Bil eller buss? Enkelt val när bussen inte går

Brukar ibland diskutera den kommunala kollektivtrafiken och tänker ta upp ämnet ännu en gång. Att ställa bilen och använda sig av miljövänligare alternativ, exempelvis buss eller tåg för att ta sig till jobbet, skolan, affären eller vad det nu kan vara. har ingen koppling till landsbygden helt klart. Har en bekant som bor en mil från centrala Lidköping och som börjar skolan i Skara idag torsdag. Finns ingen buss vid den tiden på morgonen till Lidköping utan hon är hänvisad till bil för att därefter ta bussen från Lidlköping till Skara. Eller som hon väljer att göra, ta bilen hela vägen.

    ALTERNATIVT      

Däremot börjar man med bussturer på morgonen i nästa vecka då övriga skolor börjar. Att kunna åka kommunalt om man bor på landet styrs alltså av när skolorna är öppna, vilket innebär att man måste anpassa sitt åkande till sta´n efter skolelevernas tider. Detta kallar inte jag en fungerande kollektivtrafik! Konsekvensen av systemet blir att den som bor på landsbygden och vill vara med i samhällets utbud av aktiviteter allt oftare är hänvisad till bil. Undrar när våra beslutsfattare förstår detta? Fårstår kanske de gör men alltför ofta struntar de i problemet.

Som lite kuriosa i sammanhanget kan jag berätta att jag letar hotellboende i Stockholm i september och hittade ett bra alternativ i Älvsjö, alltså en bit utanför centrala Stockholm. Resa med pendeltåg till T-centralen tar 9 minuter och tåget går 4-8 gånger i timmen. Lite annat än på landet där möjligheten att åka kollektivt begränsas till runt 8 gånger i veckan!!

Kommentarer
Postat av: Oven

Stockholms tunnelbana måste vara så nära den optimala kollektivtrafiken man kan komma. Skall kollektivtrafiken ngn gång bli ett seriöst alternativ är det nog så det måste fungera, men ändå har de trafikproblem med trängsel och köer så till den milda grad att vägverket prioriterar förbifater i storstäderna framför ex. E20. Trots Widegrens och Holgers alla vallöften om denna väg. Nu har de haft 4 år på sig snart och inte ett skit har hänt, som väntat.

2009-08-13 @ 13:36:55
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0