Frihet är att kunna skjuta ihjäl sin nästa

Frihetens förlovade land USA har återigen visat vari friheten består. Efter president Obamas försök att få till lite striktare vapenlagar genom bland annat höjd skatt på vapenköp och ammunition har flera organisationer och privatpersoner som hyllar rätten att bära vapen protesterat genom att i närheten av Obama demonstrativt bära sina käraste ägodelar.

                                                         
                                                           Känns tryggt och säkert...

Ett utdrag ur en artikel i Aftonbladet:

Enligt Phoenix-polisen behövdes inga tillstånd för att bära vapen. Inget brott var begånget och ingen greps, uppgav de för AP. Obama uttryckte under valkampanjen sitt stöd för att var man ska få bära vapen - men han sade också att han anser att "anfallsvapen", halvautomatiska militärvapen bör förbjudas.

Det upprörde USA:s vapenentusiaster - som också oroas över att presidenten ska chockhöja skatterna på vapen och ammunition.

I Sverige oroas vi över att skatten höjs på bensin och andra varor som anses nödvändiga, i USA är det tydligen rena stridsvapen som anses livsnödvändiga. Är det nån med vettet i behåll som anser att våldet minskar om i princip alla har rätt att ha vapen i nattygsbordet, garaget eller i bakfickan? "Rätten att försvara sig och sin familj måste bevaras", hävdar vapenentusiasterna som gärna blundar för det faktum att det alltför ofta förekommer vådaskjutningar i hemmet med dessa lätt tillgängliga "försvarsvapen".

                                                                    
                                                Ett normal amerikansk villagarage möjligen....?

Friheten kan ta sig många uttryck i ett land där fler svarta sitter inburade än går på college. För att ha rätten att få försvara sin egendom med vapen i hand går det tydligen att tolerera att man då och då av misstag skjuter ihjäl exempelvis sitt barn eller sin granne med ett vapen som var avsett att användas för att "försvara familjen" . Detta är antagligen frihetens pris enligt vapenförespråkarna.

Jag skulle nog hellre välja att beteckna dessa vapenfixerade personer som skjutgalna fanatiker med "rätten att försvara sig" som en ursäkt för att få känslan av makt. Hur länge dröjer det innan denna så kallade frihet sprider sig till lilla Sverige? Den ena amerikansinspirerade "frihetssymbolen" efter den andra verkar ju hyllas i alliansens Sverige, bara att hoppas att vi får stopp på skiten nästa höst.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0