Nostalgisk kulturutflykt på cykel

Nu har jag vaknat till igen, det har varit lite stiltje på den här sidan ett par da´r men som sagt, nu är skrivklådan tillbaks. Kristi Himmelfärdsdag började med en cykelutflykt genom vackra Nordskog i Källby samt vidare genom Källby äng till Lasses grotta i Husaby. Brukar bli minst en sån tur varje år, spännande att uppleva gamla minnen då jag som barn tillbringat många fina stunder i dessa ängsmarker. 

                       
          Två guidande "Källbyynglingar"  flankerar en vetgirig gentleman från Fristad

Spännande så det förslog på den tiden, att klättra i bergskleven och hoppa över vårbäckarna det var spänning utöver det vanliga för en tioåring. Numera är det inte lika spännande men fortfarande intressant att se hur det har förändrats, igenväxta marker som förr var öppna ängar, inga djur som håller rent från buskar och sly. Däremot är ju Lasses grotta i "nyskick" jämfört med hur det såg ut på 50-talet. Då fanns knappast mer än tak och lite av eldstaden kvar av Lasse och Inga Erikssons boning, det är ju först på senare år som det blivit intressant att visa hur familjen levde ända fram till 1910.
                                               
                                                  Mästersmeden i arbete

Passade även på att göra ett besök i smedjan i Husaby där mästersmeden Therese Johansson just var i färd med att fixa mackor till sin livskamrat, det finns annat att göra emellanåt än att enbart hamra glödgade järnstänger. Cyklade vidare förbi mitt gamla hem, Sohlbergs handelsträdgård och vidare förbi Dafgårds. Fick en första titt på det nya vägprojektet som skall minska den tunga trafiken genom Källby samhälle och avslutade cykelturen i Filsbäck.

Tre och en halv timme av  historiska och kulturella upplevelser tillsammans med en bra motionsdos gjorde torsdagen till veckans höjdpunkt, så lång vill säga. Fredagskvällen kan möjligen innebära ett besök på motorstadion och tractorpullingen som förväntas bli en riktig höjdare. Hur som helst så kommer det att höras om inte annat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0