Läkare utan gränser - eller begränsade läkare?

Vad är det som är så svårt med att vara läkare egentligen? Har förståelse för att läkare ibland kan få in patienter med åkommor som är svårbedömda och näst intill omöjliga att diagnosticera men ibland verkar det för en lekman som om läkare ibland tar väldigt lätt på vissa patienters problem. 

                                     
                                            Få se... vad kan det vara för fel med dig tro....?

Pratade med ett ungt par nyligen som varit på jourcentralen med sin tvååring som fått svinkoppor. Kraftiga utslag runt mun och ögon som bara blev värre och värre. Träffade en läkare som trodde det kunde röra sig om svinkoppor och rekommenderade regelbunden tvättning med tvål och vatten. Ingen antibiotika ansågs nödvändigt, hem och tvätta med tvål och vatten.

Nästa dag var utslagen ännu värre och på nytt ett besök hos en ny läkare som omedelbart konstaterade svinkoppor och ordinerade och skrev ut en penicillinkur. Ytterligare två dagar senare och tvååringen har bara blivit sämre, kan knappt äta och har stora sår runt munnen. Ännu ett besök, nu på närmaste vårdcentral där man blir sittande i väntrummet då en kvinnlig läkare går förbi och ser den lille och hans belägenhet. "Men oj då vad du ser ut, det var riktigt fula svinkoppor det där", säger hon och frågar vad de fått för medicin. Mamma berättar hela skeendet och namnger medicinen. "Men den är ju helt verkningslös på denna typ av infektion, det finns en speciell medicin för den här sortens infektion", säger hon och talar samtidigt om att man absolut inte skall använda tvål vid tvättning.

Hon skrev ut den beskrivna medicinen och förhoppningsvis skall detta vara vad som behövs för att den lille skall bli av med sina besvär. Hur svårt kan det vara i dessa tider med välfyllda databaser för både det ena och det andra att snabbt konstatera vilken typ av penicillin som skall användas för just denna typ av infektion? Två konsulterade läkare som trots att de är kapabla att ställa diagnos inte är kapabla att skriva ut medicin för att bota sjukdomen. Envisa, eller ansvarstagande föräldrar i detta fallet, såg till att den lille till slut får den hjälp han tidigare borde fått.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0