USA, mördare i rättvisans namn

Klockan 05.08 i morse förklarades Troy Davis död efter en giftinjektion. En giftinjektion signerad den amerikanska rättvisan. Troy Davis som 1989 påstås ha skjutit ihjäl en polisman dömdes 1991 till döden och har alltså suttit i så kallad dödscell sedan dess.

                                            
          Troy Davis, skyldig eller oskyldig? Spelar ingen roll för amerikanskt "rättsväsende".

Landet som påstår sig vara garanten för mänskliga rättigheter, som far runt i världen som sanningens och frihetens missionärer, som utger sig för att värna om fred, demokrati och rättvisa och bekämpa "terrorism och ondska" i ett antal länder runt om i världen, utan att skämmas avrättar en medborgare i sitt eget land är ett totalt misslyckande. Att de dessutom avrättar en person som enbart dömts på vittnesuppgifter och där nästan alla av dessa vittnen tagit tillbaka sina vittnesmål är så uppseendeväckande att man mår illa. En av de få som fortfarande hävdar Troy Davis skuld är en person som av ett stort antal vittnen utpekas som den egentliga polismördaren. Men då finns inget utrymme i den amerikanska pajaslagen för att ta upp fallet på nytt. Är man dömd så är man dömd, punkt slut.

Finns det nån i denna värld som fortfarande vill kalla detta stora land i väster för ett föregångsland? Ja, tyvärr så finns det väl det kan jag tro, möjligheternas förlovade land där alla minsann har sin valfrihet att bestämma över sin egen situation som det så vackert heter när vissa av våra svenska politiker nästan sätter i halsen med alla lovord över den så oerhört omhuldade "valfriheten". Landet som i sitt storhetsvansinne är på väg att kollapsa, eller rättare sagt redan har kollapsat ekonomiskt, juridiskt och socialt är för vissa fortfarande drömlandet.

Kanske kan övergreppet mot Troy Davis bli en väckarklocka, få oss vanliga soffliggare? Kanske detta kan få oss att vakna upp och reagera, börja stå upp mot den ondska som finns bakom lagtexter och juridiska spektakel. Detta gäller tyvärr inte bara USA även om de är extrema, ett civiliserat samhälle som tillåter staten att mörda sina egna landsmän på rättvisans altare.  

Kommentarer
Postat av: Ing-Marie

Jag borde vara arg så jag kokar!! Men jag känner bara en oändlig sorg och besvikelse...

Undrar om USAs CIA kommer att dömmas lika hårt för alla mord dom begått på lagens väktare i Sydamerikanska stater vars styre inte gillats av USA!!!

2011-09-22 @ 10:26:57
Postat av: Ronny

Visst är det ilska man borde känna Ing-Marie men det blir mest en tomhet och nån slags känsla av att inte få en chans att kunna påverka. Hörde Troy Davis hustru hojta om att rättvisa äntligen skipats, trots alla år som gått så tycker hon fortfarande att "rättvisa skipats" när staten tar livet av en eventuellt oskyldig medborgare. Vidrigt!!

2011-09-22 @ 14:35:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0