Elbolagen på samma ruffelnivå som bankerna

Att elbolagen under vinterns stränga kyla passat på att ta ut oskäligt höga elpriser och därmed gjort enorma vinster är ingen stor nyhet. Nu minskar efterfrågan på el vilket innebär att man sänker elpriset till mer rimliga nivåer igen. Enligt SVT är det många kunder som fått betalningssvårigheter då deras räkningar hamnat på en nivå de aldrig kunnat förutse. 

                                               
   Statliga Vattenfall har genom olika åtgärder sett till att hålla elpriset på en oanständig nivå

Därför har exempelvis Fortum beslutat att de kunder som önskar får möjligheten att dela upp betalningen, det vill säga man upprättar ett avbetalningskontrakt vilket låter förnuftigt. Men ingen blir speciellt överraskad då Fortum samtidigt kommer att ta ut 8% avbetalningsränta för denna generösa tjänst. Fortum avser alltså att tjäna ytterligare ett antal miljoner på att vara den barmhärtige samariten när man samtidigt sett till att människor hamnar i denna svåra situation.

Utan att vara alltför radikal tycker jag snart det är dags att ta den avreglerade men ändå i det närmaste monopolliknande elmarknaden i upptuktelse. Att så till den milda grad spekulera i nånting som vi alla måste ha för att överleva oavsett om det gäller industriproduktion eller vanliga privathushåll har blivit så enormt stötande. Att tre stora elkolosser på den svenska marknaden fritt kan styra och ställa hur man vill distribuera och ta betalt för sina produkter är inget annat än en skymf mot allt vad affärsheder heter. 

Dags att svenska staten tar i med hårdhandskarna med dessa rufflare men tyvärr har jag inga förhoppningar att så kommer att ske. Vi får snällt fortsätta betala oskäliga elpriser och samtidigt se eldistributörerna skratta oss rakt i ansiktet.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0