"Dopade" politiker svåra att upptäcka!?

Den pågående klimatkonferensen i polska Poznan verkar vara ett praktfullt spel för galleriet. Lyssnade på nyheterna ikväll och blir mer och mer fundersam över våra EU-politikers uttalanden. Alla politiker vet att de kommer att hamna på politikens sophög om de officiellt ifrågasätter det miljöarbet som pågår. Därför försöker naturligtvis alla att framstå som den globalt mest miljömedvetne konferensdeltagaren samtidigt som man nationalpolitiskt måste försvara respektive lands industriella utvecklingsbehov.

                            

                                                FN:s klimatkonferens startar



Detta får till följd att exempelvis Polen och Tysklands representanter på alla vis försöker tona ner sitt beroende av kolkraft samtidigt som man vill skapa bilden av en miljömässigt acceptabel energiproducerare. De påpekar med självsäkra leenden att alla "gör sitt yttersta för att minimera utsläppen", samtidigt som de pekar på hur viktigt det är att industrin får tillgång till den elkraft som dessa producerar och som ur konkurrenssynpunkt är absolut nödvändig för en livskraftig inhemsk industri. 

Tvivlar inte på de flesta har seriösa föresatser med sitt deltagande och sina uttalanden men misstanken spirar ungefär på samma sätt som när jag tittar på Giro de Italia eller Tour de France, vem kan man egentligen applådera, vem är fuskare den här gången, vem är det som är den verkligen vinnaren? Hur är det då med den rättmätiga vinnare på den politiska arenan, vem är det egentligen som fuskar och vem är en produkt av enbart hårt och ärligt arbete eller ideologi? Känns på nåt sätt som om det trots allt är lättare att komma åt fuskarna inom idrotten.  

"Trovärdigheten för många av dessa delegater är lika med noll", som en observatör uttryckte det. "De ändrar åsikt gång på gång beroende på hur det för tillfället passar deras egna länders syften", fortsatte han och besvikelsen lyste i ögonen.

Andra är förhoppningsvis mer seriösa och försöker verkligen stå för sin ideal, men det är självklart svårt att försvara ensidiga och stenhårda EU-åtaganden då man samtidigt konstaterar att Kina och USA, som verkligen inte har varit några pådrivare i miljöfrågan, svara för hälften av väldens utsläpp av växthusgaser. Även om USA på sista tiden mer eller mindre tvingats bli en av aktörerna i klimatarbetet så har de fortfarande oerhört långt att gå för att övertyga oss om att deras uttalanden verkligen är seriösa och kan tas på allvar.

Därför kommer bland andra den amerikanska bilindustrin att tvingas visa att landets klimatengagemang inte bara är tomma ord, man måste bestämmer sig för att satsa på en biltillverkning där miljötänkandet står i första rummet, prestanda och machoimage får stå åt sidan. Jag är fullständigt övertygad om att bilindustrin på ganska kort tid kan ta fram otroligt mycket mer miljövänliga alternativ bara kravet ställs globalt. Det är det globala samarbetet som tidigare satt käppar i hjulet, USA har ensidigt kunna styra utvecklingen för att passa bland annat oljeundustrins krav på vinstmarginaler där bilen självfallet har varit en av de styrande faktorerna.

Är absolut övertygad att det inom några få år finns ett koppel av alternativa motorer för våra bilar, både förbränningsmotorer med superlåg förbrukning samt elmotorer där man med hjälp av förbättrad batterikapacitet kan matcha prestanda hos dagens förbränningsmotorer. Håll ut, jag tror definitivt att bättre tider är på väg, i alla fall sett ur ett miljöperspektiv 


Kommentarer
Postat av: Oven

Helt klart är att vi behöver våra bilar. Kollektivtrafik är inget realistiskt alternativ utanför tätorterna. Politiska beslut för att fasa ut miljöförstörande teknik (inte bränsleskatter) måste till för att industrin skall ta sig samman och få fram alternativen.

2008-12-12 @ 10:06:20
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0