Vem bär(!) ansvaret fär bärplockarna?

Bärplockare från Thailand som strandsatts i Norrland med skulder för boende och annat har blivit förstasidesnyheter de senaste dagarna. Då tillgången på blåbär inte kommer i närheten av vad som utlovats då man tog hit bärplockarna har det strulat till sig ordentligt med deras möjlighet att tjäna pengar. Inkomsten har inte ens räckt till för att betala hyra och uppehälle vilket gjort att de flesta är skuldsatta, inte bara i Thailand utan också i Sverige. Till och med arbetsmarknadsministern har varit inkopplad och lämnat synpunkter på vad som gått snett. Hans slutsats är att LO borde kunnat hjälpa dessa människor som oförskyllt hamnat i knipa beroende på den skrala bärtillgången. 

                                                                  
       Ingen lysande affär för Thailändarna då både blåbär och ansvariga lyser med sin frånvaro

Att Littorin inte vid ett enda tillfälle kritiserar de bärhandlare som plockat hit thailändarna utan att ta ansvar för sina anställda är inte speciellt överraskande. Nä, nu är det plötsligt fackets ansvar att se till att dessa stackars totallurade asiater på något sätt får upprättelse efter den bedrövliga behandligt de utsatts för av ansvarsbefriade arbetsgivare innan det är dags för hemresa.

Att detta fenomen förekommer i stort sett varje år gör ju inte saken bättre. Tyvärr kommer det väl även kommande år se ut på samma sätt, ingen vill ta ansvar, allra minst de arbetsgivare som egentligen skulle ställas till svars.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0