Vi är rörande överens om att vi är oense

Om jag säger att finanskrisen har ställt till det på olika sätt så är det väl knappast nån som protesterar. Även om det idag råder delade meningar om det mesta här i livet så har trots allt den skapade kristen enat oss i en samlad protest mot detta spel med världens ekonomiska resurser. Visst finns det fortfarande delade meningar om vem eller vad som skapat denna internationella käftsmäll men det är mer en ideologisk oenighet. Förresten, om jag tänker efter så är vi väl även oense om hur krisen bäst skall tacklas och därmed lösas. Aj, aj, ju mer jag tänker efter så kommer jag på att enigheten kanske inte är så stor ändå. Hur har vi lyckats lösa problemet är ju nästa knäckfråga? Har exempelvis den svenska regeringen hanterat alla de problem som följde i krisens spår på ett optimalt sätt? Vad kunde man gjort istället vad gäller arbetsmarknadsinsatser, hantering av statens finanser och andra åtgärder?

                                                      
                   Kanske dags för bankerna att införa denna okonventionella räknehjälp
  
Efter dessa frågor känns det som om finanskrisen trots allt delat oss i flera olika läger. Vi kanske inte är så överens som jag först påstod. Det enda vi egentligen kan vara överens om är väl att krisen inte skapats av alla de människor som vi normalt kallar arbetare. Alltså de personer som inte har den direkta tillgången till de olika nationella och internationella ekonomiska styrmedlen eller reella valutaresurserna. Inte ens den mest ideologiskt konservative får en möjlighet att blanda bort korten vad gäller ansvaret för krisen. Vad dessa däremot med all kraft försöker inbilla oss är att nu har alla förstått vad som hände, nu kommer vi att se till att detta inte skall kunna hända igen. Rent ideologiskt nonsens vill jag påstå!

                       

Det är denna mörkning av framtida ekonomiskt scenarion som gör mig riktigt rädd. Just denna tro att nu har vi kommit till rätta med problemet utan att egentligen gjort nånting gör att beredskapen minskar och följderna i framtiden blir ännu värre än vid senaste krisen. Så länge vi tvingas leva med att en handfull internationella valutaspekulanter tillsammans med sina något fler handgångna bankstyrelser har all makt över den internationella ekonomin så kommer vi aldrig att slippa dessa ekonomiska berg- och dalbanor. Dessa svängningar är ju själva motorn i ekonomin på samma sätt som konjunktursvängningarna är motorn i den internationella arbetskraftshanteringen. Att påstå eller tro att världens välbesuttna länder och deras regeringar kan påverka den globala ekonomin är bara ett försök att vilseleda sina medborgare. Alla länder inklusive stormakten USA har bara att vackert rätta sig efter den globala finansmaffians cyniska spel.  

         


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0