Går att överklaga det mesta utom vädret

Helgen kommer att bjuda på varmt och soligt väder enligt SMHI. Finns det nånting som engagerar så som vädret, hade vi inte vädret att ha synpunkter på så skulle det bli ganska tyst, vädret är ju den stora räddningsplankan då konversationen går trögt. Dessutom går det inte att överklaga till SMHI, i alla fall får vi inget gehör för detta.

                
                                Vädret går inte att överklaga.... som tur är

Det var väl en fyndig inkörsport till dagen ämne, överklaganden. Nämn exempelvis vindkraft, seniorboende, strandskydd, bygglov och ytterligare några laddade ord så garanterar jag att ingen blir stående med tunghäfta. Synpunkterna vad gäller dessa ämnen är nästan lika många som dem man pratar med, åsikterna går isär om man uttrycker det lite milt.

                                   
                                               Måste överklagas.....
 
Vindkraften har ju varit på tapeten under en längre tid och jag kan inte tänka mig att en enda vindsnurra har byggt utan att ärendet först passerat genom överklagandeapparaten. Att vi har möjligheten att påverka är naturligtvis bra ur de de flesta synvinklar, däremot är det väl inte alltid att den klagande egentligen skulle behöva ta till sin rätt, det blir i vissa fall mer en prestige- än faktabaserad klagan. Undrar dessutom varför vindkraftverk av vissa kallas för VINDMÖLLA? Mig veterligt är mölla detsamma som kvarn, alltså en vindmölla är en väderkvarn. Kanske att vindkraftbolagen inte har rent mjöl i påsen och att det är därför det kallas för mölla, en ny tanke att fundera över.

Läser att det segslitna ärendet med svartbygget av ett lusthus vid Ullersund nu är avgjort. Efter en mängd turer i olika domstolsinstanser får makarna Träff i efterhand det bygglov som man struntade i, förlåt, glömde att söka. Domstolen har nu givit makarna dispens från strandskyddet och den senaste tvistefrågan i byggnadsnämnden var vilken avgift man skulle ta ut för det i efterhand lämnade bygglovet. Majoriteten ville att bygglovet skulle kosta 4 x normal avgift, alltså runt 7500 kronor medan allianspartierna tyckte det räckte med normal avgift efter "allt besvär kommunen åsamkat makarna Träff".  

Återigen visar borgarpolitiken på att det är skillnad på skit och pannkaka. Den som "är nånting" i samhället skall tillåtas, ja i vissa fall uppmuntras att använda sig av ett eget regelverk. Likhet inför lagen har aldrig funnits, det trista är att skillnaderna är på väg att bli ännu större, att pengar är makt är ingen hemlighet, däremot är det mer överraskande att man numera så tydligt visar att så är fallet.

Hoppas inte detta ärende får nån prejudicerande verkan, i annat fall är det bara att ha en "ekonomisk och social ställning", bygga på strandskyddat område, säga sig "glömt" att söka bygglov, betala en förhöjd avgift och njuta av tillvaron. Även här kan man tala om att inte ha rent mjöl i påsen. Kanske det går att göra på samma sätt med vindkraftverk, strunt i gällande regler, bygg på!  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0