Vi bor på landet...., Sörgårdsidyll med problem

"Vi bor på landet...", sjöng Bröderna Djup i sin populära melodi för ett antal år sedan. På den tiden var landsbygden levande om man beaktar att det tilläts verksamhet av olika slag. Detta har kommit att förändras till det sämre om jag får säga min mening vilket jag självfallet får. Tidigare kunde de boende på landsbygden både leva och arbeta på sin hemmaplan, man både förväntades och tilläts starta verksamheter av olika slag utan att behöva vandra genom byråkratins kvarnar i åratal.  

                                          
                                        Den idylliska känslan måste bevaras

Detta sätt att leva är numera ett minne blott. Nu flyttar stressade stadsbor ut på landet, ut till den Sörgårdsidyll de läst om och förväntar sig skall finnas bortom stadsgränsen. De köper hus för att komma "nära naturen och stillheten"  som det så vackert brukar kallas. Inget får störa denna idyll, lantbrukare som i all tider haft både svin- och mjölkproduktion får börja tänka om vad gäller djurhållning, Det riskerar annars att bli ett störande inslag för den nyinflyttade, eller kanske skall säga nyutflyttade som inte riktigt förstått att det finns liv och rörelse även på landet, idyllen både lever, luktar och låter om man säger så.

                                              
                                                       Vackra och nyttiga...?

För några år sedan var det skulltorkarna som debatterades, de lät ju en del vilket störde de utflyttade och borde naturligtvis förbjudas. Det ingick ju inte i deras planerade "lugn". Nu är det vindkraften som ställer till elände, vindkraftverken gör att den "stillhet" man förväntat sig på landet när man köpte sin fastighet försvinner, det låter, det blir skuggor, det skymmer utsikten, det förstör landskapsbilden, det sänker fastighetsvärdet, det sk.......! Det går att räkna upp nästan hur många argument dom helst mot vindkraftverkens placering.

Faktum är väl att det finns ännu ingen tillförlitlig statistik som belägger att vindkraftverken skulle påverkat fastighetsvärdena negativt, det har mer blivit ett slagträ i debatten för att få ytterligare argument som skall hindra utbyggnaden av ett energislag som borde premieras.

Själv tycker jag dessa vindsnurror är både imponerande och vackra, solbelysta vita roterande vingar mot en mörkblå himmel, visst är det fantastiskt vackert! Har pratat med flera både lantbrukare och andra boende på landet med vindkraftverk i närheten av sina boningshus och ingen har mer obehag av detta än den övriga verksamhet som förekommer i den lantliga miljön. Men det är klart, de kanske har en syn på den lantliga idyllen som skiljer sig från vissa kravställande Sörgårdsromantiker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0