Hur f-n kör du egentligen?

Att i tider där de stora frågorna ekonomi, arbetslöshet, kommunal alkoholpolicy och ett antal andra stora existentiella frågor diskuteras, ta upp rubricerat ämne till beskådande kan tyckas både simpelt och onödigt. Kanske därför som det vid närmare eftertanke är just nu det skall ventileras. Alla är så in i märgen fixerade vid de stora världsliga problemen och frågorna att vi nästan glömmer att vi finns till.   

Inte minst i trafiken tycker vi oss märka en fullständig tanke- eller beteendekollaps, eller hur man nu skall förklara hur vi hanterar olika trafiksituationer. Speciellt i kommunen Lidköping där rondellerna växer som svampar ur jorden. Bra tycker jag, det har förenklat framkomligheten på ett fantastiskt sätt men också skappat irritation beroende på okunnighet, slöhet, eller nonchalans. 

                                                      
                                                    Kan eventuellt fås med blinkers...


Eller är problemet att nya dyra bilar har stannat i utvecklingen? Vad har hänt på utvecklingsområdet vad gäller trafiksäkerhet? Airbags, sidoairbags, ABS, trepunktsbälte, barnstolar, deformationszoner och allt vad det heter är nånting som är en självklarhet numera. Tyvärr har konstruktörerna glömt en viktig detalj oavsett bilmodell, nämligen BLINKERSSPAKEN. För 75 år sedan sträckte man ut armen som körriktningsvisare, därefter utvecklades den ena finurligare kontruktionen efter den andra för att underlätta och tydliggöra filbyten eller färdvägsändring vilket underlättade för medtrafikanterna. Vi som tillhör den numera tärande generationen kommer väl ihåg Volvo PV med den klassiska "göken" på taket, det var blinkersinnovation det! Numera verkar det vara slumpen som styr om bilen är försedd med blinkers eller inte. 

                                                       
                        Vore enklare att änvända blinkers om man hade tre händer....

Själv brukar jag i bästa fall hinna två kvarter innan det är dags att åtminstone tänka: "Har du ingen blinkers din...."? Vid första rondellen, eller cirkulationsplats som det egentligen heter, brukar uttrycket komma och det är som vanligt nån som fullständigt skiter i att använda blinkers för att hjälpa sina medtrafikanter. Kommer det då nån som av en händelse fått denna finurliga anordning monterad i bilen så kan man ge sig tusan på att denne lyckligt lottade bilägare blinkar VÄNSTER OCH KÖR UT TILL HÖGER i rondellen. Har helt enkelt inte upptäckt att det går att manuellt sköta spaken, den måste inte nödvändigtvis "klicka" tillbaks automatiskt.

Speciellt värdefullt blir blinkersanvändningen i våra små minirondeller i Lidköping där man i körskolan lär ut att skall man åt VÄNSTER i rondellen så blinkar man VÄNSTER för att därefter blinka HÖGER när man lämnar rondellen, enkelt men ändå så svårt för många.

Vägverket som annars brukar uppmana oss till allehanda åtgärder genom stora braskande annonskampanjer kanske skulle skänka en liten slant till information om cirkulationsplatskörning (krångligt ord men ändå krångligare i praktiken tydligen). Nä, det är inte speciellt intressant säger nämnda verk för "risken för allvarliga olyckor är försvinnande liten" i denna trafiksituation. Må så vara men även om vi inte riskerar att dö i rondellen så vore det väl ändå ganska behagligt om vi kunde hjälpas åt, platsen är ju ändå avsedd att skapa framkomlighet på ett smidigt sätt.

Till sist undrar jag: Är det okunskap, nonchalans, glömska, eller rent ointresse som gör att folk struntar i att visa sina avsikter i trafiken? Fan vet, men honom har inte gått att nå för en kommentar!


Kommentarer
Postat av: Oven

Ja det blir "rena snurren" när folk inte använder blinkersen. F.ö. saknar man de gamla trafikupplysningarna som alltid vevades på TV när nya regeländringar kom till stånd. Kanske ngt att ta upp igen.

2008-11-28 @ 07:24:32
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0