Friskvård mot äldrevård, varför då egentligen?

Debatten om hur kommunen skall prioritera är ett ständigt återkommande diskussionsämne inte minst i Lidköping. Under hösten och vintern har Lidköpingsnytt.nu haft artiklar om hur kommunen använder våra skattepengar men även avkastningen från de s.k. Gullspångsaktierna är en källa till debatt. Avkastning förresten, värdepappersinnehavet har ju inte varit nån lysande affär den senaste tiden vilket också ger upphov till synpunkter, både från personer med ekonomisk kunskap men kanske allra mest från amatörekonomer som på olika sätt försöker övertrumfa varandra med mer eller mindre vederhäftiga spekulationer. 

                                                 
         Lidköping, en välmående och välskött  kommun trots vissa olyckskorpar....


Senaste debatten har handlat om att "pengarna rinner genom fingrarna" hos den kommunala förvaltningen. Tyvärr har det blivit mycket av blockpolitisk propaganda, ändamålet verkar mer vara att svartmåla motståndarna än att lämna konkreta förslag på åtgärder. Att göra jämförelser mellan olika kommuners kostnader för sina åtaganden är ett av de mer populära greppen, jämförelser som vad jag förstått mer blir en jämförelse mellan äpplen och päron. Man presenterar okritiskt siffror som skall tala för den sak man hävdar men glömmer (medvetet eller omedvetet) ofta parametrar som gör att jämförelserna haltar en aning.

Nånting som upprört och engagerat utöver det vanliga är byggandet av ishallen eller evenemangshallen som den kallas. Jag har haft åsikter om detta tidigare men väljer ändå att lyfta upp det på dagordningen, mest beroende på att jag har otroligt svårt att förstå de kritiker som fortsätter ifrågasätta denna satsning. "Använd pengarna till äldreboende istället" säger en del, "skolan behöver de här resurserna bättre", säger andra. Jag hävdar än en gång att hallen blir en tillgång som vi kommer att få stor glädje av under många år framöver. Alla går inte i skolan eller behöver äldrevård, det finns faktiskt de som är "mitt i livet"  och vill ha del av kommunala satsningar som tillfreddställer deras behov av livskvalité.  

Ridklubben kommer härnäst?
Ytterligare en fördel med en sån här satsning bör ju rimligen vara att övriga idrotter också kommer att kunna se fram emot ökat kommunalt intresse, exempelvis har ju Lidköpings Ridklubb önskemål om förbättrade möjligheter att bedriva sin stora och viktiga verksamhet. En klubb där tjejerna är i stor majoritet, en klubb med en anläggning som är i stort behov av medel för utbyggnad och förbättringar. Är övertygad om att byggandet av e-hallen inte försämrat förhandlingssituationen för ridklubben, tvärtom, hallen skall var draghjälpen för att få till stånd de förbättringar som är nödvändiga. 


                                
                                          Två sporter som engagerar både yngre och äldre...

Min definitiva övertygelse är att det ena inte nödvändigtvis måste ställas MOT det andra, prioritering är konsten att fördela resurserna så att alla kan få mesta nyttan av våra gemensamma medel. Detta betyder också att vi kanske behöver bli lite mindre egoistiska i vårt tänkande, försöka se lite längre än enbart till det egna intresset. Det är i alla fall så vi hoppas våra förtroendevalda resonerar och agerar, de som ändå har aningen större möjlighet att se helheten än vi som riskerar att drabbas av tunnelseende, det egna intresset går först!

Nättidningen Lidköpingsnytt.nu har blivit debattens Mecka. Åsikter av alla slag kommer troligen även i fortsättningen att presenteras i detta uppskattade media vilket är ett hälsotecken. Oftast är det högt i tak, ingen behöver kröka rygg utan vågar tycka till. Inte alltid så genomtänkta inlägg kanske men även dessa ger liv åt debatten vilket är bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0