Konkurrens, nej tack inte idag...

Efter att ha talat med flera insatta personer verkar det som om Ängagsområdet endast kommer att upplåtas till olika aktörer vad gäller kläder, verktyg, maskiner och liknande Alltså inget samlat grepp för att bygga en så kallad galleria där man får chansen att samla affärerna under ett tak så att säga. 

                                              
                          Änghagen, ett affärsområde att hoppas på

Orsaken till detta är den gamla rädslan för att "utarma" centrumhandeln, en centrumhandel med företrädare som allt som oftas pratar om styrkan i marknadskrafterna, att marknaden är den som bäst förstår vad som gäller utan inblandning från klåfingriga politiker eller andra som behagar blanda sig i deras göranden. För tillfället gäller inte dessa marknadskrafter längre, nu lobbyar tydligen centrumhandlarna med alla till buds stående medel för att förhindra ett galleriabygge i Änghagen. 

Utan att ha nån undersökning att bygga mina ståndpunkter på så vågar jag påstå att en samlad satsning på Änghagen ger möjligheter även för centrumhandeln. Möjligen under lite andra former men där, liksom på arbetsmarknaden, är det kanske dags att se i ett vidare perspektiv, utveckla andra former av försäljning och utbud än de som nu kallas centrumaffärer. För oss konsumenter är det väl alltid så att ett större utbud ger förmånligare priser/villkor vilket borde vara det som kallas fri konkurrens. Privatiseringens idealsituation där affärerna måste "anstränga sig för att bli bättre" och kunna erbjuda oss konsumenter att "fritt välja vem vi vill anlita" när vi skall handla. Och detta blir självfallet billigare beroende på just konkurrensen, där alla måste anstränga sig för att effektivare.

Hoppas ni känner igen argumenten som annars brukar användas i debatten om hur bra det blir om exempelvis vården, skolan och andra samhällsfunktioner utsätts för konkurrens genom privata intressen. Samma argument men med olika innebörd beroende på när de används tydligen. Som vanligt, ta gärna från nån annan men rör inte mitt!

Tillåt den affärsform som kallas galleria på Änghagen så kanske vi kan få tillbaks de kunder som idag åker till Överby/Trolhättan eller Skövdegalleriorna för att handla. Åker själv dit med jämna mellanrum och besöker då även centrum. Vet att vi är många som gör detta och det kan väl knappast gynna Lidköpings centrumhandel.


LHK tog ett stort steg i kvalet

Frågan är berättigad tycker jag. Att handbollen inte är den stora sporten är väl ingen hemlighet eller överraskning. Varken på dam- eller herrsidan tillhör handbollen den idrott som lockar massorna till läktaren. Därför var det riktigt trevligt att bänka sig i Idrottens Hus tillsammans med uppskattningsvis 500 personer och följa matchen i kvalet till div 2 mellan LHK och Hisingen från Göteborg. Att hemmalaget skulle vinna med 30-27 var kanske inte så många som trott på förhand, Hisingen är ändå ett etablerat div 2-lag vilket kanske inte märktes ikväll. LHK gjorde en riktigt bra match, framförallt försvarsspelet var gediget och detta kryddat med en fantastisk målvak bäddade för segern.

                       
                En stor stark..., Niklas Pettersson var en skräck för Hisingen

Nu är det bara att ladda om för matchen i Göteborg. Med samma inställning i försvarsjobbet och en målvakt med lite flyt så fixar man det här. Det enda som oroar lite är att Hisingen i andra halvlek lyckades plocka bort LHK:s farligaste anfallsspelare Niklas Pettersson genom punktmarkering. Detta gjorde att spelet till stor del kom av sig, framförallt tappade man fart och skottstyrka, Niklas hade i första halvlek en ruggig bössa som flera gånger gjorde att bortamålvakten nästan blev sönderskjuten. Ändå lyckades han med några skott samt sina finurliga inspel på linjen även i andra så det är bara att hoppas att han kan komma till sin rätt i nästa match igen.

Division 2-spel skulle vara ett uppsving för lidköpingshandbollen, bara att hoppas man lyckas ta sig dit.


Filmningarnas mästare-Sverige 0-0

Efter VM-kvalmatchen i fotboll mellan Portugal och Sverige kommer osökt frågan: Finns det nånting i generna hos sydeuropéer att försöka få egna fördelar genom att mygla och använda otillåtna medel? Frågan är i allra högsta grad kontroversiell men definitivt befogad efter kvällens match mellan två lag som så fundamentalt skiljer sig åt vad gäller fair play. Självklart att jag är färgad i min bedömning men det går ändå inte att blunda för portugisernas sätt att med alla till buds stående medel försöka bedra domartrion. En domartrio som trots detta gjorde en kanoninsats, fantastiskt att stå emot dessa myglande världsspelare som inte på något sätt försöker hjälpa rättsskiparna i deras jobb.  

                                                                      
                                Portugal, landet som har svårt att spöa Sverige....                                       
                                          

Att domarna i dagens idrott är utsatta för ett oerhört tryck är ingen hemlighet. Ekonomin som till övervägande del är avhängigt resultat gör att deras jobb hela tiden blir utsatt för påtryckningar både på och utanför planen. Deras beslut kan ju betyda skillnaden mellan himmel och helvete oavsett vilken nivå det handlar om. Landslag eller division sex i fotboll, domarna har makten och i vissa fall rollen som både idrottslig och ekonomisk bödel. 

                                           
                                       En trio starka personligheter....

Bara att hoppas att det fortfarande kommer att finnas entusiaster som vill och orkar ta åt sig uppdraget att skipa idrottslig "rättvisa". Den dan ingen vill eller känner sig motiverad att utstå både spott och spe för idrottens överlevnad, ja den dan hoppas jag slippa uppleva. Har själv många gånger i stridens hetta betraktat rättskiparen som fullständigt oduglig men vid närmare eftertanke haft full förståelse för denne modige funktionär som inte får samma chans som jag själv att  under flera minuter analysera en tveksam matchsituation. 
 
Ändå återstår grundfrågan: Finns det nånting som skiljer oss nordeuropéer och sydeuropéer åt? Ja definitivt enligt min mening, vi här uppe i norr har (har haft) en inställning att alltid göra rätt, att alltid vara ärliga och stå för våra handlingar, inte oja eller gruva sig i onödan om man säger så! Kanske har med klimatet att göra, vad vet jag? Detta till skillnad mot våra sydeuropeiska vänner som på ett helt annat sätt använder både sina verbala och kroppsliga företräden för att meddela omgivningen sina åsikter. Vet att detta kan var kontroversiellt men kanske även kan väcka en tanke i globaliseringens och integrationens tidevarv.

 


Frölunda är borta.., Sverige vinner mot Portugal!

Sitter just nu och grämer mig för att Frölunda Indians inte lyckades trycka till HV71 i semifinalspelets sjätte match. Orsakerna är naturligtvis flera men en av de större är målvakten Honken Holmqvists mediokra insats i flera av matcherna. Målvakten blir ofta den som hamnar i fokus av naturliga orsaker, några avgörande räddningar och han är att jämföra med Gud, ett par mindre bra ingripanden i avgörande lägen och han är inte värd ett ruttet lingon. Det är väl detta som samtidigt är tjusningen med denna utsatta syssla.

                                            
                                               Henke kan fixa detta....

Nu är det bara att ladda om, Sverige mot Portugal i VM-kval i fotboll kan bli en riktig rysare. Portugal med Ronaldo, Pepé och ett antal världslirare mot ett Sverige som ofta beskrivs som en nation med halvskadade och tilltufsade spelare vid alla viktiga matcher kommer att få det jobbigt. Speciellt som matchen går i Porto, en stad i norra Portugal där publiken är riktigt fanatiskt inställda, hemmanationen kan bara inte förlora. Var för några år sedan i Porto och såg en match mellan hemmalaget FC Porto och Sporting Lissabon på Dragao-stadion, en match som hade allt, två fantastiska lag, en publik som kan bära sina favoriter till stordåd och samtidigt en publik med oerhörd känsla för fest. Behöver väl knappast säga att Porto vann med 3-1 efter att trettiotusen hemmasupportrar skrikit sig hesa.

Hoppas att Sverige som vanligt kan prestera bättre än alla experter förutspår, Sverige har allt att vinna, Portugal har egentligen allt att förlora. En bra svensk start kan få portugiserna att tappa fattningen, femtitusen portugiser kräver nämligen ett portugisiskt övertag på plan annars kan de bli frustrerade och sätta orimlig press på sina favoriter. Som sagt, Sverige har allt att vinna, visa detta ikväll.

LO-Wanja igen

Måste bara än en gång få fortsätta min kritik av LO-bossen Lundby-Wedins så kallade styrelsearbete.
Enligt LO:s hemsida säger hon nämligen så här i ett meddelande: "När vi inom LO engagerar oss i bolagsstyrelser ger vi oss in en för oss främmande värld".  Främmande värld säger denna högt uppsatta representant. Alldeles förbannat märkligt att det hon kallar främmande värld ändå tillför henne personligen drygt 400 000 kronor i arvode per år. Nästan en halv miljon kronor till en styrelsenovis som hamnat "i en främmande värld". Alltså motsvarande en eller kanske två årslöner för någon av de medlemmar hon representerar. Detta utöver lönen från LO!!! Vore det inte på sin plats att hon kliver ut i ljuset och därmed minskar risken att hela arbetarrörelsen förnedras i "denna främmande värld", eller åtminstone erkänna att hon bara varit ute efter pengarna och därför avgå.

                                             
                             LO-borgen..., en ruin i arbetarsverige för tillfället

Tyvärr fortsätter hon envist att klamra sig fast med förklaringen att hon inte "kan svika sina medlemmar". Är det nånting hon redan gjort med ackuratess så är det väl att ha svikit sina medlemmar, ingen vill längre ha med denna odugling att göra (sånär som på en LO-pamp från Göteborg) så det enda rätta är som jag sagt åtskilliga gånger redan: LÄMNA DITT UPPDRAG WANJA MED OMEDELBAR VERKAN! Ditt förtroendekapital är förbrukat med råge, ju längre du sitter kvar desto mer blir du skyldig dina medlemmar. 

Först när hon avgått kan LO-medlemmarna återigen gå med högburet huvud och rak rygg. Nu är det bara att skämmas och försöka förklara det som ingen nånsin skulle behövt förklara, nämligen att det är åt h-e att arbetarrepresentanter varit med om att dela ut dessa fullständigt horribla löner och bonusar till medelmåttiga statliga chefer. Att det varit "en främmande värld" för deras representant är det ingen som bryr sig om, hon har haft rejält betalt för sitt uppdrag att representera "folket".

Hoppas detta blir mitt sista inlägg i denna bedrövliga förtroendeaffär, det finns betydligt viktigare saker för arbetarkollektivet att hantera än att försöka laga och spjälka högsta hönsets sönderbrutna vingar.

En själ som hindrar, och en som stjäl förtroende

Här kommer en liten berättelse om två aktuella föredettingar: Hasse Rasetorp (M) och Wanja Lundby-Wedin (S).

Nu är det klarlagt varför det är så svårt att sälja gamla Försäkringskassans hus på Stenportsgatan i Lidköping. Läser i dagens NLT att förre chefen för FK Hasse Rasetorp (M) säger sig ha lämnat sin själ i huset. Tacka f-n att det blir svårt, ja i det närmaste omöjligt att sälja fastigheten då. Har svårt att tänka mig att nån vill köpa ett hus med Rasetorps själ innanför väggarna, blir nog att kosta på en rejäl och svårjobbad sanering innan huset läggs ut till försäljning.

Rasetorp har för tillfället häcken full med att tillsammans med sina partivänner svartmåla Lidköpings kommuns styrande. Slöseri, misskötsel, oansvarighet, ja argumenten är många då Moderaterna basunerar ut sitt budskap. Att de alliansstyrda grannkommunerna sitter i en ännu besvärligare sits är enligt Rasetorp och hans vapendragare inte speciellt intressant, där har man ju enligt moderatdebattörerna i alla fall ansvariga politiker som styr och då beror de ekonomiska problemem självklart på världsekonomin. Ja vad säger man egentligen??
                                                                    

AVGÅ WANJA...
för din egen skull men mest för dina medlemmars skull

          
En annan stavning av uttalet stjäl är det vi för tillfället läser och hör om LO-bossen Wanja Lundby-Wedin. Lyssnade på tv-programmet Debatt i går kväll och blir mörkrädd då det sitter en LO-pamp från distrikt väst och tycker att Wanja gjort ett bra jobb och har fullt förtroende för hennes arbete. Hon har enligt denne pamp blivit förd bakom ljuset och skall definitivt inte avsättas, hon gör ett bra jobb och "har inte skott sig själv" fortsätter han. Att hon inte skall avsättas är jag den förste att hålla med om, odågan skall naturligtvis AVGÅ på egen begäran med omedelbar verkan. Samtidigt skall hon lämna tillbaka de styrelsarvoden hon plockat ut under sin tid som LO-chef. Det är väl ändå LO-medlemmarna som avlönar henne, då är det självklart LO:s pengar hon stoppat i egen ficka från de 24 bolagsuppdragen. Att hon själv påstår sig ha medlemmarnas förtroende är patetiskt, varenda undersökningar visar att mindre än 10% har förtroende för henne. Alltså AVGÅ WANJA LUNDBY-WEDIN, NU!!!

Sitter man som hon i 24 olika bolagsstyrelser och inte har såpass kunskap om bolagshantering att man ser oegentligheterna utan bara skriver på årsredovisningen utan att ifrågasätta dessa astronomiska löner och bonusar då är det hög tid att AVGÅ! Har själv suttit som löntagarrepresentant för Ledarna i ett av Sandviks dotterbolag en gång i tiden och vet hur vi löntagarrepresentanter egentligen betraktas. Marionetter som skall manipuleras för att vid lämpliga tillfällen kunna användas under förevändningen "arbetstagarna har ju varit med och fattat beslutet". Efter två år i dessa maktens boningar valde jag därför att ta min Mats ur skolan för att åter kunna gå med rak rygg bland medlemmarna. Vissa sitter tyvärr kvar år efter år i dessa styrelser, blir inbjudna i de fina salongerna eller får följa med på en utlandsresa då och då för att "anpassas" till uppdraget och glömmer ganska snabbt sitt egentliga ursprung och vem de representerar.

Hoppas att jag idag får beskedet att LO-chefen beslutat avgå, det vore i så fall ett sätt att åtminstoen till en del återupprätta förstoendet för LO, Samtidigt ett sätt för arbetarrörelsen att slippa forsla runt detta tunga lik i lasten vilket annars kan bli oerhört kostsamt både på kort och längre sikt. De enda som gnuggar händerna är skribenterna på bl.a. SvD, DN och självklart alliansens företrädare. De får ju vällagade och välkryddade argument serverade på silverfat. 

 

Endast pensionärer betalar skatt

Gjorde som skatteverket rekommenderar, kollade våra deklarationer på nätet idag. Efter allt tal om hur pensionärer betalar betydligt högre skatt än den som arbetar kom skattebeskedet som ett slag i ansiktet. På aktuell pension blev utfallet runt 6000 kronor i restskatt. Hade det istället varit en arbetsinkomst hade det blivit några kronor tillbaks, det är detta som den oheliga regeringsalliansen kallar rättvisa. Men det är klart, nån måste ju betala när de besuttna skall gynnas och det är väl enligt borgarna inte mer än rätt att pensionärerna betalar, de är ju ändå inte mycket att satsa på i ett högersamhälle där orättvisorna är ett sätt att gynna "sina egna".

                                                

Det som känns riktigt irriterande är att dessa regerande samhällssabotörer ytterligare planerar försämringar för den som har det sämst. Att än en gång höja skatten på drivmedel är inget annat än ett hån mot alla som måste (tvingas) använda bil. Att man värnar om miljön är rent och skärt skitsnack, det enda man åstadkommer är att utarma Sverige utan att det innebär det minsta för att förbättra den globala miljön.

Är det nån som kan hitta en borgarregering som gjort något positivt för den lilla människan? Knappast, ändå fortsätter så många att hoppas, eller i vart fall inbilla sig att de tillhör de bemedlade och känner sig tillhöra borgarklassen. Att man plötsligt ändrar åsikt då man ställs på gatan utan jobb och utan rimlig a-kassersättning visar bara att historia inte är deras starka sida. Har på senare tid hört ett antal besvikna alliansröstare som undrar vad som händer. Lyssna bara på böndernas representanter, de fattar fortfarande inte vad som hänt med "deras" regering. Inget har blivit som de hoppades vilket är ganska förklarligt med de representanter de har valt att företräda deras intressen i regeringen.

Tyvärr blir det även denna gång de mindre bemedlade som kommer att få betala notan för renoveringen av Sverige efter borgarnas framfart. Att historien aldrig kan få människor att se framtiden.


REKLAM! Vi ses på Ljungen torsdag 26/3

Bryter för REKLAM!!
Du som är dagledig måste bara ta chansen att besöka Ljungens dagcenter på Rådagatan torsdagen den 26 mars klockan 14.30. Du kommmer att få lyssna till gamla goda låtar, självklart lite nyare också, kanske sjunga med i några och dessutom få höra en och annan trevlig och givetvis sann berättelse ur verkliga livet. Dessutom serveras det kaffe med våffla för 20 spänn, ett pris som knappast behöver avskräcka något.

     

Vi som skall se till att ni trivs, förutom kaffet förstås, är undertecknad dragspelare tillsammans med eminente gitarristen, sångaren och berättaren Jörgen Åhman. Varje gång vi får chansen att spela i dessa sammanhang känns det som en utmaning. Att få spela på ställen där man vet att underhållning är uppskattad av alla är oerhört inspirerande, det ger oss oftast lika mycket, eller mer, än dom vi spelar för.

Tänk att få den här chansen att göra reklam för sig själv, dessutom GRATIS, det är inte illa. Bloggandet kan ibland vara av rent kommersiell karaktär, inte bara ett sätt att lasta av sig sina innersta eller ibland ytliga tankar och upplevelser. Nu gäller det att leva upp till alla utfästelser också, men å andra sidan är det ju upp till publiken att hjälpa till, det är ju ni som medverkar till att det blir en trevlig eftermiddagsstund. VI SES OCH HÖRS!

Vara Konserthus blir Horse Arena

Vara Konserthus görs om till Horse Arena för en kväll. I morgon tisdag kommer nämligen Bröderna Cartwright inridande i Konserthuset i form av After Shave och Anders Eriksson. Efter succén i Kajskjul 8 i Göteborg kommer dessa fantastiska cowboys tillsammans med den "Ofattbara Orkestern" ridande till Vara och genomför enligt reklamen en "galopperande upplevelse" som de fyra Ponderosahjältarna. Får väl hoppas att grabbarna inte har riktiga hästar på scenen, det får vänta tills Vara Horse Arena är klar, då kan man kanske komma tillbaka med ett mer levande hästinslag.

                                                   
                         Ranchen Ponderosa flyttar till Vara för en kväll...

Har fått förmånen att bli inbjuden och ser fram emot en kväll med denna fantastiska cabarétkonstellation, det kommer säkert att bjudas på en och annan godbit av dessa rutinerade herrar. För att gardera sig om underhållningen inte lever upp till ställda förväntningar så får dessutom alla i publiken ett munspel i present så möjligheten - eller risken - finns att vi kommer att ta över underhållningen om grabbarna på scenen inte klarar att leva upp till förväntningarna. Hur som helst så räknar jag med en riktig helkväll i skrattets tecken.

                                                   
                                              Nånting för Evenemangshallen...?

Kanske motsvarande byte kan göras i framtiden då Vara Horse Arena står klar om nåt år? En konsert av nån känd operaprimadonna i hästarenan kanske vore nåt. Eller varför inte Irving Berkins klassiska Annie Get Your Gun, det vore väl nåt att spela i ett hästpalats på varaslätten. Eller som sagt, Bröderna Cartwright med After Shave som återkommer på riktiga hästar, den som lever får se.

Ännu en tanke dyker upp, detta kanske vore några arrangemang som skulle kunna genomföras i Lidköpings nya Evenemangshall. Det är bara att spåna på, det kommer säkert att finnas idéer framöver, skall bli spännande att följa.

Skit med Sverige och världen

Skönt att vara på plats där det händer igen. Några dagar bland snödrivor och en hoper hojtande skidåkare gör att det på nåt sätt känns tryggt att vara tillbaks i vardagens lunk. En lunk där alla möjliga lokala tyckarförmågor ser till att lunken egentligen blir till en galoppsträcka emellanåt. Alla bara måste ge sin syn på det kommunala styret, idrottens roll i stan, hur skogen skall skötas, cykelvägarnas underhåll, ja i stort sett allt som det går att ha åsikter om.

                                                           
                                                      Kjell tvivlar på industrins framtid....?                                  


Ser att Socialdemokratiska Arbetarkommun i Lidköping haft årsmöte. Lugnt och fint, inga diskussioner enligt Kjell Hedvall. Kommunalrådet gör ändå några uttalanden i Lidköpingsnytt som får mig att haja till en aning. Bland annat så har han, liksom de flesta beslutsfattare, tappat tron på svensk industri då han påstår följande: "Det är tjänstesektorn i alla dess former som framtiden ligger i. Industrijobben som försvinner nu kommer aldrig tillbaka?"

Hoppas att frågetecknet på slutet betyder att han inte är säker, det vore i så fall förödande om industrin inte skulle hämta sig ur den nuvarande lågkonjunkturen. Att fordonsindustrin går på knäna vet vi men att detta skulle innebära att vi lägger oss platt som industrination tycker jag låter som en domedagsprofetia. Tvärt emot vad vi behöver höra just nu så har det tyvärr blivit allt för vanligt att basunera ut allsköns negativa kommentarer, ingen pratar längre om framtiden som nånting att vänta på, vi kommmer tydligen att drunkna innan livbojarna kommer i vattnet. Att livbojarna dessutom är av typen "tjänstesektor i alla dess former"  tror jag tyvärr inte på, vi kommer även i fortsättningen att behöva de allra flesta av alla sparkade industriarbetare inom industrin. Hoppas alltså att Kjell Hedvall har fel i sin dystra profetia, att han liksom vi andra trots allt kommer att få uppleva ännu en uppgång som ser till att Sverige och världen i övrigt kommer i balans både ekonomiskt och miljömässigt, att produktionsapparaten så sakta rullar igång och att vi på nytt hittar en framtidstro.

                                    
                            Arbetslinjen kanske vore nåt för dessa oduglingar...

Kanske dags för alliansen att visa hur deras omtalade arbetslinje skall skapa dessa jobb. Det var ju tämligen enkelt att slå sig för bröstet då allt rullade på, nu är det besynnerligt tyst, inte ett ord om arbetslinjen, inte ett ord om utanförskapets elände, inte ens Littorins dumdryga nuna syns särskilt ofta i rutan, han sitter förmodligen tillsammans med Maud Olofsson och smider planer på hur man skall lyckas slå sönder LAS och skapa än mer oro på arbetsmarknaden. Möjligen kanske dessa två arbetarfiender gör kortare avbrott i LAS-saboterandet för att diskutera hur mycket man skall höja bensin och dieselskatten. Det gäller ju att skapa så mycket jävelskap som möjligt för den lilla människan och på det sättet få chansen att klia den europeiska storfinansen på ryggen.  

Branäs, ett paradis för de unga.... och gamla

En resa till värmländska skidmetropolen Branäs i mars månad är en höjdare. Tillsammans med  hustru, barn, barnbarn och tidigare gemål, alltså barnens mor, är vi på en riktigt trevlig vistelse i Branäs. Tyvärr har mina lekamliga delar inte till fullo reparat de skador som tillfogats under resans gång och tvingas till mitt stora förtret avstå från livets höjdpunkter, alltså detta att åka utför.

                             
                                                       Tuff utförsåkning för en tuff åkare...

Att det går utför utan min hjälp är bara att acceptera, den kommunala berg-och-dalbanan har väl redan För eller emot, håll med eller bli vansinnig, gråt eller argumentera, oavsett vilka varianter vi använder så kommer besluten som ett brev på posten. Förresten, ett brev på posten är inte att leka med, att skriva BOMB på ett vadderat kuvert adresserat till Lidköpings kommun räcker för att ställa till ett rent h-e för samhällets försvarsorganisation. Bombgruppen från Göteborg kallas in och är på plats snabbare än om man ringt 112 och begärt en ambulans.

Tyvärr har jag inga stora samhällsproblem att diskutera men hoppas att dessa rader kan få er att känna vårens antågande, här uppe är det trots allt några veckor kvar innan snön är borta. Vi hörs, livet börjar på måndag , om inte tidigare!!!


Positiva tankegångar i en negativ värld

Vaknar av att solen prickar springan i sovrummets vädringsfönster. Funderar en stund på hur dagen möjligen kommer att gestalta sig, kommer de negativa nyheterna att fortsätta strömma ut ur teveapparaten, radion och tidningarna? Väntar en stund innan jag betämmer mig för att sätta fötterna i golvet och börja dagen med ny positiv energi, livet är alldeles för kort för att reta sig på kommunala besparingar, skattehöjningar, skolnedläggningar, arbetslöshet, minskade pensioner, dyrare bensin, ökade matkostnader, längre vårdköer, sämre äldrevård och tvåhundra försämringar ytterligare.

                                               
                         Det har hänt en del sen pålningsarbetet började..

Hoppsan, där kom hela raddan av negativiteter, det var allt för den här dan, nu är det alltså positiva signaler från hjärnan som gäller, fikastunden med kompisarna, en sväng på torget, gratulera barnbarnet Jonatan som fyller 16 idag, packa för morgondagens skidresa till Branäs, slå en signal och prata med Erik i Binneberg när han kommer från dagis, ja som alla märker så finns det ljusglimtar även i den dystraste konjunkturtillvaron på mannaminne. 

Om inte detta är nog för att göra tillvaron inspirerande så tar jag en promenad förbi bygget av evenemangshallen, då är det nästan så jag längtar till julhelgen vilket jag normalt inte brukar göra. Invigningen av hallen på annandagen med match mot Vänersborg (?) måste väl ändå vara nåt att se fram emot.

För övrigt kommer jag att skicka lite kommentarer från Branäs under de kommande dagarna, det finns säkert nånting att kommentera eller ha synpunkter på. Om inte annat så kan jag väl lägga in lite bilder från restaurangterassen där jag antagligen kommer att tillbringa några soliga timmar, möjligen med en pilsner och nån form av förtäring.  

Borås tingsrätt utmärker sig igen

Nu har Borås tingsrätt utmärkt sig än en gång. Kanske verkar som om jag fått en avog inställning till just denna juridiska instans och det stämmer precis. Efter en mängd uppmärksammade domar är det inte så märkligt att reagera. 

                                           
                                Här inne huserar det skarpa hjärnor...?

Den här gången gäller det en boråsare som gripits etthundrafemtio (150) gånger för olika trafikbrott sedan 80-talet. Senaste gången efter att under en polisjakt kört på en kvinna i bil och försökt köra över en polis som försökte stoppa hans framfart. Vad händer, jo Borås tingsrätt släppte mannen med motiveringen att det inte förelåg nån större risk att återfalla i brott.  

Är det sant eller..., nu har han återigen ertappats med att rattfull köra en lånad bil som dessutom var lastad med misstänkt stöldgods. BORÅS TINGSRÄTT, VAKNA FÖR H.. innan nån blir ihjälkörd av denne trafikmarodör. Etthundrafemtio gånger och inte återfallsbenägen, nu är det dags att slå en sjutumsspik i tingsrättsdörren och stänga eländet, det måste väl ändå finnas nån som kan hantera en sån här person innan nån stackars oskyldig stryker med.

Såtavallen - helvetet på jorden

Vid den här tiden på året var det grusplanerna som gällde for oss "gamla" fotbollsspelare. Idag är det knappast nån som överhuvud taget kan tänka sig en grusplan, nu skall det minsann var konstgräs annars får det vara. Under mina senare år som styrelsemedlem i en fotbollsförening i grannkommunen jobbade vi stenhårt för att fixa en egen träningsplan, en elbelyst grusplan som även kunde hyras ut till omkringliggande föreningar.

                                             
                                                      Grusplan... vad är det...?

Har tyvärr inte så bra koll på hur frekvent planen används idag mer än att den fungerar som parkeringplats under sommarsäsongens matcher på huvudplanen. För vissa åskådare har det dessutom blivit en alldeles utmärkt läktarplats där man slipper betala för att se matchen!

Efter den här inledningen kom jag att fundera lite på min tidiga karriär som fotbollsspelare. Minnet kryper sakta fram om man börjar tänka till, hur var det egentligen, när spelade jag första pojklagsmatchen och så vidare. Plockade bland mina anteckningar och konstaterar att jag för några år sedan försökte redogöra för mina första stapplande steg på min aningen mediokra fotbollskarriär. Tänkte låte er få ta del av mitt första officiella framträdande på de stora arenorna, i detta fall fotbollsmetropolerna Hellehof i Hällekis och Såtavallen i Trolmen.

                                             
                                       Hellehof, en arena med besk smak...



En "fotbollslegend" berättar

 På den tiden jag startade min karriär som fotbollsspelare var fotbollarna av riktigt läder, hade snörning och var tunga som curlingstenar om det var blött. Dessa stenhårt handpumpade, lädermaskerade kanonkulor kunde nästan slå ihjäl en vuxen person om man inte hann undan och de damp ner i skallen. Har fortfarande märken i svålen efter hårdhänta möten med dåtidens idrottsliga tortyrredskap. Hugaligen, sånt glömmer man inte i första taget. Inte undra på att det fanns vissa som aldrig hade en tanke på att använda hu´vet i en fotbollsmatch, inte ens insidan om man vill vara lite elak. Måste erkänna jag aldrig blev nån lysande stjärna på fotbollshimlen.

Förklaringen finns förmodligen att finna i det faktum att min första riktiga match spelade jag som tioåring i vad som på den tiden kallades rätt och slätt "pojklag". Alltså grabbar upp till sexton år. I stort sett alla var sexton år utom denne tanige tioårige valp som fått följa med Källbylaget till Hällekis för ett riktigt prestigemöte. Kommer ihåg att jag var minst, därmed av naturliga orsaker betraktad som sämst och självklart förvisad till högerytterplatsen.


                                   
                                Ungefär så här kunde det se ut...

Fullt lag var vad som gällde, hade ingen betydelse att jag tvingades möta en sextonårig drasut på en-och-åttifem. Drasuten vägde dessutom säkert tre gånger så mycket som den tioårige valpen i luciaklänning. Ja just det, luciaklänning. Det fanns inga fotbollsdräkter för tioåringar på den tiden, jag har för mig att vi spelade i A-lagets avlagda fjolårsställ. Tänk er själva, det blev mycket skjorta över på den kroppen. Fick inte ens ner tygsjoket i brallorna, enda chansen var att ha den hängande utanpå. För att inte snubbla och stå på örona gällde det att hålla uppe "klänningen" med ena handen och torka svett och snor med den andra. Efter att gång på gång blivit nermanglad bland grästuvorna av drasuten på vänsterbacken var det äntligen halvtidsvila. Därmed också dags för den obligatoriska drickan. Denna lyx gjorde att jag totalt glömde bort att jag blivit sparkad och förnedrad under hela första halvlek.


Blev lite lugnare i andra, fulltankad och däst av all sockerdricka knallade jag omkring lite för mig själv ute på kanten och botaniserade utan större intresse för matchen. Slutade till och med att hålla uppe klänningen, tyckte inte längre det gjorde nåt att den fladdrade runt smalbenen. Därför var det heller ingen som tog notis om den där rapande knatten ute på sidlinjen. Till och med drasuten - min tidigare baneman - struntade i att jaga mig med sina Tretorns blåfärgade, urblekta fyrtiofemmor. På det viset slapp jag åtminstone bli nertrampad i gräset stup i kvarten. Tror det var där den släcktes, det som annars kunnat bli en lysande komet på fotbollshimlen. 


Såtavallen -ett helvete på jorden

Om inte detta var nog för att ta knäcken på en fotbollsbegåvning så kom nästa snyting. Att tvingas ut bakom omklädningsrummet på anrika Såtavallen i Trolmen för tvagning efter en svettig batalj var på gränsen till vad en späd kropp tålde. Matcherna på Såtavallen var alltid praktfulla bataljer. Att på vårkanten, i bitande kyla försöka tvätta den värsta skiten och rödleran ur ansikte och hår för att därefter blixtsnabbt kränga på sig sina kläder krävde mod. Går definitivt inte att jämföra med dagens bortklemade lirare som hamnar i nån slags mental kollaps om de inte har tillgång till bastu, massage, golvvärme och hårblås efter matchen. Kommer förresten ihåg när den första duschen monterades upp på Eolsborg i Källby på femtiotalet. Kallvatten självklart, men vilken oerhörd lyx, slippa gå ut halvnaken för att skrubba bort svett, och damm.


Tiderna förändras som tur är och vi med dem, såna här nostalgiska utflykter gör att man piggnar till. Tror att jag skall plocka fram dragspelet och lira Novelty Accordion nu när jag ändå är på hugget. Det är i alla fall mindre ansträngande än att ranta omkring och försöka få den där runda tingesten att hamna i nätmaskorna. Plastgräs, näe, inget för en härdad grusplansfantom inte.


Vad var det jag sa....!

Tidigt i morse hade jag tänkt över den svenska Melodifestivalens bidrag och utfall och skickade givetvis iväg mina synpunkter via bloggen till alla som ville ta del av min visdom. Rätt låt vann, sa jag självsäkert och gav samtidigt Måns Zelmerlöw, eller rättare sagt hans skitlåt en spark i ändan. Efter att ha läst kvälls..., ursäkta morgontidningarna är det bara att ödmjukt konstatera att deras skrivande musikprofeter har precis samma uppfattning som jag. Inte alltid vi har samma uppfattning men nån gång lyckas det att bli vän med musiketablissemanget i ett av världens mest produktiva låtskrivarländer.

                    
                        Denna sida fram om man inte gillar låten "la voix"


Min euforiska upprymdhet hade behövt en väl fungerande fallskärm under eftermiddagens diskussion med mina barnbarn. Efter en väl genomtänkt strategi och en likaledes genomtänkt inledning på min presentation av tävlingsresultatet blev det tvärstopp. Ungdomarna med Amanda i spetsen stack hål på min beskrivna upprymdhet utan att ta den minsta hänsyn, det var enligt henne en så "dålig", ja i alla fall annorlunda låt som vann "att den säkert kan vinna finalen i Moskva". Att låten enligt mitt tycke dessutom är bra kanske gör att vi kommer att plocka med oss pokalen hem från Moskva, det vore nåt det för en mezzosopran som normalt håller till i de finare salongerna.

"Att den säkert kan vinna finalen i Moskva". Ja så säger hon faktiskt, den är så annorlunda att den säkert kan vinna. Innan min uppblåsta ballong spricker hinner jag ändå med att tänka till en kort sekund. Kanske har hon trots allt rätt, för en gångs skull så slipper vi detta vanliga mesiga popdravel vi skickat under ett antal år, ett popdravel som vi odlat till en slag kult i Sverige under senare år och fortsatt att skicka iväg som det bästa vi har att erbjuda. Som exempelvis Måns Zelmerlöw dussinlåt, nej tjoglåt som tack vare publikums röstande hamnade i musikens soptunna.

Att vi har mycket bra musik i Sverige är ett faktum men att vi även producerar en massa skit fick vi som vanligt bevisat i Melodifestivalen 2009. Samma låtskrivare varje år, precis som om det bara är några få genier som klarar att tåta ihop en vinnande låt. Kanske mer ett bevis på att det råder en maffialik mentalitet i denna inre krets av producenter, ingen utomstående göre sig besvär. Som vanligt mitt eget subjektiva tyckande men ändå, det verkar inte vara allt för långt från verkligheten om man skådar dessa så kallade musikaliska "tävlingar".  

Rätt låt vann!!!

Malena Ernman räddade det svenska Melodifestivaljippot som pågått de senaste veckorna. En tävling som egentligen blivit ett produktionsspektakel där man satsar mer på ljus- och bakgrund än musikaliska överraskningar. Enda undantaget är Malena Ernmans vinnarlåt "La voix" som stod skyhögt över övriga bidrag har förutsättning att bli en riktig hit, fantastisk musik och ett kanonframträdande.

                                     
                           Fredrik och Malena... en superkombination

Fredrik Kämpe som skrivit musiken har gjort ett riktigt kap då Malena Ernman fick ta hand om låten, ingen skulle kunnat gjort den bättre än hon gjorde och det kan utan tvekan bära ganska långt i Ryssland senare i vår. Att Caroline af Ugglas med låten "Snälla, snälla" var omkring 4000 röster från förstaplatsen är bara att tacka Gud för, en låt som visserligen är speciell och sticker ut men ändå på ett sätt som jag tror hade spolierat alla möjligheter till en bra placering i Europafinalen. Kanske i och för sig inte spelar så stor roll då det numera är "släktröstning i österled" som brukar avgöra vilket gör att det inte är alldeles enkelt att slå sig in i denna österländska samexistens om man säger så, där gäller devisen att att se om de sina i första hand. 

                                                 
                           Tyvärr Måns, det räckte inte den här gången...

Om vi skall passa på att utse årets flopp, eller i varje fall årets förlorare så måste jag ge Måns Zelmerlöw denna mindre smickrande titel. Efter att den internationella juryn och de svenska jurygrupperna sagt sitt verkade Måns ha segern i en liten ask. Nu fattades ju bara alla tjejröster ute i landet, de skulle ge honom en jordskredsseger var det tänkt, men var fanns tjejerna, hade de redan gått på krogen eller...? Knappast, klockan var ju bara barnet då röstningen startade, troligare är väl att man helt enkelt inte gillade låten tillräckligt för att ge sin röst. Kanske detta ändå visar att det är just låten som är avgörande, inte enbart vem som framför den. För ingen kan väl påstå att Måns låt tillhörde de skarpaste i startfältet, en intetsägande dänga som vi hört i hundra liknande versioner tidigare, inget som stack ut och ropade att "här har vi en vinnare". Det hjälpte inte att han själv på alla sätt försökte framstå som scenens kung, det går inte att göra en vinnande låt av gammal skåpmat. 

Nu har jag sagt mitt, undrar vad ni andra säger. Vore kul att höra vad ni anser om tävlingen, ALLA måste ha åsikter i denna så oerhört viktiga fråga: RÄTT eller FEL låt, det var frågan.


Bort med bonusar, fram med positiva signaler

Än en gång är det dags att bli grundlurad. Samtidigt som IF Metall gör överenskommelser om sänkta löner "ställer näringslivets toppar upp genom att frysa sina löner", alltså inga påslag på 25-30% som brukar vara vara vanligt vid den här tiden på året. Visserligen frysesr de lönerna på en nivå som en sketen metallarbetare eller tjänsteman skulle betrakta som en storslagen lottovinst men ändå, de berättar för oss att de "vill vara solidariska".


                                                 

Om inte detta skulle vara nog för att tillfredsställa de allra tuffaste kritikerna till IF Metallavtalet så lovar exempelvis SEB-cheferna att de kommer att stoppa sina väl tilltagna bonusprogram och låter oss tro att de verkligen gör sitt för att samhället skall ha förtroende för deras sätt att sköta sitt oerhört ansvarsfyllda och betungande arbete.  För att inte gå helt lottlösa ur överenskommelsen ser de till att istället höja sina GRUNDLÖNER med 100 000-tusentals kronor. Vad säger vi vanliga dödliga egentligen? Som vanligt ingenting, vi tiger och accepterar med vetskap om att vi aldrig kommer åt dessa förbannade utsugare, personer som snor våra dyrt hopsamlade medel för att berika sig själva genom rent lurendrejeri och som ingen verkar ha förmågan, viljan eller modet att stoppa.
 
Finns det egentligen nån som har kurage nog för att åtminstone göra ett försök att sätta en pinne i hjulet för dessa skrupelfria rufflare? Knappast, den som i så fall skulle ha politisk eller ekonomisk möjligheten finns troligtvis på samma nivå i samhällshierarkin så det är alldeles för riskabelt att inleda ett "sanktionskrig "mot dessa samhällets parasiter. 

                                                   
                               Negativ positivhalare... eller positiv neg...? 

Försökte under en en stund idag intala mig att försöka se positivt på hur våra samhällsfunktioner fungerar, bestämde mig för att skapa en bredare inkörsport till mitt sätt att betrakta problemen, lära mig att se med andra ögon på den återkommande problematiken. Tyvärr klarade jag inte mer än en dryg timme av mitt nya liv som den storstilade räddaren av verkligheten och sanningen. Som komikern och pessimistkonsulten Ronny Eriksson så slående konstaterade: "Vaknade i morse och konstaterade att så var den da´n förstörd". Ungefär så upplevde jag tillvaron då jag slog på teven och samtidigt läste lokalpressen på förmiddagen, sexton döda i skolmassaker i Tyskland, SAAB varslar 750, Gösslunda skola skall stängas, kommunala beparingar drabbar gamla och sjuka, pensionärerna blir förlorare även nästa år.

                                         
                                                 Positivt i allra högsta grad

Är det nån som vill höra mer? Tänkte väl det, därför slutar jag i tid innan det blir alltför jävligt rent ut sagt. Vill du läsa nåt positivt så rekommenderar jag Lidköpingsnytt.nu där du kan läsa om Molly Larsson, femåring med tydligt utstakade framtidsmål som hoppryttare. Där kan man tala om optimism, finns inget för tillfället som skulle kunna rubba denna unga dams framtidsplaner.

Våren är kommen, MC:n är provkörd, halleluja


                 

                             Samma vårtecken... trots olika årgångar
    
Alldeles oavsett vilket väder det blir under resten av mars så är MIN vår kommen. Såg nämligen den första kommunala sopmaskinen idag i ett moln av dammande sand och hundskit. Att jag nämner hundskiten i sammanhanget beror till största delen på den debatt, eller i varje fall synpunkter, som senaste veckan presenterats i Lidköpingsnytt.nu där många ondgör sig över all hundskit som ligger överallt, på gräsmattor, trottoarer, ja överallt där den inte borde finnas. 

                                                                                                            
                                           En bild från i somras då det var aningen varmare under skinnstället

Det största, tydligaste och mest betydelsefulla vårtecknet enligt min vårprioritering levererade jag själv i eftermiddags. STARTADE HOJEN OCH KÖRDE ÅRETS FÖRSTA MC-RUNDA, en tur på cirka tre mil och ett vårtecken som är synnerligen svårslaget. Varken sopmaskiner, landande tranor vid Hornborga eller första lärkan kan mäta sig som vårtecken med årets första tur på en nyservad och välpolerad motorcykel. Trots att det inte var mer än ett par grader i luften var det som alltid en härlig känsla. Att känna vinddraget under visiret gör att kroppen startar på nytt, det finns ändå nåt att hoppas på känns det som. Om ytterligare ett par veckor kommer nästa vårliga upplevelse, husvagnen kommer fram ur malpåsen, möjligen lite dammig men efterlängtad. Efter några timmars fejande skall den vara redo att användas under kommande halvår. 

                                     
                           Husvagn, MC och sommar, en fin kombination...                                   
                             
För att ta vara på alla våringredienserna kommer jag vilken dag som helst att göra ett besök vid Hornborgasjön och förvissa mig om att tranorna även i år hittar dit. Om det blir bil eller MC bestämmer vädret, oftast brukar första besöket bli med bil, tranorna har ju en benägenhet att komma innan den sista snön för året har fallit. Att det enligt bondepraktikan skall snöa tre gånger på lärkan innan det blir vår är välkänt men hur det är med tranorna och snöandet vet jag inte riktigt, kanske inte är så viktigt egentligen, för mig har våren som sagt redan kommit.

Massor av idéer men ändå bara lite hockey

Sitter som ett frågetecken framför datorn, kanske inte så ovanligt men ändå, idag hittar jag tusen saker att tycka till om men saknar ändå ord för att få dessa tusen olika ämnen på pränt. Kan det möjligen bero på den oerhörda mängd information som matas ut?

Några exempel:
-Kommuner föreslår frysta löner för sin personal.
-Företag och fack jobbar också på olika lönesänkningssystem.
-Vem skall ta över Volvo?
-Kommer SAAB att begäras i konkurs?
-Skall regeringen skjuta till pengar till kommunerna?
-Är det rimligt att stänga Gösslunda skola?
-Hur får vi stopp på villainbrotten i sta´n?
-Hur kunde LAIK 19-årslag förlora mot Västerås?
-Varför blir det aldrig vår?

Se bara vilken skatt att ösa ur om man bara kommer på vad som kan skrivas om detta som inte redan är nedtecknat. Oavsett var man hämtar information så finns det hur mycket synpunkter som helst på i stort sett allting. Att då själv komma på nåt revolutionerande att tillföra debatten är inte enkelt, det blir ett evigt upprepande, skillnaden blir bara att man hittar lite andra formuleringar på samma tema.

                                                             
                                                                                  Experten har talat...


Hockeyslutspelet engagerar
Läste just några inlägg om hockeslutspelet där smarta grabbar med Aftonbladets Lasse Anrell i spetsen försöker analysera och förklara för oss vanliga dödliga varför det är si eller så. Första matchen mellan Luleå och Frölunda där hemmalaget Luleå körde över Frölunda var enligt Anrell bara en försmak på hur kvartsfinalserien skulle komma att se ut. Luleå skulle komma att bli en skräckmotståndare för göteborgarna som definitivt valt fel lag att möta. Efter andra matchen där Frölunda vann i Scandinavium började experten Anrell att vackla en aning, efter tredje matchen där göteborgs stolthet körde över Luleå ber han om ursäkt för sina kommentarer under resans gång. Härligt att ha experter att luta sig mot, det är dessa välbetalda gårdfarihandlare i subjektiva åsikter som gör att vi amatörer i branchen för det mesta kan känna oss ganska tillfreds med vårt sätt att se på tillvaron. 

För att visa att jag minsann är att lita på som expert vågar jag mig på att utse Färjestad som vinnare i kvarten mot Brynäs. För övrigt överlåter jag åt Anrell och pojkarna att sia om utgången i resten av matcherna, det känns befriande att slippa stå med dumstruten på skallen frampå veckan.  

 

Malmö förstörde Sveriges chanser

Malmös politiker bör betraktas som landsförrädare efter helgens tennisdrabbning. Att Svenska Davis Cuplaget i denna högdramatiska match tvingades spela utan publik gav som jag skrev tidigare stor fördel Israel. Precis så blev det också, Israel vann i en match där Sverige självklart skulle haft fördelen av en entusiastisk hemmapublik.

                                                            
                                           Patetisk "världspolitiker" på hemmaplan....

Att kommunala politiker försöker göra sig till världspolitiska företrädare är bara patetiskt. Gör gärna ett studiebesök i Malmö om ni misstror, där hittar ni dom garanterat. Kanske Ilmar Reepalu kan guida er, han verkar ha god kunskap i ärendet.

Davis Cup förstört av Malmöpolitiker

Sitter och tittar på Davis Cup-machen mellan Sverige och Israel och blir mer och mer irriterad på Malmöpolitikerna med Repalo i spetsen som beslutat att matchen på skall spelas inför tomma läktare. Ett överspel av de ansvariga som jag inte trodde var möjligt, att så till den milda grad ta på sig rollen som världssamvete under förespegling att matchen skulle innebära ett stort risktagande om man fick fylla Baltiska hallen med åskådare.

                                                          

Klumpigt och klåfingrigt, det enda detta åstadkommit är att hemmamatchen som skulle kunnat bli en stor framgång för Sveriges Davis Cup-lag nu istället blir en belastning, Israel blir naturligtvis extra peppade av detta "påhopp". Trodde att politik och idrott i tider av globalt samarbete för övrigt skulle kunna hanteras på två olika plan men icke.

Att jag personligen tycker att staten Israel med hjälp av USA är en världsbelastning är av underordnad betydelse i detta idrottsliga sammanhang. På samma sätt borde politikerna i Malmö resonerat, risken för upplopp och kravaller har väl aldrig varit så stor som då man började denna aktion. De "kravallbenägna" som tidigare inte haft en tanke på matchen har nu fått så mycket tändvätska att de utan att fundera närmare på den politiska situationen ser en möjlighet att få delta i en "politisk demonstration", en aktion som för många tyvärr bara är ett sätt att få kasta sten.

Politiker skall vara politiker, polisen skall vara den myndighet som värdera risker i såna här sammanhang. Vad jag förstått så har Malmö tillräckligt med problem utan att behöva skapa ytterligar konfrontationer.   

Bandy, spelning, spel på hästar och hästhoppning

Den rubriken går inte av för hackor, den innefattar en stor del av helgens aktiviteter. Ändå tog jag inte med Melodifestivalen, kanske mest beroende på att mitt intresse för denna tävlingsvariant inte är speciellt stort.

                                               
                                                          Albin gör stora segergesten...
           
För att börja från lördag morgon så var det Villacup i bandy som gällde. Klockan åtta gällde det att stå redo på läktaren för att kolla 11-åringarna där Villa 2 fick en avhyvling av Vänersborg. Klockan nio var det dags att ta sig an Surte och där fick målvakten Albin Johansson en stillsam tillställning. Behövde inte förta sig då Villalaget vann med 10-0 eller möjligen mer, hängde inte riktigt med i svängarna med kulramen.

Eftermiddagen går i musikens och underhållningens tecken: Först skall jag tillsammans med Jörgen Åhman underhålla på Götdala Herrgård för Synskadades Förening och därefter är det ju som sagt Melodifestivalen (får väl intressera mig lite för detta spektakel trots allt). Innan dess har jag förhoppningsvis prickat in sju rätt på V75 på Mantorp som gör att den kvällen är räddad.

                                             
                                                          Amanda och Adam, ett strävsamt par...

Söndagen kommer att tillbringas till en del i Mariestad ridhus där Amanda tävlar med Adam i två klasser, 1.10 samt 1.20.
 
Detta var en kort sammanfattnig av helgen, det gäller att inte bli sittande. Risken är ändå att några helgtimmar spenderas framför datorn, det finns ju om inte annat ett behov av att skriva av sig både lite positiva och negativa tankegångar. Vi hörs. 

Fyra vågade liv..., pengarna

Fyra starka företagare på Varaslätten visar var skåpet skall stå. Efter att Vara kommun planerat att skapa ett gigantiskt hästcentrum utanför Vara och mött ett kompakt motstånd bland "vanliga kommuninnevånare" verkar det nu som om en lösning är på gång. Fyra välkända företagare, alla med hästanknytning på ett eller annat sätt är beredda att på privat väg både bygga och driva denna anläggning som beräknas bli norra Europas största och mest ändamålsenliga hästanläggning.
                                                  
                                                    
                                                        Kanske inte helt dödfött trots allt...?
                
Efter att kommunansvariga i Vara började planera för en stor hästarena har det skrivits spaltmeter om hur idiotiskt denna satsning är då det som vanligt saknas pengar för "skola vård och omsorg", detta samlingsnamn för kommunalt åtagande som tenderar att sätta käppar i hjulet för all annan verksamhet. Jag är den förste att erkänna att skola, vård och omsorg självfallet är ett odiskutabelt grundåtagande som vilar tungt på varje kommunpolitiker. Däremot får det aldrig bli ett åtagande som gör att all annan verksamhet ställs på undantag, prioritering av kommunala åtaganden måste alltid se till helheten där övrig verksamhet också måste få ta plats. Om ett stort projekt som den planerade hästarenan kan inlemmas i "övriga åtaganden" kan diskuteras men visst är det befriande då några vågar ha visioner utöver den vanliga dagliga lunken. 

                                           
              Självklart oerhört viktigt, men ändå inte allt som är värt nånting...

För att överföra Vara kommuns framtidssatsning till grannkommunen Lidköping så är det självklart byggandet av Sparbanken Arena eller den s.k. evenemangshallen som är likhetstecknet. Även i Lidköping så bygger kritiken på att man istället borde satsa dessa pengar "skola, vård och omsorg". Märkligt att argumenten är så lika, kan det möjligen bero på att detta är vad gemene man kan acceptera som det allenarådande området för kommunal satsning? Kan det kanske bero på att många inte riktigt förstått värdet av idrottsliga eller kulturella satsningar? Eller kan det vara så illa att man protesterar för protesterandets egen skull, alla andra protesterar då säger jag likadant. 

Oavsett vad utfallet blir i Vara så måste jag erkänna att de fyra entreprenörer som beslutat att satsa på detta nordeuropeiska hästcentrum definitivt visar vad som kan åstadkommas med pengar. Vad jag vill få sagt med detta är att jag förutsätter att "de fyras gäng" inte räknar med att förlora sina satsade slantar, de kalkylerar självklart med att satsningen kommer att ge utdelning, kanske inte om tre år men över en längre tid så skall det generera inkomster som försvarar det insatta kapitalet. 

Då Lidköpings kommun en gång i tiden köpte Gullspångsaktierna var det också en osäker och omdiskuterad satsning. Hade det varit idag hade dessa pengar enligt många gjort bättre nytta inom "skola, vård och omsorg"! 


Låt kungahuset betala (eventuellt) bröllop

                                                           
                               Sveriges största bidragstagare söker ytterligare bidrag...

Bara en kort kommentar: Låt kungahuset plocka lite ur sin egen förmögenhet och betala ett eventuellt bröllop själva. Kanske Victoria... förlåt KRONPRINSESSAN kan nagga lite i kanten på sin förmögenhet på runt 50 miljoner för att hjälpa sin väl bemedlade farsa att finansiera giftermålet. 

Själv vet jag dom som sparat i flera år för att kunna gifta sig anständigt, där fanns ingen hjälp att få från statskassan men å andra sidan så var det ingen som kom på att ansöka heller.   

Lönedumpning betalar bonushöjning

Kom ihåg 2009, ett år som kommer att gå till historien då Sveriges löntagare blev grundlurade av sina egna välbetalda representanter. Att det är IF Metall som går i spetsen för en lönesänkning för att "rädda jobben" är inget mindre än en facklig katastrof. Hur har man resonerat, eller mer specifikt, har man resonerat och tänkt till överhuvud taget? Att påatå att man förhandlat fram en överenskommelse att i tider av varsel och uppsägningar gå med på att sänka lönerna med 20% är inget annat än ett hån mot alla de som genom åren kämpat för rimliga villkor på arbetsmarknaden. Samtidigt aviserar man en höjning av a-kasseavgiften, visserligen med hjälp av regeringens regler om självfinansiering för utsatta arbetargrupper men ändå, IF Metall och nuvarande regering verkar gå hand i hand.

                                                                          
                                                            Strategin är att knäcka  

Gudarna skall veta att det inte varit en enkel resa för de fackligt företrädarna att kämpa sig till de nuvarande löne- och anställningsförhållandena för sina medlemmar. Att därför behöva se de egna representanterna så fullständigt tappa masken och falla platt till marken i en situation där man inte på något vis varit med och skapat problemen är bara att beklaga. Kan se hur de stora hökarna i arbetsgivarnas organisation Teknikföretagen gnuggar händerna över den spark i skrevet man lyckats få in på facket. Som vanligt är det ju inte herrarna och damerna i den fackliga maktens korridorer som får ont i grenen om man säger så, det är som vanligt den enskilde medlemmen som får stå med byxorna nere, mössan i hand och bocka och tacka. Precis som förr i tiden är de fackliga organisationerna (IF Metall i första hand) överkörda och kuvade, skrämda till lydnad av dåliga tider som man definitivt inte varit med om att skapa.

                                                  
                                             En styrelse med egna bonusvisioner.....????

Däremot de som kunnat påverka den världssituation som råder ser utan att rodna till att få sin del och lite till av kakan, inget tal om att sänka löner för att rädda jobben där inte. Se bara på Volvoledningens utspel, förslag till höjda bonusar för de 250 högsta cheferna för att få behålla deras ovärderliga kompetens. Att man i elfte timmen beslutade att dra tillbaka förslaget är bara patetiskt, deras inställning är fortfarande att de är ovärderliga och borde ha betydligt högre lön. Hörde styrelseordföranden uttala sig i SR och motvilligt erkände att tiden kanske inte var den rätta för en bonushöjning men att de höga cheferna fortfarande var så eftertraktade på marknaden så "tiden får utvisa hur många som försvinner". Bullshit vill jag påstå, ryggkliarna inom dessa stora organisationer hittar alltid sätt att sko sig med hjälp av varandra utan att behöva anstränga sig över hövan. Inte är de så eftertraktade heller har vi fått erfara tidigare!

Skulle kunna orda hur mycket som helst om detta men det förefaller ganska meningslöst, jag inbillar mig att de flesta som läser detta förstår hur jag tänker, däremot är det svårare att förstå hur Volvos styrelse tänkte. Ännu svårare att förstå hur IF Metall och deras högsta ledning tänker. Kanske samma där som i Volvo, ryggkliarna ser till att själva få så stor del som möjligt av en krympande kaka.


Ökande intresse, men även problem

Antalet läsare av min blogg ökar sakta men säkert, kan det möjligeh bero på att det skrivna är av intresse eller beror det enbart på att fler har hittat hit av andra anledningar? Hur som helst så är det naturligtvis inspirerande att någon vill läsa dessa rader, det är ju inget som kommer att belönas med Nobelpriset precis men trots detta så kan det väl engagera alltid nån.

                                                               
                                                                        HJÄÄÄÄÄÄLP.......

Har ju tidigare kastat ut lite "supportbegäran" vad gäller den datoriserade gungflyn jag trampar ibland men det är svårt att få nån hjälp i nöden. Dagens problem handlar om mailfunktionen sedan jag kompletterat mitt fasta abonnemang med ett mobilt. Det mobila strular då jag försöker skicka mail, trots konfigurering enligt alla regler. Kanske nån som kan supporta så problemet får en lösning. Jag väntar med spänning på dig som fixar eländet. Min bredbandsleverantör hade inte lösningen vilket inte är speciellt överraskande, de hänvisar till supporten på nätet!!

Första tranan har landat

Nu är det vår minsann, årets första trana har fått landningstillstånd vid Hornborgasjön Airport. Nu är det bara en tidsfråga innan all tillgänglig mark och iordningställda parkeringsplatser är fullständigt nerlusade med personbilar, husbilar, husvagnar, bussar och endra fordon då fågelentusiasterna vallfärdar från i stort sett hela Eouropa. Att år efter år följa dessa gråspräckliga dansande potatisätare verkar vara ett intresse som bara blir större och större. 

                                                           
                                                                  Många fåglar blir det....

Hade för flera år sedan en jobbarkompis som tillhörde den där speciella eliten av fågelskådare, eller möjligen att fotointresset var större så det var därför han vistades vid Hornborgasjön, är inte riktigt säker. Hur som helst, han hyrde in sig i ett så kallat gömsle, en liten kamouflerad koja med utkiksglugg där han var tvungen att sätta sig klockan 4 på morgonen för att inte störa fåglarna. Därefter kunde han inte lämna gömslet förrän sent på eftermiddagen av samma skäl, tranorna fick inte bli störda. 

                                                              
                                 12 timmar i detta gömsle kan knäcka den starkaste....

Några dagar efter detta fick vi oinvigda uppleva resultatet av hans mödor. Runt 600 framkallade fotokopior åkte fram ur hans ryggsäck, sexhundra bilder på tranor som åt, tranor som flaxade, tranor som trumpetade, tranor som landade, tranor som bråkade, ja alla förstår säkert, sexhundra bilder tagna från samma plats på samma objekt under en hel dag. Gissa om det var några av oss som gäspade efter en halvtimmes tittande. Det är kanske värt att påpeka att vår fotograf satte sig i samma gömsle även året efter, då blev resultatet närmare ettusen bilder. Så fort han visade sig de närmaste veckorna efter detta så hade alla vi arbetskompisar ovanligt bråttom med våra sysslor, ingen hade för tillfället tid att kolla några bilder även om vi självklart var "väldigt intresserade", det kunde ju tillkommit nån ny trana som vi inte kände igen. Vad jag kan minnas så blev det aldrig nån visning, han resignerade väl efter ett tag då alla var så oerhört upptagna av sina arbetsuppgifter.

                                                                
                                                                     Åk skridskor me´er...
    
Så kan det vara då nån är riktigt intresserad, ett fanatiskt intresse om man så vill. Tack och lov var det inte fotografens enda intresse, han var även en fanatisk Villa-supporter, missade aldrig en match, stod alltid på samma ställe på läktaren och hade ett antal standardkommentarer som han använde. "Åk skridskor med er", eller "sätt´en i taket nurå" var ett par av dessa, om det hjälpte laget eller inte låter jag vara osagt men det tillhörde matchen på nåt vis.

Kanske den andra tranan har landat under tiden jag knappat in denna berättelse, flygledarna vid Hornborga Airport brukar ha en hektisk tid fram till påsk, det är många landningstillstånd som skall utfärdas en tid framöver.

Att vara konsument = att bli lurad

Konsumenter, samhälles stöttepelare utan vars existens ingenting skulle fungera har det tufft just nu. Om alla stoppade sina tillgångar i madrassen skulle alla samhällsfunktioner stanna med omedelbar verkan. Lite av detta fenomen upplever vi för tillfället, de flesta av oss blir lite försiktigare med vad vi konsumerar, minskad konsumtion av dagligvaror och i det närmaste tvärstopp vad gäller köp av kapitalvaror. Resultatet blir ytterligare konjunkturnedgång och ännu fler arbetslösa och därmed minskade skatteintäkter. 

                                                       
         Ungefär lika fundersam som Molly ser ut blev jag vid kontakt med Bredbandsbolaget 


I spåren av detta passar bland andra bredbandsleverantörerna på att sko sig lite extra. Hade för avsikt att komplettera mitt bredband genom att lägga till även en mobil variant till mitt fasta abonnemang men ville samtidigt sänka hastigheten på den fasta uppkopplingen från nuvarande 24Mbit/s till 2-6Mb/s för att finansiera det mobila bandet.

-Jaha säger Bredbandsbolagets representant det går bra men då tillkommer en engångskostnad på 395 kronor för denna nedgradering.
-Varför då? frågar jag naturligtvis.
-Det är en administrativ kostnad vi tar ut får jag till svar från den säljande pratmakaren.
-Är det samma kostnad om jag väljer att uppgradera, frågar jag lite provocerande.
-Nä då är det gratis svarar han.
-Å tusan, det är alltså ingen administration att uppgradera då.
-Jo det är samma jobb men det bjuder vi på.
-Men jag tecknar ju ytterligare ett avtal, kan inte detta kvitteras med sänkningen, frågar jag.
-Njae...nä, det finns tyvärr inget sånt i mina instruktioner i alla fall säger denne välutbildade månglare.
Så kan det alltså låta då Bredbandsbolaget hanterar sina kunder. "Aja, baja inte backa då kostar det extra, däremot om vi kan plocka dig på lite extra pengar och ytterligare bindning då gör vi det gratis". 

Efter ytterligare överläggningar om konsekvensen i resonemanget är det bara att även här acceptera och betala. Byt leverantör säger nån. Javisst, det är bara det att alla leverantörer i branchen anammat detta sätt att se på sina kunder, ingen gör några större avsteg från den inarbetade "policyn".

                                                                
                                                                     Betala och var glad...
       
Telefonoperatörer, bredbandsleverantörer och andra i denna växande ruffelbranch lever i en värld där man lovar runt men håller tunt. Ytterligare exempel på detta är ju den så länge omdiskuterade hastigheten på bredbandet. Gjorde en koll idag och konstaterar att mitt 24Mbit/s ger en verklig mottagarhastighet på 14,47 Mbit/s vilket anses vara bra! Avtalet säger ju nämligen att leverantören lovar UPP TILL överenskommen hastighet, den tillåts vara och är alltid betydligt lägre än löftet vilket bara är att acceptera.

Trots mina kritiska synpunkter är jag nöjd, eller har i alla fall accepterat faktum. Nu kommer jag i fortsättningen att kunna hålla kontakten med verkligheten och världen även då jag inte kan sitta hemma och knappa in mina synpunkter. Det gäller att vara nåbar överallt, det gör att jag känner mig lite viktigare än jag annars skulle göra. 


Hoppfull hästhelg

Helgen har gått i hoppets tecken. Lidköpng Ridklubbs hopptävlingar blev som vanligt en riktigt bra tävling med många fina insatser.  Själv har jag tillbringat en stor del av lördag och söndag i ridhuset och det är alltid lika spännande att se hur organisationen fungerar. Inga stora åthävor, alla vet på nåt sätt hur man skall agera, exempelvis var cafeterian stundtals som en ungdomsgård. Tjejer (och några killar?) som med liv och lust gick in för att servera alla hungriga och kaffetörstande gäster på bästa sätt, föräldrarna hade bara att leda och fördela arbetet.

                      
                                          Så här kan det se ut vid hemmatävling... (arkivbild)

Bara fredagens banbyggnad var en fröjd att få vara med om. 25-30 arbetsvilliga "byggare" väntade på att ridskolan skulle avsluta sista lektionen, därefter hade banbyggare Christer Kling bara att dirigera sina styrkor, det var stundtals som en myrstack där alla verkligen ville göra sitt. Banbygget var avklarat på en dryg timme, rekord tror jag mig kunna påstå! 

Ett arrangemang av den här storleken bygger självklart på engagemanget från klubbens medlemmar, intresse för ridsporten eller ibland rent intresse för hästar i allmänhet. Visst behövs det ibland lite övertalning för att få några att ställa upp men ofta beror tveksamheten på att man kanske inte alltid tror sig ha den kunskap som krävs. Eter en sån här helg är jag övertygad om att de flesta som jobbat konstaterar att "oj då, det var visst inte så konstigt" och gärna gör en insats även nästa gång. Jag hoppas det är så i alla fall.

                                                 

                           En glad Alexei Smirnov... , visserligen vid annat tillfälle men ändå...

Resultatmässigt var det väl i första hand Alexei Smirnov som lyckades försvara LRK:s färger. Tyvärr valde han att stryka sig från söndagens finalhoppning i 1.30 beroende på att ekipaget precis före honom råkade ut för en olycklig incident där en av funktionärerna blev skadad och då väntan på ambulans tog nästan en halvtimma valde han att avstå start för att slippa ladda på nytt. Förstår Alexei, inte lätt att gå in och göra bra ifrån sig i ett sånt läge.

Jag tror att alla inblandade i organisationen trots allt ser fram emot nästa utmaning, det har varit många uppskattande ord från deltagare och personer kring de tävlande.

RSS 2.0