Valborg, firande med traditioner

Valborgsmässoafton, vilket laddad ord för en 40-talist. Att fira Valborg är en urgammal tradition, ett firande för att ge våren en chans att klämma sig in mellan vinter och sommar. Att fira Valborg idag innebär kanske inte samma spänning och förväntan som det gjorde för femtio år sedan. Då var det en högtid som alla hade planerat för i veckor, man hade plockat fram vårkläderna ur garderoben, köpt majblommor av barnen och kommit överens om att träffas vid majbrasan vid Källby Hallar eller nån annan traditionsbärande plats. Vårkläder var ett måste även om det var nollgradigt och snö i luften. Det var många förkylningar efter detta firande men det var ingen som ens tänkte på att inte vara vårklädd på Valborgsmässoafton. Eftersom jag är född och uppväxt i Källby var det Källby Hallar som var samlingspunkten, alla skulle dit och då var dett ALLA.

                              
                                                                  Valborg vid Filsbäck 2009

Efter att Källby sångkör sjungit några av de traditionella vårsångerna var det dags för kyrkoherden (senare prosten) Yngve Karlsson att hålla talet till våren vilket alltid var lika spännande beroende på att han hade en alldeles speciell dialekt som vi ungdomar, eller slynglar, tyckte var fantastiskt roligt att imitera. "Vårrren harrrr kommit till vårrra bygggderrrr, härmade vi, och gjorde oss lustiga över hans uttal. Märk väl att detta var på 50-talet, det var inte så vanligt med avvikande dialekter eller språkförändringar på den tiden. Trots att det bara är dryga femtio år sedan så var det inte speciellt vanligt med annorlunda språkliga inslag i den vardagliga miljön för några bonnläppar som man skulle kallat oss idag.

Ett av mina kanske mest spännande minnen från dessa Valborgsfiranden vid Källby Hallar är när Erik Blomberg, aktad medlem i kyrkokören och tillika fyrverkeriansvarig, skulle avfyra de traditionella raketerna som avslutning på firandet. Efter att i många år ha skött detta helt klanderfritt blev det en mindre katastrof ett år i slutet på sextiotalet. En av de första raketerna gjorde en loop och gick rakt ner i lådan med de andra fyrverkeripjäserna vilket innebar att raketer flög både högt och lågt. Tusen åskådare antingen låg på marken eller stod som paralyserade statyer och bara väntade på att helvetet  skulle ta slut.

Helvetet tog slut efter en evighet, åskådarna kunde resa sig och andas ut. Därefter tog det flera år innan man vågade sig på att avsluta firandet med fyrverkeri igen. Hur man gör numera vet jag inte, däremot vet jag att man i år inte ens fick  tända brasan på grund av brandrisken i skog och mark. Man var tuffare förr, då bangade man inte ens för ett raketanfall från Erik Blomberg.

Stor eller liten det var frågan.

Vad är egentligen en stadsjeep? Ett uttryck som mest förknippas med stora bränsleslukande bilar oavsett om de används i sta´n eller på landet. Vad är en bränsleslukande bil egentligen? Är det en Toyota Corolla som jag själv kör eller är det exempelvis en Volvo XC90, alltså Volvos största personbilsvariant? Många frågor som det inte går att svara entydigt på, däremot går det att avfärda vanföreställningen att alla stora bilar är miljöbovar.

                          
                                       Vilken är miljöbäst, ja det var frågan...?

Min Toyota sörplar i sig runt 0,7 l/mil om jag kör normalt, en Volvo XC90 diesel drar under 0,5 l/mil vid normal körning. Vilken är då mest miljögrisig om man uttrycker det så? Ja det kan man fråga sig, Sverige har ju på alla sätt försökt få diesemotorn att framstå som miljögris och därmed försöka skatta bort den ur sortimetet medan övriga Europa ser dieselbilarna som ett utmärkt alternativ till bensinbilar. Vad är egentligen rätt, den moderna dieselmotorn har ju helt andra egenskaper ur reningssynpunkt än tidigare men detta verkar inte ha fallit beslutsfattarna på läppen.

Sverige går sina egna vägar då det passar, annars går det bra att följa övriga Europa, ja, ja det är väl som vanligt bara att acceptera.


Nu flyttar vi...., men bara för några da´r.

Flyttlasset går mot Filsbäck! Låter lite drastiskt men är inte fullt så allvarligt. Vi tänker nog bo kvar i sta´n även i fortsättningen men flyttar idag ut till Filsbäcks camping inför första- majhelgen. Det verkar ju bli väder som är anpassat för uteliv så det är bara att hoppas SMHI har rätt den här gången. Kom gärna förbi en sväng.

                             



Vem är starkast, maskrosen eller tulpanen?

Här kommer ett strålande bevis på olikheter. Den framodlade, förfinade, sköra, kortlivade, mångfärgade och påkostade tulpanen och den starka, tåliga, långlivade, envisa, avskydda och utstötta maskrosen.

                          
                              Tulpanerna tittar ner på maskrosorna lite överlägset

Vem av dessa som är vackrast är en bedömningsfråga, den estetiska upplevelsen är sällan svart eller vit, det är upp till betraktaren att avgöra. Däremot är det ingen tvekan om vilken av blommorna som är mest livskraftig. Den gula maskrosen behöver inte speciellt mycket för att överleva, inga speciella näringsämnen behöver tillföras, växtkraften är enorm, det finns knappast nånting som kan stoppa en maskros som bestämt sig för att ta sig upp till ljuset.

Tulpanen däremot kräver betydligt mer av sin omgivning, den behöver oftast pysslas om, vattnas och gödas lagom för att komma till sin rätt, denna sköra växt kräver alltså silkevantar av sin omgivning.

En liknande jämförelse på det mänskliga planet blir kanske fel men det går inte att undvika tanken: Den mänskliga maskrosen som växer upp under karga omständigheter blir kanske inte så stor och reslig men är ändå den som överlever av egen kraft i det långa loppet jämfört med den högväxta, förfinade och anpassade mänskliga tulpanen. Kan vara värt att tänka på i tider där maskrosor i både växtriket och det mänskliga sammanhanget riskerar att falla för lien. Då är det skönt att veta var styrkan ändå finns, maskrosor kommer alltid igen, år efter år!

Tre Kronor startar som vanligt, uselt!

Skönt, nu är VM-hockeyn igång. Efter seger mot Österrike står Kronorna ännu en gång på öronen mot en "blåbärsnation", visserligen efter ett visst övertag men som vanligt tar det en stund för dessa välbetalda isprinsessor att prestera. Om jag går och kollar HC Lidköpings 16-åringar så kan jag utan att överdriva påstå att det utdelas 100% fler rejäla tacklingar under en match än det görs i dessa inledande VM-matcher. Det är ett antal "madamer" som dragit på sig den blågula dressen för kvällen.

                                 
                             Ungefär så här såg matchen mot Lettland ut...

Sverige, liksom övriga nationer som väntas tillhöra toppen av hockeyvärlden, har förvånansvärt svårt att mobilisera sina resurser då det så sakta rullar igång. Det talas om de från Nordamerika influgna spelarna med jet-lag-problem, det beror stundtals på att man varit från hockeyn ett par veckor, det beror på skador o.s.v. Det märkliga är att inga av turneringens övriga lag tydligen har samma problem. Nä, som vanligt är det väl så att de svenska stjärnorna behöver få tid att acklimatisera sig, lära sig nya miljöer, lära sig sina nya kompisar, lära sig spela hockey, ja lära sig allt det där elementära som alla andra nationer har med sig i kappsäcken, eller har jag missuppfattat vad som händer....? 

                                 
                                    Så här vill vi se Kronorna...

Det jag räknar upp är kanske mer kritik mot den församlade expertisen. Sverige kan ju bara inte förlora mot en "blåbärsnation" som Lettland, det finns inte i dessa experters hjärnor eftersom Sverige har de bästa av de bästa hockeyspelarna i världen. Att Sverige normalt skall vinna en sån här match är väl ganska klart för oss alla, däremot är det bara att inse att det finns inte längre några givna poäng, spelarmaterialet är globalt om man vill säga så, alla som deltar i ett mästerskap spelar ju normalt i de stora ligorna oavsett om det gäller Europa eller Nordamerika. Nationalitet är numera bara ett pass, övriga meriter är globala.

Sverige kommer igen, vi brukar vara "slowstarters" i mästerkskapssammanhang. VM-bucklan kan fortfarande hamna i Sverige om gudarna, domarna, pressen, Bengt-Åke och vi andra tokfransar tror tillräcklig mycket

 

Teknikutveckling som ger ekonomisk vinning, men för vem?

Vi står och faller med våra tekniska landvinningar. Alla, nåja väldigt många i alla fall, klappar händer och jublar över de senaste tekniska framstegen. Själv kunde jag idag konstatera att det hänt en del vad gäller teveapparater, boxar och andra attiraljer för att kunna tillgodogöra sig det digitala utbudet på tevehimlen.

                            
                                      Mycket grejer för att se på teve

Köpte förra året en digitalbox för runt 600 kronor för att över huvud taget kunna använda den gamla husvagnsteven efter införandet av de digitala sändningarna. Betänk att detta var FÖRE finanskrisen och den numera näst intill genanta kronkursen. Köpte idag jag en Philips 19" platteve med inbyggd digitalbox till husvagnen och betalade knappt två och ett halvt tusen, alltså en teve för under tvåtusen spänn om man borträknar boxen. Detta kallar jag för teknisk och SAMTIDIG ekonomisk utveckling.

Skulle detta överföras till ICA, COOP, Hemköp och allt vad våra matvarujättar heter så skulle ett kilo fläskfile kosta 20 kronor och en liter mjölk 3,50! Där är det tyvärr skillnad, det finns fortfarande femton led i distributionskedjan som vill ha sin del av kakan samtidigt som handlarna själva inte är uppseendeväckande dåligt betalda för att än en gång använda en lite raljerande ton. Men som vanligt i dessa sammanhang är det lönerna som får ta smällen, lönerna som för den vanlige butiksanställde ändå inte gjort några stora glädjesprång de senaste åren precis. Löneökningen ligger väl ungefär på samma ökningstakt inom elektronikhandeln om inte annat. 

                                   
                                 Modernt sätt att sparka personal

Då är vi inne på nästa fråga, den relativa nyheten med att prisscanna varor i livsmedelsaffärerna. Ett alldeles utmärkt alternativ till den vanliga kassahanteringen, men då kommer frågan, vem  tjänar egentligen på detta?
-Jag som konsument? 
-Den anställde i affären?
-Affärsinnehavaren?
-Affärsorganisationen (ex. ICA, COOP, Hemköp)?

Min slutsats blir självklart att jag som konsument inte tjänar ett nickel på denna innovation vilket borde vara det primära. Den da´n det visar sig på mitt kassakvitto att jag gjort jobbet som tidigare gjordes av en anställd då skall jag börja scanna. Teknikutvecklingen har gjort att det är "spännande" och lite hippt att vara med i utvecklingen. Själv är jag en av de där som gillar att vara med där det händer på teknikfronten, men inte nu. Visserligen kan jag bidra till mindre monotont kassaarbete för en anställd men risken är självklart att detta samtidigt riskerar att de bli utan sina jobb. Detta oavsett att handlarna menar att personalen inte riskerar att plockas bort, de kommer istället att användas till andra uppgifter. Skitsnack säger jag, det gäller väl att denna tekniska investering ger något igen, då är det enbart personalresurser som räknas. Inbilla mig inte att handlarna gör detta för mig som kund, jag får trots allt inte en krona för att jag gör jobbet som tidígare utfördes av de anställda. 

Argumentet att "detta är ju så enkelt, jag slipper ju plocka varorna up och ner på bandet" är så in i h-e dåligt, det handlar ändå om att plocka några prylar kanske en gång i veckan. Nej sanningen är att man spelar på att det är spännande, innovativt och lite inne. Som sagt, när det visar sig på MITT kvitto, inte på handlarns bankkonto, då skall jag börja scanna!


Jättefina prestationer av unga ryttare

Måste bara följa upp min tidigare skrivning angående positiva ungdomar. Var självklart och kollade minstingen Molly Larsson och hennes härliga B-ponny Myran då hon gjorde seriös tävlingsdebut. Supportad av mamma, pappa, morfar, syster Amanda med pojkvännen Alexei, de två sistnämnda kvalificerade tävlingsryttare, var det ingen tvekan om hur det skulle gå. Att bara rida rätt väg på en bana med 10 hinder varav en tvåkombination var en prestation av en femåring, att dessutom rida två felfria rundor var riktigt starkt gjort.

          
   Molly och Myran, ett vackert ekipage, dessutom riktigt "rutinerade" trots åldern

Tävlingen började på sämsta tänkbara sätt då en av de äldre tjejerna gjorde en olycklig "ofrivillig avsittning" varför ambulans måste tillkallas. Trots detta var övriga ryttare skärpta till tusen och det var många som gjorde fantastiska prestationer med tanke på ålder och erfarenhet.

                            
                                 Nästan lite förlägen trots framgången

Bara att gratulera Molly och Myran, ett par som kommer att låta tala om sig i framtiden.

Ungdomar med framtidstro

Hört talas om Amanda Larsson? Amanda är mitt äldsta barnbarn som vigt sitt unga liv åt hästar. Från treårsåldern fram till femton-sexton har det varit ponnyer som gällt, framgångsrikt tävlande upp till nationell nivå. Senare är det stor häst som gällt och där har det varierat med framgångarna, vissa stunder har det gått bra andra mindre bra. Det är tufft att slå sig in i vuxenvärlden även då det gäller denna sport.

                      
                     Amanda på Cherry Lou, ganska lik Valpolicella

Därför är det riktigt kul att skriva lite om hennes ena unghäst, fyraåriga stoet Valpolicella (Ella) med galoppblod i ådrorna, en häst som Amanda håller på att introducera i hoppvärlden, med viss framgång dessutom. Har tidigare gjort några felfria rundor och följde upp detta med två jättefina nollrundor idag vid tävlingar hos Nuntorps Ridklubb. Ett spännande löfte utan tvekan, bara att fortsätta gå varsamt fram, det är trots allt en fyraåring så det gäller att skynda långsamt. Amanda är i alla fall riktigt glad över Ella och de kommer att leverera framöver, var så säkra säger morfar och hoppas naturligtvis på framtiden.

Ytterligare en unghäst går i hagen och väntar på sin tur att få visa upp sina fina hoppgener. Tvååriga South Africa, eller Bäbis i dagligt tal skall bli otroligt spännande att följa, kan bli nåt stort, har definitivt de rätta förutsättningarna. Men det dröjer ju än ett par år innan det är dags att börja visa sina första talanger.

                                  
                         Yngsta löftet Molly med Myran

Ännu ett familjelöfte tävlar imorgon, då är det nämligen dags för minstingen i hästfamiljen att göra debut i tävlingssammanhang. Molly, fem och ett halvt,  har visserligen tävlat tidigare men inte i dessa sammanhang. Hon skall tillsammans med sin B-ponny Myran se till att försvara familjen Larssons färger vid tävlingar på Kyrkobacka ridanläggning. Jag kommer självklart att sitta på läktaren och hålla tummarna på samma sätt som jag i alla år gjort då Amanda tävlat runt om i Sverige.

En liten avslutande kuriosagrej. Vid tävlingar för några år sedan, tror det var i Kungsbacka, filmade jag som vanligt en av klasserna med Amanda. Ibland blir det fel, Amanda red passivt och jag kommenterade samtidigt med filmandet ungefär med dessa ord: Men rid på för h-e!

Problemet var bara att Amanda visade filmen i skolan och alla, både elever och lärare fick sig ett gott skratt trots det grova språket.


Statistiken ljuger, mina läsare finns kvar...

                                                     
                                                     Var finns ni för tillfället.....?

Kollade senaste visningsstatistiken för min blogg och konstaterade att det finns en liten men tydlig nedgång. Hoppsan tänker man vid första anblicken men konstaterar ganska snabbt att eftersom bloggen inte har den där enorma tillströmningen av läsare så märks det självklart  om några normalt flitiga läsare har annat för sig. Eftersom jag vet att ett flertal av mina trogna "läsare" just för tillfället befinner sig på resande fot, USA, Spanien, Thailand, Egypten, Estland och Finland så märks det ett litet tapp i statistiken. Visst finns det möjlighet till bredbandsuppkoppling för de flesta men det som gör mig riktigt glad är att så många faktiskt struntar i att hålla "normal" koll på tillvaron och bara gör det som man inte gör annars. För övrigt är det väl imponerande att jag har så otroligt bra koll på min omgivning, inget går mig förbi som ni märker.

Önskar alla en bra ledighet, arbetsro, eller annat som för tillfället är viktigare än bloggläsning. Vi hörs!

Inga bostadsproblem här inte!!!

Att vara ung och sakna arbete och bostad är ett ökande samhällsproblem. Några som inte behöver oroa sig för detta är två av Sveriges mest kända och omhuldade socialbidragstagare, nämligen Kronprinsessan Victoria och hennes tilltänkte make Daniel. Dessa två, för Sverige så oerhört viktiga personer, behöver naturligtvis inte ställa sig i bostadskö, de behöver inte heller be att få bo hos föräldrarna, de behöver överhuvud taget inte bry sig. Ungdomarna får nämligen disponera Haga slott enligt beslut av den royalistiska alliansregeringen. Visserligen ett ganska enkelt boende för två så prominenta ungdomar men ändå. Kanske regeringens strategi eller baktanke är att Maud, Fredrik och kompani skall få de bästa platserna vid det spektakulära och så " för Sverige oerhört viktiga bröllopet" nästa år. Eller möjligen bara rent fjäsk som det lite vanvördigt brukar kallas.

Hur som helst så förenklar det bostadssökandet om man har rätt föräldrar och dessutom en regering som verkligen värnar de unga i landet.

                                            
   Det unga paret kanske kan hyra ut ett par rum i denna enkla boning...?

Lite intressant i överlåtandet är skrivningen "Avsägelsen gäller från den tidpunkt som Hans Majestät Konungen närmare anger". Självklart att kungen skall bestämma, det är ju dottern som skall föräras "gåvan".

Fakta om Haga slott
1966 överlät Gustaf VI Adolf den kungliga dispositionsrätten till Haga slott till regeringen för att användas som bostad åt "prominenta personer från utlandet". Slottet har därefter använts som gästresidens, till sammanträden, möten och representation i regeringens regi. 

Swedbank och Holger, med såna vänner behövs inga fiender!

Swedbank gör gigantiska förluster. Felinvesteringar och rent klantiga utlåningar till riskfyllda investeringar i öst och ett antal andra illa skötta affärer gör att banken har hamnat riktigt i blåsväder. Som vanligt verkar det bli vi skattebetalare som får ta notan, undrar bara om vi inte får lägga till några kronor i dricks också.

                          =          

Hörde en "idéhistoriker" i teve,  ja jag tror han kallades så, som bestämt hävdade att nu är det verkligen dags för ägarna att betala tillbaks vad de tidigare plockat hem. "De måste få känna på vad det kostar att inte ha koll på bankens pengar", sa han och påpekade att ägare och investerare redan glömt att bankerna för åtta år sedan också då var i en krissituation där staten fick reda ut stormen. Han menar att det nu är dags att statuera exempel om detta inte skall upprepas, det måste svida i skinnet på dessa leklystna spekulerande besserwissers som i goda tider tjänar enorma pengar på rena luftaffärer för att i nästa ögonblick i princip falla platt till marken utan att det berör dem det minsta ekonomiskt då skattebetalarna som sagt svarar för notan.

                                    
                Kristdemokraten Holger, moderaternas mest pålitliga megafon 

Till sist, Holger Gustafsson (KD), lokal politiker med ambitioner att komma in som EU-parlamentariker kastar ut ännu en debattartikel där han berättar om vilka storslagna satsningar regeringen gör för att lindra effekterna av lågkonjunkturen. Finns bara en kommentar att lämna på Holgers inlägg: Sansa dig Holger, betänk att du representerar ett parti där kristenheten skall vara ledstjärnan, där lögn är en synd. Din artikel innehåller inget annat än rent lögnaktiga påståenden vilket du måste vara medveten om. Ärlighet verkar tyvärr inte vara nån av dina bästa egenskaper, är detta kanske en merit för din kandidatur till EU-parlamentet?

Går att överklaga det mesta utom vädret

Helgen kommer att bjuda på varmt och soligt väder enligt SMHI. Finns det nånting som engagerar så som vädret, hade vi inte vädret att ha synpunkter på så skulle det bli ganska tyst, vädret är ju den stora räddningsplankan då konversationen går trögt. Dessutom går det inte att överklaga till SMHI, i alla fall får vi inget gehör för detta.

                
                                Vädret går inte att överklaga.... som tur är

Det var väl en fyndig inkörsport till dagen ämne, överklaganden. Nämn exempelvis vindkraft, seniorboende, strandskydd, bygglov och ytterligare några laddade ord så garanterar jag att ingen blir stående med tunghäfta. Synpunkterna vad gäller dessa ämnen är nästan lika många som dem man pratar med, åsikterna går isär om man uttrycker det lite milt.

                                   
                                               Måste överklagas.....
 
Vindkraften har ju varit på tapeten under en längre tid och jag kan inte tänka mig att en enda vindsnurra har byggt utan att ärendet först passerat genom överklagandeapparaten. Att vi har möjligheten att påverka är naturligtvis bra ur de de flesta synvinklar, däremot är det väl inte alltid att den klagande egentligen skulle behöva ta till sin rätt, det blir i vissa fall mer en prestige- än faktabaserad klagan. Undrar dessutom varför vindkraftverk av vissa kallas för VINDMÖLLA? Mig veterligt är mölla detsamma som kvarn, alltså en vindmölla är en väderkvarn. Kanske att vindkraftbolagen inte har rent mjöl i påsen och att det är därför det kallas för mölla, en ny tanke att fundera över.

Läser att det segslitna ärendet med svartbygget av ett lusthus vid Ullersund nu är avgjort. Efter en mängd turer i olika domstolsinstanser får makarna Träff i efterhand det bygglov som man struntade i, förlåt, glömde att söka. Domstolen har nu givit makarna dispens från strandskyddet och den senaste tvistefrågan i byggnadsnämnden var vilken avgift man skulle ta ut för det i efterhand lämnade bygglovet. Majoriteten ville att bygglovet skulle kosta 4 x normal avgift, alltså runt 7500 kronor medan allianspartierna tyckte det räckte med normal avgift efter "allt besvär kommunen åsamkat makarna Träff".  

Återigen visar borgarpolitiken på att det är skillnad på skit och pannkaka. Den som "är nånting" i samhället skall tillåtas, ja i vissa fall uppmuntras att använda sig av ett eget regelverk. Likhet inför lagen har aldrig funnits, det trista är att skillnaderna är på väg att bli ännu större, att pengar är makt är ingen hemlighet, däremot är det mer överraskande att man numera så tydligt visar att så är fallet.

Hoppas inte detta ärende får nån prejudicerande verkan, i annat fall är det bara att ha en "ekonomisk och social ställning", bygga på strandskyddat område, säga sig "glömt" att söka bygglov, betala en förhöjd avgift och njuta av tillvaron. Även här kan man tala om att inte ha rent mjöl i påsen. Kanske det går att göra på samma sätt med vindkraftverk, strunt i gällande regler, bygg på!  


Pengar är makt, vem styr kommunen egentligen?

Demokratin är död!! Läser att den planerade och omdebatterade lekplatsen i stadsträdgården kommer att byggas med hjälp av en sponsor som samtidigt kräver att kommunens beslutsfattare håller inne med uppgifter om hur och var bygget genomförs. Skall bokarna fällas, skall nuvarande paviljongen rivas eller flyttas, skall man anlägga lekplatsen där eller där, vad händer egentligen?

                                        
                                    Vem bestämmer egentligen....?

Locket på, ingen jävel skall komma och ha synpunkter innan beslutet är fattat verkar vara den nya strategin. Blir rädd, är det så här det i fortsättningen kommer att gå till eller är dett ett specifikt hemlighetsmakeri beroende på nån stor krösus som ingen vågara ifrågasätta. Kommer att bli spännande att få beskedet, framförallt få förklaringen till hemlighetsmakeriet. Jag väntar!

Våren - trafikexperternas högtid

Med våren kommer alla självpåtagna trafikexperter fram ur vinterdvalan. Bara att konstatera att dessa trafikens känselspröt verkar ha samlat på sig en mängd kunskap och erfarenhet under årets mörka månader som till varje pris måste delges omgivningen. Här har ni en av dessa, jag presenterar gärna med mina åsikter, de kan väl åtminstone skapa debatt.   

Inte minst i vår uppskattade och debattglada nättidning Lidköpingsnytt.nu är det just nu full fart. Oavsett vilken inställning vi har till våra politiker, Vägverket, polisen eller andra ansvariga för trafiksituationen så verkar alla veta exakt vad som bör göras, eller hur vi skall uppföra oss i trafiken. 

                                                     

Olyckor beror inte på vägen, enbart på trafikanternas ouppmärksamhet, hävdar nån och hänvisar med övertygelse till sin egen fantastiska förmåga att med suverän uppmärksamhet färdas på vägen och därmed undvika olyckor. Själv vet jag av erfarenhet att det är betydligt mer komplicerat än så, inte ens den mest begåvade trafikant garanteras nån slags immunitet mot olyckor. Tyvärr händer det olyckor då man minst anar det, kanske inte beroende på en själv utan på att man helt enkelt är på fel plats vid fel tillfälle.

Det är denna enkla insikt som gör att den verkligt begåvade trafikanten inser sin begränsning, en insikt som i sin tur gör att man hoppas på att Vägverket använder sina snålt tilltagna resurser på ett sätt som skapar en trafikmiljö där den "mänskliga faktorn" får mindre påverkan, ett misstag skall inte behöva bli så kostsamt, varken mänskligt eller ekonomiskt, en förlåtande trafikmiljö som det så vackert heter.

                                                  

Som vanligt när det handlar om ekonomi så är det prioritering som gäller. Där kommer problemet, den nuvarande pri-ordningen hos Vägverket verkar handla om vilken kommun som är villig att "förskottera" pengar för vägbygge. Ett förskott brukar betyda att man senare får tillbaks avsatta medel, kommer verkligen Vägverket att i framtiden bli stadda vid kassa  för att återbetala? Självklart inte, Götene kommun exempelvis kommer aldrig att se röken av utlånade pengar, lurade av staten så det sjunger om det samtidigt som man med motorvägsbygget ser till att trafiken "går värdshus förbi". Dubbel nit, det kritiserade Arn-projektet är bara en fis i universom jämfört med E20-bygget vad gäller försnillade kommunala medel.


En spark i häcken på välfärds-Sverige

Sanningen kan vara tuff, speciellt om denna sanning kryper innanför skinnet på den det berör. Att närmare 400 000 personer i Sverige lever på vad vi normalt kallar socialbidrag är inget annat än en svidande brännblåsa i det svenska trygghetssamhället.  

                                                             
                             Jessica Ritzén har rört om i de finare salongerna

Därför har det varit befriande att läsa Jessica Ritzéns blogg Aftonbladets fattigblogg.se där hon under en månad levt på socialbidrag och redovisat dag för dag hur hennes tillvaro sett ut. Det som är ännu mer intressant att ta del av är Aftonbladets sammanställning av synpunkter på Jessicas tuffa månad. Kolla här:
-Fredrik Reinfeldt (M) har inte gått att nå.
-Jan Björklund (FP) har inte gått att nå.
-Göran Hägglund (KD) avstod att kommentera.
-Maud Olofsson (C) tycker det är bra att man "uppmärksammar" människor som lever med små margianaler.
-Mona Sahlin ser med oro på hur de rikaste drar ifrån, och hur ensamstående, unga och många pensionärer släpar efter.
-Peter Eriksson (MP) tycker det är "obehagligt att  vi som har det bra ställt får det ännu bättre medan massor av människor slås ut".
Lars Ohly (V) säger att "det är bra att detta uppmärksammas när borgerliga politiker svamlar om bidragsberoende"

Johan Croneman, journalist på DN (tidningen med näsan i vädret) anser att "bloggen är en skam i Aftonbladets moderna historia...//.. en Emil i Lönneberga-journalistik, ett sagoberättande". Det är väl tur att han slipper befatta sig med sånt trams på "sin" tidning, där har man ju fullt upp med att klappa storfinansen på ryggen och avstår gärna att befatta sig med fattigsverige i "sagoform".

Expressens Karin Olsson hånskrattar åt Jessica som "leker fattig" som hon uttrycker det. Vem blir egentligen förvånad, den blaskan har väl sällan eller aldrig behövt bry sig om annat än att försöka överleva.

Är det nån som ser mönstret i sammanställningen ovan? Borgerligheten rycker på axlarna åt ett seriöst försök att komma inpå ett av vår tids stora samhällsproblem, fattigdomen. Att deras företrädare försöker sopa problemet under mattan är väl inte speciellt överraskande, hur skulle det se ut om man erkände att skillnaderna mellan rika och fattiga ökat med oroväckande fart under de senaste två åren? Det skulle ju fullständigt vända upp och ner på den bild de försöker måla upp, bilden av en alliansregering som ser till allas bästa. Det mest beklämmande i sammanhanget är att alltför många ännu inte insett hur det står till, man tror fortfarande att allianspolitiken är ett slags lyckohjul där alla är vinnare. För sent skall syndar´n vakna heter det, hoppas syndar´n vaknar i tid den här gången.

                                                             
                         Att kalla detta för "spektakel" är att underkänna sig själv och sin historia

Skall bli intressant att följa första-maj-talen, skall oppositionen försöka gömma bort Vanja Lundby-Wedin-affären och satsa offensivt på att visa vad den orättvisa allianspolitiken egentligen betyder? Skall man möjligen plocka fram sina egna idéer om hur framtiden bör hanteras? Kommer man möjligen att satsa på att få oss deprimerade förlorare att återigen känna framtidstro? Hur som helst så ser jag inte denna traditionella manifestation som ett "spektakel" som en debattör kallade det. Att respekten för traditioner är på väg att raseras är varken nytt eller överraskande, däremot är det oerhört deprimerande att upptäcka att allt fler frångår sina ideal enbart för att berika sig själva i det korta perspektivet. "Sköt dig själv och skit i andra", ett talesätt som aldrig varit mer aktuellt än nu!


Vägverket jobbar i en fantasifull drömvärld

Fartkameror har blivit Vägverkets nya kelgris, de förväntas minska antalet dödade i trafiken med x antal personer per år. Jag skriver x antal beroende på att Vägverket presenterar den ena spekulationen efter den andra på hur dessa plåtpoliser räddar just x antal liv. Må vara att de sänkt den genomsnittsliga hastigheten på våra vägar, övriga siffror är tyvärr mest spekulationer. Däremot har man på samma statliga myndighet inte lika stort intresse för att rädda MC-åkares liv. Enligt statistiken omkom nio motorcyklister och sjutton skadades svårt på 2+1 väg efter kollision med vajerräcke sedan 1998.

                                 
                                       En dödsfälla för MC-åkare

Vi MC-förare och våra organisationer har inget emot mitträcken men vi anser att just vajerräcken är en konstruktion som inte tar hänsyn till oskyddade trafikanter varför Vägverket bör tänka i nya banor vad gäller utformning av åtgärder för separering av trafiken. Norge och Nederländerna har exempelvis förbjudit vajerkonstruktioner för att minska skaderisken för just oskyddade trafikanter och använder istället avbärare som är förlåtande även för motorcyklister. Kanske lite dyrare men de har till skillnad från Vägverket fattat att fartkameror och vajerräcken inte väcker liv i en MC-åkare som delats på mitten av en vajerstolpe.

VV har inte för avsikt att göra några förändringar alls, vi hojåkare är ju ändå bara en liten plump i protokollet och den totala statistiken över omkomna i trafiken påverkas bara marginellt. Man får tydligen skylla sig själv om man väljer att åka MC. Tuffa åsikter som ändå är underbyggda av tillgänglig statistik.

Cynism när den är som värst

Kalifornien och ett antal andra amerikanska delstater föreslår att marijuana skall legaliseras. "Det skulle ge oss möjlighet att beskatta denna drog på samma sätt som alkohol och tobak" säger ansvariga för förslaget och påpekar att detta skulle kunna dra in omkring 1,4 miljarder dollar bara till den Kaliforniska statskassan vilket skulle vara ett välkommet tillskott i en ekonomisk kärv situation.

                                           
                                           Att röka brass... en rättighet?

Detta är väl ännu ett cyniskt sätt att låta utsatta grupper "hjälpa" samhället att överleva. Samtidigt konstaterar USA enligt Wikipedia att förebyggande information på senare år gjort att man minskat användningen av cannabis hos ungdomar med 25% genom tuffare kontroller i skolor och utbredd information till ungdomar generellt. Detta är man i vissa stater ändå beredda att släppa på enbart för att "tjäna pengar", skit samma att det leder in ungdomar på drogernas Highway.

                                                 
                                      En som ändå sett grundorsaken

I sammanhanget är det intressant att höra president Obama tala klarspråk vad gäller bekämpandet av de stora och mäktiga drogkarteller som finns i främst sydamerika. Hans slutsats är att det är USA som är den stora motorn för dessa kartellers överlevnad. USA är ledande vad gäller droganvändning, landet levererar dessutom vapen till de otroligt vapenstarka drogkartellerna vilket gör dom svåra att undanröja, gerillakrigföring är ett effektivt inslag i deras sätt att försvara sina domäner och revir.

Slutsatsen av senaste tidens information angående legaliserad droganvänding blir att president Obama ändå försöker få USA att  erkänna landets avgörande del i problemet. Först då finns möjligheten att komma framåt i bekämpandet av dessa sydamerikanska gangstersyndikat och därmed få till en humanare värld. Inte ens jag tror att det lyckas men fan den som ger sig. Att själv ha barnbarn som förhoppningsvis avhåller sig från skiten gör att det är värt att tro på att varje land, organisation, människa gör nånting för att stoppa det "moderna"samhällets gissel.


Politiska beslut på tjänstemännens villkor...?

Att kommunala beslut i alla tider har engagerat är väl ingen nyhet. Nyheten skulle väl i så fall vara att det på senare tid blivit ett mer uttalat engagemang, många gör sin röst hörd i olika medier vilket gör att våra politiska beslutsfattare "tvingas" möta sina väljare på ett öppnare sätt, förslagen granskas oftast i ett tidigare skede än förr. Kom av en händelse att bläddra i mina arkiverade nedskrivna tankar och hittade ett exempel på att vi även förr försökte påverka våra tjänstemän och förtroendevalda med skiftande resultat.  

                                       
                   Lidköping, en levande kommun med engagerade invånare

Här kommer ett utdrag:
. Hade häromdagen besök av en av kommunens tjänstemän med anledning av trafiksituationen runt företaget där jag jobbar. Ett intressant men ändå ganska meningslöst möte vill jag påstå, intressant ur den synvinkeln att vi fick bekräftat hur svårt det är att påverka makthavarna. Det finns tusen olika skäl till att komma undan, tusen olika skäl att slippa ta tag i de problem som vi vanliga kommuninnevånare verkligen uppfattar som konkreta problem. 

Vi hade alltså avtalat tid med kommunens trafikplaneringsexpert - eller trafikingenjör som är den officiella titeln. Avsikten var att vi ville få möjligheten att diskutera våra upplevda trafikproblem och förhoppningsvis kunna påverka kommunens agerande. Att vi på ett säkert och effektivt sätt skall kunna ta oss till och från jobbet, samtidigt som våra godstransporter länge varit ett problem. 


Intressant men meningslöst nämnde jag tidigare. Det är precis så jag upplever vårt möte. Intressant på så sätt att det framkom ett antal förslag som kunde skapa en säkrare och effektivare trafikmiljö. Meningslöst i den bemärkelsen att inga av förslagen föranledde något större intresse hos experten. Även om vi inte förväntat oss att han skulle kasta sig om halsen på oss och lyriskt lovprisa vår kreativitet så hade vi nog en stilla förhoppning om lite större optimism och förståelse.


Efter varje förslag vi framförde - han noterade för övrigt nogsamt - kom alltid ett negativt svar;

-Det har vi inga planer på i kommunen.

Eller också;

-Jag förstår problemet men kan tyvärr inte lova något.

-Kan säga med en gång att det är orealistiskt, det blir alldeles för dyrt.

-Belysningen? Nä, den är inte dålig, den följer helt och hållet normen för vägbelysning.

Eller svaret som definitivt tar död på vidare kreativa lösningar hos oss vanliga dödliga;

-Den frågan har varit uppe tidigare men vi har kommit fram till att det är ogenomförbart beroende på... o.s.v.
Inte en enda gång fick vi respons för våra tankar, han kunde ju åtminstone nån gång sagt "det var en bra idé, den skall vi titta närmare på".


Det är efter ett sånt här möte som man förstår varför folk många gånger är skeptiska till den kommunala förvaltningen och kommunala beslut. Om jag skall vara lite cynisk och samtidigt raljerande vill jag påstå att får man som kommunal beslutsfattare inte göra förändringar som har nån form av monument över sig är det inte intressant. Att våra små enkla förslag skulle passa bra in i den så omhuldade Nollvision i trafiken ligger naturligtvis på en alldeles för simpel nivå. De ger inga stora rubriker typ "Kommunens engagemang räddar liv" eller andra säljande rubriksättningar. Att de skulle underlätta och göra det säkrare för den enskilde trafikanten verkar inte vara det primära i sammanhanget.

-Vi har tänkt på den där lösningen men kommit fram till att det inte går att genomföra.

-Jag förstår ert problem, men tyvärr, jag kan inget göra i dagsläget.

Vad gör man då? Jo man avslutar mötet med att konstatera: 

-Nä, nä, tack och adjö, trevligt att du kunde komma. Vi får väl fortsätta som förut och hoppas vi klarar oss helskinnade några månader till. Man tappar intresset om man säger så. Visst kan vi förstå att man inte bara så där apropå kan ge våra önskemål högsta prioritet. Däremot känns det tungt att hela tiden få dessa chablonmässiga svar.


Är efter dessa rader övertygad om att det finns vissa som tycker jag är orättvis och inte förstått den kommunala beslutsprocessen. Det är just denna process jag reagerar mot. Många gånger är det just starka tjänstemän som styr, våra folkvalda bekräftar bara vad de lagt fram. Därför går det inte att komma ifrån den förhärskande känslan att det är svårt för oss vanliga "Svensson" att komma till tals. Kommer vi sen äntligen till tals så är det oerhört svårt att få gehör för våra åsikter.
Slut på utdraget.

                                         
                                  Lidköping..., rondellernas stad

Kan till sist med glädje konstatera att några av våra förslag ändå kom att förverkligas även om det tog tio år. Rondellen på Kållandsgatan vid Hydro är ett exempel. Bättre sent än aldrig.


Rör inte bokarna, tänk om vad gäller lekplatsen

Är normalt ingen aktiv eller militant trädkramare men nu reagerar även jag på kommunens senaste byggförslag. Att fälla en antal gamla vackra bokträd för att bygga lekplats är verkligen att starta en trädkramaraktion som kan komma att bli omfattande. Oavsett vem jag pratat med de senaste dagarna är alla för en gångs skull fullständigt eniga, inte ett bokträd får fällas i stadsträdgården för att bereda plats för en lekplats.  

                       
                                 Knappast nån vettig själ vill väl kapa dessa vackra skapelser

Att man planerar att bygga en trevlig lekpark i centrala sta´n är väl ett alldeles utmärkt förslag, efterlängtat sen länge och inte många som protesterar mot detta. Däremot att komma på den befängda idén att placera den på en av de vackraste platserna i stadsparken och därmed tvingas fälla flera stora bokar måste vara ett av de sämst genomtänkta förslag som presenterats de senaste åren. Jag är fullständigt övetygad om att man från ansvarigt håll lyssnar på protesterna och tar fram en ny plan för lekplatsen, det måste bara gå att hitta ett bättre alternativ.

                                         
                                     Även träd kan få plats för den som vill leka

Varför inte bygga så att man samtidigt tar till vara på trädens möjligheter, eller möjligen i anslutning till bokdungen där det går att ordna en oas för alla som inte vistas just på lekplatsen. Det allra sämsta alternativet är naturligtvis att fälla ett antal av dessa bokar, speciellt som vi fått veta av expertis på området att träden är friska och inte i behov av avverkning vilket hävdades i ett tidigare skede. Nu är det bara att vänta på att ansvariga går ut med uppgiften att träden kommer att stå kvar, om inte så riskerar våra makthavare att få en trädkramaraktion på halsen vilket skulle innebära att de definitivt mister det förtroende de så väl behöver, men som de alltså med ett pennstreck kan förstöra. Låt träden vara kvar, lekplatsen kommer att må bra av att samsas med dessa gamla fina träd.

Samarbete och kompromissvilja, en ren besparing.

Läser om stadsarkitekt Östen Andersson, en av Skara kommuns starka profiler (förutom Bert Karlsson) som nu har gjort sin sista arbetsdag. Han har med jämna mellanrum fått stå i skottgluggen för sina idéer, men har nästan alltid kommit ur striden med idéer och ära i behåll. Om de senaste två kommundirektörerna i Skara, Forsström och Geijer fått som de önskat hade hans sista dag på jobbet gjorts för länge sedan, de har kämpat med näbbar och klor för att få bort honom från jobbet. Han har ju varit en rikitig black om foten på dessa två herrar som inte kunnat styra på eget sätt utan Östen Anderssons kompetens har ofta betytt "nederlag" för direktörerna som enligt Andersson haft svårt att släppa den militäriska ledningsformen, "gör som du blir tillsagd". 

                                      
Skara domkyrka, byggd strax innan Östen Andersson tog över


Allmänhet, företagare och andra har oftast försvarat Östen Andersson men han har haft dålig stöttning av politikerna i Skara vilket inte är förvånande som han själv säger, deras energi läggs numera mest på att träta med varandra istället för att se till kommunens behov. Kanske det har blivit så i en värld där det till stor del går ut på att marknadsföra sig själv genom att nedvärdera nån annan. Det har blivit allt vanligare att försöka skapa sig själv fördelar på nån annans bekostnad, mindre på egna meriter, vilket får till följd att vi mest får reda på vem som är oduglig, inte vem som är duglig.

                                  

Denna sjuka är utbredd, även i vår kommun Lidköping verkar mycket av energin gå åt till att träta och nedvärdera varandras åsikter. De gånger vi hör talas om att man är överens om kommunala angelägenheter är lätt räknade, blir lika överraskad varje gång det händer. Jag brukar stenhårt hävda att det är självklart att man skall stå upp för sina ideal men i många fall handlar det inte om svart eller vitt utan det skulle gå att snyggt och enkelt kompromissa fram smarta och förtroendfulla lösningar. Att evenemangshallen kom till genom ett givande samarbete är beviset på att det går att förena olika politiska åsikter i ett projekt för framtiden. Fler liknande överenskommelser för kommunens bästa vore att föredra, det skulle sannolikt innebära en del besparingar, både ekonomiska och sociala.

Skäms över sin "låga" lön på 100 000 kr

Kommer ni ihåg historien om mannen som just hållit ett långt föredrag på ett föreningsmöte i en bygdegård utanför Lidköping och arrangören frågade vad han ville ha i ersättning.
-Ni får väl betala vad ni tycker det är värt, sa föredragshållaren.
-Jaha, sa föreningens kassör, men nônting ska du väl ändå ha.

Ungefär så kanske det går att lite ironiskt kommentera våra allsvenska fotbollstränare som menar att de har för dåligt betalt. "Jag skäms för min lön" säger Zoran Lukic, tränare i Djurgården som betraktar sig själv som en lågavlönad fotbollsexpert. Att de flesta av tränarna i högsta ligan har runt hundra tusen kronor i månaden är alltså inget de är nöjda med. Jo en av dessa, Magnus Haglund i Elfsborg tycker att hans lön är helt ok med tanke på att det finns väldigt många i Sverige idag som inte ens har arbete som han säger och skickar därmed en känga åt sina tränarkollegor. Att de utöver lönen även har väl tilltagna förmåner i form av bonus och pensionsavsättningar som inte redovisas i skatteverkets statistik innebär väl att de inte behöver gå till kommunernas socialkontor för att överleva, i alla fall inte den närmaste tiden.

                                         
                                       Missnöjd                                                 Nöjd

Men det är klart, skall vi börja jämföra med exempelvis engelska, italienska, tyska och spanska tränare så är det väl inga stora pengar men då handlar det trots allt om lite andra nivåer vad gäller fotboll och publikintresse. För att fortsätta citera Djurgårdstränaren Lukic: "När jag förhandlade med Hansa Rostock så skämdes jag att säga att jag bara hade 3000 euro netto i månaden...., Hansa Rostock beklagade att de bara kunde erbjuda 20 000 euro netto per månad".

Hade jag varit Zoran Lukic så vete väl fan om jag inte accepterat detta "skambud". Skämt åsido, kan det vara så att vissa svenska tränare inte har den status de själva inbillar sig, eller varför arbeta för dessa svältlöner om de kan tjäna tiofalt nån annanstans. Att de är idealister är väl knappast troligt, sanningen är nog närmare så att de liksom svenska företagsledare som anser att de tjänar skit och ingenting i Sverige inte heller de är speciellt eftertraktade utanför Sveriges gränser.

För att ge Lukic ännu en känga så kanske han skulle ligga lite lågt efter Djurgårdens kollaps mot Blåvitt senast. Förlust med 0-6, kanske dags att vara glad att han har jobb överhuvud taget istället för att klaga på sin "dåliga" lön. 



 

Berlusconi och campinglivet!

Efter några dagar med ganska låg aktivitet på bloggen är det dags att vakna till igen. Den största delen av den senaste veckan har nämligen gått i campingens tecken vilket gjort att skrivandet har legat i stort sett nere. Den camping jag bedriver är väl inte precis den form av camping som Berlusconi rekommenderade sina landsmän efter jordbävningen i Italien i veckan, nä tack och lov är det för min del camping under betydligt mer ombonade förhållanden.

        
                                       Lite rörigt under "byggtiden"

Att hustrun och jag under många år varit "stand-by"-campare innebär att det varje vår infinner sig nån sorts manisk panikkänsla. En panik som trots allt känns ganska behaglig, det gäller bara att komma igång med de där sysslorna som man vet ligger framför. Husvagnen skall ut från vinterförvaringen, tvättas, städas, kollas, provas, fyllas, ställas på plats och allt det där andra som ingår i det stationära campinglivet.

              
                                  Det är några pinaler som behövs för trivseln

Därefter: Golvläggning, tältresning, vindskydd, inne- och och utemöbler, gasolkamin, ugnar och blomkrukor, ja massor av prylar som bara måste finnas skall fixas på plats. Som många -inte alla- antagligen förstår  så tar det en ganska stor del av dygnets vakna timmar att få allt att fungera, men till slut är det bara att sätta sig ner, konstatera att det mesta är på plats och pusta ut. Då kommer nästa behov, bloggen måste få sin del av tiden igen, visserligen har beskrivna sysslor gjort att jag inte fått riktigt samma tid att fundera över de stora händelserna i världen men det dröjer väl inte så lång tid innan jag ojar mig och har synpunkter som vanligt.

                                                         
                                       Tar strypgrepp på sig själv ganska ofta...

Jag har ju redan nämnt en av veckans stora grodor, den Italienske klanten Berlusconis uttalande i veckan om just camping. Detta skulle man kunna ha åsikter om men det är faktiskt lite för enkelt, han diskvalifcerar sig själv tycker jag. Föga överraskande då det gäller denna skarpa ledargestalt.


Fårskallar är människor inte djur, eller...?

Fårskallar, visst finns det såna. Läser dagligen om hur dessa osmarta rufflare försöker lura oss för att sedan ertappas med fingrarna i syltburken, ja ofta med hela armen i smeten. Då känns det befriande att få se verklighetens fårskallar, betydligt mjukare och definitivt mer begåvade än sina likasinnade på den mänskliga arenan.



           Rosita med en liten krabat.... kanske en fårskalle

Cecilia och Henrik som har sin lilla verksamhet med uppfödning av gotlandsfår i Binneberg är just nu mitt uppe i jobbet med lamningen. Tycker nästan synd om de små nyfödda djuren att de emellanåt skall behöva ge namn åt korkade människor, vore bättre om vi mänskliga fårskallar vore lika trevliga som dessa små krulliga, svarta skapelser som aldrig skulle komma på idén att ställa till oreda. I alla fall inte som många av sina tvåbenta namner behagar göra med jämna mellanrum.


Vad är rättvisa egentligen, och vem skall betala?

Påskafton, ägg och sill med färskpotatis, ingen dålig kombination må jag säga. Sitter just nu och smälter denna enkla men fantastiska anrättning och passar på att kolla Lidköpingsnytt. Vad är det som diskuteras? Jo som vanligt en massa sifferexercis angående arbetslöshet, sysselsättningsåtgärder och allehanda mer eller mindre underbyggda inlägg.

                                                 

Oppositionens förespråkare menar att den nationella krisen förvärras av regeringens lama hantering av rådande situation. Alliansföreträdarna hävdar envetet att regeringen hanterat den internationella krisen på ett synnerligen ansvarsfullt sätt, man har gjort vad som kunnat göras för att rädda jobb och även mildrat det ekonomiska fallet. 

Oftast beror åsikterna på var i samhället man befinner sig.Många av de som fortfarande inte berörts av arbetslöshet eller andra inskränkningar utan endast ser jobbskatteavdraget som en gåva av alliansen betraktar sig tydligen som vinnare, jag ser dom mest som rejält vilseledda. Detta beroende på att de samtidigt blivit av med den största delen av nämnda skatteavdrag vilket inte verkar bekymra eller ens väcka en tanke hos dessa människor. Regeringens effektiva strategi går ut på att låta "massan" få del av vissa skattelättnader (jobbskatteavdraget), som på så sätt mildrar reaktionerna på de enorma skattelättnader man genomfört för samhällets mest bemedlade. Att massan fått betala tillbaks den största delen av sina skattelättnader genom höjda avgifter på bilförsäkring, a-kasseavgift m.m verkar man tyvärr glömt bort. För att ytterligare understryka orättvisan är det bara att titta på landets pensionärer och deras bidrag till Borgs skattkista. Pensionärerna är den kategori skattskyldiga som betalar mest på sin inkomst, verkligen rättvist eller hur?

                                              
                                                                           Dyra grupperingar...

Därför är det intressant, eller kanske i själva verket ointressant, att ta del av alla siffernissar och deras exempel i olika debattforum på nätet. Grundfilosofin är ändå att en oppositionsanhängare förespråkar en linje där den lilla människan kan få sin del av kakan. En alliansanhängare verkar var av åsikten att krav på rättvisa enbart är ett utfall av avundsjuka eller i värsta fall en släng av kommunistiskt tänkande. 

                                                       
                                        Pensionärer gör rätt för sig... mer än andra

Om debatten är givande låter jag vara osagt, den visar i alla fall på vilka stora problem vi står inför vid varje maktskifte med dessa stora skillnader i både ekonomiskt och socialt tänkande. Det är viktigt för demokratin med regeringsskifte säger många, kan så vara men det är även oerhört kostsamt. Att "göra om" den ekonomiska mallen kostar oerhört stora summor, att göra om den sociala mallen vid maktskiften kostar även det enorm mycktet vilketsom vanligt oftast drabbar den med minst inflytande i samhället.

Trots detta önskar jag alla en Glad Påsk oavsett partifärg eller ideologi.

Handikapp med olika innebörd

Har under den senaste tiden upptäckt ett handikapp som verkar bli alltmer vanligt. Ett förvånande stort antal unga har av nån oförklarlig anledning tvingats steloperera sitt högra långfinger. Alla kan ju räkna ut hur det ser ut då de i all vänlighet försöker heja på oss andra och fingret pekar rakt upp, kan inte vara speciellt trevligt för dessa stackars vänliga men handikappade stackare. 

                                              
                                               Tråkigt handikapp

Enligt expertis på området så brukar problemet minska med stigande ålder, vanligtvis så "mjuknar" just dessa leder med åren till skillnad mot övriga leder i kroppen. Alltid nåt att se fram emot på äldre dar.

                                                        
                              Den ena mördaren är inte bättre än den andra...

Påsken är på gång, bara att hoppas att inte några aktivister får för sig att mata hönsen med glasbitar så äggtoddyn blir förstörd. Tyvärr finns det personer som i sin iver (ibland missriktad) att skydda djuren väljer att göra det på sätt som inte främjar tilltron till deras ideologiska syften. Eftersom det förekommit på flera olika platser och i olika matvaror är det väl troligt att det är en organiserad handling, inte en ansam sjuk stackare som hamnat fel i livet. I så fall är det ju ännu allvarligare om dessa organiserade "terrorister" väljer att fortsätta sin aktion. Vem vet var det kommer att sluta, de själva verkar inte bry sig speciellt om sina medmänniskor i alla fall.

Allianser är en färskvara i svensk politik

Efter de senaste dagarnas makalösa turbulens där det socialdemokratiska partiet fått ordentligt med stryk är det dags att rannsaka partiets innersta kärna. LO-chefens uttalanden där hon bland annat vill göra gällande att hon minsann inte är nåt styrelseproffs och därmed blivit förd bakom ljuset är inget annat än ett ihåligt försvarstal för sin dåliga hantering av dessa uppdrag. Är man som hon sittande i 24 styrelser vore det väl själva fan om man inte skall tillåtas att bli kallad styrelseproffs. För att vända på steken, är man inte styrelseproffs så undrar jag varför man sitter i alla dessa styrelser? Det är ju bara att tacka för sig, skämmas och lämna plats åt nån som vet vad det handlar om. Men det är klart, PENGARNA får dessa makthavare att prostituera sig helt ogenerat.

                                             
                             Går att göra vad som helst för pengar....

Att förtroendet för Socialdemokraterna och framförallt för Mona Sahlin har rasat den senaste veckan är också det en aningen överraskande tendens, varför är det inte tvärtom i dessa kristider, varför går (M) så kraftigt framåt i oponionsundersökningarna? Tror det till viss del beror på att man håller på att glufsa i sig övriga allianspartier men detta är ju knappast hela sanningen då (S) samtidigt rasar i undersökningarna. Finns självklart många som ännu inte drabbats ekonomiskt av krisen utan enbart har skattesänkningarna på näthinnan och ser inte, eller vill inte se, att den gemensamma kakan snabbt krymper. Solidaritet är ju tyvärr inte vårt bästa ämne för tillfället, det gäller att se om sitt eget hus i första hand. Egoismen lyser för tillfället starkare än ett maskrosfält i juni. 

                                         
                           Ett alternativ som har chansen att lyckas

Nästa stora kvarnsten är Miljöpartiet. Är medveten om att min åsikt ommer att få några att höja på ögonbrynen men jag är fullständigt ärlig i min åsikt. Miljöpartiets arbetarfientliga ståndpunkter har blivit en sån belastning för arbetarrörelsen att det aldrig kommer att fungera med en gemensam plattform inför valet 2010. Gud förbjude att ett maktskifte nästa val kommer att bygga på samma svekfulla alliansvariant som nuvarande regering innehåller, alltså där man kompromissar in absurdum, där partier släpper sina största hjärtefrågor (exempelvis centerns svängning i kärnkraftsfrågan) enbart för att inte spräcka samarbetet. Hur blir ett sånt samhälle ur demokratiskt synvinkel egentligen? Vem vill i fortsättningen lägga sin röst i valurnan, när ens övertygelser och förhoppningar inte betyder ett skit i sista änden efter att tre-fyra partier totalt kompromissat sönder sina egna ideal.

                                            
                               Ytterligheter minskar trovärdigheten....

Därför menar jag att en allians där (S) och (V) samarbetar vore ett trovärdigt alternativ, ett alternativ där arbetarrörelsen kunde försvara sina intressen, att släpa på (MP) kommer att bli förödande. Det räcker med att läsa i lokalpressen hur våra kommunala miljöpartister propagerar för försämrade arbetsrättsliga villkor för att åtminstone jag skall bli förskräckt.
Alternativet är ju att göra som nuvarande regering, låta ett parti (Kristdemokraterna) stå vid sidan om och bara finnas med "på papperet", ingen tar längre notis om deras synpunkter. Detta är ju inte speciellt demokratiskt det heller även om partiet väljer att kalla sig demokrater. Den reella effekten syns därför i väljarstödsundersökningarna där (KD) riskerar att hamna under 4% vilket tydligt visar att "breda" allianser riskerar att ta död på demokratin.
 

TVÅ glädjespridare

Idag är jag fortfarande på strålande humör, ingen kan ta glädjen ifrån mig. Inte ens då jag läser om hur förtroendet för Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin fullständigt rasat till botten den senaste tiden. Runt 90% av de tillfrågade i olika undersökningar har inte förtroende för dessa båda damer. Jag som är glad och nöjd kan inte förstå varför, de har väl verkligen gjort sitt yttersta för att ge Reinfeldt vind i seglen.

                                                   
                       Ungefär så här ser förtroendekurvan ut idag...

Varför skall vi då skälla på dom, jag tror i alla fall att Allianspartierna är glada och lyckliga över hur (S) företrädarna spelar sina kort och då har de ju åtminstone lyckats sprida glädje omkring sig, i alla fall till några. Som vi numera vet så är ju glädje och tillfredsställelse nånting som gör oss friskare, därför är jag övertygad om att de mer besuttna numera inte behöver söka sjukvård, därmed behöver de inte använda sig av sina gå-före-i kön-försäkringar i sjukvården vilket ökar möjligheten för "vanliga Svenssons" att komma intill i vården lite snabbare. Se där, bara positivt om man tänker positivt!!

                                             
                                                                Kul på hjul....

Nu är det dags att sätta sig på Viragon (obs inte Viagran) och blåsa till Trollhättan. Det är nämligen div 1-hoppning hos Trolhättans Sportryttare med ett starkt LRK-lag på plats. Det blir spännande och förhoppningsvis en trevlig dag. 

Var glad och bli frisk, livet leker!!

Ville bara meddela att jag från och med nu skall var glad och förnöjd, inte klaga och visa sura miner, inte reagera negativt på alla direktörsbonusar eller annat som egentligen enbart är rättvist här i världen om man bara tänker efter. Bara se det positiva i tillvaron.

                                                   

Läste nämligen i tidningen att man mår bättre om man är positivt inställd till sin omgivning. Det går till och med att bota sjukdomar genom att tänka positivt. Därför är det med extra entusiasm jag läser att Anitra Steen sett till att lyfta lönen med några futtiga tiotusentals kronor, att Zlatan tjänar 430 000 om dan o.s.v. Jag blir så glad när jag läser detta och känner med en gång att min rygg inte känns lika stel och jävlig längre. Healing, halleluja, nu börjar mitt nya positiva och friskare liv.

Att sen "Mats" och andra debattörer på Lidköpingsnytt vill avskaffa de flesta fackliga rättigheter gör mig ännu gladare, det riktigt spritter i kroppen då jag vet att han har så rätt i det han framför, facket har ju inte gjort annat än ställt till jäkelskap under alla år. Oj då, undrar om inte vänster knä börjar kännas bättre också, ingen tvekan om att mina positiva livssyn gjort underverk redan efter några timmar. Nu lämnar jag tangentbordet och sätter mig sjungande i bilen för att hälsa på Erik, den verklige glädjespridaren från Binneberg. Kanske det blivit ytterligare tillökning i fårhagen också. Vårfåglarna kvittrar, livet leker, det är vår!!! 

EU-parlamentet, en oerhört dyr flyttkarusell

Såg på tv-programmet Debatt med Janne Josefsson och lyckades sitta kvar drygt tio minuter. Orsaken till att jag fick "myror i brallan"  var att den politiska kameleonten Marit Paulsson fick möjlighet att saluföra sina ruttnande argument för världens räddning. Hur många olika uppfattningar har kärringen haft genom åren? Trots att miljöfrågorna verkar varit till för hennes eget ego vill hon göra gällande att hon åstadkommit stora och revolutionerande förändringar i eurpaparlamentets syn på miljön igenom sitt engagemang för djur och natur. Att dessutom hennes partitillhörighet växlat genom åren beroende på möjligheten att försörja sig som politiker stärker definitivt inte hennes trovärdighet.

                                                 
                                                 Stående 1 aprilskämt...

Senast är det (FP) som får dras med denna belastning, i och för sig ganska representativ för partiet; ingen lyssnar längre på vad de har att säga. Kanske därför jag lämnade Debatt för att istället sätta mig framför datorn och saluföra mina egna betydligt skarpare uppfattningar om rådande världssituation. En sista undran bara: Varför är det så svårt för dessa gamla mumier att dra sig tillbaka från den politiska arenan? Svaret är som vanligt, PENGAR, EKONOMI, FÖRMÅNER! Trots min enorma misstro mot många av av dessa EU-parlamentariker så kan jag sträcka mig så långt att jag ändå tror det finns några som tar uppdraget på allvar, märk NÅGRA! 

                                                 
                                       EU-parlamentet, flyttfirmornas gunstling...

Att Europaparlamentet har två säten, Strasbourg  i Frankrike och i Bryssel i Belgien är befängt. Strasbourg är det officiella sätet och där hålls de formella plenarsammanträdena. I Bryssel förbereds mötena och där äger även de kompletterande sammanträdena rum. Kostnaden för att transportera samtliga parlamentariker, deras personal och tillhörigheter flera gånger per år från en ort till en annan har med rätta kritiserats, men ingenting görs för att ändra på detta spektakel. Tacka fan för det, ingen av dessa politiska turister vill väl bli sittande på en plats hela mandatperioden om det inte är nödvändigt. De vet ju att vi vanliga "dumstrutar" inte kommer i närheten av att protestera på allvar. Som om detta inte vore nog så har parlamentets sekretariat sitt säte i Luxemburg. 

Kanske dags att stoppa en käpp i framhjulet för dessa pengaslösare, det är trots allt vi medlemsländer, det vill säga du och jag som betalar detta överdådiga flyttkalas för att några egentligen överflödiga beslutsfattare, typ Marit Paulsson, skall få möjligheten att berika sig på vår bekostnad. Huvudfrågan kvarstår; till vilken nytta sitter dessa turister på vår bekostnad?

Sören Persson, finalmatchens gigant

Det är inte ofta jag får anledning att sätta domaren i främsta rummet när det gäller hockey. En oerhört svår uppgift som dessa idrottsentusiaster ställs inför varje match. Att som ett erkännande, eller som grädde på moset efter en säsong med både ris och ros få chansen att döma en finalmatch i världens näst bästa hockeyliga(?) är givetvis ett hedersuppdrag samtidigt som det är ett uppdrag med enormt stora krav på både kompetens och inlevelse.

          
   Tre gånger Sören Persson..., lika med tre Ronsonplus för en suverän insats

Kvällens finalmatch mellan HV71 och Färjestads BK blev en fantastisk tillställning mycket  tack vare lidköpingsdomaren Sören Persson. Att låta spelarna på isen göra upp om vem som är bäst är ju vad vi i publiken älskar, domaren skall bara finnas, inte synas. Ingen kan på ett bättre sätt visualisera detta än just Sören Persson, hans insats gjorde att matchen blev en av de bästa jag sett denna säsong. Spelarna fick verkligen chansen att göra upp om ytorna på isen utan onödig inblandning av domartrion.

Utvisningar som i elitserien varit ett stående inslag som förstört de flesta matcher lyste med sin frånvaro Tack vare Sören Perssons tolerans och utpräglade känsla  för spelet tog också spelarna sitt ansvar, man försökte hela tiden spela hockey utan en massa skit och mygel som så ofta förekommer normalt. Heder åt två lag som verkligen tog ansvaret, detta blev därför så här långt årets match enligt min bedömning. Inga tjyvknep, ärliga tag genom sextio minuter och detta som sagt tack vare en domarinsats som är värd att skriva om i POSITIVA ordalag, när förekom det senast?

Bara att hoppas att Sören Persson får fortsatt förtroende, kan han fortsätta på den inslagna vägen och tillsammans med spelarna utveckla den påbörjade dialogen på planen så kommer han att bli årets gigant på domarhimlen. Vi hockeyentusiaster håller tummarna, fortsätt visa vad du kan Sören.

Skolnedläggning och "Kärnkraften får ha sitt pris.."

Att den styrande majoriteten (S, V och MP)  i Lidköping fått ordentligt på pälsen av oppositionen, speciellt (C) efter beslutet att stänga Gösslunda skola, är allmänt bekant vid det här laget. Centerpartiets represen(tanter) har ondgjort sig över hur majoriteten avfolkar landsbygden och inte tar hänsyn till de boende på landet.

Nu har Götenen kommun hamnat i blåsväder sen man beslutat stänga Holmestads skola, även detta en "landsbygdsskola". Skillnaden är bara den att här styr allianspartierna och med centerns goda minne utarmar man landsbygden. Det är tydligen skillnad på värderingen av landsbygden beroende i vilken kommun man bor, föga överraskande egentligen, centern har väl på senare tid inte framstått som partiet med några långtgående visioner precis, ena dagen si andra dagen så.

                                          
      Uranbrytning, en hantering som ingen vill ha, i alla fall inte i Sverige



Kärnkraft javisst, men ingen uranbrytning i Sverige 
När jag ändå är inne på detta med centerpartistiska kappvändare kan jag fortsätta med deras cyniska sätt att agera i kärnkraftsfrågan. Gunilla Druve Jansson (C) är upprörd över att (S) inte ställer upp på fortsatt kärnkraftsanvändning. Jag tar inte ställning i sak med detta inlägg men vill poängtera hur Druve Jansson beskriver uranbrytningsproblemet. Hon vill självklart inte att man skall bryta uran i västgötabergen, ja inte i Sverige överhuvudtaget eftersom hon "inte tycker det ser vackert ut i de område de bryter uran". Däremot kan hon acceptera import av detta farliga ämne för som hon säger "kärnkraften får ha sitt pris".

Har nån hört på maken till cynism, kärnkraften får ha sitt pris. Att aboriginer i Australien, indianer i USA och Kanada eller afrikaner i Niger, Gabon och Namibia får sina liv förstörda av uranbrytningen skiter väl Gunilla Druve Jansson i, huvudsaken är väl att hon får beröm av Maud och gänget. Som sagt, "kärnkraften får ha sitt pris". Cynism när den är som allra mest äcklig, men centerpartistisk.


RSS 2.0