Försäkra dig mot Försäkringskassan

Numera går det som bekant att försäkra sig mot det mesta här i världen. Man kan exempelvis skaffa privat sjukförsäkring och på så sätt kliva före i vårdkön. Senaste är att teckna försäkringar för barnen så att dom inte behöver vänta på våra vanliga vårdcentraler och barnmottagningar utan kan fritt anlita privata vårdalternativ. Nästa steg för försäkringsbolagens skoningslösa "tjäna-pengar-strategi" borde vara att erbjuda en försäkring där man kan försäkra sig mot Försäkringskassans försummelse och eländiga hantering av alla de som av olika anledningar tvingas anlita deras så kallade "tjänster".
                                      
               Snälla Christina Husmark Pehrsson, kanske jag kunde få en liten slant till en bit mat....?

Inte är det speciellt förvånande i dessa valmöjlighetens tidevarv att man "amerikaniserar" samhället undan för undan. På detta sätt finns det ju ett antal olika företag som får chansen att tjäna pengar på den som är sjuk. Försäkringsbolagen tjänar pengar, privata läkarmottagningar likaså medan den gemensamma skattefinansierade vården riskerar att förlora pengar.

Aldrig tidigare har väl vårdkön varit längre än just nu. Varje dag kommer rapporter om hur sjuka patienter får vänta, inte bara på operation utan redan i det tidigare undersökningsstadiet kan det vara oacceptabel lång väntan. Alliansen med "sjukvårdsbiträdet" Hägglund i spetsen lovade för drygt två år sedan att med honom vid rodret skulle det införas vårdgarantier och allehanda åtgärder som minsann skulle åstadkomma en vårdsituation vi kunde vara stolta över. Vad har hänt? Jodå vårdgarantin finns men vad innebär den kan man fråga? Tomma ord precis som så mycket annat från Hägglunds sida. Nu kommer dessutom nästa steg i arbetet med att minska köerna. Man varslar sjukhuspersonal i en omfattning som närmast verkar panikartad. Hur kortar man vårdköerna genom att exempelvis sparka 600-700 från Karolinska Universitetsjukhuset samtidigt som man lovar effektivare vård. Med Hägglunds nästan övernaturliga logiska sinne borde man väl sparka ytterligare kanske 500 personer för att därmed effektivisera den sjuka vården ännu bättre.

                                                                 
          Vården blir effektivare om vi sparkar 700 personer enligt Göran Hägglund

Enligt Göran Hägglund så handlar ju inte vårdproblemet om pengar utan enbart om "inställning och motivation". Låter fint, kan det möjligen vara läkare, sköterskor eller den direkt administrativa personalen på sjukhusen som inte har den rätta inställningen och motivationen, eller är det möjligen alla pappersvändarna i den centrala landstingsadministrationen som har inställningsproblem? Eller är det helt enkelt politikerna som är "felinställda"? Bara Göran Hägglund tycks veta, det skulle vara intressant att få ta del av hans breda informationsbas men det är väl att hoppas för mycket. . 

Precis som på de flesta andra områden där allianspartierna skulle "göra om" Sverige, det har gått åt pipsvängen för att använda ett Astrid Lindgrensuttryck. Visst har man gjort om, men inte alltid till det bättre vilket jag tror de flesta börjat inse även om det varit en förvånansvärt lång omställningstid.

Till sist en liten tanke, varför inte låta Försäkringskassan administrera alla varsel på arbetsmarknaden, då skulle ingen hinna få besked om uppsägning innan nästa högkonjunktur är här om sisådär två-tre år. Bara en tanke visserligen men, varför inte...?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0