Debatten lever - men vilket jäkla liv!

Debattens vågor går höga i Lidköping. Aldrig har väl kommunala frågor av varierande slag diskuterats som de gör nu och då menar jag inte diskussioner i den kommunala förvaltningen utan helt enkelt den enskilde kommuninnevånarens syn på kommunal hantering. Visst har folk i alla tider haft synpunkter men då har det diskuterats öga mot öga runt kaffebordet, ute på stan eller överhuvud taget då man träffats.

                                  
                                    Är detta en bild av debatten kanske......? 

Nu är det annorlunda, eller "annevessare" som vi säger i Lischöping. Förträffliga nättidningen Lidköpingsnytt.nu har blivit en tummelplats för allehanda tyckare, inte minst jag själv, vilket har skapat möjligheten att komma till tals på ett enkelt och framförallt otvunget  sätt. Nu sitter det ett antal tangent-t(r)yckare och matar tidningens läsare med allehanda synpunkter vilket för det mesta är berikande både för dom själva och för läsekretsen. Vad som kan tyckas mindre bra är att många, ja i varje fall vissa, använder forumet som nån slags egofabrik för att beskriva sin egen förträfflighet, inte sällan på andras bekostnad. "Jag sitter på fakta men du kommer ju bara med ideologiska fantasier". Just detta att "ideologi", speciellt med tillägget "vänster-" , fått klangen av skällsord är beklagligt och trist samtidigt som det ibland visar på okunnighet men framförallt dålig respekt för var och ens åsikter. Vissa tar på sig rollen som domare i nån slags "faktamatch" där den som bara har en synpunkt utan källhänvisning inte riktigt verkar duga som motpart.  

Eftersom de flesta dessutom föredrar att maskera sin identitet bakom allehanda mer eller mindre fantasifulla signaturer så blir resultatet alltför ofta att debattklimatet hårdnar, det är inte alltid så noga med vad man framför eller hur man uttrycker sig bara man får förmedla sina för stunden relevanta åsikter och framförallt FÅR SISTA ORDET! 

                                  
                                          Ett av höstens många debattämnen......

Visserligen har tidningen tydliga regler för vad som tillåts men ändå tenderar inläggen ibland att balansera på gränsen. Fortfarande tycker jag det är ett utmärkt forum även om det tyvärr oftast blir det negativa som dominerar. Utan att ha vetenskapliga belägg för detta så verkar det vara en 20-80-fördelning mellan positiva-negativa inlägg vilket kanske är förklaringen till att signaturer används i stor utsträckning.  

Måste ändå få passa på att berätta om en positiv händelse i helgen. Eftersom jag undertecknar mina synpunkter med namn så är jag ju enkelt "spårbar" vilket innebar att jag fick ett telefonsamtal från en av debattörerna på Lidköpingsnytt.nu. Denne "någon" ville be om ursäkt om han hade varit otydlig eller uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt med sina inlägg. Vi hade väl ett tjugo minuter långt samtal om vårt sätt att se på tillvaron i allmänhet och kommunala frågor i synnerhet och konstaterade att vi var ganska överens om mycket även om vi "ideologiskt" inte stod varandra så nära. 

Detta visar väl att åsiktsskillnader inte alltid är svarta eller vita, speciellt inte om man väljer att verbalt försöka reda ut dem. Tyvärr får samma åsiktsutbyte ofta ett annat, mindre angenämt tonläge, då nån eller rentav alla gömmer sig bakom signaturer.

Den som har nåt av värde att framföra, vill bli respekterad och nå en publik står oftast PÅ scenen inte BAKOM. Kanske kan vara en tankeväckare?! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0