Brottsligheten ökar!

Brottsligheten ökar katastrofalt! Den 27 oktober diariefördes brott nr 600 i Lidköping.

Ja detta kunde man läsa i NLT 1958, alltså för exakt 50 år sedan. En ökning som polisens talesman ansåg som både oroande och svår att förklara. Undrar vad denne ordningsmaktens informatör skulle sagt om dagens situation där brottsligheten ständigt är ett hett debattämne utan att några speciella åtgärder vidtas. Fler poliser är en lösning anser vissa, andra hävdar bestämt att det räcker att vi använde de polisresurser som finns på ett effektivt sätt. Några få startar s.k. medborgargarden för att skydda sin egendom, ja idéerna är många men mynnar som oftast ut i förändringar som mest verkar vara av administrativ natur . 

Vakt i Binneberg

Så här har en fastighetsägare löst vakthållningen vid sin ensligt belägna stuga

Läste häromdagen att några bilägare i Borås som drabbats av ett flertal stölder beslutat sig för att bevaka sin parkering nattetid. Utrustade med järnrör, basebollträn och annat gick de på vakt.  Anmäldes -om det var av tjuvarna framgick inte- och stod till svars vid tingsrätten i Borås vilken dömde de tre för egenmäktigt förfarande, bärande av vapen m.m. till fängelse. Biltjuvarna som slapp tingsrättens hårda nypor har inte gått att nå för en kommentar. 

Kommentarer
Postat av: Oven

Brottsligheten följer samhällsutvecklingen. Ju mer klyftor och orättvisor ökar i samhället ju mer stiger också brottsligheten.Så egentligen är det inget att höja på ögonbrynen för idag. Minska klyftorna så minskar också brottsligheten. Men det arbetet får väl börja efter 2010.

2008-11-02 @ 15:28:24
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ronny

Helt rätt Ove, problemet är väl dessutom att samhället förändras ren generellt, hemförhållanden, skola, språket, allmänna attityder, ja det mesta förändras till det sämre. Helt enkelt att respekten för överheten -som inte bara var av ondo- försvinner.

2008-11-02 @ 16:09:14
URL: http://ronson.blogg.se/
Postat av: Oven

Jag föredrar nog ömsesidig respekt framför respekt för överheten. Den senare har jag inte mycket till övers för.

2008-11-02 @ 17:43:09
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Oven

En annan inte oviktig orsak är väl den ökande alkoholkonsumtionen. Såg på Malmö högskolas sida att 1998 sålde systembolaget i Malmö 1,9 miljoner liter öl, 2008 är denna siffra uppe i 3,4 miljoner liter. Då är detta ändå i en region med närhet till billig öl från Tyskland och i viss mån även Danmark.

Fast då är det väl inte stöldbrottsstatistiken som påverkas, men en del ökad brottslighet ger det nog upphov till.

2008-11-02 @ 18:23:00
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ronny

Hej igen Ove

Håller med dig även denna gång, respekt skall definitivt vara ömsesidig. Vad jag egentligen menade var att många tappat respekten för äldre personer, föräldrar, skola, rättsväsende, ordningsmakt, ja allt som framförallt ungdomar i dag betraktar som just överhet. Överhet behöver inte betyda förmynderi och översitteri det kan lika väl vara nånting att hålla i hand då det blåser snålt.

Ha det bra

2008-11-02 @ 20:42:30
URL: http://ronson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0