Kollektivtrafik på landet - ta bilen




Det ena larmet efter det andra dimper ner angående vår hotade miljö. När Grönlandsisen smält ner har havsnivån ökat med sex till åtta meter läser jag på Kjell Hedvalls blogg! Kjell har träffat Will Steger, en av världens främsta polarforskare så det han säger borde ju rimligen vara sant. Hur gör vi då globalt för att vända den negativa klimatutvecklingen? Jo här hemma skriker vi oss hesa och menar att Sverige är skyldiga att  gå i spetsen för en klimatförändring vilket medfört att vi riskerar att äventyra bland annat stora delar av svensk industri. Att flytta tillverkning till Baltikum eller Asien gör att man i alla fall tillfälligt kommer undan bland annat miljökostnader, även om det officiella skälet oftast är den höga svenska lönekostnaden.
 
Vet att min åsikt väcker heta känslor, att det är vansinnigt att ens komma på tanken att hävda det jag nu gör men skit samma, jag står för åsikten. Varför hänger vi så ofta ut exempelvis Volvo och Saab som några ruskiga miljöbovar? Man producerar enbart bränsleslukande monster som ingen vill köpa sägs det. Media påhejade av miljörörelsen påpekar detta med jämna mellanrum och gemene man indoktrineras, stämmer in i klagokören och slutar köpa Volvo och Saab, för ingen vill ju bli betraktad som miljöbov. Köper hellre en asientillverkad "stadsjeep" -vilket idiotiskt  namn förresten- för den är tydligen mer miljövänlig (produktions- och driftsmässigt) än en motsvarande svensk bil.

Volvo med transport  

Kan bilvalet möjligen bero på behovet ??                                             

Varför kan vi inte acceptera att svensk bilindustri faktiskt är en av hörnstenarna i vårt välstånd och att vi därför bör värna om dess överlevnad. En industri som sysselsätter många 10-tusentals personer och kanske trots allt tillhör de mest miljömedvetna företagen sett ur ett globalt perspektiv har blivit en hackkyckling i dagens miljödiskussion. Tillverkas bilarna i Asien eller Tyskland eller Frankrike eller USA eller England eller...... ja var tusan som helst istället för i Sverige så är det tydligen bekvämare för en miljömedveten svensk. Nån slags jantelag, vi skall inte tro att vi är nåt, vi är i alla fall inte miljömedvetna om vi köper Volvo eller Saab. Såna bensinslukare och miljöförstörare vill vi inte veta av i vår miljömedvetna tillvaro. Hyckleri vill jag kalla det, men det är vi ju ganska vana vid i landet där vi vet bäst, -om allting.

Besökte USA och Indiana för en tid sedan och konstaterade att utanför varenda Val-Mart-affär, en stor nationell affärskedja, kom i stort sett varenda husmor körande i en stor V8-van eller liknande för att göra dagens inköp, inga små snåla japaner eller Volvobilar där inte. Det blir många V8:or det med en befolkning på runt 300 miljoner. Men det är klart, det ligger ju en bit från Sverige.

USA-bil i Nashville
Stora bilar i ett stort land

Tänk om våra politiska makthavare ändå ville erkänna att grundförutsättningarna för att kunna fungera i vårt samhälle, är att vi har tillgång till bil, åtminstone alla som inte har tillgång till kollektivtrafik och då menar jag fungerande kollektivtrafik. Inte en buss var fjärde timma, eller där sista bussturen går klockan sju på kvällen.

Fortsätt att köra Volvo eller Saab, miljön klarar nog en och annan svensktillverkad bil till på våra vägar.

Hört i Stockholm klockan tre på eftermiddagen.
-Nu gick tunnelbanetåget till Kungsträdgården, nu måste jag vänta fem minuter innan nästa tåg, och jag som hade ett möte att passa!

Hört i Lidköping klockan tre på eftermiddagen.
-Aj, där gick bussen till Saleby, nu måste jag vänta tills ikväll innan nästa buss, kanske hinner hem till Rapport!
För vissa är tid viktigare än miljö eller om det var tvärtom?

Kommentarer
Postat av: Oven

Håller helt med dig Ronny. Dessutom innebär vår nuvarande beskattning av drivmedel en väldig fördelningspolitisk skevhet, vilket jag också motionerat om till partiet. Dock utan att vinna bifall. Men jag kommer igen nästa gång, skam den som ger sig. För även om partierna via omvägar gör en omfördelning så tänker man inte på detta som konsument, man ser vad det kostar när man tankar punkt slut.

Bra blogginlägg, hoppas vi kan få med oss några fler på "tåget".

2008-11-06 @ 23:23:57
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ronny

Tack Oven

Det finns nåt som brukar kallas "politiskt självmord". Tur jag inte är politiker med andra ord, då vore jag död! För tillfället finns inget enklare sätt att begå politiskt självmord än att ifrågasätta Sveriges roll i miljöarbetet. Globalt skall vi självfallet verka aktivt, men hela tiden i samsyn med övriga länder och organisationer, vi kan inte ensamma rädda världens utsatta miljö genom en massa pålagor som bara drabbar utan att hjälpa.

2008-11-07 @ 10:30:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0