Fyra vågade liv..., pengarna

Fyra starka företagare på Varaslätten visar var skåpet skall stå. Efter att Vara kommun planerat att skapa ett gigantiskt hästcentrum utanför Vara och mött ett kompakt motstånd bland "vanliga kommuninnevånare" verkar det nu som om en lösning är på gång. Fyra välkända företagare, alla med hästanknytning på ett eller annat sätt är beredda att på privat väg både bygga och driva denna anläggning som beräknas bli norra Europas största och mest ändamålsenliga hästanläggning.
                                                  
                                                    
                                                        Kanske inte helt dödfött trots allt...?
                
Efter att kommunansvariga i Vara började planera för en stor hästarena har det skrivits spaltmeter om hur idiotiskt denna satsning är då det som vanligt saknas pengar för "skola vård och omsorg", detta samlingsnamn för kommunalt åtagande som tenderar att sätta käppar i hjulet för all annan verksamhet. Jag är den förste att erkänna att skola, vård och omsorg självfallet är ett odiskutabelt grundåtagande som vilar tungt på varje kommunpolitiker. Däremot får det aldrig bli ett åtagande som gör att all annan verksamhet ställs på undantag, prioritering av kommunala åtaganden måste alltid se till helheten där övrig verksamhet också måste få ta plats. Om ett stort projekt som den planerade hästarenan kan inlemmas i "övriga åtaganden" kan diskuteras men visst är det befriande då några vågar ha visioner utöver den vanliga dagliga lunken. 

                                           
              Självklart oerhört viktigt, men ändå inte allt som är värt nånting...

För att överföra Vara kommuns framtidssatsning till grannkommunen Lidköping så är det självklart byggandet av Sparbanken Arena eller den s.k. evenemangshallen som är likhetstecknet. Även i Lidköping så bygger kritiken på att man istället borde satsa dessa pengar "skola, vård och omsorg". Märkligt att argumenten är så lika, kan det möjligen bero på att detta är vad gemene man kan acceptera som det allenarådande området för kommunal satsning? Kan det kanske bero på att många inte riktigt förstått värdet av idrottsliga eller kulturella satsningar? Eller kan det vara så illa att man protesterar för protesterandets egen skull, alla andra protesterar då säger jag likadant. 

Oavsett vad utfallet blir i Vara så måste jag erkänna att de fyra entreprenörer som beslutat att satsa på detta nordeuropeiska hästcentrum definitivt visar vad som kan åstadkommas med pengar. Vad jag vill få sagt med detta är att jag förutsätter att "de fyras gäng" inte räknar med att förlora sina satsade slantar, de kalkylerar självklart med att satsningen kommer att ge utdelning, kanske inte om tre år men över en längre tid så skall det generera inkomster som försvarar det insatta kapitalet. 

Då Lidköpings kommun en gång i tiden köpte Gullspångsaktierna var det också en osäker och omdiskuterad satsning. Hade det varit idag hade dessa pengar enligt många gjort bättre nytta inom "skola, vård och omsorg"! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0