"Huliganer" dödar våra Gästböcker!!

Nu har det hänt igen! Ännu en gästbok har fått sätta livet till beroende på den oacceptabla samtalstonen i detta forum. Det är HC Lidköping som meddelar att de stänger sin gästbok efter påtryckningar från föräldrar, spelare och ledare beroende på att inläggen ofta handlar om rena personangrepp. Som alltid då man känner sig nödsakad att ta detta steg är det självklart ett nederlag för alla inblandade, man tappar en kommunikationsväg som rätt hanterad är en tillgång. 

Tyvärr är det ju så att allt fler föreningar och andra sammanslutningar känner sig tvingade att stänga sina gästböcker då samtalstonen tenderar att hamna på en nivå som inte kan accepteras av den som känner det minsta ansvar. Tråkigt men trots allt en realitet i dagens hårdnande kommunikationsklimat, man använder ett språkbruk som för bara några år sedan skulle varit fullständigt otänkbart. Detta kan väl närmast betraktas som en form av huliganism, att på detta sätt försöka åstadkomma psykologisk skada på den som för tillfället misshagar. Oacceptabelt självklart, frågan är om problemet är åtkomligt på ett tillfredsställande sätt.

                                              
                 Inga bokbål, men väl en form av etisk censur kanske skulle hjälpa

Att man fått möjligheten att anonymt framträda med sina mindre väl genomtänkta skrivningar gör att det för vissa ljusskygga element blir väldigt frestande att kliva över gränsen. Att slippa ta ansvar för vad man kastar ur sig, inte behöva stå för sin uppfattning utan med flit är ute efter att enbart skapa oreda. Ibland är det väl tyvärr också så att vissa av inläggen skrivs av personer som inte har förmågan att se var gränsen går, de är så upptagna av sin egen förträfflighet att verklighetshorisonten för tillfället inte är synbar. Andra fattar inte bättre helt enkelt! 

Jag är av den uppfattningen att hävdar man sin rätt att framträda anonymt så innebär det samtidigt att man måste ställa kravet på sig själv, att uttrycka sig på ett sätt som gör att anonymiteten kan försvaras. Det är väl här det oftast brister, allför många ställer krav på andra men sällan eller aldrig på sig själva. Ungefär som att stå som en anonym liten skit i supporterskaran på hockey- eller bandyläktaren och ägna hela matchen åt skrika könsord åt motståndare och domare. 

Hoppas det går att hitta en lösning på problemet, kanske att man tvingas till censur av inläggen, inte så att de passar den egna uppfattningen utan enbart genom att göra en etiskt granskning så att samtalstonen är acceptabel. Jag vet att det är både kontroversiellt och krävande, att inte tillåta det "fria ordet" som det ofta talas om i dessa sammanhang, men när det fria ordet enbart blir "fritt" utan substans då kanske det är en utväg att göra en granskning av uttrycksformen, inte innehållet. Vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: Ralph Birgerson

Det är nu början av Februari 2009. Och HCL håller på och sätter punkt för bra hockey i Lidköping för lång tid framöver. Att stänga gästboken hjälpte föga, utförsbacken tog inte slut med det beslutet. Nu framstår det som sker, i det tysta, i HCL som en helt sanslös slakt av sporten i HCL, att verkligen "kasta ut barnet med badvattnet". Beslutet att stänga gästboken har bara lett till att misstänka att de som stängt gästboken är dom som har nått att dölja. Att, enligt reglerna för gästboken, censurera de värsta påhoppen och personangreppen från anonyma skribenter är naturligtvis den väg HCL skulle gått. Det fanns ett matchsnitt på 500 i publiken under förra säsongen, nu är siffrorna under en hemmamatch nere på 60-70 pers. Jag tror att en stor del av underhållningen numer också består av en välbesökt och väl underhållen gästbok och en tuff komunikation mellan fansen och klubbstyrelse. Nu finns vare sig underhållning på isen eller på hemsidan längre. De A-spelare som är kvar får nu tyvärr stå i skottgluggen för 20-0 "i baken resultaten" utan att vi utomstående fans får annat än fjolliga hejaramsor från nån i HCL´s styrelse på klubbens hemsida. Jag har inte nån lösning att komma med vad gäller klubbens framtid, men en bra start vore att ÖPPNA GÄSTBOKEN IGEN OCH CENSURERA HULIGANERNA!

2009-02-06 @ 17:31:04
Postat av: Ronny

Hej Ralph



Kan bara hålla med dig, gästboken var ett sätt att spegla förhållandet i klubben. Tyvärr går stängandet av gästböcker fram som en farsot, i vissa fall finns det motiv, i andra fall är det bara ett sätt att tysta kritiken. Oftast handlar det ändå om att vi gästboksförfattare inte riktigt har förmågan att hålla oss till normala samtalsformer, kommunikationstonen tenderar att hamna på en nivå som inte är acceptabel varken ur språklig eller social synvinkel. Som jag sagt tidigare, vår umgängeston i samhället rent generellt har blivit tuffare vilket ibland kan vara svårt att acceptera.

Tack för intresset och engagemanget för mina synpunkter.

2009-02-06 @ 22:39:51
URL: http://ronson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0