Levande debatt eller förtroendedöd

Nättidningen Lidköpingsnytt.nu har startat lite av en folkrörelse i Lidköping. Alla som har tillgång till dator verkar vara engagerade i kampen för och emot det mesta som beslutas eller inte beslutas av kommunens styrande. Hedvall får stryk, Lexmon får stryk, Larsson får stryk, ja i stort sett alla får sig en dagsedel av "Observer", "Spectatio", "Nisse Hult", "Magnus", "CJ" och allt vad dessa mer eller mindre anonyma förståsigpåare kallar sig.

Visst är det uppiggande att se vilket engagemang olika frågor väcker, spelar ingen roll om det handlar om offentliga toaletter, allmänhetens åkning på isstadion, evenemangshallen, parkering på torget eller Villa/Lidköpings knackiga inledning av säsongen. Alla har lösningen, nej fel, alla vet precis vad som inte skulle gjorts, vilka beslut som är åt h-e och varför det blev Villaförlust mot Vänersborg.

              
                                           Det är lätt att hamna på fel spår ibland....

Trots detta utbredda engagemang finns det en uppenbar risk att debatten tenderar att få slagsida, att den tappar målfokus då många av debattörern (ofta samma experter i alla frågor) alltför ofta styr sitt debattekipage i diket för att därefter ha oerhört svårt att styra upp på vägen igen. Man binder sig vid en uppfattning som sedan går som en röd tråd genom alla frågor vilket till sist mest går ut på att "trakassera" än att debattera. På grund av detta fenomen kan man få uppfattningen att Lidköping tillhör en av Sveriges mest misskötta kommuner med fullständigt odugliga, ja i alla fall oansvariga och framförallt ointresserade politiker som inte ens orkar svara på "debattörernas" synpunkter. Debattörer som alltför ofta är så till den milda grad självupptagna att de kräver svar på allt de anonymt kastar ur sig, oavsett innehåll och värdesubstans.  

                     
                                        Omdebatterade träd, fällning eller inte det var frågan...

Kanske därför inte så konstigt att makthavarna nonchalerar kravställarna som till övervägande del väljer att föra debatten med mörka kort, alltså inte med namn vågar stå för det man kastar ur sig? Observera att jag skriver "kastar ur sig", för det är vad det ganska ofta handlar om, att som anonym kunna framföra i stort sett vad som helst men ändå kräva att våra beslutsfattare skall sätta sig ner och formulera uttömmande och intelligenta svar på något som vissa av debattörerna kokat ihop på en tvåminutare. Jodå, jag vet att vissa har mycket genomtänkta funderingar men desa riskerar tyvärr att drunkna i all "skit" som framförs av antingen oseriösa eller helt enkelt okunniga pennfäktare.

Tror det är dags att vi börjar rannsaka oss själva en aning, vi kanske inte alltid kan kräva svar i just Lidköpingsnytt.nu. Visst, jag vet att det är var och ens rätt att framträda anonymt men det kanske ändå är ärligare att ställa frågorna direkt till de beslutsfattare det gäller. Först då kan man begära att bli behandlad med den respekt man så hett efterfrågar. 

Kommentarer
Postat av: Oven

Ja jag har ju mitt "nick" även om det knappast är anonymt för dem som tittar runt lite. Jag tror att många lurar sig själva eftersom det för andra betraktare är ganska ointressant att få veta en åsikt man inte vet vems den är och helt sonika låter bli att läsa dem.

2008-11-16 @ 22:25:52
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ronny

Tjena Ove



Tycker det framgår ganska tydligt att de flesta vet vem Oven är. Däremot alla Observer, Undrande, Nisse Hult och andra mer eller mindre seriösa har jag skitsvårt att acceptera. Du har nog rätt igen, man kan strunta i deras inlägg helt sonika.

Ha en bra da´

2008-11-17 @ 10:22:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0