Politisk skala fr.v.: (V) (S) (FP) (M) (C) (KD) (SD)

Lyssnade på teveprogrammet Debatt  med Janne Josefsson och fick svart på vitt vad alliansen lägger allt större krut på för närvarande. Slopande, eller som de själva väljer att kalla det, en "uppluckring" av LAS, lag om anställningsskydd, är det enda som kan få ungdomar i arbete och rädda Sveriges framtid.

                                           
                                      Kan inte ha kostat så mycket....

Känns oerhört jobbigt att behöva konstatera att det arbetare och deras representanter arbetat för under minst 75 år, det vill säga rätten att ha ett anständigt anställningsskydd och anständiga anställningsförhållanden är på väg att smulas sönder. Ett otäckt socialt och ekonomiskt spel där anställda är på väg att tvingas ge upp en av de mest livsavgörande värdena som finns nämligen människovärdet. Tidigare fanns det två motpoler i samhället, den politiska makten och den ekonomiska (kapitalistiska) makten. Detta innebar en styrkefördelning som gjorde att alla hade en möjlighet att kunna skaffa sig drägliga förhållanden, ingen skulle behövda bocka och förnedra sig för att få möjlighet till ett människovärdigt liv. Nu gällerr enbart den ekonomiska makten.

Tyvärr är detta på väg att monteras ner, borgarna försöker hela tiden överträffa varandra med allehanda arbetarfientliga förslag. Arbetsrättens avskaffande (uppluckring kallar man det) är det som för närvarande är riktigt på tapeten, inte minst då jag lyssnat på ett antal centerpartister från centerns riksting i Örebro. Låt ungdomar jobba för halva lönen så är problemen lösta enligt centern. Just det, in med tio unga och ut med lika många äldre, eller är det nån som tror att det blir mer arbete på det sättet. 

                                        
                                      Detta var härliga tider enligt borgarna.....

LAS hindrar flexibiliteten på företagen påstår centern, kompetensen kanske finns hos den som riskerar att sägas upp säger man vidare. Jaha säger jag, varför har inte företaget sett till att den 55-årige Pettersson som varit anställd i 35 år fått möjligehet till den kompetensutveckling han behövt för att passa in i företagets numera så märkvärdiga kompetensprofil? En utbildning som företaget borde sett som en investering men icke, det skall istället vara företagets rätt att sparka ut denne trotjänare och ta in en ung och därmed billigare arbetskraft. 

LAS "cementerar" anställningsförhållanden på ett sätt som riskerar en hel ungdomsgeneration enligt centern. En sak är säker, hade centerpartiet varit arbetare så hade kompetensprofilen definitivt varit fel vilket inneburit omedelbart avsked från riksdagen. Förhoppningsvis kommer detta avsked hösten 2010, om inte LAJ, Lagen om Alltings Jävlighet håller partiet kvar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0