Lidköping vid Vänern javisst, men var ÄR sjön?

Läser i dagens NLT att det inte kommer att skapas några så kallade "siktgator" mot Vänern vid infarten från Filsbäck mot sta´n. För en gångs skull ställer jag mig oförbehållsamt på Carin Lexmons (m) sida. Carin är ju en av dem som kämpat för att få en möjlighet att från väg 44 få en glimt av sjön då vi närmar oss Lidköping från Klovet.

                       

                                                         Vore trevligt att se sjön också....

Efter att de fruktansvärt skämmande jordhögarna numera forslats bort från Sandbäcken trodde jag att det skulle vara klart för en uppröjning i detta träskområde med al och videsly men icke! Majoriteten har fått skrämselhicka, möjligen beroende på den senaste tidens debatt angående trädfällning, eller "kalhuggning" av den stadsnära skogen som en del fanatiker väljer att kalla det. Självklart skall vi vara rädda om den skog kommunen äger, den skall brukas med kunskap och känsla som de flesta skogsägare gjort under sekler, men i Lidköping har tyvärr skogsägandet blivit en belastning, politiker från nästan alla läger agerar som om skogen i all framtid kommer att vara en belastning istället för en tillgång. Detta har tagit proportioner som en "vanlig" skogsägare bara skakar på huvudet åt.

Att miljödebatten ibland lockar fram synpunkter som inte alltid står i paritet med vad i sin helhet är vettigt och förnuftigt är väl ganska naturligt. Däremot är det inte acceptabelt att våra beslutsfattare av rent populistiska orsaker väljer att plocka poäng på ibland mindre genomtänkta synpunkter. Det är ju ändå dessa våra förtroendevalda som skall bidra med helheten, att prioritera på ett förnuftigt sätt och därmed försöka tillgodose det som skapar den största gemensamma samhällsnyttan. 

                                 
                                        Paddorna kanske kan flytta på sig en bit...?

I fallet med "siktgatorna" har det istället blivit så att man i första hand försöker tillgodose en liten minoritets önskemål om att bevara ett träskområde med "grodor, fåglar och orörd ovärderlig naturt"! Ett träskområde som enligt andra naturexperter inte har speciellt mycket värde ens för den riktigt inbitne ornitologen. Det handlar ju trots allt inte om att öppna hela den 3-4 kilometer långa strandremsan utan endast mindre delar.

Självklart skall vi vara aktsamma om naturområden som är av stort värde, men att påstå att Sandbäckenträsket är ett sådant område är inte rimligt. I andra sammanhang verkar det vara oerhört viktigt att marknadsföra Lidköping som en sjöstad men inte då det gäller området mellan Klovet och Sandbäcken, märkligt. Kanske det fodras att nån vill bygga höghus därute, då skulle väl alla hoppa på "sjönära-boende-tåget" utan att blinka. 

Stå på dig Carin, du kanske får med dig resten så småningom.

Kommentarer
Postat av: Oven

Moderaternas viktigaste fråga i Lidköping, siktgator! ;-)

2009-01-05 @ 13:58:44
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ing-Marie

En sak gemensamt med Lexmon, längtan efter att se sjön delar jag med henne. Ingen vacker cykel och promenadväg har jag att vara stolt över mellan Filsbäck och "stan"

2009-01-05 @ 18:17:42
Postat av: Oven

Ja tänk vad skönt att slippa vindskyddet mellan sjön och cykelvägen när nordan ligger på, på höst, vinter och tidig vår ;-)

2009-01-05 @ 23:53:09
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ronny

Tja, det gäller ju som sagt att öppna upp vid Sandbäcken (där jordhögarna tidigare fanns) i första hand, inte kapa hela träd-, sly- och vassbeståndet från Klovet. Pratar med många dagligen cyklande som ändå tycker det vore ganska trevligt med lite sjökoll. Men, men, smaken är som baken..., sjöutsikten lär väl ändå aldrig bli verklighet.

2009-01-06 @ 09:57:37
URL: http://ronson.blogg.se/
Postat av: Oven

Enl. G.L. är det ju redan beslutat om siktgator och naturreservat. Men m måste väl synas i media och då blir det en helsida i NLT oavsett. (Plus lite extra pr här ;-) )

2009-01-07 @ 15:14:13
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0