Våren - trafikexperternas högtid

Med våren kommer alla självpåtagna trafikexperter fram ur vinterdvalan. Bara att konstatera att dessa trafikens känselspröt verkar ha samlat på sig en mängd kunskap och erfarenhet under årets mörka månader som till varje pris måste delges omgivningen. Här har ni en av dessa, jag presenterar gärna med mina åsikter, de kan väl åtminstone skapa debatt.   

Inte minst i vår uppskattade och debattglada nättidning Lidköpingsnytt.nu är det just nu full fart. Oavsett vilken inställning vi har till våra politiker, Vägverket, polisen eller andra ansvariga för trafiksituationen så verkar alla veta exakt vad som bör göras, eller hur vi skall uppföra oss i trafiken. 

                                                     

Olyckor beror inte på vägen, enbart på trafikanternas ouppmärksamhet, hävdar nån och hänvisar med övertygelse till sin egen fantastiska förmåga att med suverän uppmärksamhet färdas på vägen och därmed undvika olyckor. Själv vet jag av erfarenhet att det är betydligt mer komplicerat än så, inte ens den mest begåvade trafikant garanteras nån slags immunitet mot olyckor. Tyvärr händer det olyckor då man minst anar det, kanske inte beroende på en själv utan på att man helt enkelt är på fel plats vid fel tillfälle.

Det är denna enkla insikt som gör att den verkligt begåvade trafikanten inser sin begränsning, en insikt som i sin tur gör att man hoppas på att Vägverket använder sina snålt tilltagna resurser på ett sätt som skapar en trafikmiljö där den "mänskliga faktorn" får mindre påverkan, ett misstag skall inte behöva bli så kostsamt, varken mänskligt eller ekonomiskt, en förlåtande trafikmiljö som det så vackert heter.

                                                  

Som vanligt när det handlar om ekonomi så är det prioritering som gäller. Där kommer problemet, den nuvarande pri-ordningen hos Vägverket verkar handla om vilken kommun som är villig att "förskottera" pengar för vägbygge. Ett förskott brukar betyda att man senare får tillbaks avsatta medel, kommer verkligen Vägverket att i framtiden bli stadda vid kassa  för att återbetala? Självklart inte, Götene kommun exempelvis kommer aldrig att se röken av utlånade pengar, lurade av staten så det sjunger om det samtidigt som man med motorvägsbygget ser till att trafiken "går värdshus förbi". Dubbel nit, det kritiserade Arn-projektet är bara en fis i universom jämfört med E20-bygget vad gäller försnillade kommunala medel.


Kommentarer
Postat av: C J

Man tackar för presentationen. Jag har aldrig skrivit/påstått att inte miljön har betydelse i trafiken men kan vi inte vara överens om att det finns en trend idag att inte ta personligt ansvar. Jag menar inte bara i trafiken utan generellt. Jag kommer aldrig att tycka/tro att man kan bygga bort riskerna i trafiken utan att föraren, inte minst med dagens fordon, är den svagaste länken. Tack för ordet. "Exalterad, halvfull pokerspelare" Den är anorlunda.

2009-04-21 @ 22:09:09
Postat av: Ronny

Hej CJ och tack för ditt intresse för detta ärende



Håller utan att tveka med dig om att vi trafikanter har en tendens att helt enkelt strunta i vissa elementära skyldigheter. Använda blinkers, rätta hastighet efter rådande omständigheter, visa hänsyn, vara uppmärksam o.s.v. Jag liksom du vet också att man aldrig kan "bygga bort" riskerna i trafiken, däremot försöka minska dessa genom att exempelvis dra 44:an "bakom" Filsbäck, sen 20-30 år ett önskemål från kommunen. Detta skulle inte ta bort riskerna men som sagt göra dessa betydligt mindre vilket vore ett framsteg. Vi tänker trots allt ganska lika eller hur...? Kan dessutom lite skämtsamt påpeka att jag inte spelat poker på de senaste 30 åren, varken nykter eller halvfull. Vi hörs?

2009-04-22 @ 08:57:48
URL: http://ronson.blogg.se/
Postat av: C J

Jamen se på f n vad som kan hända när man släpper avtryckaren och tittar upp ur ståvärnet. Vad skall vi nu hitta på o bråka om. Nåja det dyker väl alltid upp något. Jag tror det var Voltaire som sa något i stil med att; "Jag hatar Din åsikt men jag är beredd att dö för Din rätt att uttrycka den" eller i varje fall i den andemeningen. Vi hörs !

2009-04-22 @ 10:18:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0