Klimathotet - forna tiders religionsskräck

Klimatförändringen diskuteras i alla möjliga sammanhang numera. Oavsett om det är på högsta ministernivå eller i fikarummet på jobbet så skall i stort sett allt som händer i världen analyseras med utgångspunkt från vår påverkan på miljön. De senaste dagarnas åskväder som dragit fram över delar av landet måste naturligtvis analyseras och värderas, både av expertisen på området men även av oss vanliga väderamatörer.

                                                  
                                                       Nutidens skräck

Aftonbladet ställde följande fråga till några personer, "Beror det extrema vädret på växthuseffekten?"
Svaren varierar men som exempel säger en 69-årig pensionerad lärare att "Javisst tror jag det. Framförallt de här slagregnen tyder på det, plus otroliga åskväder". Har han rätt eller har han gått på myten att allt är mycket mer extremt vad gäller vädret idag?

                                                           
                                       För snöade det, idag är det SNÖKAOS

Så länge jag kan minnas, alltså drygt sextio år tillbaks i tiden har det till och från förekommit samma väder som vi haft under de senaste veckorna. Det vill säga perioder med mer än 30 grader varmt, fruktansvärda skyfall eller "otroliga åskväder" som läraren uttryckte det i Aftonbladets frågespalt. Vad som närmast är skillnaden då och nu är väl att nästan allt som händer på väderfronten numera hamnar på tidningarnas löpsedlar som "SUPERVÄRMEN CHOCKAR METEOROLOGERNA",  "VÄRSTA ÅSKVÄDRET PÅ 100 ÅR" eller "LIDKÖPING RISKERAR ATT LÄGGAS UNDER VATTEN".

Ingen påstår väl annat än att vi måste ta klimatförändringarna på allvar. Självklart skall vi göra vad vi kan för att rädda vår framtida livsmiljö. Det viktiga är då att vi får tillgång till relevant information, inte som nu en mängd blandade spekulationer från allehanda experter. Klimatförändringen har ju faktiskt blivit en av världens största industrier, en inkomstbringande rörelse där det dyker upp den ena lycksökaren efter den andra. Precis som i alla andra sammanhang där man ser en möjlighet att "göra pengar" ser många sin chans att med klimatfrågan som bas göra sig en framtid.

Möjligen har jag inte riktigt har fattat vidden eller komplexiteten i klimatfrågan. Kanske inte heller förstått vad som måste till för att nå de mål som alla pratar om. Däremot är jag övertygad om att vi kommer att matas med domedagsprofetior som avser att göra oss lite fogligare, inte ta för oss för mycket av livets goda utan spara godbitarna till fåtalet. Ungefär som man förr höll allmogen i herrans tukt och förmaning med hot om både det ena och det andra med religionen som täckmantel. Då gällde det att skrämmas så herrarna fick sitt av livets goda, nu gäller återigen att skrämmas så herrarna får behålla livets goda.

Kommentarer
Postat av: Oven

Om man slår ut vad varje människa står för i snitt ang. växthusgaser och sedan konstaterar att människan ökat från 2,5 miljarder efter andra världskriget till snart 7 miljarder så undrar jag om det går att stoppa ökningen av utsläppen om inte populationen kan begränsas? En domedagsprofetia kanske, men tänkvärd tycker jag.

2009-07-05 @ 21:08:25
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/
Postat av: Ronny

Självklart är överbefolkningen av vår planet en fara för framtiden. Hoppas ändå att din domedagsprofetia kommer på skam, på nåt konstigt sätt har både vi människor och vår miljö en konstig förmåga att "reparera" vad vi ställer till med. Bara att hoppas att så är fallet även nu.

2009-07-06 @ 09:35:21
URL: http://ronson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0