Snön faller, men bara med hjälp av tekniken

Bra jobbat alla ni som kämpar med att lägga snö i Kinnekullebacken. Nu börjar det så smått likna nånting, med teknikens hjälp har man fixat till ett åkbart underlag och inom de närmaste dagarna är det klart att kasta sig utför branterna på Kinnekulles östra sida. Att vår Herre på senare år har snålat in på den naturliga snötillverkningen på våra breddgrader har gjort det bekymmersamt för alla som gillar skidåkning. oavsett om det är på längden eller tvär..., utför. Definitivt bekymmersamt för de entusiaster som satsar både pengar och kraft på denna aningen osäkra bransch, vädret är det ju ingen som än så länge råder över. Att tillverka snö kräver ju ändå kyla och stabil luftfuktighet.

                 
                          Kanonerna går för "högtryck" så längen temperaturen håller.....

Visserligen går det ju att förbereda sig för exempelvis Vasaloppet genom att åka rullskidor men det är väl alldeles självklart att det blir en annan träning och framförallt känsla på det vita underlaget. Inte går det väl speciellt bra att lära sig att valla rätt heller om man bara åker på asfalt. För längdåkarnas del består fortfarande snöproblemet eftersom man inte på Kinnekulle har möjlighet att fixa längsspåren med snökanoner så det är fortfarande asfalten som gäller om man inte väljer att ta sig norröver.

                Foto:Kinnekullebacken
                      Kinnekullebacken som vi vill ha den

För egen del är snön numera bara ett onödigt ont då jag sen några år lagt skidorna på hyllan. Hur många timmar som tillbringats i Kinnekullebacken har jag inte en aning om men det har blivit några under åren. Även om backen inte bjuder besökarna på de där riktigt spektakulära nedfarterna så har det ändå varit ett ett populärt utflyktsmål på lagom avstånd från Lidköping, Götene, Mariestad och andra orter runt Kullen.

Trots att jag som sagt inte själv utnyttjar backen numera hoppas jag naturligtvis att alla som gillar utförsåkning i olika former får möjligheten att på nära håll få tillgång till denna fantastiska fritidssyssla. Inte minst skolorna brukar ju kunna ha några fina dagar i backen. Jag kommer trots allt att stå vid sidan och kolla, det är en fin avkoppling då vädret är på min sida.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0