Ändring = förbättring?

Läser att det i Demoskops senaste oponionsmätning blir i stort sett samma väljarstöd för Kristdemokrater och Sverigedemokrater, alltså runt 2,5 % vilket innebär att kd nu hamnar riktigt ute i kylan. Val i dag och kd skulle tvingas lämna sina platser i riksdagen. Knappast någon som är förvånad kan jag tänka mig, partiets envetna utspel i homodebatten och deras strategi att till och med husera långt till höger om moderaterna gör att trovärdigheten nu närmar sig 0.

                                                    
                                             Partiledare med väljarsympatier på rätt nivå.....?

Att kd och sd, som genom att kalla sig "demokrater" ,så till den milda grad förstört innebörden av demokrati gör att det känns befriande då folk ändå börjar genomskåda deras politik som står så långt från det demokratiska begreppet man kan komma. Troligen innebär detta att partierna under tiden fram till valet 2010 kommer att försöka måla upp en fasad av medmänsklighet och solidaritet, som kan gömma den eländiga politiken som trots allt finns bakom planket, ett PR-knep på samma sätt som moderaternas "nya arbetarpartifasad" lockade väljarna i fällan 2006.

Vi får nog tyvärr lära oss att det i framtiden är PR-nissarna som i stora delar styr vårt röstande. Lite amerikanskt om man så vill, de stora historiska linjerna är så lätta att glömma då valstrategerna gjort sitt. Vi är ibland lite för okritiska då det gäller vad som framförs, det har väl visat sig mer och mer under de senaste valen. Numera finns det allt färre av de som tidigare betecknades som "trogna väljare", alltså väljare som hade en ideologisk grundsyn och röstade därefter med mindre avsteg och då framförallt inom blocken. Numera är det istället många som i protest röstar på partier där just PR-makarna lyckats lägga en sådär lagom täckande dimridå över verkligheten och dessutom tillfört lite "sötningsmedel" som locka den vilsnegångne väljaren. Det verkar ibland när man pratar med människor som om det är viktigare att rösta MOT nånting framför att rösta FÖR en ideologi eller övertygelse.

                            
                                                 En ny dag med nya (politiska) överraskningar....

Har en känsla av att ungdomar i högre grad tänker på detta sätt, de är vana från skolan att protestera mot i stort sett allting, ifrågasätta det mesta utan att behöva analysera protesten, ett kortsynt ifrågasättande som tenderar att helt enkelt bli ett protesterande mot det som för tillfället gäller. Ändring = förbättring enligt detta synsätt!

Återstår att se hur de olika partiernas eller ideologiernas tankesmedjor utformar och marknadsför sina respektive idéer inför valet 2010, det kommer med säkerhet att bli många turer på vägen. Kanske vi kan bestämma oss för att kritiskt granska och ifrågasätta budskapet och rösta FÖR nånting den här gången istället för EMOT. Alltså att alla partier lägger papperen på bordet och  offrar krutet på att saluföra sin vilja och sina framtidsvisioner och ägnar lite mindre kraft åt att tala om de andras svagheter. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0