Västtrafik blir ibland Värsttrafik

Nu har det hänt igen, Västtrafik har klantat sig rejält. Att företaget slår på stora trumman och låter oss få veta att antalet resenärer ökar med så och så många procent varje år hjälper föga då man inte klarar att sköta sina åtaganden på ett bra sätt. Begå misstag är mänskligt men att bete sig som några av Västtrafiks chaufförer gjort de senaste dagarna är inte acceptabelt.

                                          
                                             Inget kort...., ta taxi....

"Informationen har inte nått ut", säger informationsansvariga på Västtrafik och menar att både chaufförer och resenärer missat att ta till sig den information man delat ut. I de senaste fallen handlar det tyvärr inte så mycket om informationsproblem utan mer om vanligt normalt sunt förnuft. Chaufförer som totalt saknar denna egenskap skall omskolas till nåt annat där man inte behöver möta människor i sitt arbete.

                                     
              Bo inte här, då är risken stor att du får gå hem....

Första händelsen kan bara rubriceras som "Färdtjänst med förhinder". Den chaufför som släppte av synskadade 90-åriga Emmy Hallgren en kilometer från färdmålet med motiveringen att "det är så halt så jag kan inte köra ända fram" bör ha gjort sin sista körning för Västtrafiks färdtjänst. Han/hon ansåg tydligen att det var lättare att gå den hala skogsvägen än att köra bil. Dessutom för en 90-åring med synsvårigheter. Hur tänkte den chauffören egentligen? Förmodligen inte alls.

Nästa för Västtrafik riktigt generande händelse inträffade i tisdags kväll då 13-årige Alexander Eliasson Westberg skulle åka med bussen på kvällen men enbart hade kontanter att betala med. "STOPP" säger busschauffören, "vi har kontantstopp sedan förra veckan, det är bara busskort som gäller" varefter han drar vidare med bussen. Efter ett antal telefonsamtal med Västtrafik lovar de att man skall hämta med taxi vilket kan dröja, varför Alexanders mamma tar bilen och hämtar istället.

Chaufför följde regelverket till punkt och pricka, inget kort ingen resa. Hur svårt hade det varit att låta grabben åka med i den situation som rådde? "Informationen har inte nått fram" säger Västtrafik, det värsta är väl att det är just det den gjort, chauffören har fått besked om att inte ta emot kontanter varför allt sunt förnuft satts ur spel. Att följa givna direktiv skapade en oöverstiglig spärr för denne formelle representant för Västtrafik, förnuftet drunknade istället i just informationen: Busskort eller gå!

Visst, detta är bara två enstaka händelser men visar ändå hur illa det kan bli om man inte har "rätt man på rätt plats". Bara att hoppas att Västtrafik bakar in lite förnuft och empati i utbildningen av chaufförer, det skulle kanske öka resandeantalet ytterligare i tider då kollektivtrafiken, speciellt på landsbygden, behöver marknadsföras som ett trovärdigt alternativ till bilen.

Låt oss ändå hoppas att liknande händelser inte inträffar igen, vilket de tyvärr kommer att göra. Att göra fel är mänskligt men att göra uppenbara dumheter är bara pinsamt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0