Mobiltelefonen nyttig men möjligen farlig

Just nu pågår en liten lokal debatt angående användningen av mobiltelefon i samband med bilkörning, självklart måste även jag delta i denna. Som vanligt när nånting diskuteras så blir det ofta antingen svart eller vitt, inga gråtoner tillåts. Förbjud mobiltelefonanvändning vid bilkörning, säger några. Mobiltelefonen påverkar inte bilkörningen negativt, påstår andra. För tillfället vill vissa ge mobiltelefonen skulden för allt som händer i trafiken. Alla som av nån anledning kör av vägen har självklart pratat i, eller skickat meddelande med mobiltelefonen. Frågan är vad som var orsaken till avkörningarna innan denna lilla tingest kom med i bilden?


                                        
                                      Ingen bra kombination kanske....?

Det enda som är säkert i sammanhanget att ingen av dessa har odelat rätt, det går självklart att se risker med felaktig användning av telefonen på samma sätt som det går att försvara användandet med de hjälpmedel som finns idag. Handsfree är ett alternativ som fungerar alldeles utmärkt, men även detta hjälpmedel förutsätter naturligtvis att handhavandet för övrigt sköts med ansvar. Att skicka meddelanden av olika slag är egentligen inget som man behöver diskutera i sammanhanget, det gör man bara inte om det finns det allra minsta ansvar hos den det berör.

                                             
                            Mata inte barnen i samband med bilkörning

På samma sätt som man inte matar sin baby som sitter i barnstolen bredvid i samband med körning, tyvärr förekommer även detta. Läsa kartan under färd är lika farligt som att leta efter en CD-skiva i portföljen eller handväska, men ändå finns det många som gör just detta. Exemplen är många på olämpliga sysselsättningar som orsakar olyckor. Det senaste är att vissa säkerhetsexperter vill förbjuda den allt vanligare GPS-mottagaren i bilen. Andra vill ju till och med förbjuda bilkörning överhuvudtaget! 

Tycker inte att vi  behöver förbud för nåt av de exempel jag nämner, det spelar ingen roll om vi formellt förbjuder allt detta om inte ansvar och sunt förnuft finns hos vederbörande. Till sist handlar det alltid om det personliga ansvaret, ett ansvarstagande som tyvärr saknas hos vissa men som vi som sagt knappast löser med förbud. Vi får väl se vad som händer framöver, förbud brukar ju vara det som förväntas lösa alla problem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0