Skall Sverige delta i kriget i Afghanistan?

Expressen/GT uppmanar oss att köpa ett gult band och med detta visa vårt stöd för den svenska insatsen i Afghanistan. Vad jag förstår finns det däremot inte något band vi kan köpa för att ta avstånd från den militära insatsen i landet. Expressen/GT med Folkpartiet i ryggen har alltid kämpat för att kunna svansa med stormakten USA och deras militära insatser som världspolis.

                                          
                        Tidigare USA-allierad, numera USA-fiende nr 1

Bara att se tillbaka på invasionen av Irak där FP med Leijonborg i spetsen valde att marchera tillsammans med bland andra USA och England för att förhindra Saddam Hussein att använda "alla de massförstörelsevapen" som bara låg och väntade på att få användas mot västvärldens länder. Tack och lov fanns det personer med ansvar och förstånd som såg till att Leijonborg fick stå där med sin kamouflagefärgade militära dumstrut på huvudet.  

                                                           
                                                      Rätt använda militära resurser?

Att dessa vapen senare visade sig vara enbart propaganda från krigshetsarna i Vita Huset gör ju inte FP till de mer trovärdiga i liknande frågor om man säger så. Därför är det naturligt, men tyvärr beklagligt, att de även nu slår på stora trumman och ivrar för en ökad svensk militär insats i Afghanistan. Ett land som till allra största delen är beroende av humanitär hjälp, inte ökade militära insatser. Insatser som mer och mer fått till uppgift att trappa upp det som kommit att bli ett regelrätt krig. Påståendet att vi genom den militära insatsen bidrar till att stärka Afghanernas demokratiprocess och få slut på talibanvä(å)ldet är enligt mitt sätt att se det rent nonsens. Det har i alla tider visat sig att det sällan eller aldrig går att skapa demokrati med våld. Det skapar enbart ytterligare våld vilket vi riskerar att märka även på hemmaplan om det vill sig illa.   

Alltså, jag kommer att köpa det band som ger stöd åt att ta hem soldater från Afghanistan, det vill säga ta hem de soldater som annars riskerar att fullständigt uppslukas av de krigshandlingar som NATO-ledningen med USA i spetsen står för. Har svårt att förstå varför Sverige skall medverka där krigshandlingar är vardag och humanitär hjälp blir en allt mindre del av uppdraget..

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0