Första tranan har landat

Nu är det vår minsann, årets första trana har fått landningstillstånd vid Hornborgasjön Airport. Nu är det bara en tidsfråga innan all tillgänglig mark och iordningställda parkeringsplatser är fullständigt nerlusade med personbilar, husbilar, husvagnar, bussar och endra fordon då fågelentusiasterna vallfärdar från i stort sett hela Eouropa. Att år efter år följa dessa gråspräckliga dansande potatisätare verkar vara ett intresse som bara blir större och större. 

                                                           
                                                                  Många fåglar blir det....

Hade för flera år sedan en jobbarkompis som tillhörde den där speciella eliten av fågelskådare, eller möjligen att fotointresset var större så det var därför han vistades vid Hornborgasjön, är inte riktigt säker. Hur som helst, han hyrde in sig i ett så kallat gömsle, en liten kamouflerad koja med utkiksglugg där han var tvungen att sätta sig klockan 4 på morgonen för att inte störa fåglarna. Därefter kunde han inte lämna gömslet förrän sent på eftermiddagen av samma skäl, tranorna fick inte bli störda. 

                                                              
                                 12 timmar i detta gömsle kan knäcka den starkaste....

Några dagar efter detta fick vi oinvigda uppleva resultatet av hans mödor. Runt 600 framkallade fotokopior åkte fram ur hans ryggsäck, sexhundra bilder på tranor som åt, tranor som flaxade, tranor som trumpetade, tranor som landade, tranor som bråkade, ja alla förstår säkert, sexhundra bilder tagna från samma plats på samma objekt under en hel dag. Gissa om det var några av oss som gäspade efter en halvtimmes tittande. Det är kanske värt att påpeka att vår fotograf satte sig i samma gömsle även året efter, då blev resultatet närmare ettusen bilder. Så fort han visade sig de närmaste veckorna efter detta så hade alla vi arbetskompisar ovanligt bråttom med våra sysslor, ingen hade för tillfället tid att kolla några bilder även om vi självklart var "väldigt intresserade", det kunde ju tillkommit nån ny trana som vi inte kände igen. Vad jag kan minnas så blev det aldrig nån visning, han resignerade väl efter ett tag då alla var så oerhört upptagna av sina arbetsuppgifter.

                                                                
                                                                     Åk skridskor me´er...
    
Så kan det vara då nån är riktigt intresserad, ett fanatiskt intresse om man så vill. Tack och lov var det inte fotografens enda intresse, han var även en fanatisk Villa-supporter, missade aldrig en match, stod alltid på samma ställe på läktaren och hade ett antal standardkommentarer som han använde. "Åk skridskor med er", eller "sätt´en i taket nurå" var ett par av dessa, om det hjälpte laget eller inte låter jag vara osagt men det tillhörde matchen på nåt vis.

Kanske den andra tranan har landat under tiden jag knappat in denna berättelse, flygledarna vid Hornborga Airport brukar ha en hektisk tid fram till påsk, det är många landningstillstånd som skall utfärdas en tid framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0