Konkurrens, nej tack inte idag...

Efter att ha talat med flera insatta personer verkar det som om Ängagsområdet endast kommer att upplåtas till olika aktörer vad gäller kläder, verktyg, maskiner och liknande Alltså inget samlat grepp för att bygga en så kallad galleria där man får chansen att samla affärerna under ett tak så att säga. 

                                              
                          Änghagen, ett affärsområde att hoppas på

Orsaken till detta är den gamla rädslan för att "utarma" centrumhandeln, en centrumhandel med företrädare som allt som oftas pratar om styrkan i marknadskrafterna, att marknaden är den som bäst förstår vad som gäller utan inblandning från klåfingriga politiker eller andra som behagar blanda sig i deras göranden. För tillfället gäller inte dessa marknadskrafter längre, nu lobbyar tydligen centrumhandlarna med alla till buds stående medel för att förhindra ett galleriabygge i Änghagen. 

Utan att ha nån undersökning att bygga mina ståndpunkter på så vågar jag påstå att en samlad satsning på Änghagen ger möjligheter även för centrumhandeln. Möjligen under lite andra former men där, liksom på arbetsmarknaden, är det kanske dags att se i ett vidare perspektiv, utveckla andra former av försäljning och utbud än de som nu kallas centrumaffärer. För oss konsumenter är det väl alltid så att ett större utbud ger förmånligare priser/villkor vilket borde vara det som kallas fri konkurrens. Privatiseringens idealsituation där affärerna måste "anstränga sig för att bli bättre" och kunna erbjuda oss konsumenter att "fritt välja vem vi vill anlita" när vi skall handla. Och detta blir självfallet billigare beroende på just konkurrensen, där alla måste anstränga sig för att effektivare.

Hoppas ni känner igen argumenten som annars brukar användas i debatten om hur bra det blir om exempelvis vården, skolan och andra samhällsfunktioner utsätts för konkurrens genom privata intressen. Samma argument men med olika innebörd beroende på när de används tydligen. Som vanligt, ta gärna från nån annan men rör inte mitt!

Tillåt den affärsform som kallas galleria på Änghagen så kanske vi kan få tillbaks de kunder som idag åker till Överby/Trolhättan eller Skövdegalleriorna för att handla. Åker själv dit med jämna mellanrum och besöker då även centrum. Vet att vi är många som gör detta och det kan väl knappast gynna Lidköpings centrumhandel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0