Otäck läsning om en otäck händelse!

Efter att i flera tidningar ha läst om en otäck händelse måste jag bara få kommentera och ge min syn på hur Sveriges djurskydd kan se ut, landet som vi inbillar oss har de bästa och mest kompetenta djurvårdande myndigheterna i världen. Läs detta och jag tror att du liksom jag undrar hur det egentligen står till med djursäkerheten och framförallt vad Veterinära ansvarsnämnden innehåller för inkompetenta ryggkliare. 

                      
          Att ha djur är ett stort ansvar.... inte minst på våra djurvårdande företrädare  

En veterinär i Kronobergs län i Småland har varnats, observera varnats, av Veterinära ansvarsnämnden för en felaktig avlivning av en ponny 2007. Veterinären som skulle avliva en ponny som brutit bakbenet använde sig av en s.k. bultpistol som är vanligt förekommande vid avlivning av större djur. Hon hade tidigare använt metoden, men då endast på nötkreatur och var osäker på hur det fungerade på hästar. Ändå gav hon sig på den skadade ponnyn vilket resulterade i att första skottet träffade i näsborren, andra lite högre upp vilket innebar att ponnyn fortfarande stod upprätt. Tredje och sista skottet gjorde att ponnyn föll omkull men var fortfarande vid liv med kraftiga kramper. Vad gör hon då veterinären, jo tar fram kniven och skär av halspulsådern på ponnyn, varefter hon går till bilen för att skriva rapport om avlivningen. Ponnyn reser sig under tiden, går några meter innan den faller omkull på nytt. Inte heller efter detta kontrollerar veterinären att avlivningen lyckats.

Nu kommer det jävligaste av allt i detta tragiska fall. Som jag skrev tidigare får denna fullständigt empatibefriade veterinär enbart en VARNING av ansvarsnämnden. När kan det vara mer befogat att på livstid stoppa en människa som så kapitalt tappat bort allt vad hon rimligen lärt sig på veterinärhögskolan? Eller var hon möjligen frånvarande de lektioner man talade om att även djur kräver empati och respekt! Skall hon få chansen att återigen visa sin oförmåga? NEJ säger jag, vi måste bestämma oss för var gränsen går. Misstag kan alla göra men att bete sig på ett så otroligt respektlöst sätt mot det djur hon är kallad att hjälpa är att definitivt ha förverkat sin rätt att fortsätta arbeta som veterinär.

I sammanhanget skall man komma ihåg att Jordbruksverket och kommunala myndigheter inte är sena att jaga den "vanlige" hästägaren med allehanda både kostsamma och ibland rent löjeväckande pålagor. Då handlar det oftast inte om varningar, då skall det till mer effektiva metoder men det är klart, det gäller ju bara den vanlige hästägaren.

Kan till sist bara hoppas att ingen släpper denna så otroligt klantiga veterinär i närheten av djur i fortsättningen. Låt hennes verksamhet falla till marken och "självdö" om uttrycket tillåts, medan Veterinära ansvarsnämnden får se skammen skrapa på deras redan skamfilade fasad. 

Kommentarer
Postat av: Oven

Det är fan i mig inte klokt. Men samma sak gäller ju många "läkare" som på falsk väg tillskansat sig legitimation. Trots att socialstyrelsen fått reda på det i efterhand får de behålla legitimationen. Skyddad verkstad för legitimerade borde det kallas. För att komma tillbaka till ämnet så finns det idioter nu som vill att det skall bli tillåtet att jaga med pilbåge igen. I jaktlagen står att man skall orsaka djuren minsta möjliga lidande, hur får de ihop det? Väx upp för ...

2009-01-23 @ 23:27:24
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0