Vad är rättvisa egentligen, och vem skall betala?

Påskafton, ägg och sill med färskpotatis, ingen dålig kombination må jag säga. Sitter just nu och smälter denna enkla men fantastiska anrättning och passar på att kolla Lidköpingsnytt. Vad är det som diskuteras? Jo som vanligt en massa sifferexercis angående arbetslöshet, sysselsättningsåtgärder och allehanda mer eller mindre underbyggda inlägg.

                                                 

Oppositionens förespråkare menar att den nationella krisen förvärras av regeringens lama hantering av rådande situation. Alliansföreträdarna hävdar envetet att regeringen hanterat den internationella krisen på ett synnerligen ansvarsfullt sätt, man har gjort vad som kunnat göras för att rädda jobb och även mildrat det ekonomiska fallet. 

Oftast beror åsikterna på var i samhället man befinner sig.Många av de som fortfarande inte berörts av arbetslöshet eller andra inskränkningar utan endast ser jobbskatteavdraget som en gåva av alliansen betraktar sig tydligen som vinnare, jag ser dom mest som rejält vilseledda. Detta beroende på att de samtidigt blivit av med den största delen av nämnda skatteavdrag vilket inte verkar bekymra eller ens väcka en tanke hos dessa människor. Regeringens effektiva strategi går ut på att låta "massan" få del av vissa skattelättnader (jobbskatteavdraget), som på så sätt mildrar reaktionerna på de enorma skattelättnader man genomfört för samhällets mest bemedlade. Att massan fått betala tillbaks den största delen av sina skattelättnader genom höjda avgifter på bilförsäkring, a-kasseavgift m.m verkar man tyvärr glömt bort. För att ytterligare understryka orättvisan är det bara att titta på landets pensionärer och deras bidrag till Borgs skattkista. Pensionärerna är den kategori skattskyldiga som betalar mest på sin inkomst, verkligen rättvist eller hur?

                                              
                                                                           Dyra grupperingar...

Därför är det intressant, eller kanske i själva verket ointressant, att ta del av alla siffernissar och deras exempel i olika debattforum på nätet. Grundfilosofin är ändå att en oppositionsanhängare förespråkar en linje där den lilla människan kan få sin del av kakan. En alliansanhängare verkar var av åsikten att krav på rättvisa enbart är ett utfall av avundsjuka eller i värsta fall en släng av kommunistiskt tänkande. 

                                                       
                                        Pensionärer gör rätt för sig... mer än andra

Om debatten är givande låter jag vara osagt, den visar i alla fall på vilka stora problem vi står inför vid varje maktskifte med dessa stora skillnader i både ekonomiskt och socialt tänkande. Det är viktigt för demokratin med regeringsskifte säger många, kan så vara men det är även oerhört kostsamt. Att "göra om" den ekonomiska mallen kostar oerhört stora summor, att göra om den sociala mallen vid maktskiften kostar även det enorm mycktet vilketsom vanligt oftast drabbar den med minst inflytande i samhället.

Trots detta önskar jag alla en Glad Påsk oavsett partifärg eller ideologi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0