Samarbete och kompromissvilja, en ren besparing.

Läser om stadsarkitekt Östen Andersson, en av Skara kommuns starka profiler (förutom Bert Karlsson) som nu har gjort sin sista arbetsdag. Han har med jämna mellanrum fått stå i skottgluggen för sina idéer, men har nästan alltid kommit ur striden med idéer och ära i behåll. Om de senaste två kommundirektörerna i Skara, Forsström och Geijer fått som de önskat hade hans sista dag på jobbet gjorts för länge sedan, de har kämpat med näbbar och klor för att få bort honom från jobbet. Han har ju varit en rikitig black om foten på dessa två herrar som inte kunnat styra på eget sätt utan Östen Anderssons kompetens har ofta betytt "nederlag" för direktörerna som enligt Andersson haft svårt att släppa den militäriska ledningsformen, "gör som du blir tillsagd". 

                                      
Skara domkyrka, byggd strax innan Östen Andersson tog över


Allmänhet, företagare och andra har oftast försvarat Östen Andersson men han har haft dålig stöttning av politikerna i Skara vilket inte är förvånande som han själv säger, deras energi läggs numera mest på att träta med varandra istället för att se till kommunens behov. Kanske det har blivit så i en värld där det till stor del går ut på att marknadsföra sig själv genom att nedvärdera nån annan. Det har blivit allt vanligare att försöka skapa sig själv fördelar på nån annans bekostnad, mindre på egna meriter, vilket får till följd att vi mest får reda på vem som är oduglig, inte vem som är duglig.

                                  

Denna sjuka är utbredd, även i vår kommun Lidköping verkar mycket av energin gå åt till att träta och nedvärdera varandras åsikter. De gånger vi hör talas om att man är överens om kommunala angelägenheter är lätt räknade, blir lika överraskad varje gång det händer. Jag brukar stenhårt hävda att det är självklart att man skall stå upp för sina ideal men i många fall handlar det inte om svart eller vitt utan det skulle gå att snyggt och enkelt kompromissa fram smarta och förtroendfulla lösningar. Att evenemangshallen kom till genom ett givande samarbete är beviset på att det går att förena olika politiska åsikter i ett projekt för framtiden. Fler liknande överenskommelser för kommunens bästa vore att föredra, det skulle sannolikt innebära en del besparingar, både ekonomiska och sociala.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0