliteten hos alliansregeringen, envisas med att i alla lägen försvara denna orättvisa skattepolitik. Det hjälper inte att man gärna påpekar att exempelvis pensionärerna minsann inte fått höjd skatt utan några har faktiskt fått sänkt skatt under alliansens tre år vid makten.

                                        
                                Möjligen på väg till Arbetsförmedlingen....?


Inte ens kommunens egen gudfader, Holger Gustafsson Spiken (KD), lyckas övertyga oss om framgången med denna skattesänkning. Det finns visserligen några pensionärer som kunnat njuta av denna alliansgåva men de är väldigt få, har den allra lägsta garantipensionen  och har därför "tilldelats" en så rejäl skattesänkning som nästan trettio kronor i månaden! Övriga pensionärer som arbetat hela livet och avstått lön till sin pension betalar under 2010 i runda slängar mellan 750 och 1000 kronor mer i skatt per månad jämfört med den som arbetar.

Därför är det beklämmande att läsa eller höra alla högljudda försvarstal av detta orättfärdiga skattesystem. Vissa högeranhängare kan visserligen i sina allra mest toleranta stunder hålla med om att detta bör åtgärdas men "allt kan ju inte ske på en gång" som de brukar uttrycka det, "det är ju trots allt viktigast att få alla i arbete", därefter är det sjuka, arbetslösa och pensionärenas tur att få del av den statliga kakan. Min personliga reflektion är solklar, risken är att denna kaka blir allt mindre och då finns det till sist inget att få ta del av när de girigaste tagit sin del. Därför är det ett krav att skatteuttaget i fortsättningen skall baseras på inkomst oavsett vem som "avlönar".

                                      
                                   Arbete ger frihet..., sanning eller lögn?

Hur det har gått med den så kallade arbetslinjen kan väl alla, ja de flesta i alla fall, konstatera. Oavsett hur mycket man sänker skatten på arbete så skapas det inte fler jobb att söka. Det hjälper alltså inte att som Littorin och hans kumpaner påstå att skatteavdraget "skapar ett incitament" för viljan att arbeta. Det första och största incitamentet är att det finns ett arbete, tillgången på jobb är utan tvekan den i särklass största drivkraften för den som har förmågan arbeta. Inte ens Littorins skötebarn, de oerhört kostsamma jobbcoacherna har väl skapat speciellt många arbetstillfällen. Men det är klart, det har väl alltid lurat några att tro på regeringens handlingskraft vad gäller bekämpandet av det verbalt så uppblåsta "utanförskapet". De personer som inte har förmågan att arbeta skall få den hjälp de behöver för att klara sin försörjning, punkt slut.


Lidköping, moralens högborg

Nu har lilla Lidköping med stormsteg sprungit förbi sveriges mest religiösa och moralstinna stad Jönköping. Har roat mig med att läsa arga och indignerade insändare som förfasat sig över de fantasirika och välskulpturerade snökreationer som åstakommits på olika ställen i sta´n. Vad som gjort moralpredikanterna så oerhört upprörda är några riktigt vackra snösnoppar placerade i rondeller och andra ställen. Mest indignation har väl den ståtliga pitten i Örslösarondellen åstadkommit, kanske mest beroende på att många av de religiöst rättrogna kållandsöborna passerar den vägen för att komma till centralorten.

                                        
              Det är upp till betraktaren att avgöra vad som är konst eller hur...?

Hur som helst, snön ställer till det på många olika sätt. Snökukar i rondellerna, Vägverket och kommunernas slappa eller obefintliga snöröjning, fastighetsägarnas ovilja att hålla trottoarna rena från is och snö och kraftbolagens oförmåga att hålla oss med elförsörjning.

Vintern är här, det enda som känns riktigt bra i sammanhanget är att vi bandyvänner numera har slutat bry oss om vädret, vi får chansen att se bandy under de allra bästa förhållanden oavsett vädergudarnas illvilja. Ja det enda bekymret skulle i så fall vara arenans kritiserade ljudanläggning då men detta lilla problem får vi ha överseende med tills vidare. Lördagens match mot Sirus behöver inte störas av varken snö, regn, kyla eller ljudproblem, bara att gå ut och ge oss en fin bandyupplevelse. "Heja Villa fristomö", som en av våra legendariska hejaklacksledare skulle sagt om han fått vara med i hallen. Han körde sina härliga och klassiska hejaramsor vilket var på "den gamla goda tiden", det vill säga innan klacken gått över till att ägna mesta energin åt att HATA motståndare och andra. 

Vi ses (och hörs) i evenemangshallen i morgon lördag klockan 17.00

2010 - ett år med stora förhoppningar

Efter att ha varit fruktansvärt lat och oinspirerad den senaste tiden vad gäller detta åsiktsforum så kanske det är dags att samla nya krafter och försöka åstadkomma några rader av intresse. Som jag nämnt vid tidigare tillfällen så är det överraskande många som läser mina synpunkter men betydligt färre som tycker de är värda att kommentera. Det är väl bloggandets yttersta syfte att skapa intresse för det man framför och samtidigt engagemang från läsarna.

                              
                                            GOTT NYTT BLOGGÅR alla läsare

Vad som fick mig att ta upp tråden på nytt var en kommentar häromdagen från en gammal vän som av en slump hittat in på min blogg och lämnade sitt bomärke. Behövdes inte mer för att jag återigen skulle få inspiration och lust att skriva några rader vilket jag tackar den gamle Källby-bon för, en kompis som sen många år bor i Borlänge om jag inte tar fel.

Så här på nyårsdagen så är det bara att önska alla ett riktigt Gott Nytt År och hoppas att vi kan ha åtminstone en liten kommunikation genom denna blogg. 

RSS 2.0