Alliansen har dubbla spenderbyxor på sig

Det märks på flera sätt att riksdags- och kommunalvalet närmar sig. Trots att det är drygt ett år kvar innan vi förväntas sätta vårt bomärke i valrullorna börjar partierna eller snarare de två allianserna att höja tonläget, ingen skall sväva i ovisshet om vem som vill mest. Regeringsalliansen är väl för tillfället mest högljudd och försöker locka väljare genom att framställa sig som den goda sagofén som strör guldkpengar omkring sig. Först ett antal försenade miljarder till kommunerna, därefter några miljarder till polisen, ytterligare några miljarder till skolan och inte minst några guldkorn till studenterna.

                                           Foto Peter Knutsson

          Gräver djupt i fickorna på spenderbyxorna..., men tar snabbt upp händerna igen.

Vad gäller pengarna till studenterna säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (är det nån som hört talas om denne doldis) följande enligt SVT: "Reformen som beräknas kosta statskassan omkring 200 miljoner kronor ska framförallt finansieras av höjda expeditions- och påminnelseavgifter för dem som har slutat studera och betalar tillbaka sina studielån.
– Jag tycker att det är en rimlig och bra finansiering. Det innebär att vi som har studielån och betalar tillbaka studielån och som har det rimligt bra ställt ekonomiskt betalar en angelägen reform för dem som har det knapert ekonomiskt i dag".

Klas Elfving, pressekreterare på CSN tycker det här är feltänkt av regeringen.
– Det kommer att minska förtroendet för CSN och de debiteringar vi tvingas göra, säger Klas Elfving till P3 Nyheter.

Ännu en som tycker regeringen tänker fel, vi blir uppenbart fler och fler som upptäcker detta. Som vanligt verkar regeringen inte riktigt i balans med verkligheten. Vem skall i förlängningen betala andra som har det "knapert idag" som högskoleministern uttrycker sig. Kan det vara så att vi skall selektera andra områden och låta varje grupp betala den gruppens kostnader beroende på hur ekonomiskt välbeställd man är. Om denne Tobias Krantz menar vad han säger så vet i alla fall jag en stor grupp pensionärer som definitivt skulle kunna finansiera övriga pensionärer som "har det knapert ekonomiskt" som ministern säger. Det gäller våra pensionerade riksdagsmän/kvinnor och tidigare ministrar samt alla som tillskansat sig miljonpensioner från både offentlig tjänst och det privata näringslivet och som definitivt kan beskrivas som personer med "rimligt bra ställt ekonomiskt". De är säkert villiga att satsa en extra slant på sina mindre bemedlade vänner i pensionärskollektivet för att inte belasta statsfinanserna vid ett eventuellt påslag på de vanliga pensionerna. 

Regeringen slänger just nu ut allmosor till höger och vänster men har inte lyckats övertyga mig om det seriösa i satsningarna, det verkar vara både nivå- och tidsmässigt enbart avsett som riktigt fett valfläsk, och mera kommer väl antagligen.
  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0